Ειδήσεις

Ενημερωτική εκδήλωση για το νέο ευρωπαϊκό κανονισμό φυτοϋγείας


Από την Περιφέρεια Θεσσαλίας ξεκίνησε ο κύκλος ενημερωτικών εκδηλώσεων για το νέο ευρωπαϊκό κανονισμό φυτοϋγειονομικών ελέγχων, που αποτελούν το διαβατήριο ποιότητας για τις εξαγωγές των Θεσσαλικών αγροτικών προϊόντων στο εξωτερικό.

Χαιρετισμό στους παραβρισκόμενους, που εμπλέκονται στη διαδικασία παραγωγής, διακίνησης και εξαγωγών φυτών και φυτικών προϊόντων, απηύθυνε ο Περιφερειάρχης κ. Κωνσταντίνος Αγοραστός, ο οποίος τόνισε χαρακτηριστικά: «H Περιφέρεια Θεσσαλίας δείχνοντας έμπρακτα το ενδιαφέρον της για τις εξελίξεις και τις αλλαγές στη νέα νομοθεσία που αφορά στον αγροτικό τομέα, διοργάνωσε πρώτη σε όλη την Ελλάδα, τη συγκεκριμένη ενημερωτική εκδήλωση. Η Περιφέρεια είναι κοντά στους παραγωγούς, στηρίζει και προστατεύει την αγροτική παραγωγή και επιδεικνύει  εξωστρέφεια και ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων και την προστασία του φυτικού κεφαλαίου. Για το σκοπό αυτό εκτός από τις Ημερίδες και τις Ενημερώσεις, πραγματοποιεί φυτοϋγειονομικούς ελέγχους σε όλα τα στάδια της παραγωγής, της διακίνησης, των εξαγωγών και των εισαγωγών φυτών και φυτικών προϊόντων, προστατεύοντας έτσι το εισόδημα των αγροτών μας και όλων όσων εμπλέκονται στον τομέα της διακίνησης των αγροτικών προϊόντων». Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας  Κ. Αγοραστός αναφέρθηκε επίσης στις  Ομάδες Διαχείρισης Κρίσης, οι οποίες επεμβαίνουν και  έχουν αντιμετωπίσει με επιτυχία  στο παρελθόν, τα προβλήματα στην αγροτική παραγωγή. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας πρόσθεσε ο κ. Αγοραστός «αρχίζει να γίνεται γνωστή στο εξωτερικό χάρη στην ποιότητα των προϊόντων της και οι αυστηροί έλεγχοι αποτελούν διαβατήριο  και πιστοποίηση για τις ξένες, νέες αγορές που ενδιαφέρονται να δοκιμάσουν τα θεσσαλικά προϊόντα. Σε αυτή την προσπάθεια καθοριστικός παράγοντας είναι η εργατικότητα, η σοβαρότητα στην εφαρμογή των νόμων που δείχνουν οι Διευθύνσεις μας  και η καλή συνεργασία με  όλες τις υπηρεσίες  και τους γεωπόνους».

 

 Εισηγητές

Στην εκδήλωση, με θέμα: «Νέος Κανονισμός (Ε.Ε.) αριθ. 2016/2031 για τη Φυτοϋγεία: διαδικασία εγγραφής στο Νέο Επίσημο Μητρώο και έκδοσης Φυτοϋγειονομικών Διαβατηρίων» εισηγητές ήταν: ο Δρ. Δημ.. Σταυρίδης, Προϊστάμενος του τμήματος Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της ΔΑΟ Π.Ε. Λάρισας της Περιφέρειας Θεσσαλίας και τα πλέον αρμόδια στελέχη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο κ. Χρήστος Αραμπατζής, Προϊστάμενος του τμήματος Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου και ο κ. Λάμπρος Ντουλμπέρης, γεωπόνος του ιδίου τμήματος. Οι εισηγητές ενημέρωσαν τους ενδιαφερόμενους για τις αλλαγές, που εφαρμόζονται με τη νέα νομοθεσία στη φυτοϋγειονομική διαδικασία με σκοπό την προστασία του φυτικού κεφαλαίου και της οικονομίας μας. Τόνισαν επίσης τη σημασία των φυτοϋγειονομικών ελέγχων για την προστασία των καλλιεργειών μας από ξενόφερτους εχθρούς και ασθένειες καθώς και των εξαγωγών των αγροτικών μας προϊόντων.

Προηγούμενο άρθρο Κέλλας: Προστασία της πρώτης κατοικίας για τους μη έχοντες
Επόμενο άρθρο Οι Μαθητές ως Διαμεσολαβητές για την Οικοδόμηση μιας Πολυπολιτισμικής Ευρώπης