Ειδήσεις

Ενεργοποιούνται οι διαδικασίες αποζημίωσης των πληγέντων


Την Παρασκευή και το Σάββατο, 14 και 15 Ιανουαρίου,κυβερνητικό κλιμάκιουπό τον Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό, Αρμόδιο για Θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, κ. Χρήστο Τριαντόπουλο, επισκέφθηκε περιοχές της Θεσσαλίας, οι οποίες επλήγησαν από το ακραίο καιρικό φαινόμενο «Διομήδης».

Ειδικότερα, την Παρασκευή 14 Ιανουαρίου, το κυβερνητικό κλιμάκιο που αποτελείται επίσης από τους κκ. Νικόλαο Κουλοχέρη, Γενικό Γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών, Μιχάλη Σταυριανουδάκη, Γενικό Γραμματέα Εσωτερικών και Οργάνωσηςτου Υπουργείου Εσωτερικών, και Ανδρέα Λυκουρέντζο, Πρόεδρο του ΕΛΓΑ, μαζί με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστό, επισκέφτηκε αρχικά περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, και συγκεκριμένα του Δήμου Φαρσάλων (Βαμβακού και Υπέρεια), οι οποίες επλήγησαν σφοδρότατα από την κακοκαιρία «Διομήδης». Ο κ. Χρήστος Τριαντόπουλος σχολίασε σχετικά πως «βρεθήκαμε στο πεδίο και είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με πληγέντες συμπολίτες μας, τους ενημερώσαμε για την κινητοποίηση της πολιτείας για την ανακούφισή τους και την αποκατάσταση των ζημιών, ενώ συνεργαστήκαμε με στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την εφαρμογή των μέτρων στήριξης και αποκατάστασης στην περιοχή. Υπό τις οδηγίες του Πρωθυπουργού, οι επισκέψεις στο πεδίο συνεχίζονται, προκειμένου να ενημερωθούμε για τις συνθήκες που επικρατούν στις πληγείσες περιοχές, αλλά και για να ενημερώσουμε για τη δέσμη μέτρων που πρόκειται να εφαρμοστεί, αξιοποιώντας το πλαίσιο της κρατικής αρωγής, αλλά και κάθε άλλο διαθέσιμο εργαλείο».

Οι επισκέψεις συνεχίστηκαν στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, στον Κοσκινά και την Καρδίτσα, ενώ ακολούθησε σύσκεψη στην έδρα της Περιφέρειας Θεσσαλίας στη Λάρισα. Έπειτα από τη σύσκεψη, ο κ. Χρήστος Τριαντόπουλος δήλωσε πως «ολοκληρώσαμε μία εποικοδομητική συνάντηση εργασίας στην έδρα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, κατά τη διάρκεια της οποίαςσυζητήσαμε με τον Περιφερειάρχη κ. Κωνσταντίνο Αγοραστό και στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης για τα επόμενα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουμε, σε στενό συντονισμό μεταξύ Κυβέρνησης, τοπικής αυτοδιοίκησης και αρμόδιων φορέων. Μετά τις αυτοψίες, αλλά και την πρώτη αποτύπωση της κατάστασης, μετά τα πρόσφατα ακραία καιρικά φαινόμενα, η εικόνα είναι ότι τα έργα που υλοποιούνται, την περίοδο που ακολούθησε τη θεομηνία ‘Ιανός’, από τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης  -μετά από την έκτακτη χρηματοδότηση από την Κυβέρνηση- απέδωσαν και άντεξαν την πλημμυρική πίεση που προέκυψε από τα πρόσφατα ακραία καιρικά φαινόμενα. Είναι έργα που συνεχίζονται και δρομολογούνται, ενώ θα εμπλουτιστούν και από επιπλέον παρεμβάσεις αποκαταστάσεων και βελτίωσης υποδομών και δικτύων, σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, για να αντιμετωπιστούν ζητήματα και ανάγκες που προέκυψαν μετά τα πρόσφατα φαινόμενα. Η Κυβέρνηση θα στηρίξει, όπου χρειαστεί -όπως έκανε και μετά τη θεομηνία ‘Ιανός’- τα έργα και τις παρεμβάσεις των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης. Ήδη έγιναν οι πρώτες κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Παράλληλα, όπως συνέβη και σε άλλες περιπτώσεις, ενεργοποιούνται οι διαδικασίες και τα εργαλεία στήριξης και αποζημίωσης των νοικοκυριών, αγροτικών εκμεταλλεύσεων και επιχειρήσεων που επλήγησαν από τα πρόσφατα πλημμυρικά φαινόμενα. Προς αυτή την κατεύθυνση, θα συνεχίσουμε τη στενή συνεργασία με όλους».

Επιπρόσθετα, στο πλαίσιο της σύσκεψης έγινε εκτενής αναφορά και τα μεγάλα έργα στην περιοχή της Θεσσαλίας, ο κ. Χρήστος Τριαντόπουλος σημείωσε ότι «προχωρά η διαδικασία για την κατασκευή του σημαντικού φράγματος του Ενιπέα στη Σκοπιά Φαρσάλων, όπως ανακοινώθηκε πριν από λίγο καιρό από τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. ‘Ένα έργο που προωθείται από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, εκτιμάται -σύμφωνα με τις αρχικές αναλύσεις- να ανέλθει κοντά στα 300 εκατ. ευρώ και θα υλοποιηθεί με τη διαδικασία της Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ)».

Το Σάββατο 15 Ιανουαρίου,το κυβερνητικό κλιμάκιο, μαζί με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας και την Αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας, πραγματοποίησε με τοπικούς αυτοδιοικητικούς παράγοντεςαυτοψία στις γέφυρες στο Αϊδίνι και τον Αλμυρό και πραγματοποίησε σχετική σύσκεψη, αναλύοντας την πορεία των έργων -που άντεξαν την πίεση των τελευταίων φαινομένων-και δρομολογώντας επόμενες παρεμβάσεις σε υποδομές και δίκτυα της περιοχής.

Προηγούμενο άρθρο Άννα Βαγενά: Προκλητικές αμοιβές στα στελέχη της ΔΕΔΔΗΕ
Επόμενο άρθρο Μάξιμος: Να μην ξαναζήσουμε άλλη πανδημία!