Ειδήσεις

ΕΚΛ: Άμεσα μέτρα στήριξης των εργαζομένων


Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας με αίσθηση ευθύνης μπροστά στην κρίσιμη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, βρέθηκε από την πρώτη στιγμή δίπλα στους εργαζόμενους σε κλάδους και χώρους δουλειάς. Ενημερώνοντας τους συναδέλφους για την ανάγκη να παρθούν άμεσα μέτρα για την προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων . Παρεμβαίνοντας άμεσα όπου χρειάστηκε.

Η εικόνα από διάφορους χώρους δουλειάς και κλάδους τις προηγούμενες ημέρες, δείχνει πως σε πάρα πολλές περιπτώσεις τα μέτρα προστασίας και πρόληψης είναι από ελλιπή  έως ανύπαρκτα. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την απαράδεκτη κατάσταση που βρίσκονται τα νοσοκομεία μεγαλώνουν κατακόρυφα τον κίνδυνο για εκατοντάδες συνάδελφους μας .

Υπάρχουν μεγάλα εργοτάξια στις κατασκευές που δεν τηρούνται ούτε οι στοιχειώδης προϋποθέσεις(πχ γάντια , μάσκες, αντισηπτικά) με το πρόσχημα μάλιστα πως διευκολύνουν στην εργασία και στον χειρισμό εργαλείων, μηχανημάτων. Μάλιστα ενώ οι ειδικοί σημειώνουν πως είναι αναγκαία η τακτική ανανέωση όλων αυτών των μέσων για να είναι αποτελεσματική η προστασία, πολλοί εργαζόμενοι μπορεί να είναι με την ίδια μάσκα για μέρες, ενώ με ένα ζευγάρι γάντια να βγάζουν όλη την βάρδια. Γιατί οι όποιες μάσκες προστασίας χορηγούνται με το σταγονόμετρο γι’αυτό και σε κάποια περίπτωση μάλιστα σε επιχείρηση στο κλάδο των τροφίμων έγιναν και συστάσεις για να πλένονται οι μάσκες και να ξαναφοριούνται!!!

Στα περισσότερα ΣΜ δε τηρείται ο περιορισμός της αναλογίας των πελατών με βάση τα τετραγωνικά του καταστήματος καθώς συνήθως δεν υπάρχει υπεύθυνος που να ρυθμίζει την ελεγχόμενη είσοδο με αποτέλεσμα σε κάθε περίπτωση να μπαίνουν αθρόα οι πελάτες . Σε πολλά ΣΜ οι κάρτες για τους πελάτες είναι αφημένες στον πάγκο και οι πελάτες καλούνται να τις πάρουν μόνοι τους. Για τους εργαζόμενους τα μέτρα είναι ανεπαρκή καθώς  σε σημεία όπως τα ταμεία όπου η επαφή είναι κοντινή δεν υπάρχει κάποιο είδος προστασίας(πχ προστατευτικά τζάμια).

Στο κλάδο του Επισιτισμού –εστίαση οι διανομείς(delivery) εξακολουθούν NA  έρχονται σε επαφή με εκατοντάδες ανθρώπους καθημερινά . Όσο κι αν υποτίθεται πως επιδιώκεται οι διανομές να είναι ανέπαφες(παράδοση στο κατώφλι της πόρτας και ηλεκτρονική προπληρωμή) πολλοί συνάδελφοι είναι χωρίς μάσκες, με τα ίδια γάντια για πολλά δρομολόγια και εισέρχονται σε πολλά διαφορετικά σημεία.

Σε τράπεζες και καταστήματα τηλεπικοινωνιών όπου υπάρχουν μηχανήματα αυτόματης πληρωμής με οθόνη αφής εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται από τους πελάτες   παρότι αποτελούν μια πιθανή εστία μετάδοσης του υιού και δεν υπάρχει μέριμνα να μην χρησιμοποιούνται . Σε ταμεία σε αρκετά καταστήματα τραπεζών τα προστατευτικά τζάμια που έχουν τοποθετηθεί είναι πολύ μικρών διαστάσεων(40 χ 50cm)  με αποτέλεσμα να μη παρέχουν ουσιαστικά καμία προστασία.

