Πρωτοσέλιδο

Έργα πάνω από 5 δις ευρώ στην Περιφέρεια Θεσσαλίας


Στα 251.573.000 ευρώ  διαμορφώνεται ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας Θεσσαλίας για το οικονομικό έτος 2022, ο οποίος παρουσιάστηκε και εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία κατά τη διάρκεια  της ειδικής συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου.  «Ευχαριστώ τις υπηρεσίες μας για την άρτια και συστηματική δουλειά τους» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. «Ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας  Θεσσαλίας για το οικονομικό έτος 2022,  αυξημένος κατά 30 εκατομμύρια σε σχέση με το 2021, καταρτίστηκε  σύμφωνα με το αυστηρό πλαίσιο που θέτει το Υπουργείο Εσωτερικών,   πέρασε όλες τις διαδικασίες ελέγχου και εγκρίθηκε ομόφωνα από το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας ΟΤΑ, χωρίς παρατηρήσεις. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας,  είναι από τους μοναδικούς Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη χώρα που δεν έχει δανειστεί την τελευταία δεκαετία, ούτε έχει ληξιπρόθεσμα χρέη.  Με σωστό προγραμματισμό, συνέπεια  και συνετή διαχείριση αποδεικνύουμε καθημερινά ότι με λίγα κάνουμε πολλά και όχι με πολλά λίγα» πρόσθεσε ο Περιφερειάρχης.

Μαζί με τα υπόλοιπα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουμε στη διάθεση μας –  ΕΣΠΑ, Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, Ταμείο Συνοχής, Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης- και τις έκτακτες χρηματοδοτήσεις που διεκδικούμε και κερδίζουμε,   την τελευταία δεκαετία στη Θεσσαλία έχουν ολοκληρωθεί, βρίσκονται σε εξέλιξη και δρομολογούνται έργα άνω των 5 δισ ευρώ» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης. «Αλλάζουμε την ποιότητα ζωής των ανθρώπων, αλλάζουμε το επίπεδο συνεργασίας, ταχύτητας, απορροφητικότητας και αποτελεσματικότητας. Προχωράμε με δημιουργικές ανατροπές και υπακούμε μόνο στις ανάγκες και τις επιθυμίες των Θεσσαλών. Η Περιφέρεια είναι το σπίτι όλων των Θεσσαλών, χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις. Όλα τα έργα που χρηματοδοτούμε και κατασκευάζουμε  δίνουν οξυγόνο ελπίδας σε μια τοξική εποχή για την κοινωνία και την οικονομία, δημιουργούν συνθήκες ασφάλειας και προσφέρουν θέσεις εργασίας.  Είμαστε η πρώτη Περιφέρεια στη χώρα σε δημοπρατήσεις έργων παρότι  οι υπηρεσίες μας είναι υποστελεχωμένες και αποδείξαμε ότι ξέρουμε να διαχειριζόμαστε τις συνεχόμενες κρίσεις που αντιμετωπίσαμε το τελευταίο διάστημα – πανδημία, Ιανός, σεισμός- με ταχύτητα, αποτελεσματικότητα και πρότυπες διαδικασίες διαχείρισης που στη συνέχεια έγιναν νόμοι του κράτους.

