Tags: , ,

66 νέα θετικά κρούσματα covid στη Λάρισα

Για δεύτερη συνεχόμενη μέρα τα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας είναι κάτω από 2000. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2020, επιβεβαιώθηκαν 1.667 νέες μολύνσεις, εκ των οποίων 9 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 113185 (ημερήσια μεταβολή +1.5%), εκ των οποίων 52.8% άνδρες.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 98, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 2804 θάνατοι. Η διάμεση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 79 έτη. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 612 (71.4% άνδρες).

Από το σύνολο των 113185 κρουσμάτων, 4966 (4.4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 29765 (26.3%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.
Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 43 έτη (εύρος 0 έως 104 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 79 έτη (εύρος 25 έως 103 ετών).

Η γεωγραφική κατανομή

Αναλυτικότερα:

9 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
316 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής
367 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης
20 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
17 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας
5 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας
13 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας
14 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας
13 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών
33 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας
35 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου
3 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας
5 κρούσματα στην Π.Ε. Ευρυτανίας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Ηλείας
79 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας
15 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου
1 κρούσμα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας
12 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
32 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Καλύμνου
 29 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας
 6 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς
2 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας
56 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς
34 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης
7 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας
3 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας
 66 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας
 13 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου
1 κρούσμα στην Π.Ε. Λευκάδας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Λήμνου
 51 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας
 7 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας
49 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης
57 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας
93 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Πρέβεζας
20 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης
2 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου
40 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών
 23 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων
 11 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
12 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Φωκίδας
40 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
10 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων
5 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου

36 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση.

Μαγιορκίνης: Κάτω από 1 το Rt στα αστικά κέντρα

Κάτω από 1 είναι ο δείκτης μεταδοτικότητας (Rt) στα αστικά κέντρα της χώρας, σύμφωνα με όσα είπε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τον κοροναϊό.

Παράλληλα, εξήγησε πως συνεχίστηκε και για αυτή την εβδομάδα η μείωση του επιδημιολογικού φορτίου στη χώρα μας, ωστόσο υπογράμμισε ότι αυτή την εβδομάδα ήταν μικρότερη, από τις υπόλοιπες.

Ακόμα, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τη Βόρεια Ελλάδα, υπογραμμίζοντας πως το ιικο φορτίο στην περιοχή παραμένει υψηλό.

Παπαευαγγέλου: Εστίες υπερμετάδοσης χώροι εργασίας και οικογένειες

Η μικρή μείωση κρουσμάτων στο σύνολο της χώρας μας, όπως ήταν αναμενόμενο έφερε και μείωση στην κατανομή των κρουσμάτων στις επιμέρους περιοχές.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης, από τα 1.667 που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, τα 367 καταγράφηκαν στη Θεσσαλονίκη, ενώ 316 στην Αττική.

Ακόμα, η ίδια συμπλήρωσε ότι το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει σε υψηλά επίπεδα, με περισσότερα από 18.000 ενεργά κρούσματα.

Είπε ακόμα ότι δεν πάει να σπάσει η αλυσίδα της μετάδοσης και η κινητικότητα του πληθυσμού δεν μειώθηκε όσο στο πρώτο lockdown. Υπάρχει είπε ένα συνεχές πινγκ πονγκ από τους εργασιακούς χώρους στο σπίτι, εξήγησε.

Ποιες εποχικές δραστηριότητες ανοίγουν τη Δευτέρα

Τέλος, διευκρινίσεις για τον τρόπο λειτουργίας των καταστημάτων με εποχικά είδη έδωσε ο γγ Εμπορίου & Προστασίας του Καταναλωτή, κ. Παναγιώτη Σταμπουλίδη κατά την ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας, ξεκαθαρίζοντας από την πρώτη στιγμή ότι αυτή θα είναι περιορισμένη και θα υπόκεται σε συγκεκριμένους κανόνες.

Οι κανόνες λειτουργίας είναι προσαρμοσμένοι στις απαιτήσεις αποτροπής διάδοσης του κορωνοϊού και ενταγμένοι στις διαδικασίες του lockdown, έχοντες ως εξής:
Για την μετάβαση στο κατάστημα απαιτείται η αποστολή SMS στο 13033 με την επιλογή 2 ή συμπληρωμένο έντυπο βεβαίωση κίνησης ή και χειρόγραφη βεβαίωση για (Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ).
Ωράριο λειτουργίας από 7 π.μ. έως 8:30 μ.μ.
Αναλογία ατόμων ανά τ.μ. 4/100
Άνω των 100 τ.μ. 1 άτομο για κάθε 15 τ.μ.
Υποχρεωτική η χρήση μάσκας προστασίας από το προσωπικό εργασίας και τους πελάτες/επισκέπτες/καταναλωτικό κοινό.

 

 

 

Tags: , , , ,

Το 10,7% των κρουσμάτων covid εντοπίζεται στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

Τα κρούσματα κορονοϊού την Παρασκευή έδειξαν μια μικρή αποκλιμάκωση, όχι όμως και ο αριθμός των νεκρών που ήταν μια ανάσα από τους 100 και το ίδιο και οι διασωληνωμένοι που είναι 612.

