Ειδήσεις

Μάξιμος: Ο Ντέσμοντ Τούτου εμβληματικός αγωνιστής των δικαιωμάτων του ανθρώπου!


Ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), Μέλος της Βουλής των Ελλήνων, δρ Μάξιμος Χαρακόπουλος σε συλλυπητήριο μήνυμα του προς το Παναφρικανικό Κοινοβούλιο και την Αγγλικανική Εκκλησία για την εκδημία του βραβευμένου με Νόμπελ Ειρήνης Αρχιεπισκόπου της Αγγλικανικής Εκκλησίας Ντέσμοντ Τούτου, σημειώνει τα εξής:

«Η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας εκφράζει τη θλίψη της για τον θάνατο του Ντέσμοντ Τούτου, του εμβληματικού Αρχιεπισκόπου της Αγγλικανικής Εκκλησίας που αγωνίστηκε σε όλη του τη ζωή με απαράμιλλο σθένος για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και την ισότητα.

Ο Αρχιεπίσκοπος ύψωσε στεντόρεια φωνή ενάντια στο επονείδιστο ρατσιστικό καθεστώς του απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική και εργάστηκε με γενναιότητα για την κατάργησή του. Ήταν πάντοτε δίπλα σε όσους υπέφεραν από το καθεστώς των φυλετικών διακρίσεων, και στήριξε δυναμικά τους αγωνιστές κατά του απαρτχάιντ που υπέστησαν τα μέτρα καταστολής που τους υπεβλήθησαν.

Φωνή των υψηλών ανθρώπινων αξιών και της ακέραιας ηθικής αποτέλεσε πηγή δύναμης και ελπίδας για τον λαό της Νότιας Αφρικής στα πέτρινα χρόνια. Ακόμη, όμως, και μετά την κατάργηση του απαρτχάιντ ο Ντέσμοντ Τούτου δεν έπαψε να ασκεί κριτική, μέχρι και στα τέλη του πολυκύμαντου βίου του, στα φαινόμενα διαφθοράς, νέων ανισοτήτων και παραβίασης των δικαιωμάτων του ανθρώπου, υπερασπιζόμενος πάντοτε τους αδυνάτους.

Η φωτεινή προσωπικότητά του θα συνεχίζει να λάμπει όχι μόνον μεταξύ των συμπατριωτών του αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο, παραμένοντας ανεξίτηλο παράδειγμα προσφοράς στον συνάνθρωπο και σεβασμού της ζωής κάθε ανθρώπου, όπως διδάσκει και ο Λόγος του Χριστού, την Γέννηση του οποίου εορτάζουμε αυτές τις ημέρες».

Προηγούμενο άρθρο Σημαντικά έργα αντιπλημμυρικής προστασίας σε Δ.Ε. του Δήμου Τεμπών
Επόμενο άρθρο Στελέχη του Δ. Λαρισαίων συγγραφείς έκδοσης της UNESCO για την Εκπαίδευση πολιτών για δημοκρατικές και βιώσιμες κοινότητες