Ειδήσεις

Τα Γυμνάσια και τα Λύκεια Νίκαιας και Πλατυκάμπου συμμετείχαν στην Ευρωπαϊκή εβδομάδα μείωσης των αποβλήτων EWWR 2022


Τα Γυμνάσια και Λύκεια Νίκαιας και Πλατυκάμπου ανταποκρινόμενα στο κάλεσμα της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας και του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ)  συμμετείχαν στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα για τη Μείωση των Αποβλήτων – EWWR 2022 με οργάνωση και δράση για την προώθηση Ανακύκλωσης κλωστοϋφαντουργικών  προϊόντων,  με τίτλο: «Και εγώ νοιάζομαι…ανακυκλώνω τώρα ρούχα και παπούτσια!»

Η δράση απευθυνόταν στους μαθητές, τις μαθήτριες και  τους εκπαιδευτικούς των τεσσάρων σχολικών μονάδων του Δήμου Κιλελέρ και είχε ως σκοπό  την ευαισθητοποίηση σχετικά με την αναγκαιότητα αύξησης της κυκλικότητας – ανακύκλωσης στον τομέα της κλωστοϋφαντουργίας για την προστασία του περιβάλλοντος και την εξοικονόμηση πόρων.

Συγκεκριμένα οι σχολικές μονάδες που συμμετείχαν οργάνωσαν στα σχολεία συλλογή  αχρείαστων  κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων  προς ανακύκλωση. Τα είδη κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων  που συγκεντρώθηκαν  ήταν ρούχα, παπούτσια, ζώνες, λούτρινα παιχνίδια, τσάντες, κουρτίνες, μικρές κουβέρτες και λοιπά υφασμάτινα είδη μικρών διαστάσεων.

Τα είδη ρουχισμού συγκεντρώθηκαν  σε ειδικούς χώρους που ορίστηκαν  από το σχολεία, καθαρά, διπλωμένα και τοποθετημένα μέσα σε σακούλες που είχαν δεθεί.

Η Αντιδημαρχία Περιβάλλοντος του Δήμου Κιλελέρ παρέλαβε, κατέγραψε και μέτρησε τα συγκεντρωθέντα είδη από τον Φορέα Διαχείρισης του δικτύου (ειδικών κάδων) Ανακύκλωσης  κλωστοϋφαντουργικών  προϊόντων  του Δήμου όπου ανήκουν οι σχολικές μονάδες,   ώστε να αποτυπωθεί  το αποτέλεσμα της δράσης σε αριθμούς.

Σε δήλωσή της η αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Πρασίνου, Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας Βάνα Χλιάπη – Γκουνιαρούδη αναφέρθηκε στα οφέλη της ανακύκλωσης και κάλεσε τα παιδιά αλλά και  τους συνδημότες της  να αγκαλιάσουν και αυτήν την ενέργεια όπως έκαναν και με προηγούμενες πρωτοβουλίες, οικολογικού χαρακτήρα που θέσπισε  ο Δήμος Κιλελέρ  (αύξησε τα ρεύματα ανακυκλώσιμων υλικών με χωριστή διαλογή και συγκεκριμένα πλαστικών καπακιών, φελιζόλ, συσκευασιών φυτοφαρμάκων, ηλεκτρικών συσκευών, κηπευτικών απορριμμάτων-κλαδιών κ.λπ.) Χαρακτηριστικά ανέφερε: « Πολλαπλά είναι τα οφέλη της ανακύκλωσης των ρούχων που αρχίσαμε πιλοτικά να υλοποιούμε σε κοινότητες του Δήμου μας από το προηγούμενο καλοκαίρι. Με αυτή μας τη δράση μειώνουμε περαιτέρω την ποσότητα οικιακών απορριμμάτων που καταλήγουν σε χώρους υγειονομικής ταφής (ΧΥΤΑ), ελαφρύνουμε τους πολίτες από πρόσθετες οικονομικές επιβαρύνσεις στα δημοτικά τέλη από το κόστος ταφής των εν λόγω απορριμμάτων, μειώνουμε την κατανάλωση πόρων ενέργειας για την κατασκευή νέων υφασμάτων, συνεισφέρουμε στη διαμόρφωση ενός υγιεινού περιβάλλοντος και παράλληλα στηρίζουμε τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Παράλληλα συμβάλλουμε στην ανάπτυξη της ατομικής και κοινωνικής ευθύνης και την αναγνώριση  της συμβολής  του κάθε πολίτη, στην αύξηση της συνολικής  ανακύκλωσης του Δήμου,  η οποία επιφέρει  ανταποδοτικά οφέλη στην τοπική κοινωνία. Καλώ  τα παιδιά και τους συνδημότες μου να υιοθετήσουν τη δράση της ανακύκλωσης των ρούχων για να κάνουμε όλοι  μαζί ένα ακόμα βήμα προς καθαρότερο περιβάλλον».

Η συγκέντρωση των ρούχων και των παπουτσιών έγινε υπό την αιγίδα της Δέσποινας Κρομμύδα, υπεύθυνη για τη δράση από την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Λάρισας των Διευθυντών των Γυμνασίων και Λυκείων Νίκαιας και Πλατυκάμπου Αγγελικής Κουλιοπούλου, Θεόδωρου Νταφούλη, Αναστασίας Παπαδημητρίου, Ιωάννη Φάκα και των υπεύθυνων καθηγητών της δράσης Κατερίνας Σταυροθεοδώρου και Παναγιώτη Βλάνδου.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Θανάσης Παιδής: Να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες για τις εκκλησίες που επλήγησαν από τον σεισμό
Επόμενο άρθρο ΕΛΑΣ: Εκδήλωση για την παρουσίαση του παιδικού βιβλίου με τίτλο «Ο Σταμάτης και ο Γρηγόρης πάνε εκδρομή»