Ειδήσεις

Οι δράσεις της Παγκόσμιας Νεολαίας Θεσσαλών


Συνεχίζοντας αδιάκοπα την δραστηριότητά μας με αγάπη για την Θεσσαλία και ενθουσιασμό, δημοσιεύουμε το παρόν δελτίο τύπου για να σας γνωστοποιήσουμε τις δράσεις της Παγκόσμιας Νεολαίας Θεσσαλών από τον Οκτώβριο του 2021 έως και τον Οκτώβρη του έτους που διανύουμε 2022.

  1. Τα θεσσαλικά έθιμα ως τακτικές δημοσιεύσεις στην πλατφόρμα του Instagram

Πρόθεσή μας για την τακτική δημοσίευση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κάποιων εθίμων και παραδόσεων της Θεσσαλίας ήταν η γνωστοποίηση στο ευρύ κοινό κάποιων άγνωστων εθίμων και παραδόσεων πολλές φορές ακόμα και για εμάς τους ίδιους. Αυτό άλλωστε είναι εύλογο αν αναλογιστεί κανείς όλους τους χρόνους στο πέρασμα της ιστορίας όσο βέβαια και την έκταση της Θεσσαλίας. Στην προσπάθειά μας λοιπόν να γνωρίσουμε κι εμείς οι ίδιοι την θεσσαλική μας ιστορία, δημιουργήσαμε την δράση «Ήθη και έθιμα της Θεσσαλίας», η οποία, με την πολύτιμη προσπάθεια της κ. Κωνσταντίνας Σκρέκα, η οποία είναι υπεύθυνη πολιτισμού, υλοποιήθηκε και συνεχίζει να λαμβάνει χώραμε την κοινοποίηση μίας σειράς ιστοριών μικρής χρονικής διάρκειας στον λογαριασμό της Νεολαίας στο Instagram.

  1. Η πρώτη μας Βασιλόπιτα

Αποχαιρετώντας το έτος ιδρύσεώς μας 2021 και ξεκινώντας μία καινούργια χρονιά γεμάτη με πολλά όνειρα, το 2022, είχαμε την τιμή να κόψουμε τηδική μας πρώτη βασιλόπιτα ως Παγκόσμια Νεολαία Θεσσαλώνμαζί με την κοπή της βασιλόπιτας της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλών. Έτσι έγινε διπλή κοπή βασιλόπιτας διαδικτυακά, όπου το φλουρί από την Νεολαία κέρδισε ο κ. Γιώργος Μαχαιράς, ο οποίος μάλιστα έκανε χρήση και του υπέροχου δώρου που περιλάμβανε 2 διανυκτερεύσεις στο “Epavlis Meteora Boutique Hotel”, με πρωινό και εξαιρετική θεά στα Μετέωρα, προσφορά του Δήμου Μετεώρων και του κ. Σπύρου Νικολογιάννη. Η Νεολαία είναι εξαιρετικά ευγνώμων για αυτή την προσφορά.

  1. Ο εορτασμός της επετείου της 25ης Μαρτίου από την Νεολαία

Το Σάββατο 26 Μαρτίου 2022 εορτάσαμε και τιμήσαμε την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821.

Πώς ήταν δυνατόν να αγνοήσουμε μία τόσο σημαντική μέρα για όλο τον Ελληνισμό. Με την Θεσσαλική μας ταυτότητα πραγματοποιήσαμε μία διαδικτυακή συνάντηση με αξιόλογους προσκεκλημένους για τον εορτασμό της επετείου. Την ευθύνη της διοργάνωσης του εορτασμού είχε τόσο η Πρόεδρος κ. Αναστασία Κερασοβίτη, όσο και η οργανωτική επιτροπή, αποτελούμενη από την Αντιπρόεδρο κ. Αθανασία Ρουσιαμάνη, την Υπεύθυνη Πολιτισμού κ. Κωνσταντίνα Σκρέκα και τον Α’ Γραμματέα κ. Γιώργο Μαχαιρά.

