Ειδήσεις

Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2021


Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας συμμετέχει στις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς, μια πρωτοβουλία του Συμβουλίου της Ευρώπης, που φέτος θα γιορταστούν κάτω από τον γενικό τίτλο: «Κληρονομιά ανοιχτή σε όλους!» (Heritage: All Inclusive!) κατά το τριήμερο 24 – 26 Σεπτεμβρίου.

Στο πλαίσιο αυτό, το Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες θα ξεναγηθούν στο αρχοντικό Σβαρτς στα Αμπελάκια και στη συνέχεια θα παρακολουθήσουν εργαστήρι κεραμικής, στο οποίο θα δημιουργήσουν έργα εμπνευσμένα από την εντυπωσιακή διακόσμηση του αρχοντικού. Η δράση οργανώνεται σε συνεργασία με το Κύτταρο Εναλλακτικής Απασχόλησης Νέων και το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας Λάρισας.

Παράλληλα, επειδή συγχρόνως με την ευρωπαϊκή – κοινή – θεματολογία, η χώρα μας με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 αφιερώνει τις φετινές δράσεις στη φυσιογνωμία και το έργο του Ι. Καποδίστρια, την Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου μαθητές του δημοτικού θα παρακολουθήσουν στο Διαχρονικό Μουσείο το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «’21 μαλλιά – κουβάρια: Από τον Ρήγα στον Καποδίστρια». Το πρόγραμμα υλοποιείται στο πλαίσιο της λειτουργίας της περιοδικής έκθεσης «Η επιστροφή των Μουσών. Λόγιοι, έμποροι και καλλιτέχνες στη Θεσσαλία τις παραμονές της Επανάστασης του 1821».

Την ίδια μέρα στις 12 το μεσημέρι θα ακολουθήσει θεματική περιήγηση στην παραπάνω περιοδική έκθεση από αρχαιολόγο της Υπηρεσίας. Οι ενδιαφερόμενοι, λόγω των προβλεπόμενων περιορισμών, θα πρέπει να προβούν σε κράτηση θέσεων στο τηλ. 2413508242 (καθημερινά 08.00 – 20.00).

Σε όλες τις δράσεις θα τηρηθούν τα ισχύοντα υγειονομικά μέτρα προστασίας από την Covid-19.

Κατά το Σαββατοκύριακο του εορτασμού (25 & 26/9) η είσοδος στο Μουσείο θα είναι ελεύθερη.

Προηγούμενο άρθρο Ικανοποίηση Κέλλα για τη διατήρηση των ολιγομελών τμημάτων στα Λύκεια της Λάρισας
Επόμενο άρθρο Μάξιμος: Τέλος καλό όλα καλά με τα ολιγομελή