Ειδήσεις

Θεία Λειτουργία στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας


Στο παρεκκλήσιο των Αγίων Αναργύρων του Γ.Ν. Λάρισας τελέσθηκε από τον πάτερ Πορφύριο, με αφορμή την καθιέρωση, από την Ορθόδοξη Εκκλησία, της  1ης  Σεπτεμβρίου ως «Ημέρα για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος» , Θεία Λειτουργία μετ’ Αγιασμού, παρουσία της Διοίκησης,ιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού του Νοσοκομείου καθώς και του δικηγόρου και δημοτικού συμβούλου κ Αθ. Μαμάκου.

Στο τέλος ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας Βλαχάκης Γρηγόρης αναφέρθηκε με ομιλία του στην «ημέρα περιβάλλοντος» και τις δράσεις του Νοσοκομείου

Συγκεκριμένα ανέφερε :

«Η Ορθόδοξη Εκκλησία μας ύστερα από την ραγδαία βιομηχανική και τεχνολογική έξαρση, η οποία επέφερε σοβαρές αλλαγές στον πλανήτη και δημιούργησε πολλά νέα κοινωνικά και περιβαλλοντικά προβλήματα, δραστηριοποιήθηκε προσπαθώντας να δώσει μια λύση στα προβλήματα που αφορούν ολόκληρη την κτίση. Το σημαντικότερο γεγονός το οποίο ενεργοποίησε τις δράσεις της, ήταν η πυρηνική έκρηξη σε εργοστάσιο στο Τσερνομπίλτον Απρίλιο του 1986, που προκάλεσε ανεπανόρθωτες καταστροφές στο περιβάλλον αλλά και στους ανθρώπους.

Πρωτοπόρος των οικολογικών δράσεων είναι ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος Α΄, ο οποίος για το σπουδαίο περιβαλλοντικό του έργο, χαρακτηρίστηκε ως «πράσινος Πατριάρχης» καθιστώντας έτσι την προστασία του περιβάλλοντος ως έναν από τους πρωταρχικούς στόχους του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Η προσφορά του Οικουμενικού Πατριαρχείου είναι σπουδαία διότι κατάφερε να συνδέσει την προσπάθεια σωτηρίας του περιβάλλοντος με την προσπάθεια σωτηρίας της ανθρώπινης ψυχής, κάνοντας τους πιστούς να δείξουν περισσότερο ενδιαφέρων για τα οικολογικά ζητήματα.

Κάθε χρόνο τέτοια μέρα, καλεί όλους τους πιστούς να ασπαστούν την 1η Σεπτεμβρίου ως ημέρα προσευχής και ικεσίες για την κτίση και τον δημιουργό της. Επίσης τους προτρέπει «να προβούν άνευ χρονοτριβής εις πάσαν απαραίτητων ενεργειών προς προστασία και διάσωση της φυσικής δημιουργίας», διότι είναι υποχρέωση όλων των πιστών να προστατεύουν και να διατηρούν τις ισορροπίες στην κτίση η οποία μας φιλοξενεί.

Στην απαιτούμενη συλλογική προσπάθεια να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας δίνει το δικό του στίγμα. Το αρχικό σχέδιο που καταθέσαμε αποβλέπει στη μετατροπή του ΓΝΛ σε ένα φιλικό προς το περιβάλλον, την κυκλική οικονομία και την πόλη νοσοκομείο.

Στα μέσα περίπου του 2021 και συγκεκριμένα την 5η Ιουνίου «παγκόσμια ημέρα για την προστασία του περιβάλλοντος» το ΔΣ του νοσοκομείου παρουσίασε το τελικό λογότυπο ενδονοσοκομειακής χρήσης και τα στοιχεία που σηματοδοτούν τη νέα φιλοσοφία για την ανάπτυξη του ΓΝΛ για τα επόμενα χρόνια .

Ένα εταιρικό λογότυπο που με «πράσινα» στοιχεία χαράσσει τον δρόμο στο μέλλον και πρωτοπορεί στις νέες προκλήσεις των καιρών: η εικόνα του αναρριχητικού φυτού σε καμπύλη και ανοδική φορά, συμβολίζει την πρόοδο / εξέλιξη (φυγή προς τα εμπρός – ανοδική πορεία – μέλλον). Το χρώμα του αναρριχητικού φυτού (προοδευτικά γίνεται πράσινο), συμβολίζει τη μετάβαση του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας σε οικολογικό – «πράσινο» Ίδρυμα. Η εικόνα του ποταμού, συμβολίζει τη συνεχόμενη ροή (εξέλιξη). Η εικαστική απεικόνισή του παραπέμπει, επίσης, και σε υπογράμμιση (έμφαση).