Ξεκινώντας την απογευματινή ενημέρωση η καθηγήτρια Παιδιατρικής κα Βάνα Παπαευαγγέλου είπε ότι τόσο η Αττική όσο και η Θεσσαλονίκη καταγράφουν πάνω από 300 κρούσματα αντίστοιχα. «Από τα νέα κρούσμα που ανακοινώθηκαν σήμερα 316 αφορούν την Αττική και 367 στη Θεσσαλονίκη. Η πληρότητα των ΜΕΘ άγγιξε το 84% και 79% στην Αθήνα και 94% στη Θεσσαλονίκη. Τα κρούσματα δείχνουν να μειώνονται σε όλη την επικράτεια. Περίπου 18.000 τα ενεργά κρούσματα στη χώρα. Στα 49 χρόνια ανέβηκε ο μέσος προς των νέων μολύνσεων. Απ ό,τι φαίνεται δεν πάει να σπάσει η αλυσίδα μετάδοσης λόγω της μεγάλης διασποράς από την εργασία στο ενδοοικογενειακό περιβάλλον».

Ο Νίκος Χαρδαλιάς, αναφέρθηκε στην παράταση του lockdown έως τις 14 Δεκεμβρίου και πρόσθεσε ότι aυτή τη στιγμή τα ενεργά κρούσματα, δηλαδή τα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε όλη τη χώρα που δεν έχουν ολοκληρώσει την κατ’ οίκον απομόνωση, είναι 16.617.

Αναλυτικότερα, απ’ αυτά, τα 7.031, δηλαδή ποσοστό 42,3%, βρίσκονται στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, 3.267, δηλαδή ποσοστό 19,7%, βρίσκονται στην Περιφέρεια της Αττικής, 1.777, δηλαδή 10,7%, βρίσκονται στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, 1.590, δηλαδή 9,6%, βρίσκονται στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και 632, 3,8%, στη Δυτική Μακεδονία.

Όπως παρατήρησε ο κ. Χαρδαλιάς, το 86,1% των ενεργών κρουσμάτων κατανέμεται γεωγραφικά σε 5 από τις 13 Περιφέρειες της χώρες. Ειδικότερα, σημείωσε πως το 66,4% βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Ελλάδας.

Περαιτέρω, επισήμανε πως η Αττική συγκεντρώνει το 17,9% των ενεργών κρουσμάτων.

Στη συνέχεια, ο υφυπουργός ανέφερε πως ανάμεσα στις περιοχές που δημιουργούν έντονο προβληματισμό τις τελευταίες 7 ημέρες, είναι οι Περιφερειακές Ενότητες Ξάνθης, Δράμας, Πέλλας, Φλώρινας, Πιερίας και Ημαθίας.

Χαρδαλιάς: Υψηλό το φορτίο στη Θεσσαλία

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την ενημέρωση για την πορεία του ιού στη χώρα μας, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις περιοχές που παρουσιάζουν υψηλό φορτίο τονίζοντας τα εξής:

«Προβληματισμός για Ξάνθη, Πέλλα, Δράμα, Φλώρινα, Πιερία και Ημαθία. Γι’ αυτό είχαμε τηλεδιάσκεψη για την αποτίμηση της κατάστασης. Στη Βόρεια Ελλάδα εντοπίζονται τα δύο στα τρία ενεργά κρούσματα.
Σε Θεσσαλονίκη, Γρεβενά, Λάρισα, Μαγνησία, Χαλκιδική, Κιλκίς, Καρδίτσα, Σέρρες, Τρίκαλα και Καβάλα εξακολουθεί να παρουσιάζεται υψηλό φορτίο».

 

 

Tags: , ,

Ημερήσια νοσηλεία των ογκολογικών ασθενών του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας

Η Διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας προέβη στις ανάλογες ενέργειες για την διαμόρφωση ειδικού χώρου στην συνδετήρια πτέρυγα (κτίριο Ν1 ισόγειο), σε συνεργασία με τον κο Αθανασιάδη Αθανάσιο, Διευθυντή Ογκολογικού Τμήματος, ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα και με ασφάλεια η ημερήσια νοσηλεία των Ογκολογικών ασθενών του Νοσοκομείου.

Tags: , ,

Καταρτίστηκαν οι καταστάσεις κατανομής των επιλέξιμων βοσκοτόπων για το έτος 2020

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφερειακής  Ενότητας Λάρισας ενημερώνει τους κτηνοτρόφους, ότι έχουν καταρτιστεί οι καταστάσεις κατανομής των επιλέξιμων βοσκοτόπων για το έτος 2020.

Καλούνται οι κτηνοτρόφοι των οποίων η έδρα της εκμετάλλευσής τους βρίσκεται στη Περιφερειακή  Ενότητα Λάρισας να προσέλθουν στα γραφεία της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας ΠΕ Λάρισας, έως 31/12/2020, προκειμένου να λάβουν γνώση ενυπόγραφα για την ισχύουσα κατανομή έτους 2020.

