Ειδήσεις

Ανακοίνωση της Νέας Εποχής για τις γαλάζιες σημαίες στην Αγιά


Ο Δήμος Αγιάς διαθέτει μία από τις μεγαλύτερες συνεχόμενες αμμουδιές της χώρας και μια μεγάλη ακτογραμμή που ξεκινάει από την Αλεξανδρινή και τις εκβολές του Πηνειού και φτάνει μέχρι τα νότια σύνορα του νομού μας, κοντά στο Κεραμίδι. Ακόμη και σήμερα πάρα πολλοί παραξενεύονται όταν ακούν ότι ο νομός Λάρισας έχει τόσο πολύ «θάλασσα».

Πρόσφατα απονεμήθηκαν οι  «Γαλάζιες σημαίες» για την χώρα μας. Βραβεύτηκαν 545 Ελληνικές ακτές. Από την λίστα των ακτών απουσιάζουν για ακόμη μια χρονιά οι παραλίες του Δήμου Αγιάς, γεγονός που νομίζουμε πως αδικεί τον τόπο μας.

Ο Δήμαρχος Αγιάς, σε ανακοίνωση που εξέδωσε προφανώς ενοχλημένος από τις αντιδράσεις του κόσμου προσπάθησε να δικαιολογήσει την απουσία των ακτών μας από τις βραβευμένες ακτές. Προσπάθησε να υποβαθμίσει την αξία της «Γαλάζιας Σημαίας»  και με έναν πολιτικάντικα ευρηματικό τρόπο να μεταθέσει την ευθύνη στους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στα παράλιά μας, υποστηρίζοντας ότι δεν μπορούν να καλύψουν το τεράστιο κόστος μιας γαλάζιας σημαίας. Κόστος, η κάλυψη του οποίου δεν πρόκειται να τους αποφέρει ανάλογο όφελος. Να σημειώσουμε εδώ ότι το κόστος αφορά περισσότερο τις υποδομές μιας ακτής παρά την «συνδρομή».

Και στο θέμα τον υποδομών, στο μεγάλο αυτό μήκος ακτογραμμής του δήμου μας, πράγματι είμαστε πίσω, όπως μας ομολόγησε και ο δήμαρχος στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου. Υπαιτιότητα ποίων αλήθεια; Υποδομές οι οποίες ούτως ή άλλως είναι απαραίτητες, ανεξάρτητα από την γαλάζια σημαία (τουαλέτες, ντουζιέρες, πρόσβαση ΑΜΕΑ, ναυαγοσωστικός εξοπλισμός, στάθμευση, πρόσβαση κ.ο.κ.) και είναι δραστηριότητες και μέριμνα την δημοτικής αρχής.

Είναι γεγονός ότι από τότε που ο τότε Δήμος Μελίβοιας πανηγύριζε για τις γαλάζιες σημαίες, έχει περάσει πολύς καιρός. Όμως, δεν έχουν αλλάξει πολλά, παρά μόνο, ο ανταγωνισμός με τις παραλίες της Πιερίας και της Μαγνησίας. Μπορεί ο Δήμαρχος να έχει δίκιο και η πραγματική αξία μια γαλάζιας σημαίας να μην είναι ίδια όπως τότε. Όμως το γεγονός ότι υπάρχει ένας διεθνής ανταγωνισμός για τον αριθμό των γαλάζιων σημαιών κάθε χώρας (η χώρα μας βγαίνει δεύτερη με πρώτη σε απόσταση αναπνοής την Ισπανία ) μάλλον δείχνει ότι o θεσμός αυτός δίνει προστιθέμενη αξία στην τουριστική προβολή μιας περιοχής. Κάτι θα ξέρουν κι αυτοί οι «κουτόφραγκοι». Εκτός κι αν εμείς εδώ είμαστε οι εξυπνότεροι.

Θεωρούμε, ότι ο Δήμος Αγιάς, συν τον μεγάλο φόρτο, έπρεπε ήδη να έχει «μπει» στο παιχνίδι αυτό. Μπορεί να έχουμε όμορφες και μεγάλες παραλίες, με πεντακάθαρα νερά,  μπορεί να έχουμε κατά καιρούς δυνατότητα πρόσβασης για ΑΜΕΑ, μπορεί να έχουμε προς το παρόν πολλά «beach bar» κ.ο.κ. , όμως, όπως όλοι όσοι κινούνται στον εμπορικό κόσμο γνωρίζουν,  δεν αρκεί μόνο να έχεις δυνατότητες αλλά πρέπει να τις γνωρίζουν και οι «πελάτες» σου. Και η «Γαλάζια σημαία» προφανώς είναι ένα μέσο για την συγκεκριμένη προβολή.

Πεποίθησή μας είναι  ότι ο  Δήμαρχος και αρμόδιος αντιδήμαρχος πρέπει  να κάνουν κάθε ενέργεια για  να δημιουργήσουν τις υποδομές που λείπουν και σε συνεργασία με τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στις παραλίες μας να προβάλουν τον τόπο μας μέσα από το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Πρέπει όμως πρώτα να κατανοήσουν ότι την «Γαλάζια σημαία» δεν την κερδίζει κάποια επιχείρηση αλλά η ακτή με την καλή της οργάνωση. Και μπορεί σε μια ακτή να δραστηριοποιείται μια επιχείρηση, όμως στις ακτές αρμοδιότητα έχει ο Δήμος.

 

Προηγούμενο άρθρο Σχέδια Βελτίωσης (Δράση 4.1.2 Εξοικονόμηση Ύδατος)
Επόμενο άρθρο Σημαντικό έργο που αφορά στην αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας από τη ΔΕΥΑ Κιλελέρ