Ειδήσεις

Γ. Λαμπρούλης: Για την άμεση κάλυψη των αναγκών της Χειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου Βόλου με μόνιμο προσωπικό


Όπως έχουμε αναδείξει πολλές φορές, το προηγούμενο χρονικό διάστημα, το Νοσοκομείο Βόλου παραμένει σοβαρά υποστελεχωμένο και σε ιατρικό και σε νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ δεν υπάρχουν μια σειρά από ειδικότητες.

Η κατάσταση είναι τόσο τραγική που ο Διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου απέστειλε σχετική επιστολή στην Εισαγγελία Βόλου και στο Σώµα Επιθεώρησης Εργασίας αναφέροντας ότι  «για τον Σεπτέμβριο οι ειδικευμένοι γιατροί της Χειρουργικής Κλινικής αδυνατούν να καλύψουν πλέον µε ασφάλεια τις συνολικές εφηµεριακές ανάγκες του μηνός».

Προφανής αιτία του προβλήµατος είναι ο εξαιρετικά μικρός αριθμός ειδικευμένων χειρουργών (1 Δντης, 3 Επιµελητές Β’, 1 Επικουρικός) της Κλινικής αναλογικά µε τις πραγµατικές ανάγκες (5 Χειρουργοί για την κάλυψη 60 ή 62 εφημεριών ανά μήνα), αλλά και παράλληλα η µη προκήρυξη θέσεων για την κάλυψη των οργανικών κενών που ανέρχονται στο 50%.

Σύμφωνα και με την καταγγελία του Διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής για να μπορεί να λειτουργεί απρόσκοπτα το νοσοκομείο υποχρεούνταν να εκτελούν 11 έως και 13 εφημερίες, ενεργείς και ετοιμότητας το μήνα, με αποτέλεσμα οι ιατροί να παραμένουν έως και 35 ώρες συνεχόμενες στο Νοσοκομείο και οι εργαζόμενοι από 70 έως και 80 ώρες την εβδομάδα. Τα συγκεκριμένα ωράρια οδηγούν το ιατρικό προσωπικό στην εξουθένωση με αποτέλεσμα να υπάρχει ο κίνδυνος του ιατρικού σφάλματος.

Η σημερινή κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, εμμένοντας στην πολιτική μη στελέχωσης του δημόσιου συστήματος υγείας, θέτει ουσιαστικά τη ζωή των ασθενών σε κίνδυνο λόγω πιθανού ιατρικού λάθους από την παρατεταμένη υπέρβαση των αντοχών του προσωπικού.

Σύμφωνα και με την καταγγελία του Διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής αποφασίστηκε η κλινική να λειτουργήσει µε βάση το νομοθετημένο πλαίσιο εργασίας και λαμβάνοντας υπόψη την παρατεταμένη υποστελέχωση της Χειρουργικής Κλινικής  και γι αυτό τον Σεπτέμβριο δεν θα μπορεί η κλινική να λειτουργήσει πλήρως και οι ασθενείς κάποιες μέρες θα πρέπει να διακομίζονται στις Χειρουργικές Κλινικές άλλων κοντινών νοσοκομείων, με ότι συνεπάγεται κι αυτό για την υγεία των ασθενών.

 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, ποια μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση έτσι ώστε να στελεχωθεί άμεσα η χειρουργική κλινική του νοσοκομείου Βόλου, ώστε να μην κινδυνεύουν ασθενείς από τις τραγικές ελλείψεις και να μη καταστρατηγούνται τα εργασιακά δικαιώματα των γιατρών του Νοσοκομείου;

 

Οι Βουλευτές

 Λαμπρούλης Γιώργος

Μαρίνος Γιώργος

Προηγούμενο άρθρο Συναυλία της Μικτής Χορωδίας για τον ένα χρόνο χωρίς τον Μίκη Θεοδωράκη
Επόμενο άρθρο CINE – ραντεβού στον κήπο του Διαχρονικού Μουσείου!