Όλα αυτά είναι ορισμένες μόνο περιπτώσεις απ΄όσες υπάρχουν και  έχουν καταγγελθεί στο ΕΚΝΛ  . Όσο κι αν η κυβέρνηση διατείνεται πως παίρνει μέτρα για τους εργαζόμενους, στους χώρους δουλειάς η κατάσταση που διαμορφώνεται είναι ασφυκτική. Η ανησυχία είναι μεγάλη στους περισσότερους συναδέλφους  που κατανοούν τον κίνδυνο μπροστά σε αυτή την κατάσταση. Πολλοί εργαζόμενοι εξωθούνται να παίρνουν κανονικές άδειες, άδειες άνευ αποδοχών για να είναι λιγότερο εκτεθειμένοι ενώ εναλλακτικά  προτείνεται και η απόλυση.

Δεν υπάρχει ουσιαστική επίβλεψη κι έλεγχος εφαρμογής των μέτρων προστασίας των εργαζομένων τα οποία σε πάρα πολλές περιπτώσεις είναι στο όριο της τυπικότητας.  Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί όπως η Επιθεώρηση Υγιεινής κι Ασφάλειας υπολειτουργούν και λόγω της υποστελέχωσης ενώ τώρα είναι με προσωπικό ασφάλειας με αποτέλεσμα να μην μπορεί να γίνει κανένας επιτόπιος έλεγχος και η όποια παρέμβαση να περιορίζεται μόνο στις τηλεφωνικές συστάσεις.

Παράλληλα μεγάλα είναι τα εμπόδια που συναντούν οι εργαζόμενοι για να κάνουν χρήση των όποιων μέτρα στήριξης  από τις συνέπειες των περιορισμών λόγω του κορωνοϊού. Πολλοί γονείς δεν κάνανε χρήση της άδειας ειδικού σκοπού λόγω του φόβου της απόλυσης. Άλλοι ωθήθηκαν σε άδειες άνευ αποδοχών  για να κρατήσουν τα παιδιά στο σπίτι. Αντίστοιχα πολλοί εργαζόμενοι που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες οι οποίοι από τον φόβο της απόλυσης δεν κάνουν γνωστή την κατάστασή τους για πάρουν την σχετική άδεια.

Η κυβέρνηση έχει  ακέραια την ευθύνη για εξασφαλιστεί η προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Με προτροπές κι ευχές δεν λύνονται τέτοια ζητήματα που οι εργοδότες μάλιστα θεωρούν ως κόστος. Αντί να μεριμνά συστηματικά για την εφαρμογή όλων αυτών απελευθερώνει τον δρόμο για την ασύδοτη δράση της μεγαλοεργοδοσίας και για το μόνο που ενδιαφέρεται να περιορίσει  είναι η ίδια η οργανωμένη αντίδραση των εργαζομένων όπως επιδιώκει και με την αναστολή  της απαγόρευσης της πολιτικής επιστράτευσης στην τελευταία ΠΝΠ.

Δεν θα πληρώσουμε πάλι εμείς ! Δεν θα επιτρέψουμε κυβέρνηση κι εργοδοσία να φορτώσουν την πανδημία στις πλάτες μας !

Καλούμε τους εργαζόμενους να απαιτήσουμε ουσιαστικά μέτρα για την προστασία της ζωής του λαού, για την πραγματική στήριξη του δημόσιου συστήματος Υγείας που έχει τεράστιες ελλείψεις, σε υποδομές και προσωπικό.

Να απαντήσουν οργανωμένα στις αυθαιρεσίες της εργοδοτών που θίγουν τα δικαιώματα τους, καθώς και στην όποια αδιαφορία για την απαραίτητη λήψη μέτρων προστασίας της υγείας τους. Να απευθύνονται άμεσα στα Σωματεία τους και στο Εργατικό Κέντρο Ν. Λάρισας για να παρέμβουμε άμεσα για την λύση αυτών των προβλημάτων. Είδη το ΕΚΝΛ , τα Σωματεία έχουν προβεί σε δεκάδες παρεμβάσεις τις τελευταίες ημέρες. Θα συνεχίσουμε. Οι συνάδελφοι μπορούν καθημερινά να απευθύνονται στο τηλέφωνο 2410250708 για καταγγελίες και οποιαδήποτε πληροφορία.

Προηγούμενο άρθρο Παραλαβή των προσωρινών δηλώσεων ζημίας για τον παγετό της 17ης Μαρτίου
Επόμενο άρθρο Μάξιμος: Τακτοποίηση του ιδιοκτησιακού στον συνοικισμό παραλίας Κουλούρας