Επισημαίνεται ότι σε περίπτωση μη προσέλευσης, θεωρείται ότι οι δικαιούχοι κτηνοτρόφοι αποδέχονται την κατανομή ως έχει και χάνουν το δικαίωμα για να υποβάλλουν αίτηση χωροταξικής ανακατανομής για το έτος 2021, (δικαίωμα ένστασης) σύμφωνα με το άρθρο 3 της αρ. 915/69142/12-5-2018 ΥΑ.

Στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων αντιμετώπισης του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 και για όσο χρονικό διάστημα ισχύουν αυτά, καλούνται οι κτηνοτρόφοι οι οποίοι επιθυμούν να υποβάλλουν αίτηση χωροταξικής ανακατανομής για το έτος 2021 για την εξυπηρέτησή τους να προβούν μέσω τηλεφωνικής και διαδικτυακής επικοινωνίας με το αρμόδιο  Τμήμα  της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας ΠΕ Λάρισας, Καλλισθένους 27 και Θεοφράστου  στο τηλ. 2413511136 καθώς και στο email.: d.kitsikoudi@thessaly.gov.gr  πληροφορίες κ. Δέσποινα Κιτσικούδη έως 31/12/2020.

 

Tags: , ,

ΕΚΛ: Καμία διακοπή επιδομάτων ανεργίας μέσα στην πανδημία

Σε πρόσφατη ανακοίνωση της η Διοίκηση του ΟΑΕΔ «υπενθυμίζει» στους επιδοτούμενους ανέργους πως πρέπει να εκπληρώνουν την υποχρέωση τους να δηλώνουν την παρουσία τους σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα, μέσω της νέας ηλεκτρονικής υπηρεσίας δήλωσης παρουσίας.

Είναι τουλάχιστον προκλητική η στάση τόσο της Κυβέρνησης όσο και της Διοίκησης του ΟΑΕΔ, οι οποίοι στο όνομα της πανδημίας απαιτούν από τους πιο οικονομικά ασθενείς συναδέλφους μας να έχουν σύνδεση Inetrnet στο σπίτι τους, υπολογιστή και να πραγματοποιήσουν σύνδεση σε μία πλατφόρμα που όπως και όλες οι υπόλοιπες αντιμετωπίζουν καθημερινά τεράστια προβλήματα λόγω της υπερφόρτωσης των δικτύων. Υπάρχει μπόλικη πείρα εξάλλου σε όλους μας για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν όλες οι οικογένειες με την τηλεκπαίδευση ή με τους εργαζόμενους που είναι υποχρεωμένοι να εργάζονται με τηλεργασία.

Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση για την  απαράδεκτη αντιμετώπιση των ανέργων. Δεν φτάνει που επιδοτείται ένα μικρό ποσοστό των ανέργων μέσα στην πανδημία μεθοδεύει τρόπους για το περικόπτει κι από όσους το δικαιούνται. Εκτός αυτού, δεν έχει απαντήσει μέχρι σήμερα και δεν έχει λύσει το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με την περίπτωση άνεργης γυναίκας που ο ΟΑΕΔ προχώρησε σε διακοπή του επιδόματος ανεργίας επειδή δήλωσε καθυστερημένα (6 ημέρες αργότερα) την παρουσία της.

Τα παραπάνω προβλήματα δεν είναι καινούρια. Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας είχε εκθέσει πρόσφατα δημόσια την εικόνα που υπάρχει στο ΚΠΑ Λάρισας του ΟΑΕΔ, που λόγω της μεγάλης υποστελέχωσης έχει ως αποτέλεσμα την δυσκολία να ανταποκριθεί στην εξυπηρέτηση των εργαζομένων κι ανέργων. Η κυβέρνηση έχει μεγάλη ευθύνη για την αντιμετώπιση της κατάστασης καθώς δεν έχει πάρει κάποιο μέτρο για την επίλυσή της .

  • Άμεση κάλυψη κι επιδότηση όλων των ανέργων χωρίς  για όσο διαρκεί η ανεργία. Αύξηση του επιδόματος ανεργίας στα 600 ευρώ , στα 80% με βάση κατώτερο μισθό τα 751 ευρώ.
  • Κανένας άνεργος χωρίς ασφαλιστική κάλυψη. Καμία διακοπή ρεύματος, νερού, σταθερού τηλεφώνου, σε ανέργους, απλήρωτους εργαζόμενους. Αναστολή κάθε υποχρέωσης προς τράπεζες και Δημόσιο. Διαγραφή των χρεών από τόκους.
  • Όσο διαρκεί η ανεργία, οι άνεργοι και τα μέλη της οικογένειάς τους να έχουν πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Το διάστημα της ανεργίας να αναγνωρίζεται ως συντάξιμος χρόνος χωρίς επιβάρυνση των ανέργων. Ούτε ένα ευρώ από τα λεφτά των ανέργων στα χέρια της εργοδοσίας.
  • Επιδότηση ενοικίου σε όλους τους ανέργους . Ούτε ένα ευρώ από τα λεφτά των ανέργων στα χέρια της εργοδοσίας. Να σταματήσει τώρα η επιδότηση των εργοδοτών με «ζεστό χρήμα».

