Ειδήσεις

Αυξημένη χρηματοδότηση για το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας


«Τα νούμερα λένε πάντα την αλήθεια και για το ΕΣΠΑ 2014-2020 της Περιφέρειας Θεσσαλίας λένε μια πολύ όμορφη αλήθεια» δήλωσε ο  Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκος από το Βόλο όπου μαζί με τον Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό με αρμοδιότητα σε θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές Χρήστο  Τριαντόπουλο, τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό, την Αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας και Σποράδων Δωροθέα Κολυνδρίνη  και τον Δήμαρχο Βόλου Αχιλλέα Μπέο επισκέφτηκαν   δημόσια έργα που συγχρηματοδοτούνται από πόρους ΕΣΠΑ στην περιοχή του Βόλου και της Νέας Ιωνίας  και  πραγματοποίησαν συναντήσεις εργασίας με τοπικούς φορείς.

«Το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020 πλησιάζει στην ολοκλήρωση του και κλείνει με   απόλυτη ασφάλεια, διασφαλίζοντας ότι οι πρόσθετοι πόροι της νέας Προγραμματικής Περιόδου θα μετουσιωθούν σε νέα έργα και δεν θα αποτελέσουν   έργα-ουρές της τρέχουσας  Περιόδου» ανέφερε  ο κ. Σκάλκος.  «Η χρηματοδότηση για το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2021-2027 είναι αυξημένη κατά 31%,  το νέο Πρόγραμμα διαμορφώνεται στα 554 εκατομμύρια ευρώ και οδηγεί σε έργα αυξημένης προστιθέμενης αξίας  για την κοινωνία και την οικονομία. Τα νέα Προγράμματα εγκρίνονται το επόμενο  τρίμηνο του 2022 και μέσα στο καλοκαίρι αναμένονται οι πρώτες προσκλήσεις. Παράλληλα,  νέα έργα που χωροθετούνται στη Θεσσαλία έχουν δρομολογηθεί  με  πόρους  από άλλα Τομεακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ  και με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης. Έχουμε επομένως  σημαντικούς χρηματοδοτικούς πόρους για νέα έργα, έχουμε φιλόδοξες στρατηγικές» πρόσθεσε ο κ. Σκάλκος. «Είναι κρίσιμης σημασίας οι πόροι να φτάνουν εγκαίρως  στους δικαιούχους και τα έργα να προχωρούν γρήγορα. Για αυτό και μέσω ειδικού προγράμματος συνολικού προϋπολογισμού 100 εκατομμυρίων ευρώ πανελλαδικά, ενισχύουμε την διαχειριστική επάρκεια  Δικαιούχων προγραμμάτων ΕΣΠΑ, είτε με  χρηματοδότηση μελετών, είτε με ενίσχυση της κατάρτισης των στελεχών της τοπικής αυτοδιοίκησης είτε με συνδρομή από εξωτερικούς συμβούλους.

