Άννα Βαγενά: Ο ψεύτης Υπουργός


Οργισμένη δήλωση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Λάρισας, κ. Άννας Βαγενά, για την ψευδή δήλωση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργου Στύλιου, στην Επίκαιρη Ερώτησή της προς τον ΥΠΑΑΤ σχετικά με τους λόγους που δεν συμπεριλήφθηκαν οι μηλοπαραγωγοί της Αγιάς στις κρατικές ενισχύσεις λόγω των επιπτώσεων του covid-19, που συζητήθηκε σήμερα, 30/09/22, στη Βουλή.

Συγκεκριμένα, στην ερώτηση της κ. Βαγενά, ο υφυπουργός ισχυρίστηκε ότι δεν υπήρξε κανένα αίτημα για στήριξη των μηλοπαραγωγών Αγιάς και ότι ευθύνονται οι ίδιοι οι παραγωγοί για τον αποκλεισμό τους από τις εν λόγω ενισχύσεις, διότι, όπως επίσης ισχυρίστηκε, δεν κατέθεσαν ποτέ σχετικά στοιχεία στο Υπουργείο για την ένταξή τους στο πρόγραμμα, το οποίο έληξε στις 30/06/22.

Η κ. Βαγενά ζήτησε από τον υφυπουργό να ανακαλέσει, διότι αυτή η δήλωσή του είναι ψευδής, τονίζοντάς του ότιοι μηλοπαραγωγοί της Αγιάς έχουν καταθέσει, όχι μία, αλλά δύο φορές τα απαιτούμενα στοιχεία, πολύ πριν τη λήξη του προγράμματος και ότι τόσο οι μηλοπαραγωγοί όσο και η ίδια έχει θίξει το θέμα επανειλημμένα από το Νοέμβριο του 2021.

Υπάρχουν δε, αποδεικτικά στοιχεία με όλη τη σχετική αλληλογραφία τόσο των μηλοπαραγωγώνΑγιάς όσο και της βουλευτού με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Αναλυτικότερα:

Στην πρωτολογία της η κ. Βαγενά τόνισε τα εξής:

«Οι παραγωγοί, όχι μόνο των μήλων, αλλά όλοι παραγωγοί αγροτικών προϊόντων στην Ελλάδα και, κυρίως, οι φρουτοπαραγωγοί έχουν πληγεί από τον covid-19 διότι, τα εμπορεύματά τους έμειναν αδιάθετα πάρα πολύ καιρό λόγω της πανδημίας και των lockdown. Και οι παραγωγοί της Αγιάς έχουν πληγεί ιδιαίτερα, γιατί το μήλο είναι ο κινητήριος μοχλός της τοπικής οικονομίας της Αγιάς. Γύρω από αυτό δουλεύουν πάρα πολλοί άνθρωποι και περιστρέφονται πάρα πολλές δραστηριότητες.

Δεν ήταν μόνο ο covid, ήταν τα ακραία καιρικά φαινόμενα, τα οποία έπληξαν πάρα πολύ τις καλλιέργειες: ξηρασία, χαλαζοπτώσεις, πλημμύρες, όλα αυτά τα φαινόμενα.

Και έτσι, η εξαίρεση των μήλων Αγιάς από τις ενισχύσεις που δόθηκαν για τον covid-19, που δικαίως δόθηκαν σε άλλα προϊόντα και σε αντίστοιχα προϊόντα, όπως τα μήλα της Ζαγοράς -δεν έχουμε ανταγωνισμό και καλά έκαναν και εντάχθηκαν σε αυτές τις ενισχύσεις- δημιουργεί απορία εύλογη, απορία και αγανάκτηση στους παραγωγούς μήλων.

Οι αγρότες είναι απελπισμένοι. Οι τιμές που αγοράζονται τα προϊόντα τους δεν καλύπτουν ούτε τα έξοδα συγκομιδής. Η διαφορά των τιμών από το χωράφι που πωλούν αυτοί μέχρι τις τιμές που αγοράζουμε εμείς είναι τεράστια. Το ξέρετε. Οι παραγωγοί πωλούν με 15 έως 20 λεπτά το κιλό και στη λαϊκή και τα σούπερ μάρκετ τα μήλα πωλούνται γύρω στα 2 ευρώ, 1,80 με 2 ευρώ. Η διαφορά είναι τεράστια. Η αισχροκέρδεια είναι τεράστια.

Πρέπει να κάνετε άμεσα κάτι για να προστατέψετε τους παραγωγούς, αλλά και τους καταναλωτές. Το θέμα δεν είναι απλό. Είναι εθνικό το θέμα της προστασίας της αγροτικής παραγωγής και των αγροτών.

Και σας ρωτώ, λοιπόν, με ποιον τρόπο θα αποκαταστήσετε την αδικία που έγινε στους μηλοπαραγωγούςΑγιάς, που δεν εντάχθηκαν στις ενισχύσεις για τον covid-19.»

