Ειδήσεις

Μάξιμος: Συνταξιοδότηση πολιτών με ανεξόφλητες οφειλές ασφαλιστικών εισφορών


«Τι προτίθεστε να πράξετε προκειμένου συμπολίτες μας, οι οποίοι λόγω οικονομικής στενότητας ή προβλημάτων υγείας δεν έχουν καταβάλει το σύνολο των ασφαλιστικών τους υποχρεώσεων, να μπορέσουν να λάβουν σύνταξη;». Το παραπάνω ερώτημα θέτει ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος στον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Κωστή Χατζηδάκη.

Ο Θεσσαλός πολιτικός στην ερώτησή του υπογραμμίζει ότι «οι μεγάλες καθυστερήσεις στην έκδοση των συντάξεων, ιδιαιτέρως στην μακρά περίοδο της οικονομικής κρίσης, έχουν οδηγήσει σε τραγικά αδιέξοδα εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους. Το μέγεθος του προβλήματος το τόνισε πρόσφατα ο ίδιος ο πρωθυπουργός μιλώντας για την ανάγκη μεγάλης επιτάχυνσης στην απονομή των εκκρεμών συντάξεων. Παράλληλα, ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εργασίας ότι άμεσα θα τοποθετηθεί τεχνοκράτης πρότζεκτ μάνατζερ που θα ασχοληθεί, σε συνεργασία με τη Διοίκηση του ΕΦΚΑ, αποκλειστικά με τις εκκρεμείς συντάξεις.

Πέραν, όμως, των συντάξεων που εκκρεμεί η έκδοσή τους για γραφειοκρατικούς λόγους, δικαιολογημένη είναι η προσμονή των πολιτών για επίλυση των προβλημάτων σχετικά με τις συντάξεις τους, που συχνά οφείλονται σε ανυπέρβλητες επαγγελματικές και οικονομικές δυσκολίες, αλλά και σε έκτακτα θέματα υγείας, που δεν επέτρεψαν την ολική καταβολή των ασφαλίστρων».

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος επισημαίνει ότι «επαγγελματίες που στα χρόνια της κρίσης βρέθηκαν σε δεινή οικονομική θέση λίγο πριν την συνταξιοδότησή τους και στη συνέχεια δεν κατάφεραν να «επιστρέψουν» ουσιαστικά στην επαγγελματική τους δραστηριότητα, παραμένουν χωρίς σύνταξη εδώ και χρόνια. Όπως αναφέρουν, η απουσία εισοδημάτων δεν τους επιτρέπει να προχωρήσουν σε καταβολή ακόμα και μέρους των οφειλών τους και ζητούν να τους δοθεί η δυνατότητα συνταξιοδότησης με την προϋπόθεση ο ασφαλιστικός φορέας να παρακρατήσει τις οφειλές τους.

Χαρακτηριστική επίσης είναι η περίπτωση αγρότη που διανύει το 72ό  έτος της ηλικίας του, με σοβαρά προβλήματα υγείας, χωρίς σύνταξη, λόγω ασφαλιστικών οφειλών. Το εύλογο ερώτημα στην περίπτωσή του είναι για ποιο λόγο, εφόσον έχουν περάσει 5 χρόνια από το όριο ηλικίας συνταξιοδότησής του, δεν μπορεί να λάβει σύνταξη, αφού το πλέον πιθανό είναι οι απολαβές που θα είχε από τη σύνταξή του στην πενταετία που πέρασε να υπερβαίνουν τις οφειλές του.

Τέλος, μεγάλες είναι οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται σε αναπηρικές συντάξεις καθώς και σε συντάξεις χηρείας, όπου οι ειδικές συνθήκες που προκαλούν οι θάνατοι οικείων προσώπων και τα προβλήματα υγείας, αναπόφευκτα δημιουργούν έκτακτες ανάγκες και αυξημένες υποχρεώσεις».

Προηγούμενο άρθρο Η Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών για το Σχέδιο Νόμου για την Τριτοβάθμια
Επόμενο άρθρο Συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών Μ. Βορίδη είχε ο δήμαρχος Τεμπών