Ειδήσεις

Αριστεία για την Καλή Διακυβέρνηση απέσπασε ο Δήμος Τεμπών


????????????????????????????????????

Πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας η τελετή απονομής των βραβείων Ευρωπαϊκό Σήμα Αριστείας στην Καλή Διακυβέρνηση (ELOGE).

Μεταξύ των δήμων που κατέκτησαν την Αριστεία για την Καλή Διακυβέρνηση συγκαταλέγεται ο Δήμος  Τεμπών, ενώ ο Δήμαρχος Γιώργος Μανώλης παρέλαβε το ειδικό σήμα κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης που διοργάνωσαν το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΙΤΑ) της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας σε συνεργασία με το Κέντρο Εμπειρογνωσίας για τη Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Η διάκριση αυτή πιστοποιεί στην ουσία το υψηλό επίπεδο διακυβέρνησης που έχει επιτύχει ο Δήμος Τεμπών, κατακτώντας την αριστεία στο συγκεκριμένο πεδίο, όπως αυτή προσδιορίζεται από τους αρμόδιους ελληνικούς και ευρωπαϊκούς φορείς.

Ειδικότερα, το Ευρωπαϊκό Σήμα Αριστείας στην Καλή Διακυβέρνηση (ELOGE) αποδίδεται στους Δήμους που επιτυγχάνουν ένα υψηλό επίπεδο ποιότητας στις υπηρεσίες τους προς τους πολίτες, ύστερα από μια διαδικασία αξιολόγησης σε επίπεδο Δημάρχου, εργαζομένων στο Δήμο, αλλά και των πολιτών μέσω ερωτηματολογίων που οι εμπλεκόμενοι πολίτες, συνεργάτες και εργαζόμενοι στους Δήμους μπορούσαν να συμπληρώνουν μέσω ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας που δημιούργησε το ΙΤΑ.

Η πρωτοβουλία της ΚΕΔΕ και του ΙΤΑ για την συμμετοχή των ελληνικών Δήμων στο πρόγραμμα αυτό είχε λαμπρά αποτελέσματα και απέδειξε ότι οι Δήμοι της Ελλάδας διαθέτουν υψηλό επίπεδο διακυβέρνησης, κάτι που αναγνωρίστηκε και από το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Στο πρόγραμμα  εκδήλωσαν ενδιαφέρον για συμμετοχή  65 Δήμοι από τους οποίους  συμμετείχαν με πλήρη φάκελο 25 Δήμοι και τα αποτελέσματα εκδόθηκαν μετά από κατάταξη η οποία έγινε από εμπειρογνώμονες του Συμβουλίου της Ευρώπης βάσει των διεθνών πρακτικών.

Την υψηλότερη βαθμολογία συγκέντρωσαν οι Δήμοι Δωδώνης και Καλλιθέας, ενώ ακολούθησαν οι Δήμοι Αλεξανδρούπολης, Πηνειού, Βάρης- Βούλας-Βουλιαγμένης, Αγιάς, Μυκόνου, Λαρισαίων, Αλίμου, Παπάγου-Χολαργού, Δομοκού, Μεγάρων, Σερρών, Τρικκαίων, Αμφιλοχίας, Παλαιού Φαλήρου, Ηγουμενίτσας, Αχαρνών Αστερουσιών, Τεμπών, Χάλκης, Αγίου  Δημητρίου, Βόλου, Αγρινίου, Ωραιοκάστρου και Σητείας.

Αμέσως μετά την απονομή του Σήματος, ο Δήμαρχος Τεμπών Γιώργος Μανώλης δήλωσε πως η διάκριση αυτή ανήκει ουσιαστικά στον υπηρεσιακό μηχανισμό του Δήμου, ο οποίος κάνει μια τεράστια προσπάθεια να ανταποκριθεί στις δύσκολες συνθήκες της εξυπηρέτησης των καθημερινών αναγκών του πολίτη. «Είμαστε περήφανοι για τη διάκριση

»  είπε ο κ. Μανώλης. «Η συμπερίληψη του δήμου μας,στις πόλεις με υψηλό επίπεδο διακυβέρνησης για κάποιους μπορεί να είναι έκπληξη, όμως για εμάς που καθημερινά πασχίζουμε να είμαστε αποτελεσματική απέναντι στις ανάγκες των πολιτών δεν είναι έκπληξη. Είναι δικαίωση, αν σκεφτεί κανείς τα οργανωτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικροί δήμοι της περιφέρειας. Σκεφτείτε απλώς την τεράστια γεωγραφική διασπορά των δημοτικών υπηρεσιών του δήμου Τεμπών, λόγω ανεπαρκούς χώρου στέγασης των υπαλλήλων στο Δημαρχείο της έδρας και τι δυσχέρειες μπορεί να προκαλούν» είπε ο κ. Μανώλης και κατέληξε: «Ο Δήμος μας παρ’ όλα αυτά, εντείνει καθημερινά την προσπάθεια του σε όλα τα επίπεδα για να είναι πάντα με τις υπηρεσίες που προσφέρει, αποτελεσματικός απέναντι στις ανάγκες του πολίτη».

Το δήμαρχο συνόδευε ο αντιδήμαρχος κ. Γιώργος Νικολάου.

Προηγούμενο άρθρο Συνάντηση Χρ. Κέλλα με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος Γ. Αμυρά
Επόμενο άρθρο Μάξιμος: Η ιστορική γνώση είναι οξυγόνο ζωής για το έθνος μας