Ο Υφυπουργός στην απάντησή του είπε:

«Θα διαφωνήσω, μαζί σας στο μεγαλύτερο μέρος της τοποθέτησης που κάνατε σε σχέση με την υποστήριξη και τη στήριξη που έχει η ελληνική γεωργία από την Κυβέρνησή μας.

Μπορούσε αυθαίρετα, επειδή έτσι πίστευε ή έτσι ήθελε, η εκάστοτε πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ή του Υπουργείου Οικονομικών να εντάσσει χρήματα και κατηγορίες καλλιεργειών και να τους δίνει ενισχύσεις; Δεν μπορούσε. Ποιοι ήταν οι όροι και οι προϋποθέσεις για να δοθούν; Ήταν να υπάρχει μια οικονομοτεχνική μελέτη στην οποία θα αποδεικνύεται ότι υπάρχει ζημία.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, λοιπόν, ποτέ μια τέτοια μελέτη δεν έφτασε με στοιχεία τεκμηριωμένα και δεν κατατέθηκε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Και ποτέ βέβαια δεν είχαμε κανένα αίτημα σε σχέση με το συγκεκριμένο ζήτημα.»

Στη δευτερολογία της η βουλευτής απάντησε στον Υφυπουργό:

«Κύριε Υπουργέ, λυπάμαι πάρα πολύ. Δεν ξέρω, δεν σας έχουν ενημερώσει σωστά, αλλά αυτά που είπατε είναι εντελώς αβάσιμα. Δεν ξυπνήσαμε ξαφνικά στις 30 Ιουνίου όταν έληγε η προθεσμία και είπαμε βάλτε τα μήλα Αγιάς στις κορωνοενισχύσεις. Ξέρετε από πότε έχει ξεκινήσει αυτή η ιστορία; Πόσες ερωτήσεις έχω κάνει εγώ μόνο; Πόσα χαρτιά έχουν καταθέσει οι μηλοπαραγωγοί; Πώς το λέτε αυτό το πράγμα; Έχουν καταθέσει οι άνθρωποι δύο φορές αυτές τις μελέτες που τους ζητήθηκαν.

Επίσης, στην τελευταία ερώτησή μου που ήταν γραπτή, αυτή που επανέλαβα σήμερα, είπατε ότι υπάρχει ένα νέο πλαίσιο που θα δοθούν ενισχύσεις και εκεί θα κοιτάξετε να μπουν οι μηλοπαραγωγοί της Αγιάς. Αυτό λήγει εν τω μεταξύ στο τέλος Δεκεμβρίου, νομίζω. Ελπίζω σε αυτό το πλαίσιο -γιατί έτσι μου είπανε- ότι κάτι θα γίνει. Γιατί, μη μας πείτε πάλι ότι έληξε στις 30 Δεκεμβρίου. Χαίρω Πολύ! Εμείς δεν ερχόμαστε εδώ για να μας πληροφορήσετε ότι έληξαν τα προγράμματα, ξέρουμε πότε λήγουν. Το θέμα είναι να βάζετε τις ενισχύσεις όσο τρέχουν τα προγράμματα. Όταν λήξουν, έρχεστε και μας λέτε έληξε; Λυπάμαι πάρα πολύ, αλλά η απάντησή σας εκτός από ανεπαρκής, στηριζόταν και σε ψευδή στοιχεία. Παρακαλώ να ανακαλέσετε αυτά που είπατε, ότι δεν έχουν στείλει οι αγρότες. Τα έχουν στείλει όλα τα στοιχεία.»

Σχετικά με το αν θα ενισχυθούν οι μηλοπαραγωγοίΑγιάς με το καινούριο πρόγραμμα, ο κ. Στύλιος απάντησε ότι αυτό θα αφορά ενισχύσειςμόνογια λιπάσματα για το σύνολο του αγροτικού κόσμου. Συμπλήρωσε δε, ότι οι αγρότες εμπιστεύονται αυτή την Κυβέρνηση, η οποία είναι στο πλευρό τους.

Στο σημείο αυτό η κ. Βαγενά απάντησε: «Πάμε τώρα, κ. υπουργέ, να τα πείτε στους αγρότες αυτά».

Το συμπέρασμα, λοιπόν, είναι ότι για ακόμα μια φορά οι μηλοπαραγωγοί δεν πρέπει να περιμένουν τίποτα ουσιαστικό από αυτή την Κυβέρνηση.

Προηγούμενο άρθρο Μάξιμος: Το παράδειγμα των εθνικών μας ευεργετών να έχει και σήμερα μιμητές
Επόμενο άρθρο Ιμπεριαλιστική Εκστρατεία και Μικρασιατική Καταστροφή