Η Διοίκηση

Tags: , ,

Άννα Βαγενά: Μια λέξη μόνο ταιριάζει. Ντροπή!

Η κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας απέρριψαν σήμερα την τροπολογία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τη δυνατότητα πληρωμής πρόσθετων δεδουλευμένων εφημεριών των γιατρών του ΕΣΥ. Η σχετική νομοθετική ρύθμιση έληξε την 1/7/2020, με αποτέλεσμα  οι πέραν του πλαφόν εφημερίες, που υποχρεωτικά πραγματοποιούνται λόγω της πανδημίας με τεράστια ψυχοσωματική επιβάρυνση των γιατρών, να παραμένουν απλήρωτες για μήνες.

Σύμφωνα με δήλωση του Τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., κ. Ανδρέα Ξανθού, «Αντί το Υπουργείο Υγείας να αναλάβει την ευθύνη και να αντιμετωπίσει την εκκρεμότητα, αποδεχόμενο την έτοιμη νομοτεχνική ρύθμιση που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, αρνείται πεισματικά να το κάνει χωρίς καμιά αιτιολογία. Την ίδια ώρα, υπάρχει σημαντική καθυστέρηση στην εκταμίευση των κονδυλίων για τις εφημερίες του τελευταίου τριμήνου του 2020, με κίνδυνο να έρθουν οι γιορτές και να είναι απλήρωτες και οι τακτικές εφημερίες από τον Οκτώβριο και μετά. Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση ούτε στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις της απέναντι στους “ανθρώπους της πρώτης γραμμής” ανταποκρίνεται. Και μένει μόνο στις υποκριτικές επευφημίες και στα ανέξοδα “ευχαριστώ”. Μόνο που αυτό προκαλεί, προσβάλλει και, κυρίως, πλήττει το ηθικό των γιατρών στην πιο κρίσιμη στιγμή της υγειονομικής μάχης. Μια λέξη μόνο ταιριάζει: ντροπή!».

Tags: , ,

Σύλληψη ενός ατόμου για παράβαση του Τελωνειακού Κώδικα

Συνελήφθη στις 3-12-2020 το μεσημέρι στην ευρύτερη περιοχή του Τυρνάβου, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Τυρνάβου, ένα άτομο, διότι κατά τον έλεγχο βρέθηκαν στην κατοχή του και κατασχέθηκαν -10- πακέτα τσιγάρων, χωρίς την ειδική ένσημη ταινία φορολόγησης.

Tags: , ,

Μάξιμος: Υπεγράφη ΚΥΑ για επίδομα πρώτου κύματος κορονοϊού σε αποφοίτους ΕΠΑΛ

Το υπουργείο Οικονομικών υπέγραψε στις 12 Νοεμβρίου την Κοινή Υπουργική Απόφαση για την «Οικονομική ενίσχυση μαθητευομένων μαθητείας για τη μείωση της διασποράς του COVID 19», και πλέον «η πρωτοβουλία για την έκδοση των κατ’ εξουσιοδότηση νόμου κανονιστικών πράξεων ανήκει στο εκάστοτε επισπεύδον υπουργείο», στην προκειμένη περίπτωση στο υπουργείο Παιδείας. Τα παραπάνω διαβεβαιώνει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης, απαντώντας στον βουλευτή Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο, για τους λόγους καθυστέρησης στην καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης στους απόφοιτους ΕΠΑΛ που συμμετείχαν σε προγράμματα μαθητείας.

Ο Θεσσαλός πολιτικός είχε ζητήσεις την ενίσχυση των αποφοίτων ΕΠΑΛ, που αναγκάστηκαν να διακόψουν λόγω κορονοϊού τη μαθητεία τους και έτσι στερήθηκαν οι, κατά κανόνα φτωχές, οικογένειές τους από μια πηγή εισοδήματος. Η υπουργός Παιδείας αποδέχθηκε την πρόταση, αλλά λόγω διαμαρτυριών για την καθυστέρηση έκδοση της ΚΥΑ ο Μάξιμος Χαρακόπουλος αναγκάστηκε να επανέλθει με νέα ερώτηση.

Στην απάντησή του ο κ. Σκυλακάκης αναφέρει ότι «σχετικά με την οικονομική ενίσχυση για το πρώτο κύμα κορωνοϊού στους αποφοίτους ΕΠΑΛ που συμμετείχαν σε προγράμματα μαθητείας, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα: Την 30.10.2020 υποβλήθηκε στη αρμόδια υπηρεσία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους προς επεξεργασία και υπογραφή σχέδιο κοινής υπουργικής απόφασης με θέμα “Οικονομική ενίσχυση μαθητευομένων μαθητείας για τη μείωση της διασποράς του COVID 19”, το οποίο υπεγράφη την 12.11.2020 από πλευράς υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με την εξουσιοδότηση του άρθρου 119 παρ. 2 του ν. 4692/2020. Η πρωτοβουλία για την έκδοση των κατ’ εξουσιοδότηση νόμου κανονιστικών πράξεων ανήκει στο εκάστοτε επισπεύδον υπουργείο».

