Ειδήσεις

Μάξιμος: Να μη χάσουν το εποχικό επίδομα εργαζόμενοι σε κονσερβοποιεία


 Να τροποποιήσουν τις προϋποθέσεις που απαιτούνται ώστε οι επιχειρήσεις κονσερβοποιίας φρούτων να μπορέσουν να χαρακτηριστούν εποχικές, προκειμένου όσοι εργάστηκαν το καλοκαίρι σε αυτές να μην κινδυνεύουν να χάσουν το εποχικό επίδομα του ΟΑΕΔ που άλλως θα δικαιούνταν, ζητά από τους αρμόδιους υπουργούς ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Ο Θεσσαλός πολιτικός μετά από ενημέρωση που είχε από την Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδος και τις βιομηχανίες κονσερβοποιίας που εδρεύουν στον νομό Λάρισας, ΕΛΒΑΚ Α.Ε. και DEL MONTE, προχώρησε στην άσκηση κοινοβουλευτικού ελέγχου προς τους υπουργούς Εργασίας κ. Κωστή Χατζηδάκη και Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκουρα.

Όπως υπογραμμίζει στην ερώτησή του ο Θεσσαλός πολιτικός «οι μεγάλες ζημιές στην αγροτική παραγωγή έπληξαν άμεσα το εισόδημα των αγροτών. Έμμεσα, όμως, πλήττουν και τον τομέα της μεταποίησης αγροτικών προϊόντων, καθώς ανατρέπουν τα δεδομένα που αιτιολογούν την ενίσχυση των εποχιακά εργαζόμενων.

Σύμφωνα την Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδος, οι φετινοί παγετοί προκάλεσαν σοβαρή μείωση στις ποσότητες των φρούτων που επεξεργάζονται οι βιομηχανίες μεταποίησης, με αποτέλεσμα να υπάρξουν κλυδωνισμοί στην εποχική απασχόληση εργαζομένων. Στο αίτημα για μείωση του ελάχιστου απαιτούμενου αριθμού ενσήμων για την κατοχύρωση του εποχικού επιδόματος ανεργίας -με βάση και τα νέα δεδομένα που επέβαλε η πανδημία- η κυβέρνηση ανταποκρίθηκε θετικά, μειώνοντας τον ελάχιστο αριθμό ημερών ασφάλισης από 100 σε 50 με το νόμο 4837/2021 (άρθρο 71). Αποτράπηκε έτσι η δημιουργία οικονομικής επισφάλειας για τους εποχικά εργαζόμενους. Ωστόσο, η σοβαρή μείωση στην εισροή  εγχώριας πρώτης ύλης για τα εργοστάσια μεταποίησης αγροτικών προϊόντων, οδήγησε στην ελάττωση του αριθμού των εποχικά εργαζόμενων που απασχολήθηκαν. Ως εκ τούτου, προκλήθηκαν διαφοροποιήσεις και ως προς τον χαρακτηρισμό των επιχειρήσεων αυτών ως εποχιακών και τέθηκε εν αμφιβόλω η δυνατότητα των εποχικά εργαζόμενων να λάβουν το εποχικό επίδομα που δικαιούνται από τον ΟΑΕΔ. Για να χαρακτηριστεί εποχική η επιχείρηση, θα πρέπει το σύνολο των εργαζομένων κατά τους μήνες μη αιχμής να μη ξεπερνά το 25% του συνόλου των εργαζόμενων, βάση μισθοδοτικών καταστάσεων, των μηνών αιχμής.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν δύο βιομηχανίες κονσερβοποιίας που εδρεύουν στον νομό Λάρισας, η ΕΛΒΑΚ Α.Ε. και η DEL MONTE, 225 και 84 αντίστοιχα, εποχικά εργαζόμενοί τους δεν θα λάβουν το επίδομα ανεργίας αν δεν χαρακτηριστούν ως εποχικές επιχειρήσεις. Η εξειδίκευσή τους στην κονσερβοποιία φρούτων τους στερεί ευελιξία σε σχέση με επιχειρήσεις που επεξεργάζονται και άλλα προϊόντα (πχ λαχανικά) και ως εκ τούτου η μειωμένη εγχώρια πρώτη ύλη σε φρούτα φέτος και άλλες δυσκολίες λόγω πανδημίας, οδήγησαν στην απασχόληση μειωμένου προσωπικού και κατ’ επέκταση σε μικρή υπέρβαση (κατά 1,82% για την ΕΛΒΑΚ Α.Ε.) του ορίου του 25% που απαιτείται».

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος καταλήγει τονίζοντας ότι «με βάση τα παραπάνω, κάποιοι εποχικά εργαζόμενοι θα δικαιούνται και κάποιο όχι το επίδομα ανεργίας, ανάλογα με το αν η επιχείρηση που εργάστηκαν διατηρεί ή χάνει τον εποχικό της χαρακτήρα» και γι αυτό ζητά την τροποποίηση των σχετικών προϋποθέσεων.

Προηγούμενο άρθρο Δωρεάν Rapid Tests στο Δήμο Τεμπών
Επόμενο άρθρο Βιολογικό Καθαρισμό και δίκτυο αποχέτευσης ακαθάρτων αποκτά το Δαμάσι