Ειδήσεις

Άννα Βαγενά: Ελλείψεις και κερδοσκοπία και στα φάρμακα


Όλοι παρατηρούμε καθημερινά, ότι το φαινόμενο της απουσίας εκατοντάδων φαρμάκων από τα φαρμακεία, πολλά από τα οποία είναι άμεσης ανάγκης για τους ασφαλισμένους, είναι όλο και συχνότερο. Η κατάσταση αυτή έχει πάρει επικίνδυνες διαστάσεις, γεννώντας μεγάλη ανασφάλεια στους ασθενείς, ενώ η έλλειψη των συγκεκριμένων φαρμάκων οδηγεί στην αγορά ακριβότερων σκευασμάτων.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος, αυτή τη στιγμή στη χώρα μας παρουσιάζεται έλλειψη περίπου 400-500 φαρμάκων, αριθμός υπερβολικά μεγάλος.

Δυστυχώς,το φαινόμενο δεν είναι καινούριο και οφείλεται στη λειτουργίατης περιβόητης «παράλληλης αγοράς». Είναι γνωστό ότι οι φαρμακοβιομηχανίες διακινούν τα φάρμακα κυρίως μέσω των φαρμακαποθηκών, αλλά και ότι, οι φαρμακαποθήκες μέσα από τη λειτουργία«παράλληλης αγοράς» εξάγουν μεγάλη ποσότητα φαρμάκων που θεωρούνται φθηνά στην Ελλάδα, σε χώρες του εξωτερικού,όπου τα φάρμακα αυτάπωλούνται πολύ ακριβότερα.

Καταρχάς,οι φαρμακοβιομηχανίεςείναι υποχρεωμένες να έχουν αποθέματα φαρμάκων για τρεις μήνες και να αυξάνουν κάθε χρόνο τις εισαγωγές φαρμάκων στη Ελλάδα κατά 25%, υποχρέωση την οποία,όπως φαίνεται,δεν τηρούν.

Ακόμα, ενώτο χονδρεμπορικό κέρδος των φαρμακαποθηκών από τις εξαγωγές είναι 4,7%,μέσω της «παράλληλης αγοράς»οι φαρμακαποθήκες αυξάνουν υπέρογκα τα κέρδη τους, τα οποία κυμαίνονται από 50-80%. Ο τομέας του φαρμάκουδηλαδή, είναι άλλος ένας τομέας, όπου η κερδοσκοπία οργιάζει.

Το 2015, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε απαγορεύσει τις παράλληλες εξαγωγές και η οικονομική εισαγγελία μαζί μετηνΕπιθεώρηση του Υπουργείου Υγείαςασκούσαν καθημερινό έλεγχο, σε συνεργασία με τον τότε πρόεδρο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Κ.Λουράντο, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει έλλειψη κανενός φαρμάκου.

Επιβάλλεται λοιπόν, όλες οι πολιτικές δυνάμεις μαζί να ασκήσουν την πίεση που χρειάζεται στις πολυεθνικές του φαρμάκου, ώστε να παράγονται στην Ελλάδατα φθηνά και αποτελεσματικά φάρμακα που κάποιοι θέλουν να αποσύρουν. Γιατί, η χώρα μας διαθέτει και την τεχνογνωσία, αλλά έχει επίσης,υψηλού επιπέδου ερευνητικά κέντρα και πολύ αξιόλογους επιστήμονες.

Όσο για το υπουργείο Υγείας, αυτό θα πρέπει να αναλάβει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες και να προβεί σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες, ώστε να σταματήσει επιτέλους το φαινόμενο της αισχροκέρδειας και της έλλειψης φαρμάκων στην αγορά, καθώς αυτή τη στιγμή οι ελλείψεις αφορούν εκατοντάδες φαρμακευτικά σκευάσματα.

Ηεπάρκεια φαρμάκων, ιδιαίτερα για τις ασθενέστερες κατηγορίες είναι εξαιρετικά κρίσιμο ζήτημα και στο θέμα της υγείας, του πολυτιμότερου, του ιερότερου αγαθού για την ανθρώπινη ζωή, δε χωράει καμία αισχροκέρδεια.

 

Προηγούμενο άρθρο Η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Ν. Λάρισας συμπαραστέκεται στον αγώνα των αγροτών
Επόμενο άρθρο H Επιτροπή Ειρήνης Λάρισας για την 49η επέτειο από τη λαϊκή εξέγερση του Πολυτεχνείου