Παντού όπου κοιτάξει κανείς στη Θεσσαλία βλέπει έργα με την υπογραφή της Περιφέρειας:  έργα για την ενίσχυση του κρατικού  συστήματος υγείας, έργα στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, βελτίωσης της προσβασιμότητας και της ασφάλειας κυκλοφορίας με σύγχρονα οδικά δίκτυα, έργα πόσιμου ύδατος, διαχείρισης απορριμμάτων και υγρών αποβλήτων, Βιώσιμες Αστικές Αναπλάσεις,  ενεργειακές αναβαθμίσεις, έργα ανάδειξης του πολιτισμού, του  τουρισμού, του  αθλητισμού,  νέα κτίρια για όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης και για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, έργα αντιπλημμυρικά, περιβαλλοντικά, πολιτικής προστασίας, έργα που στηρίζουν τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους όπως αρδευτικά ή αγροτικής οδοποιίας. Και έργα  άνω των 250 εκατομμυρίων ευρώ για τον άνθρωπο,  υποδομές, δράσεις και προγράμματα με  βαθύ κοινωνικό αποτύπωμα, που στηρίζουν ευάλωτες   κοινωνικά ομάδες,   προωθούν την  κοινωνική ένταξη και καταπολεμούν  τις ανισότητες, τη φτώχεια και τις διακρίσεις:  Σύγχρονες κτιριακές υποδομές όπως  το καλύτερο Ειδικό Σχολείο  στην Ελλάδα,  Κέντρο ΧΑΡΑ Ι,   Κέντρο Πολιτισμού και Εκπαίδευσης Ευπαθών ομάδων στη Λάρισα, ΚΕΘΕΑ «Πιλότος» στο Βόλο,  Κέντρο Κοινωνικών Δραστηριοτήτων, επέκταση   Θεοδωρίδειου Κέντρο Υποστήριξης «Ορίζοντες» στην Καρδίτσα,   Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Θεσσαλίας,  Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων  Ι.Μ. Σταγών και Μετεώρων,  Μεικτό  Κέντρο Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, Κοινωνικό Εστιατόριο στα Τρίκαλα. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει εξοπλίσει όλα τα Ειδικά Σχολεία με σύγχρονο εξοπλισμό, χρηματοδοτεί την πρόσληψη ειδικού προσωπικού για την εξειδικευμένη εκπαιδευτική υποστήριξη και ένταξη μαθητών με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, μεταφέρει  δωρεάν, καθημερινά, 17.200 μαθητές από και προς τα σχολεία τους,   χρηματοδοτεί τη μεταφορά μαθητών δημοτικού σχολείου σε κολυμβητήρια και στηρίζει  τις οικογένειες χαμηλού εισοδήματος  για   να μπορούν να στέλνουν δωρεάν τα παιδιά τους  σε  βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς και Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης  με το πρόγραμμα voucher. Επιδοτεί νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα για να αντικαταστήσουν συστήματα θέρμανσης πετρελαίου με συστήματα φυσικού αερίου. Σε συνεργασία με τους Δήμους ενισχύει δεκάδες χιλιάδες άπορες οικογένειες  και άστεγους  μέσω του Ταμείου  Ευρωπαϊκής Βοήθειας (ΤΕΒΑ), με τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας χρηματοδοτεί   τη λειτουργία   όλων των Κοινωνικών Δομών της Περιφέρειας καλύπτοντας το μισθοδοτικό κόστος των εργαζομένων σε αυτές: δομές για την υποστήριξη των γυναικών θυμάτων βίας όπως  Ξενώνες φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών και Κέντρα Συμβουλευτικής,  Κέντρα Διημέρευσης και Ημερήσιας φροντίδας Ατόμων με Αναπηρία, Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων, Κοινωνικά Παντοπωλεία και Κοινωνικά Φαρμακεία, Δομές στήριξης Αστέγων, Κέντρα Κοινότητας και   Παραρτήματα Ρομά και    Παιδικές Βιβλιοθήκες που  υλοποιούν προγράμματα ειδικά σχεδιασμένα για  παιδιά Ρομά και προσφύγων. Χρηματοδοτεί  τις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤοΜΥ), υλοποιεί προγράμματα πρόληψης με  δωρεάν εξετάσεις για ανασφάλιστους πολίτες στις Κινητές Μονάδες της 5ης ΥΠΕ,  χρηματοδοτεί ένα ευρύ φάσμα δομών και δράσεων κατά των  ναρκωτικών και των εξαρτήσεων στηρίζοντας το έργο του ΟΚΑΝΑ και του ΚΕΘΕΑ,  δράσεις κοινωνικής οικονομίας για νέες κοινωνικές επιχειρήσεις και δράσεις στήριξης της απασχόλησης με συμβουλευτική, κατάρτιση και αναδιοργάνωση επιχειρήσεων.

Ψηφοφορία

Από τις άλλες παρατάξεις, τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας Θεσσαλίας υπερψήφισε η  παράταξη «Θεσσαλία Πράσινη Περιφέρεια». Λευκό ψήφισαν η παράταξη «Η Θεσσαλία στην καρδιά μας» και η παράταξη  «Πρωτοβουλία». Κατά  ψήφισαν η παράταξη  «Λαϊκή Συσπείρωση» και η παράταξη  «Αριστερή παρέμβαση στη Θεσσαλία».

Προηγούμενο άρθρο Από το 1821 ως τη Θεσσαλία, μια επανάσταση δρόμος: δάνεια και κληρονομιές
Επόμενο άρθρο Διατέθηκαν κλίνες στο ΕΣΥ από ιδιωτικές κλινικές σε Βόρεια Ελλάδα και Θεσσαλία