Ειδήσεις

Βαγενά: Αύξηση 8 ευρώ σε ελάχιστους συνταξιούχους τα περιβόητα αναδρομικά


Αφού η κυβέρνηση της ΝΔ έταζε εδώ και δύο χρόνια λαγούς με πετραχήλια στους συνταξιούχους μετά και από την ψήφιση του «νόμου Βρούτση» και τους άφηνε να τρέφουν ψευδαισθήσεις για υψηλά αναδρομικά, τελικά ελάχιστοι από αυτούς είδαν να καταβάλλονται στους λογαριασμούς τους αναδρομικά «ψίχουλα». Συγκεκριμένα, το 8% των παλαιών συνταξιούχων, δηλαδή μόλις 133.692 συνταξιούχοι, έλαβαν συνολικά αναδρομικά της τάξης των 195 ευρώ κατά μέσο όρο, δηλαδή μία αύξηση λίγο πάνω από 8 ευρώ.

Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος ΗΛΙΟΣ,ένας στους τρεις συνταξιούχοι (675.389 συνταξιούχοι)λαμβάνουν συντάξεις έως 500 ευρώ και ένα ποσοστό 46,1% (1.137.364 συνταξιούχοι) συντάξεις έως 700 ευρώ. H κυβέρνηση Μητσοτάκη έσπευσε να καταργήσει τη «13η σύνταξη», που είχε θεσπίσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ (900 εκατ. ευρώ ετησίως), προβλέποντας μάλιστα ότι τα χρήματα αυτά θα κατευθυνθούν στην καταβολή των αναδρομικών στους συνταξιούχους, σε συμμόρφωση με τις αποφάσεις του ΣτΕ, καθώς και στην καταβολή κοινωνικού μερίσματος κάθε χρόνο στους χαμηλοσυνταξιούχους και τους κοινωνικά αδύναμους.

Τελικά, ούτε τα αναδρομικά δόθηκαν, ούτε το κοινωνικό μέρισμα, ενώ όπως επισήμανε η τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, «το προβλεπόμενο 0,5% του ΑΕΠ του κοινωνικού μερίσματος θα το στερηθούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι, καθώς με τον πρόσφατο νόμο για την εισαγωγή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος στην Επικουρική Ασφάλιση τα κονδύλια αυτά θα καλύψουν το δημοσιονομικό κενό που προκαλείται και τους μισθούς των “goldenboys” του νέου ταμείου».

Κάποτε τα ψέματα τελειώνουν και οι μάσκες πέφτουν. Οι συνταξιούχοι είναι άλλος ένας «μεγάλος χαμένος», που βιώνει στο πετσί του τον εμπαιγμό και τις συνέπειες τωνπολιτικών επιλογών της κυβέρνησης Μητσοτάκη,άλλη μία ευάλωτη κοινωνική ομάδα, τα δικαιώματα της οποίας πλήττονται βάναυσα εις όφελος των λίγων και των ισχυρών οικονομικών συμφερόντων.

 

Προηγούμενο άρθρο Σύλληψη ημεδαπού για παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων
Επόμενο άρθρο Μάξιμος: Οι παραδόσεις και η πίστη μας αναπόσπαστα συστατικά της ταυτότητάς μας