Προϋπολογισμός 3.257.520 ευρώ

Διευκρινίσεις για το ζήτημα έδωσε και ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Ιωάννης Τσακίρης, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, ότι «μετά από πρόταση του υπουργείου Παιδείας, η Επιτροπή Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού Εκπαίδευση Δια Βίου Μάθηση 2014-2020 (Ε.Π. ΑΝΑΔ ΕΔΒΜ)”, με την υπ’ αρ. 3019 απόφασή της ενέκρινε τον Ιούνιο 2020 την εξειδίκευση της δράσης με τίτλο “Δράση (2, 4, 5) 9.4.1.03: Οικονομική ενίσχυση μαθητευομένων μαθητείας για την μείωση της διασποράς του COVID 19”, συνολικού προϋπολογισμού 3.257.520 ευρώ. Η έγκριση έγινε στο πλαίσιο της πρώτης -εντός του 2020- αναθεώρησης του Προγράμματος, για την άμεση ενσωμάτωση σε αυτό δράσεων αντιμετώπισης της πανδημίας COVID 19 και κατόπιν των κανονιστικών τροποποιήσεων σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, που κατέστησαν εφικτή υπό προϋποθέσεις τη συγχρηματοδότηση ανάλογων δράσεων. Στη συνέχεια ακολουθήθηκε η διαδικασία του Συστήματος Διαχείρισης και Ελέγχου του ΕΣΠΑ, με την έκδοση από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Ε.Π. Πρόσκλησης (ΑΔΑ: Ψ39Ε46ΜΤΛΡ-ΩΨΒ, υπ’ αρ. 4467/24.07.2020), προς την αρμόδια Επιτελική δομή του υπουργείου Παιδείας ως Δικαιούχο, η οποία και υπέβαλε πρόταση προς ένταξη. Η Ειδική Υπηρεσία έχοντας υλοποιήσει τις απαραίτητες διαχειριστικές ενέργειες, προέβη στην έκδοση της Απόφασης Ένταξης (ΑΔΑ: 63ΑΒ46ΜΤΛΡ-ΙΘΨ, υπ’ αρ. 4940/10.11.2020, για συγχρηματοδότηση της ενίσχυσης από το Ε.Π. “Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση, ΕΣΠΑ 2014-2020”.

Η καταβολή της ενίσχυσης γίνεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας και σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο (βλ. Ν. 4692/2020, άρ. 119 και ΚΥΑ υπ’ αρ. Φ16/154871/ΓΓ4 για την Οικονομική ενίσχυση μαθητευομένων μαθητείας για τη μείωση της διασποράς του COVID 19, ΦΕΚ Β 5057/17.11.2020)».

Tags: , ,

Διανομή τροφίμων σε 212 ωφελούμενους στο Δήμο Κιλελέρ

Ο Δήμος Κιλελέρ ως εταίρος της Κοινωνικής Σύμπραξης της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας με ονομασία «Αλληλεγγύη»,  συμμετέχει στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Επισιτιστικής & Βασικής Υλικής Συνδρομής για το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για Απόρους (ΤΕΒΑ/FEAD).

Με επιτυχία,  με μεγάλη συμμετοχή και σύμφωνα με τα πρότυπα ασφαλείας, λόγω της πανδημίας, πραγματοποιήθηκε η διανομή 23 προϊόντων  στους 212 ωφελούμενους του Προγράμματος «Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής» του ΤΕΒΑ που είναι ταυτόχρονα και ωφελούμενοι του προγράμματος  «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ)», ενώ πάνω από 600 είναι τα συνολικά άτομα των οικογενειών που ωφελήθηκαν  από αυτή την ενέργεια.

Κρέας, τυριά, τρόφιμα μακράς διάρκειας, είδη ατομικής υγιεινής και είδη καθαριότητας μοιράστηκαν στους δικαιούχους με το ασφαλές σύστημα drivethrough. Όλοι εξυπηρετήθηκαν τάχιστα χωρίς να παρατηρηθούν φαινόμενα συνωστισμού.

Στη διανομή των τροφίμων και των υλικών που έγινε στη Νίκαια και στον Πλατύκαμπο από υπηρεσιακούς παράγοντες του Δήμου από το «Βοήθεια στο σπίτι», παρόντες ήταν και οι αντιδήμαρχοι ΔΕ Πλατυκάμπου Γιάννης Κουκούτσης, Κοινωνικής Πολιτικής, Αθλητισμού και Πολιτισμού Κώστας Χατζηκωνσταντίνου και ο δημοτικός σύμβουλος  Χρήστος Χατζούλης.

Tags: ,

«ΑλλάΖΩ Σελίδα… στον χρόνο!»: Μια κάρτα με ευχές!

Η διαφορετική αυτή για όλους μας χρονιά έφτασε στο τέλος της και η Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Λάρισας, μέσω του χριστουγεννιάτικου προγράμματος της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας «ΑλλάΖΩ Σελίδα… στον χρόνο!», προσκαλεί τα παιδιά να στείλουν τις ευχές τους στις Βιβλιοθήκες του Δικτύου Ελληνικών Βιβλιοθηκών.

