Ειδήσεις

Μάξιμος: Αποτελεσματικό κράτος με fast-track αποζημιώσεις στα Φάρσαλα


«Ο ψηφιακός εκσυγχρονισμός της χώρας στοχεύει στην πάταξη της γραφειοκρατίας, τη διευκόλυνση της ζωής των πολιτών, την ενίσχυση της παραγωγικότητας και εν τέλει την αποτελεσματικότητα του κράτους. Την ανάγκη ειδικά αυτής της αποτελεσματικότητας, τόσο για τη διάσωση των πολιτών, όσο για την αποκατάσταση των ζημιών και την ενίσχυση των νοικοκυριών που επλήγησαν, την είδαμε και στις βιβλικές καταστροφές που προκάλεσε ο μεσογειακός κυκλώνας “Ιανός”». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μιλώντας στην Ολομέλεια για το νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό.

Ο Θεσσαλός πολιτικός υπογράμμισε ότι «από τον φονικό κυκλώνα δεν γλύτωσε και η επαρχία Φαρσάλων που μετρά τις πληγές της από τις σοβαρότερες ζημιές που έχει υποστεί σε καιρό ειρήνης. Σπίτια και επιχειρήσεις καταστράφηκαν, έργα υποδομών κατέρρευσαν, το οδικό δίκτυο σε πολλά σημεία αχρηστεύθηκε, οι σοδειές λίγο πριν την συγκομιδή βούλιαξαν στη λάσπη, οδηγώντας σε απόγνωση τους παραγωγούς.

Ήδη, με εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, κυβερνητικό κλιμάκιο που επισκέφθηκε την περιοχή ανακοίνωσε άμεσα μέτρα ανακούφισης των πληγέντων, που είδαν κυριολεκτικά τον χάρο με τα μάτια τους. Το στοίχημα, όμως, είναι η ξεκάθαρη βούληση της κυβέρνησης να γίνει τάχιστα -με διαδικασίες fast track- πράξη. Γι’ αυτό είναι ακόμη πιο επίκαιρο το νομοσχέδιο που συζητούμε, γιατί ο ψηφιακός εκσυγχρονισμός υπηρετεί πρωτίστως την αποτελεσματικότητα του κράτους, και εν τέλει υπηρετεί τον πολίτη».

Τίτλοι τέλους στο φαξ…

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος σημείωσε ότι «δυστυχώς, ο ψηφιακός εκσυγχρονισμός του κράτους, έχει καθυστερήσει υπερβολικά. Παρά τις όποιες απόπειρες έγιναν στο παρελθόν για να νικηθεί το τέρας της γραφειοκρατίας, μερικές απ’ αυτές ομολογουμένως ιδιαίτερα επιτυχείς, η χώρα μας εξακολουθεί να βρίσκεται ουραγός στην αφομοίωση των τεχνολογικών εφαρμογών στις σχέσεις κράτους-πολίτη». Χαρακτήρισε «μικρή επανάσταση» το νομοσχέδιο «που περιορίζει την πολυνομία και την αλληλοεπικάλυψη διατάξεων που συνιστούν τροχοπέδη για τον εκσυγχρονισμό του κράτους. Όπως τροχοπέδη αποτελεί και ο χείμαρρος εγγράφων μεταξύ των δημοσίων υπηρεσιών, που οδηγεί σε τεράστιες απώλειες εργατοωρών. Με τον συγκεκριμένο νόμο πέφτουν τίτλοι τέλους και τυπικά στη χρήση φαξ στο δημόσιο. Η ληξιαρχική πράξη θανάτου του φαξ σηματοδοτεί και τη μετάβαση στη νέα εποχή».

 

Διαφάνεια στις συναλλαγές

Ο κυβερνητικός βουλευτής υποστήριξε ότι «αναμφίβολα, οι διατάξεις του νομοσχεδίου συμβάλλουν στον εκσυγχρονισμό του κράτους και διευκολύνουν την καθημερινότητα του πολίτη. Ιδιαίτερα, η πρόνοια για τον προσωπικό αριθμό, που θα μας ακολουθεί δια βίου, αντικαθιστώντας την πληθώρα των αριθμών που μας συνοδεύουν στις συναλλαγές μας, θα απλουστεύσει όλες τις διαδικασίες, και μαζί με τις ψηφιακές θυρίδες, θα απαλλάξει τον πολίτη από το άγχος της σχέσης του με τη διοίκηση, και τη διοίκηση από τη σύγχυση στη συνεργασία των υπηρεσιών της. Θετικό επακόλουθο όλων αυτών των μεταρρυθμίσεων είναι η ενίσχυση της διαφάνειας στις συναλλαγές των πολιτών με τους φορείς του δημοσίου».

Τηλεοπτικό σήμα σε 8 χωριά της Λάρισας

Ο Λαρισαίος βουλευτής χαιρέτισε «την πρόβλεψη για την τηλεοπτική κάλυψη των λεγόμενων “λευκών περιοχών”, που επί το πλείστον είναι ορεινά και απομακρυσμένα χωριά, με ηλικιωμένους κατοίκους.  Για τους ανθρώπους αυτούς, αλλά ίσως και για όσους θα ήθελαν να κάνουν το μεγάλο βήμα και να δημιουργήσουν τις επιχειρήσεις τους σε τέτοιες περιοχές, η πρόσβαση στην πληροφόρηση, και εν γένει στις δυνατότητες της ψηφιακής τεχνολογίας, αποκτά άλλη διάσταση. Και το λέω αυτό έχοντας το παράδειγμα 8 χωριών στον νομό της Λάρισας και συγκεκριμένα στο Λιβάδι, τη Δολίχη και την Άκρη Ελασσόνας, και το Μεταξοχώρι, την Καρίτσα, το Ομόλιο, τον Παλαιόπυργο και το Στόμιο της Αγιάς, για τα οποία κατ’ επανάληψη είχαμε ζητήσει να υπάρξει πλήρης τηλεοπτική κάλυψη. Έτσι, κάθε νοικοκυριό των “λευκών περιοχών” θα λάβει εφάπαξ επιχορήγηση 150 ευρώ για τις υπηρεσίες πρόσβασης των δικαιούχων σε προγράμματα τηλεοπτικών σταθμών εθνικής και περιφερειακής εμβέλειας και για την εγγύηση του χορηγούμενου εξοπλισμού καθ’ όλη την 8ετή διάρκεια της πρόσβασης».

Ευέλικτο κράτος

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος κατέληξε λέγοντας ότι «μπορεί για ιδεολογικούς λόγους να διαφωνούμε για το μέγεθος του κράτους. Όποιο κι αν είναι, όμως, το μέγεθος του κράτους, αν θα είναι το “κράτος πατερούλης” που ρυθμίζει τα πάντα ή ένα μικρότερο και πιο ευέλικτο κράτος που εμείς υποστηρίζουμε, νομίζω ότι όλοι συμφωνούμε ότι πρέπει να είναι αποτελεσματικό, γρήγορο και διαφανές στις συναλλαγές του με τον πολίτη. Γιατί μόνο έτσι έχει λόγο ύπαρξης».

 

Προηγούμενο άρθρο Παράταση στις τακτοποιήσεις αυθαιρέτων και στις δηλώσεις τετραγωνικών των ακινήτων ζητά το ΤΕΕ Κ. Δ. Θεσσαλίας
Επόμενο άρθρο Μήνυμα συμπαράστασης του Π.Τ. Θεσσαλίας του Οικονομικού Επιμελητηρίου προς τους πληγέντες