Ειδήσεις

Ομιλία της Άννας Βαγενά στη Βουλή για τον Προϋπολογισμό του 2022


Αυτές τις μέρες συζητάμε τον Προϋπολογισμό του 2022 μέσα σε  μια καθημερινότητα που είναι ζοφερή, μαύρη, σκοτεινή και δύσκολη. Δυστυχώς, έχουν γίνει κανονικότητα οι περίπου εκατό θάνατοι από τον κορωνοϊό κάθε μέρα. Όταν συνηθίζουμε τους θανάτους, είναι επικίνδυνο. Είναι επικίνδυνο για τα αντανακλαστικά μας ως κοινωνία.

Αυτά τα αντανακλαστικά που περιφρόνησε και προσέβαλε κατάφωρα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όταν ανέβηκε σε αυτό εδώ το Βήμα πριν από λίγες μέρες και μας είπε επί λέξει ότι «δεν υπάρχουν έρευνες που αποδεικνύουν ότι εκτός ΜΕΘ η θνησιμότητα είναι μεγαλύτερη απ’ ό,τι εντός ΜΕΘ. Έχετε καμιά τέτοια απόδειξη, κύριε Τσίπρα;», είπε, απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα, τον αρχηγό της αντιπολίτευσης. «Εγώ δεν έχω», είπε ο κ. Μητσοτάκης, «Αν έχετε εσείς, να μου τη φέρετε». Μόνο που και την έρευνα και τις ενδείξεις τις είχε ο ίδιος από το Μάιο του 2021. Τις είχαν παραδώσει στους αρμόδιους οι κ.κ. Τσιόδρας και Λύτρας.

Σήμερα διαβάσαμε σε εφημερίδες τη συνέντευξη του κ. Λύτρα, ότι «προφανώς και ενημερώσαμε αυτούς που λαμβάνουν τις αποφάσεις και μάλιστα, σε ανώτατο επίπεδο». Πόσο πιο καθαρά να το πει ο άνθρωπος; «Εάν δεν το είχαμε κάνει, εάν δεν είχαμε ενημερώσει και απλά είχαμε στείλει τη μελέτη για δημοσίευση, θα ήμασταν τώρα υπόλογοι». Άρα, κάποιος άλλος είναι υπόλογος τώρα.

Τι έκανε ο κ. Μητσοτάκης; Τις αγνόησε. Τις απέκρυψε; Πρέπει να είναι κάποιος πολύ ηλίθιος για να πιστέψει ότι, ολόκληρος Πρωθυπουργός μιας χώρας δεν γνώριζε μια τέτοια σημαντική μελέτη. Γνώριζε λοιπόν. Γνώριζε τι έρχεται και δεν πήρε μισό μέτρο.

Και όχι μόνο δεν έκανε τίποτα, αλλά έβαλε και τους Υπουργούς του να λένε: Ο κ. Σκέρτσος «Δεν υπάρχει λόγος ενός πολυτελούς ΕΣΥ», ο κ. Γεραπετρίτης «Δεν υπάρχει ανάγκη για επιπλέον ΜΕΘ», ο κ. Πέτσας «Αν ακούγαμε τον ΣΥΡΙΖΑ για τις ΜΕΘ, θα είχαμε πετάξει δεκάδες εκατομμύρια στο πηγάδι χωρίς πάτο», ο κ. Παπαδημητρίου «Ψευδοπροβλήματα οι διασωληνώσεις εκτός ΜΕΘ». Ψευδοπροβλήματα!

Αυτά, κύριοι της Κυβέρνησης, να τα πείτε στους συγγενείς όσων έχασαν δικούς τους ανθρώπους, διασωληνωμένους πρόχειρα εκτός ΜΕΘ. Και όσοι τα λένε αυτά βέβαια, μπορεί να τα λένε, γιατί οι ίδιοι αισθάνονται ασφαλείς με τις «καβατζωμένες» ΜΕΘ για επώνυμους που υπάρχουν στα νοσοκομεία.

Σε αυτόν τον Πρωθυπουργό και σε αυτή την Κυβέρνηση έχουμε εμπιστευτεί την τύχη της χώρας μας!