Αυτά τα Χριστούγεννα όλα είναι διαφορετικά!

Ας αφήσουμε στην άκρη τα κινητά τηλέφωνα και τους υπολογιστές μας για να στείλουμε χριστουγεννιάτικες ευχές σε φίλους, συγγενείς ακόμη και σε ανθρώπους που δεν γνωρίζουμε προσωπικά, με έναν παραδοσιακό τρόπο!

 

Μέσω του προγράμματος, οι μικροί μας φίλοι θα κάνουν μια ιστορική αναδρομή στην επικοινωνία, το μοίρασμα, την αγάπη και τις ευχές και με κύρια εργαλεία τη φαντασία και την επινοητικότητα θα δημιουργήσουν μια κάρτα με ευχές για να την στείλουν ταχυδρομικά σε μια Βιβλιοθήκη μέλος του Δικτύου Ελληνικών Βιβλιοθηκών.

Με ηλεκτρονικό μήνυμα (e-mail) θα σας αποστείλουμε το αρχείο με τις οδηγίες του εργαστηρίου μαζί με την προτεινόμενη βιβλιογραφία στην οποία υπάρχουν οι υπερσύνδεσμοι για βιβλία σε ψηφιακή μορφή και προτεινόμενα βίντεο σχετικά με το θέμα.

Μπορείτε επίσης να δανειστείτε τα βιβλία που προτείνονται (ή σχετίζονται με το θέμα) από τη βιβλιοθήκη μας για να κατανοήσετε καλύτερα τον σκοπό του εργαστηρίου.

Επίσης, θα σας δώσουμε πληροφορίες για τη Βιβλιοθήκη-παραλήπτη της κάρτας που θα δημιουργήσετε!

ΑλλάΖΩ Σελίδα για μένα, για σένα, για τον κόσμο, τον πλανήτη, για όλους μας!

Ηλικίες: 6-14 ετών
Χωρίς κόστος συμμετοχής

Για να δηλώσετε συμμετοχή θα πρέπει να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στο e-mail της Βιβλιοθήκης  edimovivlio@hotmail.gr.

Ενημερωθείτε διαδικτυακά από την σελίδα μας https://www.facebook.com/www.edimovilviolarissa/ καθώς επίσης και από την σελίδα του Δικτύου  Ελληνικών Βιβλιοθηκών https://network.nlg.gr/

Πληροφορίες:

Δημοτική βιβλιοθήκη Λάρισας, Ρούσβελτ 59, Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο

Τηλέφωνα: 2410 671173   Τμήμα Ενηλίκων (1ος όροφος), 2410 618753  Παιδικό Τμήμα (3ος όροφος)

Tags: , ,

Εθνική Αρχή Διαφάνειας: Συνεχίζονται οι αυστηροί έλεγχοι κατά της διασποράς του covid παντού στη Θεσσαλία

Το πλαίσιο συνεργασίας με στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και την εντατικοποίηση των ελέγχων για τον περιορισμό της διασποράς του covid-19  με χρονικό ορίζοντα τα Χριστούγεννα, συμφώνησαν σήμερα ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός και ο Διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας Άγγελος Μπίνης, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα με τη συμμετοχή  εκπροσώπων φορέων και υπηρεσιών με κομβικό ρόλο στην εφαρμογή των μέτρων επιτήρησης κατά του κορωνοιού.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν  ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας  Θανάσης Νασιακόπουλος, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας   Βασίλης Πινακάς, ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Θεσσαλίας ταξίαρχος  Αστέριος Μαντζιώκας, η συντονίστρια Κινητών Μονάδων ΚΟΜΥ Ειδικού Σκοπού  Ράνια Πινακά, στελέχη της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας και μεσω τηλεδιάσκεψης στελέχη όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιών της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

 

Άγγελος Μπίνης, Διοικητής Εθνικής Αρχής Διαφάνειας:

«Βρεθήκαμε σήμερα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας υπό το συντονισμό του  Περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστού, όλοι οι φορείς που εμπλέκονται στον έλεγχο της εφαρμογής των μέτρων περιορισμού της πανδημίας. Ο στόχος ήταν διπλός. Πρώτον να αποτιμήσουμε την υφιστάμενη κατάσταση και να εντοπίσουμε τις ευκαιρίες αλλά και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι φορείς ελέγχου και δεύτερον να συμφωνήσουμε σε τρία βασικά σημεία:

– Τακτική σύσκεψη κάθε Δευτέρα όλων των φορέων ελέγχου έτσι ώστε  να βλέπουμε τί ενδεχομένως δεν πήγε καλά την προηγούμενη εβδομάδα και να επανασχεδιάζουμε το τεχνικό  μας πρόγραμμα

-Να τροφοδοτούμε με στατιστικά δεδομένα τη δράση όλων των φορέων και να διαμοιραζόμαστε εργαλεία και  μεθοδολογίες και

– Να βγάλουμε ένα πρόγραμμα εντατικών ελέγχων μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου σε συγκεκριμένες περιοχές υψηλής διακινδύνευσης.

