Ειδήσεις

Κέλλας: Άρση της αδικίας στην παραχώρηση αγροτεμαχίων της πρώην λίμνης Κάρλας


Το αίτημα αγροτών της Τοπικής Κοινότητας Καλαμακίουκαι άλλων περιοχών του Δήμου Αγιάς, για επαναπροσδιορισμό των κριτηρίων εκμίσθωσης αγροτεμαχίων στις εκτάσεις της πρώην λίμνης Κάρλας, μετέφερε στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιο Λιβανό, ο αν. Γραμματέας της Κ.Ο της ΝΔ, βουλευτής ν. Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλας, καταθέτοντας σχετική ερώτηση.

Ο Λαρισαίος πολιτικός, μετά από συνάντηση και ενημέρωση που είχε από την Πρόεδρο του Καλαμακίου κ. Αλεξάνδρα Καράτζιου και τους εκπροσώπους επιτροπής αγροτών κκ. Γιάννη Γαργάλα και Γιώργο Καράτζιο, επεσήμανε στον κ. Λιβανό πως “οι αγρότες της περιοχής διαμαρτύρονται για τη διαδικασία παραχώρησης χρήσης αγροτεμαχίων στις εκτάσεις της πρώην λίμνης Κάρλας, σύμφωνα με το άρθρο 7 του ν. 4061/2012, που τη θεωρούν άδικη, καθώς σε αυτούς δεν έχουν διανεμηθεί αντίστοιχες εκτάσεις με τους κατοίκους των λοιπών παρακάρλιων κοινοτήτων”.

Και τούτο γιατί, με το νέο καθεστώς εκμίσθωσης αγροτεμαχίων μοριοδοτούνται με 100 μόρια οι μόνιμοι κάτοικοι Δήμου ή Περιφερειακής Ενότητας στην οποία βρίσκεται το αγροτεμάχιο (κριτήριο Α3) και με 100 οι δημότες, μόνιμοι κάτοικοι των Τοπικών ή Δημοτικών Κοινοτήτων (κριτήριο Α4), με αποτέλεσμα, καθώς οι εκτάσεις τους βρίσκονται εντός των ορίων του Δήμου Κιλελέρ, να χάνουν τα 100 μόρια του κριτηρίου Α4.

Οι αγρότες, μάλιστα, υποστηρίζουν πως “με το ισχύον σύστημα, παρά την 55χρονη παρουσία τους στις συγκεκριμένες εκτάσεις, δεν μοριοδοτούνται επαρκώς οι νυν καλλιεργητές και οι μόνιμοι κάτοικοι, με αποτέλεσμα να τίθεται θέμα βιοπορισμού τους, καθώς αν τους αφαιρεθεί η δυνατότητα καλλιέργειας των συγκεκριμένων εκτάσεων, δεν υπάρχουν άλλες διαθέσιμες”.

Ο κ. Κέλλας, ανταποκρινόμενος στο αίτημα των αγροτών των περιοχών της Αγιάς, καλεί τον αρμόδιο Υπουργό να προχωρήσει τουλάχιστον για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο, στην ανάκληση του άρθρου 7  του ν. 4061/2012 και στην εκμίσθωση των αγροτεμαχίων με το προηγούμενο καθεστώς, καθώς την περίοδο που ολοκληρώθηκαν οι ηλεκτρονικές αιτήσεις, είχαν γίνει στα αγροτεμάχια βασικές καλλιεργητικές εργασίες.

Ακόμη, ζητά να αντιμετωπιστεί θετικά το αίτημα για ορισμό επιτροπής διαβούλευσης, ώστε να ληφθούν υπόψιν οι προτάσεις των ενδιαφερομένων και νυν καλλιεργητών, προκειμένου να επαναπροσδιοριστούν τα κριτήρια παραχώρησης των συγκεκριμένων εκτάσεων.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Το δήμαρχο Τεμπών επισκέφθηκε ο περιφερειακός σύμβουλος Πέτρος Τσακνάκης
Επόμενο άρθρο Σύλληψη δύο ημεδαπών φυγόποινων στον Τύρναβο