Αυτός ο προϋπολογισμός θα έπρεπε να είχε σαν πρώτο του μέλημα την ενίσχυση του ΕΣΥ, έστω έκτακτα, έστω για την περίοδο της πανδημίας που ζούμε. Δεν είμαστε στην αρχή της, για να μπορούμε να πούμε ότι μας αιφνιδίασε. Διανύουμε τον δεύτερο χρόνο. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία.

Δεν μπορεί να λέει ο κ. Σκυλακάκης, εδώ στη Βουλή -τον άκουσα η ίδια με τα αφτιά μου, την Τετάρτη που ήμουν παρούσα-, ότι δεν έχουμε αναισθησιολόγους για τις ΜΕΘ, γιατί δεν μπορούμε να τους εκπαιδεύσουμε από τη μία μέρα στην άλλη.

Δεν είναι μια μέρα, κύριε Υπουργέ, δεν είναι. Είναι δύο χρόνια. Σε δύο χρόνια θα μπορούσατε να είχατε λύσει όλα αυτά τα προβλήματα. Είχατε όλον τον καιρό να ενισχύσετε το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Αντίγι’αυτό βάζετε στον φετινό προϋπολογισμό 820 εκατομμύρια λιγότερα.

Μας λέτε, ότι βιώνουμε μια πρωτοφανή ανάπτυξη. Σοβαρά; Βγήκατε στον δρόμο να δείτε τα πρόσωπα των ανθρώπων που περιμένουν στις στάσεις των λεωφορείων για να πάνε στη δουλειά τους, ή να επιστρέψουν από τη δουλειά τους στο σπίτι; Είδατε την απελπισία στα μάτια τους; Άνθρωποι που δουλεύουν οκτώ ώρες και παραπάνω, ενώ θα πληρωθούν για έξι και λιγότερες ώρες. Διότι φροντίσατε οι υπόλοιπες ώρες να είναι απλήρωτες υπερωρίες, άνθρωποι που μπαίνουν παστωμένοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς, μετά από εξαντλητική δουλειά, και θα κάνουν, πολλές φορές, και μία ώρα για να επιστρέψουν στα σπίτια τους, στα σπίτια τους που θα τα βρουν παγωμένα, κι είναι αμφίβολο αν τολμήσουν να ανοίξουν τη θέρμανση για να ζεσταθούν. Διότι τρέμουν στην εικόνα του επόμενου λογαριασμού της ΔΕΗ, ή του φυσικού αερίου.

Έχετε δει λογαριασμούς της ΔΕΗ, τη δεύτερη σελίδα, εκεί που υπάρχει η ρήτρα αναπροσαρμογής; Έχω εδώ έναν τέτοιο λογαριασμό, στα χέρια μου: 138 ευρώ η κατανάλωση, 257 ευρώ η ρήτρα αναπροσαρμογής.

Και επειδή μας μιλάτε για επιδοτήσεις, ότι επιδοτείτε τα νοικοκυριά για τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, στον ίδιο λογαριασμό οι επιδοτήσεις είναι περίπου 90 ευρώ. Αν τα αφαιρέσουμε από τα 257 της ρήτρας προσαρμογής, μένουν 167 ευρώ επιπλέον. Τι είναι αυτά τα 167, κύριε Μητσοτάκη και κύριε Σκρέκα και κύριοι της Κυβέρνησης; Είναι το δώρο σας στους καταναλωτές; Ή είναι το δώρο σας στους επενδυτές, που έσπευσαν να αγοράσουν τις μετοχές της ΔΕΗ στην πρόσφατη εκποίησή της, για την οποία είστε πολύ υπερήφανοι. Ας έρθουν, λοιπόν, οι επενδυτές να πληρώσουν τους λογαριασμούς του κοσμάκη, αυτοί που επενδύουν στη ΔΕΗ τώρα.

