«Το εμπόριο εγγυάται την ανάπτυξη, την κοινωνική συνοχή και τον πολιτισμό»


 

*Η εκδήλωση παρουσίασης των υπ. Περιφερειακών Συμβούλων αφιερώθηκε στον εμπορικό κόσμο της Θεσσαλίας

 Είναι γνωστό ότι ο υποψήφιος Περιφερειάρχης κ. Αστέριος Ροντούλης δίνει μια θεαματική διάσταση στις εκδηλώσεις παρουσίασης των υπ. Περιφερειακών Συμβούλων του συνδυασμού «Ελεύθεροι Θεσσαλοί».

Ο κανόνας αυτός ακολουθήθηκε και κατά την παρουσίαση των υπ. Περιφερειακών συμβούλων της Μαγνησίας, αφού η συγκεκριμένη εκδήλωση αφιερώθηκε στον εμπορικό κόσμο του Θεσσαλικού χώρου, με την κατάθεση, μάλιστα, ελκυστικών προτάσεων από τον κ. Ροντούλη.

Ειδικότερα, οι «Ελεύθεροι Θεσσαλοί» πρότειναν την υπογραφή ενός Περιφερειακού Συμβολαίου Στήριξης της εμπορικής επιχειρηματικότητας, αντιλαμβανόμενοι την αναγκαιότητα ύπαρξης ενός πλαισίου πολιτικής αντιμετώπισης των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο εμπορικός κόσμος.

Αυτό το Συμβόλαιο Στήριξης θα πρέπει να συνυπογραφεί από όλες τις ΤΕΔΚ και τους νέους Δημάρχους, αλλά και οι εμπορικοί Σύλλογοι, από την δική τους πλευρά, θα δεσμευτούν για την προσφορά χαμηλότερων τιμών σε ανέργους συμπολίτες και σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.

Χαρακτηριστικά, για το Συμβόλαιο Στήριξης, ο κ. Ροντούλης δήλωσε: «Αυτό θα μπορούσε να στηριχθεί πάνω σε δύο θεμελιώσεις άξονες. Ο πρώτος είναι ο άξονας των ελέγχων και ο δεύτερος είναι ο άξονας της εμπορικής χωροταξίας.

Αναφορικά με τον πρώτο άξονα, εμείς υποστηρίζουμε την προστασία του οργανωμένου και στεγασμένου εμπορίου από την μάστιγα του παράνομου υπαίθριου παραεμπορίου, την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου, την τήρηση της νομοθεσίας για την αλλοδαπή εισαγόμενη επιχειρηματικότητα και την διασφάλιση της βασικής προϋπόθεσης διενέργειας εκθέσεων, ήτοι την απαγόρευση πωλήσεων.

Αναφορικά με τον δεύτερο άξονα οι «Ελεύθεροι Θεσσαλοί» θα προωθήσουν τον περιφερειακό σχεδιασμό για την δημιουργία εμπορικών επιχειρηματικών πάρκων, θα χαρακτηρίσουν τα ιστορικά εμπορικά κέντρα των Θεσσαλικών πόλεων ως εμπορικά πάρκα, για να διατηρηθεί ο παραδοσιακός χαρακτήρας των τοπικών αγορών και να γίνουν υποδομές ανάπτυξης των εμπορικών επιχειρήσεων και θα προτείνουν κίνητρα για την διατήρηση, την επαναφορά και την ανάπτυξη θεματικών αγορών στο εσωτερικό των εμπορικών πάρκων, αλλά και σε συνοικίες των πόλεων, στις οποίες υπάρχει μεγάλος αριθμός κενών καταστημάτων».

Τέλος, ο κ. Ροντούλης αναφέρθηκε στο ζήτημα της εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου, ζητώντας την διετή αναστολή του, με την λογική ότι υπό την παρούσα οικονομική συγκυρία θα αποτελέσει την ταφόπλακα για εκατοντάδες επιχειρήσεις εστίασης και διασκέδασης, ενώ στηλίτευσε και την εισαγωγή των ταμειακών μηχανών για την δραστηριότητα των παραγωγών – πωλητών στις λαϊκές αγορές, ισχυριζόμενος ότι το μέτρο θα οδηγήσει στην αποχώρηση ενός μεγάλου αριθμού παραγωγών από τις λαϊκές και, συνεπώς, στην περαιτέρω ενίσχυση των πωλήσεων από τα Super Markets. Εμφατικά, μάλιστα, τόνισε ότι οι ταμειακές μηχανές «είναι ξένο στοιχείο στην κουλτούρα των λαϊκών αγορών».

Προηγούμενο άρθρο Απάντηση Χαρακόπουλου στον Μαγκριώτη
Επόμενο άρθρο «Ο υπουργός “παίζει” με σοβαρά προβλήματα των αγροτών»