Μάξιμος: Τακτοποίηση του ιδιοκτησιακού στον συνοικισμό παραλίας Κουλούρας

23 Μαρτίου 2020

«Προτίθεστε να διευθετήσετε το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με το ιδιοκτησιακό καθεστώς στον οικισμό παραλίας Κουλούρας, όπως ζητούν ο Εξωραϊστικός Σύλλογος του οικισμού και ο Δήμος Τεμπών, δίνοντας το δικαίωμα της τακτοποίησης των αυθαιρέτων κτισμάτων;». Το παραπάνω ερώτημα θέτει ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος στον υπουργό Περιβάλλοντος κ. Κωστή Χατζηδάκη.

Ο Θεσσαλός πολιτικός σημειώνει στην ερώτησή του ότι «ο οικισμός παραλίας Κουλούρας Δήμου Τεμπών Λάρισας, που υφίσταται από το 1985 και καταλαμβάνει έκταση περί τα 170 στρέμματα, αν και συνιστά μια πλήρως λειτουργική οικιστική μονάδα, εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα με το ιδιοκτησιακό καθεστώς, γεγονός που προκαλεί ανησυχία και αβεβαιότητα στους κατοίκους του.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν ο Εξωραϊστικός Σύλλογος παραλίας Κουλούρας και ο Δήμος Τεμπών, με σχετική του απόφαση από 16.03.20, αν και τα οικόπεδα στην περιοχή αυτή οι ιδιοκτήτες των κατοικιών τα είχαν αγοράσει από ιδιώτες, το ιδιοκτησιακό καθεστώς του οικισμού, κατά το μεγαλύτερο μέρος του, συνιστά δημόσιο κτήμα που τελεί υπό καθεστώς παραχώρησης κατόπιν αιτήσεως των φερόμενων ως ιδιοκτητών. Η διαδικασία αυτή προς την Κτηματική Υπηρεσία βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, και δεκάδες κάτοικοι λαμβάνουν τίτλους. Όπως, όμως, αναφέρεται στις σχετικές ανακοινώσεις, αν και μέσω των νόμων τακτοποίησης αυθαιρέτων Ν. 4014/11, Ν. 4178/13 και Ν. 4495/17 πολλοί κάτοικοι κατάφεραν να τακτοποιήσουν τις ιδιοκτησίες τους και να εξαλείψουν τα πρόστιμα διατήρησης που ελάμβαναν, άλλοι ενημερώθηκαν ότι δεν έχουν τη δυνατότητα να πράξουν το ίδιο, εξαιτίας του ειδικού πολεοδομικού (ΖΟΕ περιοχής), περιβαλλοντικού (Natura) ή και ιδιοκτησιακού (ζώνη Παλιού Αιγιαλού) καθεστώτος της περιοχής. Πρόβλημα, επιπλέον, προκύπτει λόγω του ότι τμήμα του οικισμού εμπίπτει στη δασική νομοθεσία, καθώς εμπεριέχεται στους ανηρτημένους δασικούς χάρτες.

Ως εκ τούτου, οι κάτοικοι και οι φορείς διαμαρτύρονται ότι διαμορφώνεται μια ιδιόμορφη κατάσταση, που διαχωρίζει τους κατοίκους σε δύο κατηγορίες: αυτούς που έχουν τακτοποιημένο το ιδιοκτησιακό καθεστώς των περιουσιών τους και μπορούν έτσι να τις διαχειρίζονται ελεύθερα, και σε αυτούς που οι ιδιοκτησίες τους παραμένουν στον “αέρα”, δεσμευμένοι, ταυτόχρονα, από τα εκκρεμή χρηματικά πρόστιμα διατήρησης».

Στείλτε το άρθρο Στείλτε το άρθρο

Εκτυπώστε το άρθρο Εκτυπώστε το άρθρο

 

<< Επιστροφή

Δημήτρης Μητροπάνος - Ποιος φταίει μη ρωτάς
Πασχάλης Τερζής - Θα το συνηθίσεις
Σταμάτης Γονίδης - Τι δεν έχω εγώ
Γιάννης Πλούταρχος - Αχ κορίτσι μου
Χρήστος Αντωνιάδης - Δεν είσαι εσύ
Βασίλης Καρράς - Ποια με καταράστηκε
Λευτέρης Πανταζής - Σε νοσταλγώ
Πάνος Κιάμος - Πως θα την βγάλω
Πάολα - Γίνε μαζί μου ένα
Παντελής Παντελίδης - Αν είσαι εκεί

 


Μάρτιος 2020
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031EC