Πετρέλαιο εντατικοί έλεγχοι από την νομαρχία


 Εντατικούς ελέγχους για να διασφαλίσει την ομαλή παράδοση του πετρελαίου θέρμανσης στους καταναλωτές θα ξεκινήσει η Νομαρχία Λάρισας.

 Η αρμόδια αντινομάρχης κ. Ρένα Καραλαριώτου σε συνέντευξη Τύπου στη Νομαρχία προειδοποίησε μάλιστα ότι τα πρόστιμα που προβλέπει ο Νόμος για νοθεία και άλλες συναφείς παραβάσεις είναι πολύ αυστηρά και ξεκινούν από 30.000 ευρώ.

Παράλληλα, επισήμανε ότι η Κυβέρνηση δεν θα πρέπει να προχωρήσει στην επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και να αντιληφθεί ότι τα νοικοκυριά δεν αντέχουν άλλο.

Στη συνέντευξη, παρουσία και της προέδρου του Συλλόγου Βενζινοπωλών κ. Έλλης Παπαδοπούλου, η κ. Ρένα Καραλαριώτου τόνισε μεταξύ άλλων:

«Οι παρούσες οικονομικές συνθήκες είναι πολύ δύσκολες για τα ελληνικά νοικοκυριά, που δεν μπορούν πλέον να ανταπεξέλθουν στις ολοένα αυξανόμενες υποχρεώσεις. Ευχόμαστε να μην ισχύσει από το καινούριο έτος η επιβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, διότι θα είναι πλέον αδύνατον να μπορέσουν να πληρώσουν το πετρέλαιο θέρμανσης με σχεδόν τη διπλάσια τιμή από αυτή που ισχύει σήμερα».

Παράλληλα, η κ. Καραλαριώτου κάλεσε τους μεταφορείς υγρών καυσίμων να συμμορφώνονται με τις ισχύουσες διατάξεις. «Η Νομαρχία ξεκινά αυστηρούς ελέγχους ταυτόχρονα με την έναρξη της διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης και τα πρόστιμα που θα επιβάλλονται στους παραβάτες είναι ιδιαίτερα «τσουχτερά», καθώς ξεκινούν από 30.000 ευρώ», τόνισε χαρακτηριστικά η αρμόδια αντινομάρχης.

Από την πλευρά της η πρόεδρος των Βενζινοπωλών κ. Έλλη Παπαδοπούλου επισήμανε ότι «η εκτίμηση – πρόβλεψη των βενζινοπωλών για τη φετινή τιμή εκκίνησης του πετρελαίου θέρμανσης είναι τα 68 έως 70 λεπτά. Οριστικά θα γνωρίζουμε μετά τις 10 το πρωί οπότε και θα ενημερώσουμε τους καταναλωτές άμεσα».

Μάλιστα η πρόεδρος των βενζινοπωλών απηύθυνε έκκληση στα ιδιωτικά διυλιστήρια για συγκράτηση των τιμών, δεδομένης της οικονομικής στενότητας που επικρατεί στους καταναλωτές, ενώ επισήμανε ότι οι βενζινοπώλες έλαβαν προφορική διαβεβαίωση ότι από 1ης Ιανουαρίου δεν θα γίνει εξομοίωση τιμής πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης.

ΟΔΗΓΙΕΣ

Οι βασικές οδηγίες που δίνει η Νομαρχία Λάρισας προς καταναλωτές και μεταφορείς είναι:

Προς διανομείς – μεταφορείς: να έχουν μαζί τους τα απαραίτητα παραστατικά (άδεια κυκλοφορίας, βιβλίο διακίνησης πετρελαίου κ.α.), να διαθέτουν Μετρικό Κανόνα σφραγισμένο από το Τελωνείο, να έχουν ογκομετρημένες δεξαμενές κι επιτρεπόμενες σωληνώσεις (καθώς και το σχετικό πιστοποιητικό) και τέλος να αναγράφουν στις αποδείξεις την προσμέτρηση κι επιμέτρηση του ύψους του καυσίμου της δεξαμενής.

ΠΡΟΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ:

* Μην αφήνετε να παραλαμβάνουν πετρέλαιο άτομα που δεν γνωρίζουν πώς πρέπει να το παραλάβουν.

* Μην εμπιστεύεστε μόνο το μετρητή του βυτιοφόρου.

* Μην παραλαμβάνετε βιαστικά και χωρίς να τηρούνται όλες οι διαδικασίες.

* Φροντίστε να ξέρετε ακριβώς πόσα λίτρα αντιστοιχούν σε κάθε εκατοστό ύψους της δεξαμενής. Για να βρείτε πόσα λίτρα αντιστοιχούν σε κάθε εκατοστό ύψους της δεξαμενής πολλαπλασιάστε το μήκος της (π.χ 2.00 μέτρα) επί το πλάτος (π.χ 1,25 μέτρα) και στη συνέχεια επί 10 δηλ. 2μ Χ1,25Χ10=25 λίτρα ανά εκατοστό ύψους.

* Να χρησιμοποιείτε πάντα το δικό σας μέτρο όταν μετράτε.

* Να μετρήσετε μαζί με τον οδηγό του βυτιοφόρου το ύψος του πετρελαίου που έχει η δεξαμενή σας πριν αρχίσει η παράδοση και μόλις αυτή τελειώσει. Περιμένετε λίγο μέχρι να υποχωρήσει ο αφρός. Η μέτρηση γίνεται εύκολα με μια ευθύγραμμη βέργα και ένα μέτρο: Βάλτε κάθετα στη δεξαμενή τη βέργα. Βγάλτε τη βέργα και μετρήστε το ύψος μέχρι εκεί που είναι βρεγμένη. Αυτό είναι το ύψος του πετρελαίου μέσα στη δεξαμενή.

* Να απαιτήσετε από τον μεταφορέα να γράψει το ύψος που μετρήσατε πριν και μετά την παράδοση στην απόδειξη παραλαβής και όχι με τα λίτρα. Το πετρέλαιο που θα παραλάβετε θα το βρείτε αν πολλαπλασιάσετε το ύψος του πετρελαίου που προστέθηκε στη δεξαμενή σας, με τα λίτρα ανά εκατοστό που αυτή χωράει. Αν π.χ. η δεξαμενή σας, είχε 18 εκατοστά πετρέλαιο πριν και 78 εκατοστά μετά, προστέθηκαν 78-18=60 εκατοστά, δηλαδή – σύμφωνα με το προηγούμενο παράδειγμα με τα 25 λίτρα ανά εκατοστό ύψους-παραλάβατε 60Χ25=1500 λίτρα.

* Μη δεχτείτε να πληρώσετε αν η απόδειξη παραλαβής πληρωμής δεν είναι θεωρημένη από την εφορία και δεν έχει συμπληρωμένα όλα τα απαιτούμενα από το νόμο στοιχεία: ονοματεπώνυμο, διεύθυνση αγοραστή, είδος, ποσότητα, ύψος πετρελαίου, τιμή και ώρα παράδοσης.

* Να γράψετε πάνω στην απόδειξη παραλαβής, εφόσον υπάρχει αμφισβήτηση τις λέξεις «με επιφύλαξη».

Τέλος για οποιαδήποτε σχετική πληροφορία ή καταγγελία μπορείτε να απευθύνεστε στο Τμήμα Ποιοτικού & Τεχνικού Ελέγχου Τηλ. 2413-506212 ή 218 και Προστασίας Καταναλωτή Τηλ. 2413506217 της Δ/νσης Εμπορίου – Προστασίας Καταναλωτή & Απασχόλησης της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λάρισας.

Στη συνέντευξη συμμετείχαν και η Ειδική Σύμβουλος της Νομαρχίας σε θέματα Εμπορίου κ. Βασιλική Φώλια και η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Εμπορίου – Προστασίας Καταναλωτή και Απασχόλησης κ. Μάγδα Βουκαλίδου.

Προηγούμενο άρθρο Πρόγραμμα Επίσκεψης Μάξιμου Χαρακόπουλου στα Γρεβενά
Επόμενο άρθρο «Η ΛΑΡΙΣΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ 250 ΚΛΙΝΩΝ»