Στα πλαίσια της δράσης πραγματοποιήθηκε εισήγηση από τον κ. Αντώνη Κουκουράβα, πλέον μέλος του Δ.Σ. της Νεολαίας μας, με την ιδιότητά του ως διδάσκων Ιστορίας, που είχε τίτλο: «Σημαντικές μάχες της επανάστασης του 21 στο θεσσαλικό χώρο». Η εισήγηση ενθουσίασε και καθήλωσε τους συμμετέχοντες με την πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα όσον αφορά τη συμβολή της Θεσσαλίας και των τοπικών ηρώων στην επανάσταση του 1821.

  1. Συμμετοχή της Νεολαίας στην περιοδική έκδοση «ΘΕΤΤΑΛΩΝ ΔΡΑΣΕΙΣ»

Σημαντική για δεύτερη χρονιά ήταν η συμμετοχή της Νεολαίας στην περιοδική έκδοση της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλών «ΘΕΤΤΑΛΩΝ ΔΡΑΣΕΙΣ». Ήδη από το 1ο τεύχοςη Νεολαία μας συμμετείχε με πολύ αξιόλογα άρθρα με ποικιλία ως προς το περιεχόμενό τους. Στη φετινή έκδοση η Νεολαίας μας συμμετείχε με 3 στοχευμένα άρθρα, στο πρώτο άρθρο τα μέλη του Δ.Σ. της Νεολαίας συστήνονται στο ευρύ κοινό, αναφέροντας επιγραμματικά την προσωπική τους σχέση με τη Θεσσαλία και την ενασχόλησή τους με τον πολιτισμό. Το δεύτερο αναφέρει τις δράσεις της Νεολαίας μας. Το τρίτο υπέροχο άρθρο τουκ. Γιώργου Μαχαιρά είχε θέμα την Αρχιτεκτονική των Μοναστηριών των Μετεώρων, το οποίο έγραψε με την ιδιότητά του ως τελειόφοιτος της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

  1. Συνάντηση της Νεολαίας στην Φρανκφούρτη

Πραγματοποιήσαμε την πρώτη δια ζώσης συνάντηση της Παγκόσμιας Νεολαίας Θεσσαλών στην Φρανκφούρτη την 1η Απριλίου 2022. Για πρώτη φορά ως ΠαγκόσμιαΝεολαίαΘεσσαλών, τα μέλη μας συναντηθήκανε στην Φρανκφούρτη της Γερμανίας, γνωριστήκανε από κοντά, ανταλλάξανε απόψεις, προτάσεις, ιδέεςκαι μελλοντικά σχέδια. Σε συνεργασία και με την βοήθεια της Ομοσπονδίας Θεσσαλικών Συλλόγων Ευρώπης, τα μέλη που παρευρέθηκαν, γευματίσανε, και περιηγηθήκανε στο ιστορικό κέντρο της πόλης της Φρανκφούρτης.

  1. Η συμμετοχή της Νεολαίας στο 13ο Παγκόσμιο Συνέδριο και Αντάμωμα Θεσσαλών

Όπως και πέρυσι έτσι και φέτος η Παγκόσμια Νεολαία Θεσσαλών συμμετείχε ενεργά στο πρόγραμμα των δράσεων του 13ουΠαγκοσμίου Συνεδρίου και Ανταμώματος της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλών, αφήνοντας την δική της ταυτότητα με το «άρωμα της νιότης».

Στα πλαίσια λοιπόν του τριήμερου Συνεδρίου και Ανταμώματος των Θεσσαλών που πραγματοποιήθηκε στην Καλαμπάκα υπό την σκιά των Ιερών βράχων τωνΜετεώρων, η Νεολαία συμμετείχε και τις τρεις ημέρες σε μία σειρά από δράσεις.

1η μέρα

Τα μέλη της ΠαγκόσμιαςΝεολαίας Θεσσαλών κατέφθασαν στην Καλαμπάκα και ανέλαβαν αμέσως δράση, αφού είχαν εκ των προτέρων προγραμματίσει κάποιες πρόβες με τον κ. Δήμου προκειμένου να συμμετέχουν με τον Χορευτικό όμιλο «Μετέωρα» του Δήμου Μετεώρωνστην εκδήλωσηπου είχε προγραμματιστεί για το βράδυ του Σαββάτου, στην κεντρική πλατεία της Καλαμπάκας.

