Ειδήσεις

Οι αγρότες απέκλεισαν συμβολικά την ΠΑΘΕ


Σε συμβολικό αποκλεισμό της ΠΑΘΕ προχώρησαν, το μεσημέρι της Τετάρτης 16 Φεβρουαρίου, οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας, που συνεχίζουν δυναμικά τις κινητοποιήσεις τους.

Οι διαμαρτυρόμενοι πέρασαν τις αστυνομικές δυνάμεις στον κόμβο της Νίκαιας και κατευθύνθηκαν στην εθνικό οδό.

Στη συνέχεια, πραγματοποίησαν γενική συνέλευση (στην εθνική οδό), συζητώντας για τα επόμενα αγωνιστικά βήματα, ενώ δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο κινητοποίησης στην Αθήνα.

 

Ραντεβού με πολιτικούς αρχηγούς

Σύμφωνα με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, μέχρι στιγμής έχουν στηθεί περί τα 32 μπλόκα σε όλη την χώρα.

Ως τώρα έχουν προγραμματιστεί οι εξής συναντήσεις:

Την Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου στις 11πμ με τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης κ. Κυριάκο Βελόπουλο.

Την ίδια μέρα, Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου στις 12 το μεσημέρι στο Δημαρχείο Κιλελέρ με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξη Τσίπρα.

Ο κ. Γιάνης Βαρουφακης, πρόεδρος του Μέρα24 έχει απαντήσει θετικά χωρίς να έχει κλειστεί ακόμη συγκεκριμένη μέρα η ημέρα συνάντησης.

Ο κ. Νίκος Ανδρουλάκης, πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ δεν έχει απαντήσει ακόμα.

Παράλληλα, όπως επισημαίνεται από την Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων επικοινώνησε με τον κ. Γεραπετριτη, για συνάντηση με το κλιμάκιο της κυβέρνησης. Ο κ. Γεραπετρίτης τους παρέπεμψε στο νέο υπουργό κ. Γιώργο Γεωργαντά για να οριστεί η συνάντηση, ενώ σε επικοινωνία που είχαν με το ΥπΑΑΤ από την Δευτέρα δεν έχουν πάρει ακόμη απάντηση.

Τι διεκδικούν οι αγρότες

«Έχουμε συγκεκριμένα αιτήματα, ζωτικής σημασίας για τον αγροτικό κόσμο και δίκαια, που απαιτούμε να ικανοποιηθούν άμεσα, γιατί αλλιώς δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε τα χωράφια μας και να εκτρέφουμε τα ζώα μας.

Η μέχρι τώρα άρνηση της κυβέρνησης να ικανοποιήσει αυτά τα ζωτικά αιτήματά μας και η προσπάθειά της να μας σύρει σ’ ένα “διάλογο περί άλλων”, αποπροσανατολιστικό κι αδιέξοδο, δείχνει ότι αδιαφορεί προκλητικά για την οξύτητα των προβλημάτων μας και μας αναγκάζει να αυξήσουμε κι άλλο την αγωνιστική πίεση, ώστε να την εξαναγκάσουμε σε απαντήσεις και λύσεις.

Τα βασικά αιτήματα που διεκδικούμε με την κινητοποίησή μας είναι:

  • Μείωση του κόστους παραγωγής, με κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής για το ρεύμα, αφορολόγητο πετρέλαιο, επιδότηση των ζωοτροφών και των αγροεφοδίων, κατάργηση του ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια.
  • Προστασία από τις φυσικές καταστροφές, με υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής (αρδευτικά, αντιπλημμυρικά κ.ά.),  αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100% από όλες τις αιτίες και χωρίς καθυστερήσεις.
  • Τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης.

Μεγαλύτερη δύναμη στην πάλη μάς δίνει το κύμα λαϊκής συμπαράστασης και αλληλεγγύης που εκδηλώνεται, δίνοντας και μια απάντηση στο “πέπλο σιωπής” από τα κεντρικά ΜΜΕ που επιχειρεί να απλώσει η κυβέρνηση σχετικά με τον αγώνα μας.

Οι αγωνιζόμενοι αγρότες και κτηνοτρόφοι καλούμε τους εργαζόμενους, τους επαγγελματοβιοτέχνες και εμπόρους, τους συνταξιούχους, τους νέους των σπουδών, τις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών να συμπαραταχθούν μαζί μας σε κοινό αγώνα, καθώς έχουμε κοινά προβλήματα και κοινά αιτήματα.

Το εισόδημα όλων μας έχει πετσοκοφτεί, αφού οι τιμές παραγωγού των αγροτικών προϊόντων είναι χαμηλές σε σχέση με το πολύ υψηλό κόστος παραγωγής, οι μισθοί και οι συντάξεις παραμένουν σε εξευτελιστικά επίπεδα, ο τζίρος των επαγγελματιών, των βιοτεχνών, των εμπορικών μαγαζιών έχει βυθιστεί.

Η  καλπάζουσα ακρίβεια στο οικιακό ηλεκτρικό ρεύμα, στα καύσιμα θέρμανσης και μετακίνησης, στα τρόφιμα και τα άλλα είδη λαϊκής κατανάλωσης έρχεται να αποτελειώσει το συρρικνωμένο λαϊκό εισόδημα.

Η ανεπάρκεια του δημόσιου συστήματος Υγείας εν καιρώ πανδημίας προκαλεί κινδύνους και απειλές για την υγεία και τη ζωή μας.

Πάμε όλοι μαζί για να δώσουμε στον κοινό αγώνα μεγαλύτερη δύναμη, αυξημένη αποτελεσματικότητα, καλύτερη προοπτική.

Συνεχίζουμε – Θα νικήσουμε!».

ΠΗΓΗ: 902.gr

Προηγούμενο άρθρο Μάξιμος: Καθήκον μας η διατήρηση υψηλού πατριωτικού φρονήματος
Επόμενο άρθρο Συνάντηση της ΠΕΔ για το υδατικό πρόβλημα της Θεσσαλίας