Να γίνει η Λάρισα Δήμος της διαφάνειας και της συμμετοχής


 Τις προτάσεις της Ενωτικής Πρωτοβουλίας παρουσίασε

ο ανεξάρτητος υποψήφιος Δήμαρχος Απόστολος Καλογιάννης

Τις προτάσεις της Ενωτικής Πρωτοβουλίας για τη μετατροπή της Λάρισας σε ένα Δήμο της διαφάνειας και της συμμετοχής των πολιτών στην άσκηση της τοπικής εξουσίας παρουσίασε χθες κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο ανεξάρτητος υποψήφιος Δήμαρχος Απόστολος Καλογιάννης.

 Τον κ. Καλογιάννη πλαισίωναν οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι της Ενωτικής Πρωτοβουλίας Γιάννης Μπουσμπούκης, Γιάννης Ταφύλλης, Ολγα Καραμπίνη – Μίχου, Γιώργος Ταχούλας και Παναγιώτα Κεφαλά.

 Ο κ. Καλογιάννης ανέφερε συγκεκριμένα οτι «η συμμετοχή των πολιτών στην άσκηση της τοπικής εξουσίας αποτελεί  στόχο προοδευτικών μεταρρυθμίσεων σε πολλές χώρες του κόσμου. Οι πολίτες απαιτούν περισσότερη και ουσιαστικότερη δημοκρατία στις τοπικές κοινωνίες . Συνειδητοποιούν, ότι το μοντέλο της υπερσυγκέντρωσης  εξουσιών σε «τοπικούς άρχοντες» και στο πολιτικό προσωπικό της εκάστοτε πλειοψηφίας, με την αποτυχία του να δώσει λύσεις στα προβλήματα που συσσώρευσε η πολιτική του νεο-φιλευθερισμού, ως πρότυπο τοπικής εξουσίας έκλεισε οριστικά τον κύκλο του. Η Ενωτική Πρωτοβουλία καταθέτει την πρότασή της για ένα νέο πρότυπο τοπικής εξουσίας με βασικούς άξονες τη συμμετοχή των πολιτών, τις ανοιχτές διαδικασίες, τον δημόσιο απολογισμό στην κοινωνία των πολιτών και την κοινωνική συνοχή. Η πρόταση αυτή υπερβαίνει τη μέχρι τώρα λειτουργία του Δ.Σ και το δημαρχο-κεντρικό σύστημα εξουσίας. Διεκδικεί  ουσιαστικό ρόλο συμμετοχής των πολιτών. Θεμελιώνεται στην αντίληψη, ότι για να επιλυθούν τα σοβαρά προβλήματα της πόλης, απαιτείται να αξιοποιηθούν δημιουργικά γνώσεις, εμπειρίες, ιδέες, δεξιότητες και ταλέντα που υπάρχουν διάχυτα στην κοινωνία των πολιτών.

Πυλώνες στη νέα τοπική εξουσία θα είναι οι θεσμοί συμμετοχής των πολιτών:

O Συμμετοχικός Θεσμός σε επίπεδο Δήμου: Θα είναι το βήμα της συλλογικής έκφρασης όλων των οργανώσεων, συλλόγων, δικτύων και κινήσεων των πολιτών του Δήμου  και θα συμμετέχει ενεργά,  προβάλλοντας τη φωνή της κοινωνίας των πολιτών, σε όλα τα διακριτά βήματα της πολιτικής διαδικασίας (καθορισμός ατζέντας,  προκαταρκτικός σχεδιασμός , λήψη απόφασης, υλοποίηση, παρακολούθηση).

Ο Συμμετοχικός θεσμός σε επίπεδο Συνοικίας και χωριού:  Θα είναι το κύταρρο της συμμετοχής , κοντά στον τόπο κατοικίας , όπου τα τοπικά ζητήματα θα αναδεικνύονται, θα διαβουλεύονται και θα αποφασίζονται από τους ίδιους τους πολίτες.  Θα είναι βήμα τακτικού απολογισμού της δράσης των δημοτικών συμβούλων και των συμβούλων της δημοτικής κοινότητας που ανήκουν και των υπηρεσιών του Δήμου για τις παρεχόμενες υπηρεσίες.