Σήμερα, επισκεφτήκαμε έργα που εξελίσσονται με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας στην περιοχή του Βόλου και χωρίς καμία διάθεση υπερβολής αν θέλαμε  να τα επισκεφτούμε όλα, δεν θα μας έφτανε μια εβδομάδα. Πρόκειται για έργα δημόσιων  υποδομών, βιώσιμης αστικής ανάπτυξης και κινητικότητας,  έργα  για την κοινωνική ένταξη και την κοινωνική προστασία. Το ΕΣΠΑ συνέβαλε τα μέγιστα στον μετριασμό των δυσμενών οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων της πανδημίας. Χωρίς να αναστείλουμε ή να ακυρώσουμε κανένα προγραμματισμένο έργο,  το ΕΣΠΑ στάθηκε αρωγός και χορηγός  σε μια σειρά δράσεων  με την πλήρη ενεργοποίηση της Αναπτυξιακής Τράπεζας, του ΤΕΠΙΧ και με το εργαλείο της επιστρεπτέας προκαταβολής που επίκειται άμεσα η συνέχεια του. Το ΕΣΠΑ συνέβαλε καθοριστικά στη γενικότερη πολιτική της κυβέρνησης για τον μετριασμό των επιπτώσεων της πανδημίας.  Η οικονομία κινήθηκε στα όρια των δημοσιονομικών  δυνατοτήτων  και πάνω από τον κοινοτικό  μέσο όρο  ως προς το ΑΕΠ,  στους πόρους που διατέθηκαν για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και αυτό θα συνεχίσουμε να πράττουμε   για όσο διαρκέσει η πανδημία. Επιπλέον  το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων συνέβαλε στην ταχύτατη αποκατάσταση ζημιών από φυσικές καταστροφές και τη  δρομολόγηση έργων, κυρίως αντιπλημμυρικής προστασίας, ώστε η επόμενη κρίση, αν και όποτε  συμβεί, να μας βρει ακόμα καλύτερα προετοιμασμένους. Οι αποκαταστάσεις και οι αποζημιώσεις προχωρούν με πρωτόγνωρη ταχύτητα. Εκφράζω την ικανοποίηση της Πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου για την καλή  δουλειά που έχει γίνει. Με τον  κ.  Τριαντόπουλο και τον Περιφερειάρχη έχουμε μια στενή και αποτελεσματική συνεργασία και έτσι συνεχίζουμε και στο μέλλον».

 

Χρήστος Τριαντόπουλος, Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό με αρμοδιότητα σε θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές:

Στο πλαίσιο  της επίσκεψης του Γ.Γ. Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρη Σκάλκου μαζί  με το Υπουργό Ανάπτυξης Αδωνι Γεωργιάδη χθες στο Βόλο  για την έναρξη υλοποίησης του Μουσείου της Αργούς μέσα από ένα υβριδικό νέο σχήμα  χρηματοδοτικής σύμπραξης του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων με το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας,  σήμερα, μαζί με τον Περιφερειάρχη, την Αντιπεριφερειάρχη και τον Δήμαρχο  Βόλου βρεθήκαμε σε έργα που έχουν χρηματοδοτηθεί από κοινοτικούς πόρους και των οποίων την εποπτεία της χρηματοδότησης έχει ο κ. Σκάλκος. Πρόκειται για έργα πολλών εκατομμυρίων ευρώ που έρχονται να καλύψουν κενά και να διαμορφώσουν προοπτικές ανάπτυξης για την περιοχή. Έργα που δρομολογούνται  γρήγορα, καθώς οι μηχανισμοί της Περιφέρειας Θεσσαλίας σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο  και το Δήμο  Βόλου προωθούν την απορρόφηση. Αυτό  συνεχίζεται και τη νέα Προγραμματική Περίοδο  που απλώνεται  μπροστά μας και φέρνει νέα έργα που δημιουργούν συνθήκες ευημερίας για  όλους, στο Βόλο, στη Μαγνησία, σε όλη τη  Θεσσαλία. Παράλληλα με τη στήριξη που δίνει η Πολιτεία  στο πλαίσιο της αποκατάστασης και στήριξης μετά  από φυσικές καταστροφές, διατέθηκαν την τελευταία διετία πολλά εκατομμύρια και έρχονται νέες έκτακτες χρηματοδοτήσεις  για έργα αποκατάστασης που  έχουν σχεδιαστεί από την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Η  κατεύθυνση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η  Πολιτεία να βρίσκεται  όσο πιο κοντά  μπορεί σε πολίτες που δοκιμάζονται από φυσικές καταστροφές και η στήριξη να είναι  στοχευμένη  και γενναία, όπου απαιτείται,  για να αποκατασταθούν οι υποδομές».

