Ειδήσεις

Ακόμη πιο κοντά η ολοκλήρωση της αποκατάστασης του Αρχαίου Θεάτρου στη Λάρισα


Με εντατικό ρυθμό προχωρούν οι εργασίες αποκατάστασης του Αρχαίου Θεάτρου Λάρισας χάρη στη στενή συνεργασία της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του Υπουργείου Πολιτισμού και της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων. Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός έδωσε την έγκριση για τη δημοπράτηση δυο νέων έργων που εντάσσονται στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης και εξασφαλισμένης χρηματοδότησης ύψους 7 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014 -2020. Τα δύο έργα είναι συνολικού προϋπολογισμού ένταξης 557.308 ευρώ και αφορούν:

-την ενοικίαση γερανοφόρου οχήματος και μεταφορά όγκων μαρμάρου και πωρολίθου

-την προμήθεια φαιόγκριζου μαρμάρου και πωρόλιθου

«Μέσα από τη στενή συνεργασία με την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και την Εφορεία Αρχαιοτήτων ν. Λάρισας και μέσα από ένα ολοκληρωμένο και πλήρως χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014 -2020 συνεχίζουμε με δυο ακόμη έργα προκειμένου να αποδοθεί το Μνημείο όσο το δυνατόν γρηγορότερα στην κοινωνία» δηλώνει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. «Γιατί ο πολιτισμός για εμάς είναι αναπτυξιακό εργαλείο. Το Αρχαίο Θέατρο είναι προστιθέμενη αξία για τη Λάρισα και ίσως το μεγαλύτερο πολιτιστικό μνημείο της πόλης. Γι΄ αυτό και εμείς από την πλευρά μας κάνουμε ότι μπορούμε προκειμένου οι αρχαιολόγοι να συνεχίζουν απρόσκοπτα την εργώδη προσπάθειά τους για την αποκατάσταση του Μνημείου» προσθέτει ο Περιφερειάρχης.

Στοιχεία του έργου

Ενοικίαση γερανοφόρου οχήματος και μεταφορά όγκων μαρμάρου και πωρολίθου: Α) οι μεταφορές όγκων φαιόγκριζου μαρμάρου και πωρολίθου, που αφορούν στην μεταφορά 37,8 m3 όγκων μαρμάρου και 58,46 m3 από τις εγκαταστάσεις του αναδόχου του Υποέργου 7, σε εργοστάσιο επεξεργασίας του αναδόχου του Υποέργου 8 και 27,99 m3 μαρμάρινων και 41,76 m3 πώρινων αρχιτεκτονικών μελών από το εργοστάσιο στο εργοτάξιο του Αρχαίου Θεάτρου Λάρισας. Το σύνολο των δρομολογίων εκτιμάται σε 43, με μέγιστη απόσταση δρομολογίου τα 550 km.

Β) η ενοικίαση τουλάχιστον δύο γερανοφόρων οχημάτων με χειριστές, που αφορά στην τοποθέτηση και χειρισμό γερανοφόρων οχημάτων στον ευρύτερο χώρο του σκηνικού οικοδομήματος για την ανύψωση, μετακίνηση και τοποθέτηση αρχιτεκτονικών μελών στα πλαίσια των εργασιών αποκατάστασης του σκηνικού οικοδομήματος του αρχαίου θεάτρου.

Προμήθεια όγκων φαιόγκριζου μαρμάρου και πωρόλιθου που θα χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή νέων αρχιτεκτονικών μελών στα πλαίσια της αποκατάστασης του σκηνικού οικοδομήματος του Αρχαίου Θεάτρου Λάρισας: αντικείμενο της σύμβασης είναι η προμήθεια φαιόγκριζου μαρμάρου συνολικής ποσότητας 37,80 m3 και πωρόλιθου συνολικής ποσότητας 58,46 m3 για τις ανάγκες της αποκατάστασης του Σκηνικού Οικοδομήματος του Α’ Αρχαίου Θεάτρου Λάρισας, στα πλαίσια της Πράξης: «Αποκατάσταση Αρχαίου Θεάτρου Λάρισας – Φάση Ε’».

 

Προηγούμενο άρθρο Μάξιμος: Προσβλέπουμε σε εμβάθυνση της συνεργασίας ΔΣΟ και Παν-Αφρικανικού Κοινοβουλίου
Επόμενο άρθρο Στην εκδήλωση του Συλλόγου Γυναικών Γλαύκης το νέο ΔΣ της ποδοσφαιρικής ομάδας Δάφνη