Φυσικά η Νεολαία μας συμμετείχε και στο καλωσόρισμα που είχε προγραμματίσει η Συνομοσπονδία Θεσσαλών σε οινοποιείοτης περιοχής, όπου εκεί είχαν την ευκαιρία να «ξεκουραστούν» από τις πρόβες τους, να απολαύσουν εκλεκτό κρασί, να ανταλλάξουν απόψεις καθώς επίσης και να γνωριστούν για πρώτη φορά με συμπατριώτες τους Έλληνες που διαμένουν στην Καλαμπάκα.

Ακόμα ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλών κ. Διαμαντής Γκίκας έκανε ένα εξαιρετικό καλωσόρισμα στην Νεολαία, συστήνονταςτα μέλη που παρευρίσκονταν στους καλεσμένους και συμμετέχοντες του Συνεδρίου.

Στο τέλος της ημέρας τα μέλη μας επιλέξανε να πιούνε το ποτό τους υπό την νυχτερινή όψη των Μετεώρων μαζί με την Νεολαία της Καλαμπάκας, να γνωριστούνε και να διασκεδάσουν κλείνοντας την ημέρα με μία πολύ όμορφη βραδιά και την προσφορά της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλών.

2η μέρα

Η δεύτερη μέρα του Συνεδρίου ήταν και η πιο δραστήρια της Νεολαίας καθώς το πρόγραμμα ήταν πολύ πυκνό, ωστόσο και ευχάριστο. Η Νεολαία μας έκανεαισθητή την παρουσία της και στο Παγκόσμιο Συνέδριο Θεσσαλών που διεξήχθη στο Πολιτιστικό Κέντρο του ΔήμουΜετεώρων.  Μέλη της Νεολαίας μας συμμετείχαν στο προεδρείο του Συνεδρίου, συγκεκριμένα συμμετείχαν ο κ. Αντώνης Κουκουράβας ως εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Θεσσαλών Ευρώπης και η κ. Κωνσταντίνα Σκρέκα ως εκπρόσωπος της Παγκόσμιας Νεολαίας Θεσσαλών, η οποία μάλιστα ήταν και μέλος της οργανωτικής επιτροπής του Συνεδρίου και συμμετείχε ενεργά σε θέματα που αφορούσαν την Νεολαία.

Ακόμα ο κ. Γιώργος Μαχαιράς συμμετείχε ως βασικός εισηγητής του Συνεδρίου με την ιδιότητά του ως τελειόφοιτος της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Η εισήγησή του είχε τον τίτλο: «Η αρχιτεκτονική των μοναστηριών των Μετεώρων ως αντανάκλαση της τουριστικής έλξης και παγκόσμιο σύμβολο της Θεσσαλίας».

Τέλος, αναφορικά με το συνέδριο η κ. Αναστασία Κερασοβίτη και ο κ. Θεοχάρης Γιαννακόπουλος έκαναν μία αναλυτική παρουσίαση των έως τότε δράσεων της Παγκόσμιας Νεολαίας Θεσσαλών, προκειμένου να γνωστοποιήσουν το έργο της Νεολαίας.

Στη συνέχεια η Νεολαία συμμετείχε στο γεύμα που είχε παρατεθεί από τον Δήμο Μετεώρων προς τιμήν της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλών, όπου ευχαριστήθηκε την όμορφη φιλοξενία, ήρθε σε επαφή με αξιόλογους ανθρώπους, οι οποίοι επιδίωξαν μία πιο στενή επικοινωνία με την Νεολαία και προσέφεραν την βοήθειά τους και τέλος τα μέλη είχαν και πάλι την ευκαιρία να συνομιλήσουν και να γνωριστούν με την Νεολαία της Καλαμπάκας.

Νωρίς το απόγευμα η Νεολαία μας αφού έκανε άλλη μία τελευταία πρόβα, ντύθηκε με παραδοσιακές φορεσιές της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλών και για πρώτη φορά παρουσίασε χορευτικό πρόγραμμα. Τα μέλη μας είχαν την τιμή  τόσο να συνοδέψουν το χορευτικό του Χορευτικού Ομίλου «Μετέωρα» του Δήμου όσο και την ευκαιρία να παρουσιάσουν μεμονωμένα παραδοσιακούς χορούς τόσο από την περιοχή των Μετεώρων όσο και της ευρύτερης Θεσσαλίας για  πρώτη φορά ως μέλη της Παγκόσμιας Νεολαίας Θεσσαλών! Η Νεολαία είναι ευγνώμων προς τον κ. Δήμου για την προσπάθεια που έκανε και για την ευκαιρία που μας έδωσε να συμπαρουσιάσουμε  το χορευτικό πρόγραμμα.

