Ο Δεκάλογος των Θεσσαλών προς τον Πρωθυπουργό


 Έχει αρχίσει να μας συνηθίζει το ΠΑΣΟΚ στις επισκέψεις υψηλών κυβερνητικών προσωπικοτήτων. Ελπίζουμε το φαινόμενο να μην συναρτάται με την εκλογική συγκυρία και να συνεχισθεί και μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, μολονότι είμαστε πεπεισμένοι περί του αντιθέτου.

 Έτσι, πρώτος μας επισκέφθηκε ο κ. Σκανδαλίδης, για να «μαυρίσει» όμως την δική μας καρδιά, αλλά και την εκλογική προοπτική του κυρίου Παπατόλια, αφού ξεκαθάρισε ότι οι αποζημιώσεις στο βαμβάκι θα δοθούν μέσω ΠΣΕΑ και όχι μέσω του Κανονισμού ΕΛΓΑ.

Δεύτερος μας επισκέφθηκε ο κ. Μαγκριώτης, εμφανώς για να υποστυλώσει την παραπαίουσα υποψηφιότητα του κυρίου Παπατόλια, αλλά δυστυχώς αποδείχθηκε «κατσικοπόδης», αφού αμέσως μετά την έλευσή του, τα Τέμπη έκλεισαν ξανά λόγω νέας βραχόπτωσης.

Συνεπώς, ο κ. Παπατόλιας «πήγε για μαλλί και βγήκε κουρεμένος», καθώς οι δύο Υπουργοί μάλλον τον έχουν εκθέσει και τον έχουν αποδομήσει στα μάτια των Θεσσαλών πολιτών.

Ελπίζουμε, λοιπόν, πως η έλευση του κ. Πρωθυπουργού στην Θεσσαλία δεν θα αποδειχθεί «τρίτη και φαρμακερή» για τον κ. Παπατόλια, προκειμένου η εκλογική αναμέτρηση να διατηρήσει το ενδιαφέρον της.

Πέρα, όμως, από τις ενδοπασοκικές γκάφες και αγωνίες, οι Θεσσαλοί περιμένουν από τον κ. Παπανδρέου να μιλήσει ξεκάθαρα και σταράτα για:

•1.                             Την ολοκλήρωση των έργων του Αχελώου. Πρόκειται για ένα έργο πολυδιάστατης σημασίας, που δεν μπορεί να μείνει ημιτελές. Πρόκειται για ένα έργο ζωής και επιβίωσης για την Θεσσαλία. Ο κ. Παπανδρέου πρέπει να ξεκαθαρίσει το τοπίο χωρίς αμφισημίες, εκτός κι αν το νερό του ποταμού προορίζεται για την Αττική και όχι για την Θεσσαλία.

•2.                             Την ολοκλήρωση του άξονα Ε-65. Το έργο θα βγάλει από την απομόνωση την Δυτική Θεσσαλία και θα συνδέσει την ΠΑΘΕ με την Εγνατία, γεγονός που θα έχει πολλαπλασιαστικές ευεργετικές επιπτώσεις στο σύνολο του θεσσαλικού διαμερίσματος. Έτσι, ο Πρωθυπουργός καλείται να άρει τις όποιες δυσλειτουργίες εμφανίζονται, εκτός κι αν το πασοκικό παρασκήνιο προτάσσει την ολοκλήρωση της Ιονίας οδού και όχι του άξονα Ε-65.

•3.                             Την δημιουργία των Μεσογειακών Χωριών σε Λάρισα και Βόλο, προκειμένου να διοργανωθούν ευπρεπείς τουλάχιστον Μεσογειακοί Αγώνες, αφού σε αντίθετη περίπτωση, εάν δηλαδή διαμείνουν οι συμμετέχοντες αθλητές σε πλοία – ξενοδοχεία, όπως εντόνως φημολογείται, θα εξευτελισθεί η χώρα διεθνώς. Εξάλλου, η θεσσαλική κοινωνία περιμένει, μετά τους Αγώνες, να καρπωθεί και να αξιοποιήσει την κληρονομιά τους, όσο ελάχιστη κι αν είναι. Και αφού ο προαστιακός Λαρίσης – Βόλου μεταφέρθηκε στις ελληνικές καλένδες, ας μας μείνουν τουλάχιστον τα Μεσογειακά Χωριά, για να εξυπηρετηθούν δικαιούχοι εργαζόμενοι.