 

Κώστας Αγοραστός, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας:

Καλωσορίζουμε τον Γ.Γ. Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρη Σκάλκο και τον Υφυπουργό παρά των Πρωθυπουργώ Χρήστο Τριαντόπουλο. Με  τη συνεργασία τους, ανακοινώσαμε τη χρηματοδότηση του Μουσείου της Αργούς που εντάξαμε  στο  Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Θεσσαλίας και στη συνέχεια στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας, διαμορφώνοντας   μια νέα χρηματοοικονομική αρχιτεκτονική   για να μπορέσουμε να προεξοφλήσουμε το μέλλον και να τρέξουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα  το έργο. Τα δημόσια έργα στη χώρα μας είναι μια διαρκής και επίπονη καθημερινή προσπάθεια για την υπέρβαση  δυσκολιών. Σήμερα επισκεφτήκαμε  έργα που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας στο Βόλο: το Πανεπιστήμιο όπου χρηματοδοτήσαμε 3 κτίρια, το Λιμάνι του Βόλου όπου εγκαταστάθηκε ο αυτοκινούμενος γερανός και το μηχάνημα για τη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων και προχωρά το έργο  μεταφοράς του σκραπ από τον προβλήτα 1 στον προβλήτα 3, έργα για την ενίσχυση του Νοσοκομείου με ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό,  Κέντρα Υγείας, έργα βιώσιμων αστικών αναπλάσεων (ΒΑΑ) σε συνεργασία με τον Δήμαρχο Αχιλλέα Μπέο όπως η βιοκλιματική ανάπλαση του χώρου του Παλαιού Λιμεναρχείου στα Παλαιά, το Δημοτικό Θέατρο που χρηματοδοτούμε με 10 εκατομμύρια ευρώ,  έργα διαχείρισης υγρών αποβλήτων στο παραλιακό  μέτωπο του Παγασητικού,  συνολικού προϋπολογισμού άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ,  το μεγάλο έργο της ύδρευσης με την αντικατάσταση όλων των παλιών σωληνώσεων στο πολεοδομικό συγκρότημα Βόλου- Νέας Ιωνίας που χρηματοδοτούμε με 18,5 εκατ. ευρώ,  έργα πολιτισμού που δρομολογούνται στο Σέσκλο, το Διμήνι, το Αρχαίο Θέατρο  Φθιωτίδων Θηβών, η αποκατάσταση και ανάδειξη  εκκλησιών όπως η Αγία Μαρίνα στον Κισσό, έργα στήριξης του αγροτικού τομέα όπως η επέκταση των αρδευτικών δικτύων στην Κάρλα που δίνουν τη δυνατότητα στους αγρότες της περιοχής να ποτίζουν δωρεάν επιπλέον 26.000 στρέμματα  σε μια εποχή που  η τιμή του ρεύματος έχει εκτιναχτεί, έργα με κοινωνικό αποτύπωμα όπως ο Ξενώνας Κακοποιημένων Γυναικών, τα Κέντρα Κοινότητας  και δομές κοινωνική προστασίας και ένταξης. Συζητήσαμε για το μεγάλο έργο του  Φράγματος  Σκοπιάς  και την πορεία των αποκαταστάσεων  και των  γρήγορων αποζημιώσεων μετά τον Ιανό. Μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας στη Θεσσαλία έχουν διατεθεί περισσότερα από 900 εκατομμύρια ευρώ για τη διαχείριση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας μέσω του ΤΕΠΙΧ, του ΤΑΔΥΜ, του ΤΜΕΔΕ, της  επιστρεπτέας προκαταβολής, της ενίσχυσης εργαζομένων σε αναστολή εργασίας, των προγραμμάτων ΑΝΑΣΑ Ι και ΙΙ. Πρόκειται για σημαντικούς πόρους που  στηρίζουν  αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη σε μια δύσκολη περίοδο για την οικονομία και την κοινωνία.

Τους ευχαριστώ για την γρήγορα ανταπόκριση και την καλή συνεργασία. Αξιοποιούμε όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας, στο μέτρο του δυνατού, συνεργαζόμαστε και δίνουμε λύσεις γρήγορα. Η κατάσταση στην κοινωνία είναι δύσκολη, το γνωρίζουν πολύ καλά  και για αυτό παίρνουν  μέτρα».

Προηγούμενο άρθρο Κέλλας: Στήριξη της τευτλοκαλλιέργειας και των παραγωγών
Επόμενο άρθρο Στο επίκεντρο της διεθνούς αγωνιστικής ποδηλασίας η Θεσσαλία