Ο Συμμετοχικός Θεσμός της Νεολαίας- «Βουλή των νέων»: Θα απαρτίζεται από νέους και νέες ηλικίας 7-18 ετών ,με αναλογική εκπροσώπηση όλων των διαμερισμάτων, που θα εκλέγονται από τα σχολεία και από τις οργανώσεις νέων που λειτουργούν στην πόλη. Η Βουλή θα δίνει την ευκαιρία στη νέα γενιά της πόλης να μιλήσει για τα τοπικά και γενικότερα ζητήματα που την αφορούν και την επηρεάζουν και επιπλέον να έχει τη δική της φωνή για το μέλλον της πόλης που ζεί.

Σε διάλογο με την τοπική κοινωνία θα καταρτιστεί «Κοινωνικό Συμβόλαιο για τη Συμμετοχή» , που θα ψηφιστεί από  το Δημοτικό Συμβούλιο και θα καθορίζει το πλαίσιο, τις διαδικασίες , και το δεσμευτικό χαρακτήρα της εμπλοκής των συμμετοχικών θεσμών στις διαδικασίες του Δημοτικού συμβουλίου και των θεματικών επιτροπών,  στους Οργανισμούς του Δήμου και σε όλες τις φάσεις της πολιτικής διαδικασίας.

Τις αποφάσεις για να αλλάξουμε την πόλη θα τις πάρουμε όλοι μαζί! Η διαφάνεια και ο έλεγχος στη λήψη των αποφάσεων και στη διαχείριση των κονδυλίων αποτελεί σημείο κλειδί για μια άλλη πορεία του Δήμου. Σήμερα που οι πολίτες της Λάρισας δέχονται τις επιπτώσεις των πολιτικών αποφάσεων της κυβέρνησης για το κόψιμο μισθών και συντάξεων, σήμερα που κλείνουν μαγαζιά με την ανεργία να καλπάζει, υπάρχει ανάγκη να αξιοποιήσουμε και το τελευταίο ευρώ χτυπώντας ταυτόχρονα τα κυκλώματα διαφθοράς.

Προτείνουμε έλεγχο και διαφάνεια σε όλη τη λειτουργία του Δήμου:

  • Δημόσια κατάθεση του πόθεν έσχες όλων των αιρετών που κατέχουν θέσεις άσκησης εξουσίας και ιδιαίτερα του Δημάρχου. Καλούμε τους θεσμούς να λειτουργήσουν για να ελέγχουν ουσιαστικά το πόθεν έσχες.
  • Καμία απευθείας ανάθεση έργου γιατί υποκρύπτει συναλλαγή. Τα πάντα με γνήσιες διαγωνιστικές διαδικασίες.
  • Ουσιαστική λειτουργία των διαπαραταξιακών επιτροπών για έλεγχο των οικονομικών του Δήμου, των ρουσφετολογικών προσλήψεων και άλλων χαριστικών πράξεων που φόρτωσαν την Τ.Α με πέπλο διαφθοράς.
  • Άμεση κατάργηση τις απόφασης που ψήφισαν οι παρατάξεις του κ. Τζανακούλη και Σάπκα για την μισθοδοσία των προέδρων και αντιπροέδρων των οργανισμών του Δήμου. Πρόκειται για απόφαση που ευτελίζει κάθε έννοια εθελοντικής συμμετοχής στα κοινά και μετατρέπει τη συμμετοχή σε ανταλλαγή. Σημειώνουμε ότι με την απόφαση αυτή μισθοδοτούνται όλοι οι σύμβουλοι της σημερινής πλειοψηφίας.
  • Σταθερή εργασία και πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα, άμεσο σταμάτημα της εργασίας με μπλοκάκι. Χτυπάμε το ρουσφέτι και την πολιτική ομηρία των υπαλλήλων.
  • Αναβάθμιση της λειτουργίας του Δ.Σ και καθιέρωση τακτικής συνεδρίασης ελέγχου της Δημοτικής Αρχής.
  • Ετήσιος δημόσιος απολογισμός των πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής σε όλες τις δημοτικές και τοπικές κοινότητες.
  • Υπεράσπιση των δημόσιων και δημοτικών χώρων από τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα που αναπτύχθηκαν στην πόλη.

Η αντίληψή μας είναι ριζικά διαφορετική από το διαχειριστικό μοντέλο της σημερινής δημοτικής αρχής και των κομμάτων εξουσίας που έφθασαν τη χώρα στο χείλος της καταστροφής.

Αλήθεια τι λένε οι εκπρόσωποί τους, ο απερχόμενος δήμαρχος της Ν.Δ και ο χρισμένος-διορισμένος υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ»;

Προηγούμενο άρθρο Μονοπάτι για περίπατο στον Πηνειό
Επόμενο άρθρο Στα Βρυσιά Φαρσάλων ο Έκτορας Νασιώκας