Κατερίνα Βελλίδη: «Προσπάθησα πολύ, με πολέμησαν πολλοί…»


 «Πολλοί αναρωτιούνται γιατί αποφάσισα να εκδώσω την αυτοβιογραφία μου. Γιατί τώρα, δεκαπέντε χρόνια μετά την κατάρρευση και τα γεγονότα που ακολούθησαν. Η απάντηση είναι μία. Σήμερα, που όλα αποτελούν ένα κακό παρελθόν, έπρεπε να ακουστούν και τα πραγματικά γεγονότα. Το όφειλα στον εαυτό μου και στους γονείς μου. Προσπάθησα πολύ, με πολέμησαν πολλοί. Απομένει σ’ όλους όσοι διαβάσουν τη βιογραφία μου να αποφασίσουν μόνοι τους ποιος λέει την αλήθεια. Εγώ που τα έζησα ή όλοι οι υπόλοιποι που απλώς άκουγαν είτε τα έβλεπαν από απόσταση».

 Εμφανώς συγκινημένη από τις αναμνήσεις που χρειάστηκε να ξεκλειδώσει από το «οικογενειακό της ντουλάπι», αναφερόμενη στις εξελίξεις στην εφημερίδα «Μακεδονία», τον καιρό που ήταν στο τιμόνι της αλλά και ικανοποιημένη από την προσέλευση των Λαρισαίων, οι οποίοι πληροφορούνται μέσω της βιογραφίας της την αλήθεια για την «αυτοκρατορία Βελλίδη», εμφανίστηκε χθες βράδυ στο «Χατζηγιάννειο», όπου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για το βιβλίο της με τίτλο «Ήταν βαρύς ο χειμώνας που γεννήθηκα», η κ. Κατερίνα Βελλίδη.

Ουσιαστικά το βιβλίο της, που παρουσιάστηκε χθες στη Λάρισα με πρωτοβουλία της εφημερίδας «Ελευθερία» και του Εκδοτικού Οργανισμού «Λιβάνη», αποτελεί μια εκ βαθέων εξομολόγηση της Βορειοελλαδίτισσας «σιδηράς κυρίας», μια προσωπική μαρτυρία της κόρης του Θεσσαλονικιού εκδότη της εφημερίδας «Μακεδονία», για τη μεγάλη οικογενειακή της ιστορία, τις προσωπικές σχέσεις και τις επιπτώσεις της βαριάς κληρονομιάς, όπως άλλωστε βαρύς ήταν και ο χειμώνας που γεννήθηκε. Η κ. Βελλίδη εξιστόρησε και τα σχετικά με τα χρέη και τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα του Οργανισμού, τις υποβολιμαίες κατηγορίες για υπεξαίρεση χρημάτων αλλά και τις καταδίκες, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η αναφορά της στα πολιτικά συμφέροντα που την πολέμησαν και στις πρακτικές εξόντωσής της που ακολουθήθηκαν.

Η κ. Βελλίδη ευχαρίστησε την εκδότη-διευθυντή της «Ε» κ. Δανάη Δημητρακοπούλου για τη συμβολή της στη χθεσινή πετυχημένη εκδήλωση και τη συγγραφέα κ. Ελένη Ηλιάδου-Καπώνη, που τη βοήθησε στη συγγραφή, ενώ αφιέρωσε το βιβλίο στον Βαρδή και στη Μαριάννα Βαρδινογιάννη για τη συμπαράστασή τους σε δύσκολες στιγμές. Το βιβλίο συνοδεύεται από ένα 16σέλιδο έγχρωμων φωτογραφιών.

Στην προσωπικότητα της κ. Βελλίδη αναφέρθηκαν στις ομιλίες τους οι δημοσιογράφοι Κώστας Τσαρούχας και Παντελής Σαββίδης.

Ο Κ. Τσαρούχας ανέφερε μεταξύ άλλων πως «το βιβλίο καταγράφει την πραγματικότητα στον Τύπο της Βόρειας Ελλάδας και γενικότερα στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Σε μια εποχή που ο Τύπος είχε δύναμη επιρροής και ουσιαστική παρέμβαση στα δρώμενα. Η Κατερίνα Βελλίδη μέσα από τις γραμμές του βιβλίου της δεν εξιστορεί μόνο την πολύ σημαντική διαδρομή της οικογένειάς της στο πολιτικό και εκδοτικό γίγνεσθαι της χώρας, παραθέτει με στοιχεία και «σχηματίζει» εικόνες, άξιες καταγραφής και ερμηνείας για τον ιστορικό του μέλλοντος και καθρέφτης τού πώς εξελίχθηκαν τα πράγματα σε αυτόν τον τόπο τα τελευταία 60 χρόνια. Ούσα η ίδια, γόνος και συνεχιστής ενός μεγάλου εκδοτικού κεφαλαίου «Βελλίδης-Μακεδονία» παραθέτει στοιχεία που ενδιαφέρουν τον ιστορικό, τον ερευνητή, τον δημοσιογράφο τού σήμερα και του μέλλοντος. Γιατί ξεκινά από τον ρόλο που κλήθηκε να παίξει η «Μακεδονία» όταν πρωτοεκδόθηκε από τον παππού της, να στηρίξει δηλαδή το φρόνημα των Ελλήνων, την εποχή που εβάλλοντο από παντού, στην πιο κρίσιμη γεωγραφική περιοχή. Και φθάνει στο σήμερα, παραθέτοντας όμως δραματικές στιγμές σε αυτήν την εκδοτική πορεία ετών. Ο ρόλος της πολιτικής και το πόσο είναι συνδεδεμένη με το εκδοτικό γίγνεσθαι δεν νομίζω ότι έχει αποδοθεί καλύτερα από τα βιβλία, τα σχετικά με το θέμα που έχουν προηγηθεί. Και αυτό γιατί η Κατερίνα Βελλίδη ήταν σε πολλά ιντερμέδια μάρτυρας και σε ορισμένες περιπτώσεις ο πρωταγωνιστής».

