Ειδήσεις

Μάξιμος: Γιατί καθυστερούν οι “κορονοενισχύσεις” στα τουριστικά λεωφορεία;


«Διαμαρτυρίες για καθυστερήσεις στην απόδοση της περυσινής έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, λόγω των περιοριστικών μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας, εκφράζουν οι ιδιοκτήτες των τουριστικών λεωφορείων, ενώ ταυτόχρονα διατυπώνουν την ενόχλησή τους για την καταβολή τελών κυκλοφορίας για το 2021, όταν το 2020 δεν δούλεψαν σχεδόν καθόλου». Τα παραπάνω τονίζει ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σε ερώτησή του στους υπουργούς Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα, Τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη και Υποδομών & Μεταφορών κ. Κώστα Αχ. Καραμανλή.

Ο Θεσσαλός πολιτικός, μετά από ενημέρωσή που είχε από τον πρόεδρο του Συνδέσμου Τουριστικών Γραφείων νομού Λάρισας κ. Γρηγόρη Λάβδα, υπογραμμίζει ότι «οι ζημιές από τα περιοριστικά μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας από τον κορονοϊό είναι μεγάλες καθώς, για το 2020, σχεδόν το σύνολο του στόλου των τουριστικών λεωφορείων βρισκόταν σε ακινησία. Το γεγονός αυτό έχει δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα οικονομικής φύσης στον κλάδο, τα οποία επιτείνονται τόσο από το απροσδιόριστο του χρόνου λήξης των περιοριστικών μέτρων, όσο και από τις καθυστερήσεις στην καταβολή της έκτακτης ενίσχυσης (άρθρο 139 του ΦΕΚ 256/Α/23.12.2020 και ΦΕΚ 5771/Β/29.12.2020) για τη στήριξη του κλάδου. Αν και προβλέπεται έκτακτη οικονομική ενίσχυση 2.400 ευρώ για τα τουριστικά λεωφορεία μέχρι 30 θέσεις και 3.600 ευρώ για εκείνα άνω των 30 θέσεων για το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου του 2020, έως σήμερα, δεν έχει εκταμιευθεί ούτε ευρώ για τα 76 τουριστικά λεωφορεία της Λάρισας και τα άνω των 7.000 που υπολογίζονται πανελλαδικά.

Επιπλέον, υπάρχουν αντιδράσεις για την καταβολή των τελών κυκλοφορίας για το 2021 με καταληκτική ημερομηνία την 26η Φεβρουαρίου 2021, τη στιγμή που ενώ πλήρωσαν τέλη κυκλοφορίας για το 2020, τα λεωφορεία τους παραμένουν παροπλισμένα λόγω των περιοριστικών μέτρων. Γι αυτό ζητούν την απαλλαγή τους φέτος από την υποχρέωση καταβολής τελών κυκλοφορίας».

Κατόπιν τούτων ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ρωτά τους αρμόδιους υπουργούς:

  1. Για ποιους λόγους καθυστερεί η εκταμίευση της έκτακτης ενίσχυσης στους ιδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων λόγω της ζημίας που υφίστανται από την μακρά περίοδο των περιοριστικών μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας; Υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής και σε ποιες ενέργειες θα προβείτε ώστε να αποδοθούν το συντομότερο δυνατό οι ενισχύσεις που έχουν αποφασιστεί;
  2. Με δεδομένο ότι την προηγούμενη χρονιά δεν υπήρξαν έσοδα, ενώ αντίστοιχη είναι η κατάσταση και φέτος, εξετάζετε την απαλλαγή από τα τέλη κυκλοφορίας του 2021, όπως ζητούν οι επαγγελματίες του χώρου των τουριστικών λεωφορείων;
Προηγούμενο άρθρο Επιστολή της Άννας Βαγενά προς το Συμβούλιο της Μαρτυρικής Κοινότητας Δομένικου του Δήμου Ελασσόνας
Επόμενο άρθρο Συνελήφθη ημεδαπός στη Λάρισα, κατηγορούμενος για παράβαση του Τελωνειακού Κώδικα