Μάξιμος: Το παράδειγμα των εθνικών μας ευεργετών να έχει και σήμερα μιμητές


«Το φτωχό ελληνικό κράτος που προέκυψε από την επανάσταση του 1821 και τους αγώνες που συνεχίστηκαν για την απελευθέρωση των ελληνικών εδαφών, μπόρεσε να επιβιώσει και χάρη στη διαρκή προσφορά των μεγάλων ευεργετών, Ελλήνων που πάνω από τον πλούτο έθεσαν την επιβίωση και την πρόοδο της πατρίδας. Ο πολύχρονος καρπός της ευφυίας και της εργασίας τους μετετράπη σε ευαγή ιδρύματα, και πρωτίστως σε εκπαιδευτήρια, όπου η νεολαία μυήθηκε στη γνώση και στα γράμματα. Γιατί το όραμα όλων αυτών των σπουδαίων Ελλήνων ήταν ένα κράτος ελευθέρων και ευημερούντων ανθρώπων». Τα παραπάνω τονίζει σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος με αφορμή την Ημέρα Μνήμης των Εθνικών μας Ευεργετών.

Ο Θεσσαλός πολιτικός στη δήλωσή του επισημαίνει ότι «δεν πρέπει να επιτρέψουμε να περιπέσουν στη λησμονιά τα περίλαμπρα ονόματα των Ιωάννη Δόμπολη, Απόστολου Αρσάκη, Γεωργίου Αβέρωφ, Ευάγγελου και Κωνσταντίνου Ζάππα, Ιωάννη Πάγκα, αδελφών Ζωσιμά, Γιώργου Σίνα, Ιωάννη Βαρβάκη, αδελφών Ριζάρη, Βασιλείου Σιβιτανίδη, Ανδρέα Συγγρού, Παναγή Χαροκόπου και τόσων άλλων από τον μακρύ κατάλογο των μεγάλων εθνικών ευεργετών.

Βεβαίως, ακόμη υπάρχουν και λειτουργούν τα ιδρύματα που συστάθηκαν με τα δικά τους κληροδοτήματα, ζωντανές αποδείξεις της προσφοράς τους.

Είναι πραγματικά ευτύχημα ότι το παράδειγμα των εθνικών ευεργετών δεν έχει πάψει να συγκινεί και να ευαισθητοποιεί ακόμη και σήμερα πολλούς ευκατάστατους συμπατριώτες μας, που προσπαθούν να βοηθήσουν το κράτος και την κοινωνία, με ανάλογες πρωτοβουλίες. Ιδιαίτερα στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, που χρειάστηκε ο ιδιωτικός τομέας να συνδράμει τις αυξάνουσες κοινωνικές ανάγκες, διαπιστώθηκε η ευαισθησία πολλών οικονομικά ισχυρών συμπολιτών μας. Προσφορές υπήρξαν ακόμη και στον τομέα της εθνικής άμυνας, σε μια δύσκολη για την πατρίδα περίοδο λόγω της τουρκικής επιθετικότητας, που ελπίζουμε να έχει συνέχεια και πολλούς μιμητές».

Προηγούμενο άρθρο Υποβολή δηλώσεων συγκομιδής σταφυλιών οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου
Επόμενο άρθρο Άννα Βαγενά: Ο ψεύτης Υπουργός