Ειδήσεις

Ο Βουλευτής Λάρισας Γιώργος Λαμπρούλης για την εξέγερση του Πολυτεχνείου


49 χρόνια  από την εξέγερση του πολυτεχνείου τα συνθήματα Έξω αι ΗΠΑ,  Έξω το ΝΑΤΟ που κοσμούσαν τις πύλες του στη διάρκεια του τριήμερου ξεσηκωμού, δίνοντας το αντιιμπεριαλιστικό περιεχόμενο των κινητοποιήσεων, παραμένουν επίκαιρα όσο ποτέ.

Ιδιαίτερα σήμερα που οξύνεται η πολεμική σύγκρουση στο έδαφος της Ουκρανίας ανάμεσα στις δυνάμεις του ΝΑΤΟ και αυτές της Ρωσικής Ομοσπονδίας και η γενικότερη διαμάχη ανάμεσα στο ευρωαμερικανικό ιμπεριαλιστικό κέντρο, με επικεφαλής τις ΗΠΑ και τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη μια και το ευρωασιατικό από την άλλη, με επικεφαλής την Κίνα και τη Ρωσική Ομοσπονδία.

Οι λαοί ήδη βιώνουν τις συνέπειες των συγκρούσεων για το μοίρασμα των πλουτοπαραγωγικών πηγών, των δρόμων μεταφοράς Ενέργειας και εμπορευμάτων, των αγορών και των σφαιρών επιρροής ανάμεσα  στους καπιταλιστές. Δεν είναι μόνο οι απώλειες στο πεδίο των ιμπεριαλιστικών συγκρούσεων, αλλά και η φτώχεια που φέρνει ο πόλεμος ως καταστροφή, ως προσφυγιά, ως πολεμική δαπάνη, ως αποτέλεσμα του οικονομικού πολέμου που βιώνουμε.

H κυβέρνηση της ΝΔ, πριν του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα παλιότερα του ΠΑΣΟΚ επιδιώκοντας  πάντα τη γεωστρατηγική αναβάθμισή σε ανταγωνισμό με τη -σύμμαχο στο ΝΑΤΟ- Τουρκία. Στα πλαίσια αυτά υπογράφηκε και η νέα αμυντική   συμφωνία που προωθεί την  ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ  με νέες βάσεις.  Η 110 Π.Μ στη Λάρισα, Το Στεφανοβίκειο,  το λιμάνι του Βόλου, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις και τον ερχομό δεκάδων drones, ελικοπτέρων και αμερικανών στρατιωτών,   μετατρέπουν  σε ορμητήριο πολέμου και πιθανούς στόχους την πόλη την περιοχή και όλη τη χώρα  στα πλαίσια της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης.

 Ο φετινός εορτασμός του ξεσηκωμού του Πολυτεχνείου έρχεται ως συνέχεια της πρόσφατης απεργιακής κινητοποίησης, των μεγάλων απεργιακών συγκεντρώσεων για την υπεράσπιση του εργατικού – λαϊκού εισοδήματος.

Το ΚΚΕ, αντλώντας διδάγματα, έμπνευση και δύναμη από την υπερεκατοντάχρονη ιστορική πορεία του, την ιστορία των αλύγιστων της ταξικής πάλης, προχωρά μπροστά, δίνοντας το χέρι σε όποιον σηκώνεται, στις μικρές και τις μεγάλες μάχες που δίνει καθημερινά ο λαός μας. Έτσι ώστε, με δυνατό ΚΚΕ και με μαζική εργατική – λαϊκή αντεπίθεση, να ανοίξουμε τον δρόμο για την ανατροπή, για τις ριζικές αλλαγές που απαιτούν οι καιροί, για να γίνει ο λαός μας πραγματικός νοικοκύρης στον τόπο. Για να πάρουν τα όνειρα εκδίκηση και να γίνει πραγματικότητα  η ανατροπή αυτού του σάπιου συστήματος του καπιταλισμού και την οικοδόμηση του Σοσιαλισμού.

 

Λάρισα 16/11/2022

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Μήνυμα της Άννας Βαγενά για την επέτειο των 49 χρόνων από την εξέγερση του Πολυτεχνείου
Επόμενο άρθρο Γιορτάστηκε το Πολυτεχνείο στο Δήμο Κιλελέρ