Στόχος μας είναι  να ευαισθητοποιήσουμε την κοινωνία για την κρίσιμη αυτή συγκυρία αλλά και να αναπτύξουμε ένα  αίσθημα κοινωνικής δικαιοσύνης στην πλειονότητα των πολιτών και των επιχειρηματιών που σηκώνουν το βάρος της εφαρμογής των μέτρων. Αυτή τη στιγμή οι έλεγχοι εντοπίζονται σε περιοχές όπως είναι οι υπεραγορές τροφίμων, λαϊκές αγορές, προνοιακές δομές, οι μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων, μεταποιητικές και βιομηχανικές μονάδες και όπου γενικά έχουμε εντοπίσει από την αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων ότι υπάρχει κίνδυνος διασποράς.

Τα μεικτά κλιμάκια στα οποία συμμετέχουν στελέχη των Διευθύνσεων Υγείας και Ανάπτυξης της Περιφέρειας, της  Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και των πέντε δήμων στην Περιφέρεια Θεσσαλίας που διαθέτουν δημοτική αστυνομία, σκοπό έχουν να καλύψουν ολιστικά τις περιοχές αυτές  ώστε να μπορέσουμε να λάβουμε τις κατάλληλες αποφάσεις για το αν θα πρέπει να χαλαρώσουμε τα μέτρα ή αν πρέπει να συνεχίσουμε στον ίδιο ρυθμό, πάντα σε συνάρτηση με τα επιδημιολογικά δεδομένα και τα  κρούσματα που ανακοινώνοναι από το Υφυπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το Υπουργείο Υγείας.

Είναι πολύ  κρίσιμη η συγκυρία και πρέπει να δώσουμε ένα καθαρό μήνυμα ότι στις περιπτώσεις που δεν εφαρμόζονται τα μέτρα θα επιβάλλονται πρόστιμα και μάλιστα τα πρόστιμα, να ξέρουν οι Έλληνες πολίτες, ότι εισπράττονται. Υπάρχει ειδικός κωδικός στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για τα πρόστιμα που προέρχονται από παραβάσεις του  covid -19. Τα χρήματα αυτά εισπράττονται μέσω κώδικα είσπραξης  δημοσίων εσόδων και πηγαίνουν για να καλύψουν τις ανάγκες που έχουν τα Νοσοκομεία για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Οι έλεγχοι είναι εντατικοί, είναι ολιστικοί και όπου χρειάζεται,  θα επιβάλλονται πρόστιμα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η επιβολή  προστίμου είναι αυτοσκοπός.

Η στόχευση είναι: Εφαρμόζουμε τα μέτρα, αξιοποιούμε τις συνέργειες, δουλεύουμε όλοι μαζί για να μπορέσουμε να έχουμε καλύτερα Χριστούγεννα. Ήδη σήμερα σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Υγείας διενεργούμε  κοινούς ελέγχους. Ήρθε η ώρα να  εντατικοποιήσουμε το ελεγκτικό έργο, να το οργανώσουμε πιο δομημένα και να εμπλέξουμε και άλλους φορείς, έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε προκλήσεις όπως είναι η υποστελέχωση και οι διαφορετικές υπηρεσιακές προτεραιότητες. Πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι αυτή τη στιγμή η πανδημία είναι η απόλυτη, η νούμερο ένα  επιχειρησιακή προτεραιότητα για όλη την ελληνική δημόσια διοίκηση».

Κώστας Αγοραστός, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας:

«Συνεχίζουμε τους ελέγχους, συνεργαζόμαστε με την Εθνική Αρχή Διαφάνειας και  την Αστυνομία και  συντονιζόμαστε με τους Δήμους.  Ελέγχουμε παντού:  δομές, γηροκομεία, κλινικές,  εργοστάσια, καταστήματα, σούπερ μάρκετ, λαϊκές αγορές. Είμαστε πλέον  στη θέση να  οργανώσουμε  καλύτερα  το σύστημα των ελέγχων σε όλη τη Θεσσαλία ώστε να μην σπαταλούνται δυνάμεις και να έχουμε καλύτερο αποτέλεσμα αλλά και περισσότερους ελέγχους σε συνεργασία  με το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας που εκτός από τους τακτικούς ελέγχους διενεργεί και τους ελέγχους covid. Το μήνυμα είναι ένα: Είμαστε παντού για την προστασία της δημόσιας υγείας,   για την  ανθρώπινη ζωή,  για να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο αύριο και  καλύτερες συνθήκες διαβίωσης του αύριο».

Tags: , ,

Η Εταιρεία Θεσσαλικών Μελετών ζητά να συζητηθεί στη Βουλή το θέμα του Αχελώου

Ανακοινώθηκε στα ΜΜΕ ότι την επομένη Τρίτη (8/12) θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη ανάμεσα στους Υπουργούς Επικρατείας κ. Γ. Γεραπετρίτη, Ενέργειας και Περιβάλλοντος κ. Κ. Χατζηδάκη, Υποδομών κ. Κ. Καραμανλή, του Περιφερειάρχη κ. Κ. Αγοραστού και του κ. Στάσση, προέδρου της ΔΕΗ, στην οποία ανήκει το «πονεμένο» έργο της Μεσοχώρας και το οποίο εδώ και 20 χρόνια, ολοκληρωμένο και πλήρως εξοπλισμένο, αναμένει υπομονετικά το «πράσινο φως» για την λειτουργία του !!