Για ποια πρωτοφανή ανάπτυξη μιλάτε, όταν οι αγρότες σε όλη την Ελλάδα και στην ιδιαίτερη πατρίδα μουτη Θεσσαλία, δοκιμάζονται, μετά από τις αυξήσεις των τιμών στα καύσιμα, στα φάρμακα, στα λιπάσματα, στα τιμολόγια του αγροτικού ρεύματος και την πιθανή κατάργηση πολλών αγροτικών προϊόντων από τη συνδεδεμένη ενίσχυση;

Θα σας φέρω ένα παράδειγμα. Στην περιοχή της Αγιάς το κόστος για ένα στρέμμα μηλοκαλλιέργειας ανέρχεται στα 1.295 ευρώ το έτος. Ένα στρέμμα μηλοκαλλιέργειας παράγει κατά μέσο όρο τέσσερις τόνους μήλα και με μέση τιμή πώλησης 35 λεπτά ο παραγωγός παίρνει 1400 ευρώ το στρέμμα. Καλείται λοιπόν ο αγρότης να ζήσει τη χρονιά με κέρδος 105 ευρώ. Αυτά μένουν, αφού αφαιρέσουμε τα έξοδα. Και από εκεί να πληρώσει ασφαλιστικές εισφορές, ΕΦΚΑ, χαράτσι, ΕΝΦΙΑ και γενικά όλα τα έξοδα διαβίωσης μιας οικογένειας, πράγμα αδύνατον.

Από την άλλη, πρόκειται για ένα προϊόν με τιμή, τα τελευταία χρόνια, που δεν ακολουθεί τις αυξήσεις του κόστους παραγωγής. Ενώ ο καταναλωτής στην αγορά, όλοι μας, στις λαϊκές αγορές, αγοράζουμε τα μήλα 1 και 1,5 και 2 ευρώ το κιλό, ο παραγωγός δεν το πουλά πάνω από 35 λεπτά το κιλό εδώ και χρόνια.

Με τα αποσπασματικά και ανεπαρκή μέτρα προστασίας του αγροτικού κόσμου από τις τεράστιες αυξήσεις του κόστους παραγωγής που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του 2022, το μόνο που μπορεί να επιτευχθεί είναι η καταστροφή του εισοδήματος των παραγωγών και ο κίνδυνος για τη βιωσιμότητα μικρών και μεσαίων εκμεταλλεύσεων, αλλά και κίνδυνος για την επισιτιστική ασφάλεια της χώρας.

Κλείνοντας. Σε όλους αυτούς τους εργαζόμενους, επαγγελματίες, αγρότες, να βγείτε να πείτε ότι αυτός είναι ένας προϋπολογισμός που καθρεφτίζει μια πρωτοφανή ανάπτυξη. Καθρεφτίζει πράγματι μια πρωτοφανή ανάπτυξη, για τους λίγους και τους ισχυρούς. Αυτοί γίνονται πλουσιότεροι. Σε αυτούς κατευθύνονται τα κονδύλια του Ταμείου Ανάπτυξης, οι παροχές, τα ευνοϊκά δάνεια, οι χαριστικές ρυθμίσεις. Για τους υπόλοιπους, τους πολλούς, ό,τι περισσέψει. Έτσι, για ξεκάρφωμα, αύξηση στον κατώτατο μισθό 2% και κάποια επιδόματα ντροπής.

Τέλος, θέλω να ξαναγυρίσω στο τεράστιο θέμα του ξεμπροστιάσματος του Πρωθυπουργού, την έκθεση Τσιόδρα-Λύτρα. Να πάρουν θέση όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ κ. Ανδρουλάκης να πάρει θέση. Ή, μήπως, οι Βρυξέλλες είναι πολύ μακριά και δεν φτάνουν τα νέα από την Ελλάδα;

Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης σήμερα θα είχε παραιτηθεί ένας ψεύτης Πρωθυπουργός, του οποίου αποκαλύφθηκαν οι εγκληματικές ευθύνες.

 

Προηγούμενο άρθρο Σε εξέλιξη έργα 22,1 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια Θεσσαλίας στο Δήμο Ελασσόνας
Επόμενο άρθρο Δωρεάν Rapid Tests στo Συκούριο τη Δευτέρα 20/12