Μάξιμος για απάντηση Σκανδαλίδη Για πράσινο Σκουλήκι


 «Και πάλι τη ζημιά θα την πληρώσουν οι αγρότες… Αυτό προκύπτει από την απάντηση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την κατ’ εξαίρεση αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ των βαμβακοκαλλιεργητών για ζημιές από πράσινο σκουλήκι» τονίζει ο Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της Νέας Δημοκρατίας Μάξιμο Χαρακόπουλο.     

 Ο Θεσσαλός πολιτικός σημειώνει ότι  «η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αδυνατεί να αντιληφθεί την έκταση της καταστροφής και το βάρος των οικονομικών πιέσεων που υφίστανται οι αγρότες της χώρας και της Θεσσαλίας ιδιαίτερα. Είναι χρέος της όμως να τους συμπαρασταθεί την ώρα της δοκιμασίας, αναπληρώνοντας δίκαια το χαμένο τους εισόδημα. Εμπαίζετε τους αγρότες λέγοντας ότι δεν μπορείτε να τους αποζημιώσετε μέσω ΕΛΓΑ αλλά τους σύρετε στα ΠΣΕΑ που και χρονοβόρα είναι και θα δώσουν ψίχουλα».

Η απάντηση του κ. Σκανδαλίδη στον κ. Χαρακόπουλο που ανέδειξε το θέμα στη Βουλή έχει ως εξής:

«Σχετικά με τις ζημιές που προξενήθηκαν σε βαμβακοκαλλιέργειες ολόκληρης της χώρας από το πράσινο σκουλήκι, επισημαίνεται ότι δεν καλύπτονται ασφαλιστικά από τους Κανονισμούς του ΕΛΓΑ, ούτε προβλέπεται στους Κανονισμούς αυτούς διαδικασία κατ’ εξαίρεση αποζημιώσεων.

Ωστόσο, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έδωσε τις σχετικές εντολές στον ΕΛΓΑ προκειμένου να γίνουν ταχύτατα οι επιβαλλόμενες εκτεταμένες επισημάνσεις, ώστε να διαπιστωθεί το εύρος του προβλήματος. Σε κάθε περίπτωση, μετά την καταγραφή του βάθους και της έκτασης των ζημιών, την αποτύπωση των αιτιών του προβλήματος και των μεθόδων αντιμετώπισης που ακολουθούν οι καλλιεργητές, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα αξιοποιήσει κάθε πρόσφορο μέσο για την ενίσχυση των βαμβακοπαραγωγών που πράγματι έχουν πληγεί.

Σχετικά με την καταβολή της συνδεδεμένης ενίσχυσης για την καλλιέργεια βάμβακος στο πλαίσιο εφαρμογής των αιτήσεων Ενιαίας Ενίσχυσης για το έτος 2010, αναφέρεται ότι κατά τη διαδικασία υπολογισμού των ποσοτήτων που παρέδωσε ο παραγωγός, προκειμένου να υπολογιστεί ότι καλύπτει την ηρτημένη παραγωγή για να του καταβληθεί η συνδεδεμένη ενίσχυση, προστίθενται και οι ποσότητες που πιστοποιεί ο ΕΛΓΑ ότι υπέστησαν ζημιά».

Προηγούμενο άρθρο Ημερίδα «ποιοτική κατάταξη κρέατος – παραδοσιακά ελληνικά κρεατοσκευάσματα»
Επόμενο άρθρο Ξεκινά η χειμερινή θεατρική περίοδος