•4.                             Την προώθηση ενός ευέλικτου προγράμματος ήπιας ανάπτυξης των ορεινών θεσσαλικών όγκων. Όλυμπος – Κίσσαβος – Πήλιο μπορούν να συγκρατήσουν τον πληθυσμό τους και να συντηρήσουν την ύπαρξη των ορεινών χωριών, εάν η Πολιτεία, με συγκεκριμένο σχέδιο, αναδείξει την πληθώρα των αναπτυξιακών τους δυνατοτήτων. Κτηνοτροφία, γεωργοτουρισμός, πολιτισμός, τοπική ιστορία και εναλλακτικές μορφές τουρισμού μπορούν να συντονισθούν προς όφελος των ορεσίβιων Θεσσαλών.

Αρκεί, βεβαίως, να πρυτανεύσει στο κυβερνητικό επιτελείο η λογική και η φρόνηση, για να σταματήσουν οι σειρήνες που αποβλέπουν στην κερδοσκοπική εκμετάλλευση των λιγνιτικών αποθεμάτων της Ελασσόνας.

•5.                             Την ολοκλήρωση των διανομαρχιακών οδικών συνδέσεων, για να μην σκοτώνεται, επιτέλους, ο κόσμος ανά … επτάδες. Οι Θεσσαλοί έχουν πληρώσει βαρύ φόρο αίματος στην άσφαλτο και αυτό πρέπει να σταματήσει.

•6.                             Την λειτουργία ΜΑΦ – ΜΕΘ στα θεσσαλικά νοσοκομεία, για να μένει ο Θεσσαλός ασθενής στην  περιοχή του και να μην διατρέχει τους κινδύνους της διακομιδής του σε άλλες υγειονομικές μονάδες εκτός των θεσσαλικών ορίων.

•7.                             Την δέσμευση ότι οι Θεσσαλοί βαμβακοπαραγωγοί θα αποζημιωθούν μέσω ΕΛΓΑ. Το πλήγμα στις βαμβακοφυτείες είναι μεγάλο και ο αδαής περί των αγροτικών κ. Σκανδαλίδης έχει απογοητεύσει πλήρως τους παραγωγούς, παραπέμποντας την υπόθεση των αποζημιώσεων στην χρονοβόρα και ατελέσφορη διαδικασία των ΠΣΕΑ.

•8.                             Την ανάδειξη των αρχαίων θεσσαλικών θεάτρων και του μυθολογικού θεσσαλικού πλούτου. Μια τέτοια προοπτική θα καταστήσει την Θεσσαλία παγκόσμιο τουριστικό προορισμό και θα εκτινάξει κατακόρυφα το εισόδημα των κατοίκων. Αν θέλει ο κ. Παπανδρέου να «κλέψει» τις καρδιές των Θεσσαλών, ας ανακοινώσει, τώρα, από την Λάρισα, το σχέδιο δημιουργίας στον Όλυμπο μιας Mythland, κατά τα πρότυπα της Disneyland. Το υποδεικνυόμενο εγχείρημα θα «σπάσει ταμεία» διεθνώς, με ότι ευεργετικό αυτό συνεπάγεται για την τοπική και εθνική οικονομία, αλλά και την ιστορία και τον πολιτισμό της χώρας.

•9.                             Την λειτουργία στον θεσσαλικό χώρο ενός σύγχρονου Εμπορευματικού Κέντρου. Η Θεσσαλία έχει κεντροβαρική θέση στην ελληνική επικράτεια και το πλεονέκτημά της αυτό θα πρέπει να αξιοποιηθεί προς όφελος των εμπορευματικών υποδομών της χώρας.

•10.                        Την αδήριτη αναγκαιότητα διάσωσης του Πηνειού, του ζωοδότη ποταμού της Θεσσαλίας. Η μόλυνση και η υποβάθμιση των υδάτων του έχουν προσλάβει εκρηκτικές διαστάσεις, γεγονός που εγκυμονεί πολλαπλούς κινδύνους για την υγεία των πολιτών και την οικονομική και κοινωνική ευστάθεια στον θεσσαλικό χώρο. Η λύτρωση του Πηνειού είναι ανάσταση για όλη την Θεσσαλία.

Βεβαίως, και άλλα πολλά θα ήθελαν να ακούσουν οι Θεσσαλοί από τον κ. Πρωθυπουργό. Εμείς αρκούμεθα σε έναν βασικό «δεκάλογο» προτάσεων, που εάν υλοποιηθούν, θα γεννήσουν μια Νέα Θεσσαλία, μια Θεσσαλία αξιοβίωτη, μια Θεσσαλία αναπτυξιακών αλμάτων. Ευελπιστούμε ότι ο κ. Παπανδρέου δεν θα κωφεύσει στις εκκλήσεις μας.

Προηγούμενο άρθρο Περιόδευσε στη Λαϊκή Αγορά Τυρνάβου ενώ επισκέφτηκε και τον Εμπορικό Σύλλογο
Επόμενο άρθρο Την άνοιξη του 2011 ανοίγει τις πύλες της η Δημόσια Βιβλιοθήκη