«ΛΟΥΚΕΤΟ» ΣΤΟ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΚΟ ΤΟΥ ΙΚΑ


 «Λουκέτο» στο Ακτινολογικό Τμήμα του ΙΚΑ Λάρισας έβαλαν οι ελλείψεις ιατρών προκαλώντας απίστευτη ταλαιπωρία σε εκατοντάδες ασφαλισμένους του Ιδρύματος, οι οποίοι αναγκάζονται να καταφεύγουν είτε στο Γενικό Νοσοκομείο είτε σε ιδιωτικά κέντρα, πληρώνοντας από την τσέπη τους την πρόσθετη δαπάνη, αφού στην πραγματικότητα ελάχιστοι έχουν την υπομονή να ακολουθήσουν τη διαδικασία για να τους εξοφλήσει το ΙΚΑ, μέρος της δαπάνης.

 Η αδράνεια της κεντρικής διοίκησης να καλύψει τα κενά ιατρών, είτε με μόνιμους είτε με συμβασιούχους – στο πλαίσιο του περιορισμού των δημόσιων δαπανών που επιβάλλει το μνημόνιο – έχει ως αποτέλεσμα να ακυρώνονται καθημερινά προγραμματισμένα ραντεβού Λαρισαίων ασφαλισμένων που θέλουν είτε μια απλή ακτινογραφία, είτε έναν υπέρηχο, είτε μια εξέταση για οστεοπόρωση. Με το μηχάνημα μάλιστα μέτρησης οστικής πυκνότητας η κατάσταση είναι για γέλια και για κλάματα καθώς όταν αντικαταστάθηκε με νέο, εργάσθηκε μόνο για μια εβδομάδα καθώς η γιατρός βγήκε σε άδεια και τώρα τα ραντεβού αναβάλλονται ξανά. Είναι τα ραντεβού των ασφαλισμένων που είχαν αναβληθεί και το περασμένο καλοκαίρι, αφού από τον Απρίλιο έως τον Ιούλιο, το μηχάνημα χάλασε και έπρεπε να αντικατασταθεί.

Τα προβλήματα των ελλείψεων των γιατρών του ΙΚΑ Λάρισας, ειδικά στους παθολόγους (οικογενειακούς γιατρούς) είναι γνωστά όπως είναι γνωστός και ο κακός προγραμματισμός της κεντρικής διοίκησης που δεν λαμβάνει έγκαιρα αποφάσεις που θα ανακουφίσουν τους ασφαλισμένους. Όμως με το Ακτινολογικό Τμήμα το κακό παράγινε, με τα στελέχη του ΙΚΑ να δέχονται καθημερινά τις έντονες διαμαρτυρίες των συμπολιτών. Όλα ξεκίνησαν το περασμένο καλοκαίρι όταν έληξε – χωρίς να ανανεωθεί ταυτόχρονα – η σύμβαση δυο ακτινολόγων ιατρών με αποτέλεσμα το τμήμα να αποδυναμωθεί. Εδώ και λίγες ημέρες όμως υποχρεώθηκε σε αναρρωτική άδεια και η τελευταία ακτινολόγος γιατρός με το τμήμα να βάζει «λουκέτο». Αν η κεντρική διοίκηση, που γνωρίζει το πρόβλημα, δεν αντιδράσει άμεσα τότε το τμήμα θα παραμείνει κλειστό για μήνες καθώς η μοναδική γιατρός, είναι πολύ πιθανό να απουσιάσει επί μακρόν για λόγους υγείας.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών του τοπικού ΙΚΑ, το Ακτινολογικό Τμήμα σε καθημερινή βάση εξυπηρετεί περί τους 50 ασφαλισμένους που χρειάζονται ακτινολογικό έλεγχο (ακτινογραφίες) ή υπέρηχο ή εξέταση για οστεοπόρωση, περιστατικά μπορεί να φθάσουν και τα 80 σε ημερήσια βάση αν προστεθούν και τα επείγοντα. Για την τελευταία κατηγορία, φαντασθείτε την ταλαιπωρία του ασφαλισμένου όπου, αφού απευθυνθεί στο ΙΚΑ και διαπιστώσει ότι το Ακτινολογικό είναι κλειστό, θα πρέπει να λάβει έγκριση από τη διευθυντή για να πάει στο Ακτινολογικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου (σ.σ. το οποίο έχει ήδη φορτωθεί με πρόσθετο όγκο εργασίας) ή να λάβει παραπεμπτικό για ιδιωτικό κέντρο όπου θα πληρώσει την ακτινογραφία για να εισπράξει μέρος του ποσού επιστρέφοντας την απόδειξη σε Επιτροπή του ΙΚΑ.

Προηγούμενο άρθρο Με τους εργαζόμενους της ΔΕΥΑΛ μίλησε ο Απόστολος Καλογιάννης
Επόμενο άρθρο Επιχείρηση «Καθαρά... πάρκα»