Ο Π. Σαββίδης σημείωσε ανάμεσα σε άλλα πως «με τη γυναικεία ευαισθησία που τη χαρακτηρίζει, η κ. Βελλίδη περιγράφει στο βιβλίο, την εκδοτική αυτοκρατορία που ίδρυσε το 1911 ο παππούς της Κωνσταντίνος Βελλίδης, την επιρροή που άσκησε πάνω της ο πατέρας της Γιάννης Βελλίδης, μια σημαντική προσωπικότητα της χώρας μας».

Για το βιβλίο «Ήταν βαρύς ο χειμώνας που γεννήθηκα», μίλησε επίσης ο συντονιστής της εκδήλωσης, δημοσιογράφος της «Ε» Γιώργος Ρούστας, ο οποίος διαπίστωσε πως «τα συναισθήματα που γεννά το βιβλίο στον αναγνώστη είναι ανάμικτα. Χαλαρώνεις και γελάς διαβάζοντας οικογενειακές περιπέτειες και εύθυμα γεγονότα της συμπρωτεύουσας, λυπάσαι και θλίβεσαι από την επιβεβαίωση -για μία ακόμη φορά -του κανόνα «ουδείς πλέον αχάριστος του ευεργετηθέντος», αφού στα δύσκολα όσοι βοηθήθηκαν από την ίδια, απομακρύνθηκαν από κοντά της». Ξεφυλλίζοντας το βιβλίο , ο Γ. Ρούστας ανέφερε πως «περιγράφονται με σαφήνεια όλα τα γεγονότα από την ημέρα που γεννήθηκε η κ. Βελλίδη , τα παιδικά της χρόνια, την εφηβεία, το γάμο της, τη διακοπή των σχέσεών της με την οικογένειά της και πώς κληρονόμησε αυτή την αυτοκρατορία. Τις ενέργειές της για την ανανέωση και την ανάπτυξη του εκδοτικού συγκροτήματος. Όλα τα πραγματικά γεγονότα».

Ακολούθησε ομιλία της συγγραφέως κ. Ελένης Ηλιάδου -Καπώνη, η οποία εξομολογήθηκε πως «βρέθηκε να κουβεντιάζει με την Κατερίνα Βελλίδη, η οποία καθόλου δεν έμοιαζε με «Σιδηρά Κυρία». Αντίθετα, ήταν μια γυναίκα απλή και προσιτή, πολύ μακριά από τις περιγραφές των εφημερίδων. Μια γυναίκα από βαμβάκι, όπως της αρέσει να την αποκαλώ».

*Στην εκδήλωση, την οποία χαιρέτισε ο δήμαρχος κ. Κ. Τζανακούλης καλωσορίζοντας στην πόλη την κ. Βελλίδη υπογραμμίζοντας ότι επί σειρά ετών ως φοιτητής στη Θεσσαλονίκη ήταν φανατικός αναγνώστης της «Μακεδονίας», παρευρέθηκαν επίσης ο βουλευτής κ. Αστ. Ροντούλης, ο αντινομάρχης κ. Ν. Κουτσογιάννης ως εκπρόσωπος του νομάρχη, εκπρόσωποι των θρησκευτικών και στρατιωτικών αρχών καθώς και των σωμάτων ασφαλείας, ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Παν. Ψάνης, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου κ. Φίλ. Σαμαράς, ο πρώην βουλευτής κ. Γ. Γαρουφαλιάς, οι υποψήφιοι δήμαρχοι Λάρισας κ. Γιάννης Σάπκας και Γ. Μπαρτζώκης, Φαρσάλων κ. Α. Καραχάλιος, η εκδότης -διευθυντής της «Ε» κ. Δανάη Δημητρακοπούλου αντιδήμαρχοι, πρόεδροι φορέων, δημοσιογράφοι και πολλοί Λαρισαίοι.

*Με την ολοκλήρωση της εκδήλωσης η κ. Δ. Δημητρακοπούλου παρέθεσε στο «Εν Λαρίση» δείπνο στην κ. Κ. Βελλίδη και τους συντελεστές της εκδήλωσης.

Προηγούμενο άρθρο Επιχείρηση «Καθαρά... πάρκα»
Επόμενο άρθρο Δέσμευση για σταθμό ΕΚΑΒ