Ένα αρχικό σχέδιο λοιπόν που βασίζεται :

  • Στην ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών και προγραμμάτων πληροφορικής για περιορισμό της χρήσης χαρτιού και των ακτινολογικών φιλμ
  • Στην εφαρμογή καινοτόμων διαδικασιών για την συλλογή των μολυσματικών αποβλήτων κ.α
  • Στην τοποθέτηση λαμπτήρων led στους εξωτερικούς αρχικά χώρους
  • Στην εγκεκριμένη ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων του ΓΝΛ ( η μεγαλύτερη ενεργειακή αναβάθμιση δημοσίου κτιρίου στην περιφέρεια Θεσσαλίας 5,5 εκατ. ευρώ)
  • Στην εφαρμογή κανόνων κυκλικής οικονομίας (πχ ανακαίνιση και  χρήση από διαβιούντες στον Ξενώνα Ψυχικής Υγείας του θερμοκηπίου στο ΚΨΥ και την συντήρηση των κήπων )
  • Στην επέκταση της ανακύκλωσης μπαταριών και σε άλλα υλικά (πχ συνεργασία για την ανακύκλωση ηλεκτρικών ειδών με την Ελληνική Ανακύκλωση ΑΕ)
  • Στην διαδικασία της κομποστοποίησης οργανικών υλικών (κλαδιά, τρόφιμα)

 

Αξίζει να τονιστεί, ότι για το καλό όλων μεταξύ άλλων στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας έχει αναπτυχθεί ένα εργαλείο για τη διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων εντός του νοσοκομείου.

Ως παραγωγοί αποβλήτων είμαστε πλέον σε θέση να γνωρίζουμε καθημερινά τις ποσότητες που παράγονται από κάθε είδος αποβλήτου σε κάθε τμήμα του νοσοκομείου μας.

Σκοπός της ανάπτυξης και εφαρμογής του εργαλείου αυτού είναι ο έλεγχος των εσωτερικών διαδικασιών στη διαχείριση των αποβλήτων με γνώμονα την προστασία της υγείας και την ασφάλεια των εργαζομένων. Απώτερος σκοπός είναι η μείωση της παραγωγής των επικίνδυνων αποβλήτων και η προστασία του περιβάλλοντος.

Πρόκειται για ένα πληροφορικό σύστημα, όπου καταχωρούνται όλα τα δεδομένα και υποβάλλονται στη συνέχεια σε στατιστική ανάλυση για τη εξαγωγή συμπερασμάτων.

Το σύστημα αυτό έχει ήδη βραβευτεί μία φορά το 2021 και για τη σημαντικότητα της εφαρμογής του όπως  αναμένεται, μετά από πρόσκληση που λάβαμε από την επιτροπή των EnvironmentalAwardsγια την τελετή απονομής βραβείων αναμένετε νέα βράβευση εντός του Σεπτεμβρίου του 2022 ως έξυπνο σύστημα διαχείρισης αποβλήτων.

Τέλος αξίζει σήμερα, την ημέρα περιβάλλοντος για την Ορθόδοξη Εκκλησία μας, να αναφέρουμε ότι είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ενημερώσω ότι αποστέλλονται τα πρώτα τεύχη δημοπράτησης του έργουστην διαχειριστική Αρχή του Επιχειρησιακού Προγράμματος  «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» (ΕΠ-ΥΜΕΠΕΡΑΑ) για την δημοπράτηση της μελέτης του έργου της ενεργειακής αναβάθμισης του ΓΝΛ.

Βήματα σταθερά , βήματα γρήγορα προκειμένου, με την βοήθεια του Θεού,  να φτάσουμε στον τελικό στόχο, την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας».

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Νέα έργα αγροτικής οδοποιίας ύψους 4,2 εκατ. ευρώ σε περιοχές της Αγιάς
Επόμενο άρθρο Χαιρετισμός του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού στην τελετή έναρξης του 1ου Ιπποκράτειου Ιατρικού Συνεδρίου