Ειδήσεις

Προχωρούν από την Περιφέρεια οι διαδικασίες για το έργο Μεσοράχη-Ελευθεραί


Προχωρούν από την Περιφέρεια Θεσσαλίας  οι διαδικασίες για το έργο  «Κατασκευή οδικού τμήματος από Ι/Κ Μεσοράχης έως Ι/Κ Ελευθερών της επ. οδού Λάρισας-Καρδίτσας», συνολικού προϋπολογισμού 8,5 εκατομμυρίων ευρώ. Η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας ενέκρινε το πρακτικό (Ι) της επιτροπής διενέργειας του διαγωνισμού. Το έργο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014 – 2020.

«Οι δρόμοι μας ενώνουν και μας φέρνουν με ασφάλεια πιο κοντά» δηλώνει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. «Συνεχίζουμε με αμείωτο ρυθμό τη δουλειά σε όλους τους τομείς και ιδιαίτερα στις υποδομές, αποδίδοντας έργα χρήσιμα, που λύνουν προβλήματα της καθημερινότητας. Σε συνεργασία με τις Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας και την Διαχειριστική Αρχή του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014 -2020 αναβαθμίζουμε  το επίπεδο οδικής ασφάλειας στο  τμήμα Μεσοράχη-Ελευθεραί, αποδίδοντας ένα σύγχρονο αυτοκινητόδρομο που συνδέει γρήγορα και με ασφάλεια τις ανθρώπινες κοινότητες και  διευκολύνει την ομαλή διακίνηση των εμπορευμάτων» προσθέτει ο Περιφερειάρχης.

Το έργο

Το έργο αφορά στη βελτίωση του τμήματος της Επαρχιακής Οδού Λάρισας –Καρδίτσας,  από τον ισόπεδο κόμβο (Ι/Κ) Μεσοράχης έως τον Ι/Κ Ελευθερών, μήκους 2,15 χλμ.

Συγκεκριμένα περιλαμβάνει:

–           Την Διαπλάτυνση του τμήματος της Επ.Ο. Λαρίσης – Καρδίτσας στο τμήμα από Ι/Κ Μεσοράχης έως Ι/Κ Ελευθερών μήκους 2,15 χλμ.

–           Την  κατασκευή παράπλευρων οδών κυκλοφορίας.

–           Την τροποποίηση του υφιστάμενου  Ι/Κ Μεσοράχης  σε κυκλικό και την προσαρμογή του στη  νέα τυπική διατομή  του νέου τμήματος Ι/Κ Μεσοράχης – Ι/Κ Ελευθερών.

–           Την προσαρμογή του υφιστάμενου Ι/Κ Ελευθερών στη  νέα τυπική διατομή  του νέου τμήματος Ι/Κ Μεσοράχης – Ι/Κ Ελευθερών.

Για την κύρια αρτηρία εφαρμόζεται τυπική διατομή κύριας οδού με 2+2 λωρίδες κυκλοφορίας πλάτους 7,00m+7,00m και αμφίπλευρο μεταλλικό στηθαίο ασφαλείας στον άξονα της αρτηρίας.

Το  Παράπλευρο δίκτυο είναι διπλής κατεύθυνσης διατομής 1+1 λωρίδων κυκλοφορίας πλάτους 3,25m με σταθεροποιημένο έρεισμα.

Το υφιστάμενο τμήμα της Επ.Ο. Λάρισας –Καρδίτσας, που πρόκειται να αντικατασταθεί από το υπόψη έργο έχει μειωμένη οδική ασφάλεια και άνεση και αυξημένο κίνδυνο πρόκλησης ατυχημάτων, καθώς οι χρήστες λόγω ευθυγραμμίας αναπτύσσουν μεγάλες ταχύτητες. Επιπρόσθετα η μη ύπαρξη διαχωριστικού στηθαίου στον άξονα και οι ανεξέλεγκτες συμβολές από αγροτικούς οδούς και παρόδιων επιχειρήσεων τον καθιστούν επικίνδυνο. Επισημαίνεται ότι η σημερινή Επ.Ο. διασχίζει περιοχή που ασκούνται έντονα γεωργικές και καλλιεργητικές δραστηριότητες με αποτέλεσμα πολλά γεωργικά μηχανήματα να κάνουν χρήση της Επαρχιακής  Οδού λόγω έλλειψης παράπλευρου δικτύου.

Οφέλη

Με την κατασκευή του έργου επιλύονται αρκετά προβλήματα της περιοχής και αναμένονται αρκετά οφέλη:

–           Βελτιώνονται τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά της οδού, λόγω της τήρησης των προδιαγραφών των ισχυουσών ΟΜΟΕ, των επιλεγμένων διατομών του έργου και των Σ.Α.Ο. Η χάραξη της οδού επιτρέπει την ανάπτυξη υψηλότερων ταχυτήτων οδήγησης με άμεσο αποτέλεσμα τη μείωση της κατανάλωσης καυσίμων, τον περιορισμό της εκπομπής καυσαερίων και την αύξηση του διατιθέμενου χρόνου εργασίας.

–           Αποσυνδέεται η λειτουργία του έργου από τις τοπικές παραγωγικές δραστηριότητες και τις σχετικές κινήσεις αφού οι εν λόγω μετακινήσεις θα εξυπηρετούνται από παράπλευρους οδούς. Μ’ αυτόν τον τρόπο βελτιώνεται η λειτουργικότητα και αυξάνεται η οδική ασφάλεια της οδού καθώς κινείται εκτός της γεωργικής γης της περιοχής.

–           Ταχύτερη και ασφαλέστερη σύνδεση της Λάρισας με την Ε65 που αποτελεί τμήμα του ΔΕΔ-Μ και βελτίωση της ενδοπεριφερειακής οδικής σύνδεσης της Καρδίτσας με την Λάρισα.

–           Μείωση της χρονοαπόστασης, που συνεπάγεται μείωση του κόστους μεταφοράς.

Προηγούμενο άρθρο Μάξιμος: Οι ταξιτζήδες αναμένουν κι επιπλέον μέτρα στήριξης
Επόμενο άρθρο Αποτελέσματα rapid tests σε περιοχές της Λάρισας