Ειδήσεις

Βαγενά: Απαράδεκτη άρνηση για τον κατά προτεραιότητα εμβολιασμό των σεισμοπαθών του νομού


Τη Δευτέρα 12/04/21 συζητήθηκε στη Βουλή η Επίκαιρη Ερώτηση της βουλευτού ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Λάρισας Άννας Βαγενά προς τον υπουργό Υγείας σχετικά με την επείγουσα ανάγκη να εμβολιαστούν εκτάκτως και κατά προτεραιότητα κατά του Covid-19 οι κάτοικοι των σεισμόπληκτων περιοχών του νομού Λάρισας.

Στη Βουλή παρευρέθηκε για να απαντήσει ο υφυπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο οποίος απάντησε ευθέως ότι η κυβέρνηση δεν θεωρεί ότι υφίσταται λόγος για τον κατά προτεραιότητα εμβολιασμό των σεισμοπαθών και άρα δεν είναι στις προθέσεις της να πάρει καμία σχετική απόφαση.

Κατά την πρωτολογία της, η Άννα Βαγενά τόνισε ότι ενάμιση μήνα μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε τον νομό και ενώ από την πρώτη στιγμή αποτέλεσε βασικό αίτημα των κατοίκων, αλλά και των δημάρχων του νομού, ο κατά προτεραιότητα εμβολιασμός του πληθυσμού των σεισμόπληκτων χωριών, δεν έχει υπάρξει καμία ενημέρωση για το εάν πρόκειται να ικανοποιηθεί το αίτημα.

Η Άννα Βαγενά επισήμανε, επιπλέον, ότι οι συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων πουδιαμένουν σε κοντέινερ, τροχόσπιτα, αλλά και σε σπίτια συγγενών και φίλων, δυσχεραίνουν την τήρηση των υγειονομικών μέτρων και ευνοούν τη μετάδοση του ιού.

Στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας της, η βουλευτής ανέφερε τα εξής:

«Απ’ ότι κατάλαβα, κύριε υφυπουργέ, μας είπατε ότι δεν συντρέχει λόγος να εμβολιαστούν αυτοί οι άνθρωποι κατά προτεραιότητα. Λέτε ότι δεν υπάρχει λόγος, ότι όλα εξελίσσονται πάρα πολύ ομαλά, ότι εμβολιάζονται όσοι είναι να εμβολιαστούν σύμφωνα με το γενικό πλάνο, που ισχύει για όλη τη χώρα.

Εγώ, όμως, έχω να σας πω ότι σήμερα επικοινώνησα με τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Μεσοχωρίου, κ. Γιάννη Ζαρλαδάνη, ο οποίος με πληροφόρησε ότι χθες χάθηκε ένας συμπολίτης μας 76 χρονών από το Μεσοχώρι από κορωνοϊό. Επίσης, στο χωριό Βλαχογιάννι στο διάστημα αυτό έχουν χάσει τη ζωή τους από κορωνοϊό τρεις άνθρωποι, ενώ στο χωριό Δαμάσι υπάρχουν πέντε με έξι κρούσματα Covid-19  αυτή τη στιγμή. Σε αυτό το χωριό δε τα 200 από τα 400 σπίτια έχουν κριθεί ακατάλληλα.

Κατάλαβα, λοιπόν, από ό,τι είπατε ότι δεν μπορούν να διατεθούν, δεν υπάρχουν τα εμβόλια. Και ρωτάω: Είναι δυνατόν; Ο πρωθυπουργός σε μια πρόσφατη συνέντευξη που έδωσε σε μεγάλη εφημερίδα έκανε έκκληση στον κόσμο να εμβολιαστεί, λες και όλος ο κόσμος που θέλει να εμβολιαστεί έχει αυτή τη δυνατότητα. Ορίστε, αυτοί οι άνθρωποι θέλουν να εμβολιαστούν. Πείτε στον κ. πρωθυπουργό ότι να «πελατεία» για εμβολιασμό. Ας πάνε εκεί να εμβολιάσουντους σεισμοπαθείς.

Μήπως πρέπει να ακολουθήσετε το παράδειγμα της γειτονικής Σερβίας; Μήπως πρέπει να προμηθευθείτε και από αλλού εμβόλια, όπως κάνουν και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Γιατί, δεν μπορούμε να πούμε σε αυτούς τους ανθρώπους, που χτες πέθανε ένας συμπολίτης τους, που ζουν σε κοντέινερ, ακόμα και σε σκηνές -δεν είναι οι καλύτερες συνθήκες υγιεινής, το ξέρετε, το καταλαβαίνετε, είναι αυτονόητο αυτό- να περιμένουν ως το καλοκαίρι.

Δυστυχώς, κ. υφυπουργέ, δεν απαντήσατε. Ή μάλλον απαντήσατε σε αυτούς τους ανθρώπους ότι δεν επείγει να εμβολιαστούν. Αυτοί θα κρίνουν την άρνησή σας.»

Προηγούμενο άρθρο Δωρεάν Rapid Testes στα Αμπελάκια την Πέμπτη 15-4-2021
Επόμενο άρθρο Να ανοίξουν άμεσα τα Ωδεία και οι Μουσικές Σχολές