Ειδήσεις

Μάξιμος: Θετική η συγκρότηση επιτροπής για τη συνεπιμέλεια


«Η βούληση του υπουργείου Δικαιοσύνης να εξετάσει σοβαρά το ζήτημα της συνεπιμέλειας των παιδιών σε διαζευγμένα ζευγάρια, είναι πράξη ορθή που κινείται προς την κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού του οικογενειακού δικαίου της χώρας μας, σύμφωνα και με τις τρέχουσες αντιλήψεις που επικρατούν στις πιο προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες. Η ολοκλήρωση αυτής της αλλαγής θα έχει ως κύριους ωφελημένους τα ίδια τα παιδιά, που θα μπορούν να απολαμβάνουν της φροντίδας και της αγάπης και των δύο γονέων τους, σε περίπτωση που αυτοί βρίσκονται σε διάσταση». Τα παραπάνω τόνισε ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, με αφορμή την απάντηση που έλαβε από τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Κώστα Τσιάρα σε σχετική ερώτησή του.

Στην κοινοβουλευτική παρέμβασή του ο Θεσσαλός πολιτικός είχε επισημάνει ότι «ένα από τα πιο ευαίσθητα ζητήματα που προκύπτουν από το σύγχρονο φαινόμενο των μαζικών διαζυγίων είναι αυτό της επιμέλειας των παιδιών. Για το θέμα υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και προσεγγίσεις. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, οι τάσεις του Διεθνούς Δικαίου και της διεθνούς νομολογίας κινούνται προς την κατεύθυνση της συνεπιμέλειας, γεγονός που δεν μπορεί να μας αφήνει αδιάφορους στην Ελλάδα. Μάλιστα, η κοινή επιμέλεια των γονέων καθίσταται υποχρεωτική σε τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες, τη Γαλλία, το Βέλγιο, τη Σουηδία και τη Δανία» και ζητούσε από τον υπουργό Δικαιοσύνης να πληροφορηθεί αν θα «εξετάσει την τροποποίηση των σχετικών διατάξεων του Οικογενειακού Δικαίου, ώστε να νομοθετηθεί και στην Ελλάδα η συνεπιμέλεια των παιδιών και από τους δυο γονείς, στην περίπτωση που έχει διασπαστεί ο έγγαμος βίος τους».

Στην απάντησή του στον Μάξιμο Χαρακόπουλο ο αρμόδιος υπουργός αναφέρει ότι «το Υπουργείο Δικαιοσύνης, κρίνοντας απαραίτητη την αναμόρφωση του οικογενειακού δικαίου, προέβη με την υπ’ αριθ. 15479 οικ./φ342/30-03-2020 (ΦΕΚ ΥΟΔΔ 252/08-04-2020) απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης, στη σύσταση και συγκρότηση Ειδικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής με αντικείμενο την αναμόρφωση του οικογενειακού δικαίου. Στο πλαίσιο αυτό, θα τεθεί υπόψη της εν λόγω Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής και η ως άνω Ερώτηση, καθώς τα ερωτήματα που τίθενται άπτονται των εργασιών αυτής. Η εν λόγω Επιτροπή αναμένεται να ξεκινήσει τις εργασίες της στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα».

Προηγούμενο άρθρο Συνελήφθη ένα άτομο για κλοπή και παράβαση του νόμου περί αρχαιοτήτων
Επόμενο άρθρο 5 νέες συλλήψεις σχετικά με τη σπείρα που διακινούσε ηρωίνη