3η μέρα

Την τρίτη και τελευταία μέρα του Συνεδρίου μέλη της Νεολαίας συμμετείχαν στον περίπατο που είχε προγραμματιστεί μαζί με την Συνομοσπονδία στις Μονές των Μετεώρων και κατόπιν απόλαυσαν τον καφέ τους μαζί με μέλη της Συνομοσπονδίας,  όπου μάλιστα εορτάστηκαν τα 15 χρόνια της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλών «Ασκληπιός». Η Πρόεδρος της Νεολαίας κ. Αναστασία Κερασοβίτη είχε την τιμή να κόψει την επετειακή τούρτα μαζί με τον Πρόεδρο κ. Διαμαντή Γκίκα και την Γενική Γραμματέα κ. Φωτεινή Μίχου.

Τους ευχαριστούμε θερμά για την τιμή που μας κάνανε να μοιραστούνε την χαρά τους μαζί μας!

Σε αυτό το ευχάριστο και γιορτινό κλίμα, η Νεολαία μαζί με την Συνομοσπονδία επισκεφθήκανε ακόμα δύο αξιόλογα μουσεία του Δήμου Μετεώρων και έτσι ολοκληρώθηκαν οι δράσεις της Νεολαίας στα πλαίσια του 13ου Παγκόσμιο Συνεδρίου και Ανταμώματος Θεσσαλών με πολλές ξεχωριστές εμπειρίες και αναμνήσεις.

Ευχαριστούμε θερμά όλους για την συμβολή τους. Είναιζωτικής σημασίας για εμάς να συμπορευόμαστε με ανθρώπους που έχουν αφιερώσει ένα κομμάτι του ζωής τους στον πολιτισμό και στην ανάδειξη αυτού.

Το μικρότερο ερέθισμα είναι η μεγαλύτερη διδαχή για εμάς.

  1. Η 2η Γενική Συνέλευση της Νεολαίας

Το Σάββατο στις 8 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε η 2η Γενική Συνέλευση της Παγκόσμιας Νεολαίας Θεσσαλών, όπου η Νεολαία καλωσόρισε ένα νέο Μέλος στο Δ.Σ. τον κ. Αντώνη Κουκουράβα και δύο νέα αναπληρωματικά μέλη τον κ. Δημήτρη Τσέλιο και τον κ. Στέφανο Ψύρρα.

Σκοπός μας είναι να ενισχύσουμε την επικοινωνία μας και στα Αγγλικά, έτσι για πρώτη φορά η Β’ Γραμματέας κ. Μαριάνθη Κοντέλλη συνέταξε πρόσκληση για την Γενική μας Συνέλευση και στα Αγγλικά, η οποία και εστάλη σε όλα τα μέλη.

Τα μέλη που παρευρέθηκαν ανταλλάξανε απόψεις για μελλοντικά σχέδια και γνωριστήκανε μεταξύ τους.

  1. Τιμήσαμε την 28η Οκτωβρίου με το 1ο μας διαδικτυακό άρθρο.

Με έναν μικρό και διαφορετικού χαρακτήρα εορτασμό η Νεολαία μας τίμησε και την επέτειο της  28ης Οκτωβρίου και πάλι με την θεσσαλική της ταυτότητα. Πραγματοποιήθηκε μία σειρά από δημοσιεύσεις με την μορφή ιστορίας στον λογαριασμό της Νεολαίας στο Instagram και μάλιστα δημοσιεύσαμε το 1ο μας ηλεκτρονικού τύπου άρθρο στην πλατφόρμα του issuu.com με τίτλο «28ηΟκτωβρίου 1940», του κ. Αντώνη Κουκουράβα, διδάσκοντα της Ιστορίας και μέλος του Δ.Σ. της Νεολαίας.

 

 

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Όχι στον σταθμό υγροποιημένου αερίου, μέσα ή έξω από τον Παγασητικό
Επόμενο άρθρο Χαιρετισμός της Βουλευτού Λάρισας Άννας Βαγενά για την τιμητική εκδήλωση στη μνήμη του Δικηγόρου Ιωάννη Διαμαντή