Οι δύο πρόσφατες αποφάσεις του ΣτΕ, η μία ακυρωτική για την Μεσοχώρα και η άλλη απαλλακτική για το Σχέδιο Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ (Υπουργός κ. Φάμελλος) προκαλούν τώρα προβληματισμό στην Κυβέρνηση για τον χειρισμότου ζητήματος.

Κατά την άποψή μας, οποιαδήποτε αδιαφανής σύσκεψη, σε συνδυασμό με τις καθησυχαστικές προς τον θεσσαλικό λαό δηλώσεις που προηγήθηκαν (Γεραπετρίτης, κλπ.), παραπέμπουν περισσότερο σε επικοινωνιακή διαχείριση και σε χειραγώγηση, για πολλοστή φορά, της κοινής γνώμης, από μια Κυβέρνηση που ενάμιση χρόνο τώρα πορεύεται χωρίς σχέδιο και προγραμματισμό στην υπόθεση των έργων Αχελώου, έχοντας, πριν και μετά τις εκλογές, μοιράσει πολλές υποσχέσεις, αλλά στην πράξη εφάρμοζε την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή «πάγωμα» και εγκατάλειψη των έργων.

Οποιαδήποτε καθυστερημένη ενεργοποίηση των αρμοδίων, είτε με ειλικρινείς είτε με επικοινωνιακού χαρακτήρα προθέσεις, δεν αναμένεται να έχουν ουσιαστικό αποτέλεσμα, ιδίως όταν η πραγματική θέληση του Ελληνικού λαού και των εκπροσώπων του συστηματικά αγνοείται και παραμερίζεται, τουλάχιστον από το 2006 και μετά.

Εάν πραγματικά ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης αισθάνεται την ανάγκη να γίνουν πράξη οι υποσχέσεις του και χρειάζεται, για τον σκοπό αυτό, την δύναμη της λαϊκής βούλησης στο πλευρό του, δεν έχει παρά να προκαλέσει μια δημόσια συζήτηση στη Βουλή, όπου όλες οι πλευρές θα τοποθετηθούν και θα ληφθούν οριστικές αποφάσεις για την επικαιροποίηση της σκοπιμότητας του κάθε έργου Αχελώου χωριστά (λειτουργία ΥΗΣ Μεσοχώρας, πολιτική απόφαση για μεταφορά νερού υδάτων λεκάνης Αχελώου προς το υδατικό διαμέρισμα Θεσσαλίας, ολοκλήρωση φράγματος και ταμιευτήρα Συκιάς με παράλληλη παραγωγή ενέργειας, ολοκλήρωση σήραγγας μεταφοράς Πευκοφύτου).

Αυτό ακριβώς φοβούνται και τόσα χρόνια αποφεύγουν να πράξουν οι διάφοροι, λαλίστατοι κατά τα άλλα, αντίπαλοι των έργων Αχελώου.

Αυτή ακριβώς η έλλειψη καθαρής πολιτικής βούλησης επιτείνει την δημιουργία συγχύσεων και διαμορφώνει τις προϋποθέσεις  για τις «ανεξήγητες», στους απλούς ανθρώπους, αποφάσεις του ΣτΕ.

Εάν λοιπόν η Κυβέρνηση είναι ειλικρινής, ας τεθεί μέσω της Βουλής ένα τέλος στην νοσηρή αυτή κατάσταση.

 

Tags: , ,

Επιστολή της ΟΕΕΘ προς τον Υπουργό Άδωνι Γεωργιάδη

Με αφορμή την απόφαση Υπουργείου Ανάπτυξης με την οποία επιτρέπεται σε εξειδικευμένα εποχικά καταστήματα και σε σούπερ μάρκετ η πώληση χριστουγεννιάτικων ειδών, η Ομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Θεσσαλίας απέστειλε επιστολή προς τον Υπουργό Ανάπτυξης, κ. Άδωνι Γεωργιάδη για να επιτραπεί η λειτουργία όσων καταστημάτων εμπορεύονται χριστουγεννιάτικα είδη με δευτερεύοντα ΚΑΔ.

Η επιστολή έχει ως εξής:

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Η απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης με την οποία επιτρέπεται σε εξειδικευμένα εποχικά καταστήματα και σε σούπερ μάρκετ η πώληση χριστουγεννιάτικων ειδών, από τη μία έρχεται να ικανοποιήσει το δίκαιο αίτημα της συγκεκριμένης κατηγορίας επιχειρήσεων , από την άλλη, όμως, συνιστά άνιση μεταχείριση εις βάρος επιχειρήσεων οι οποίες εμπορεύονται τα συγκεκριμένα προϊόντα με δευτερεύοντα ΚΑΔ.

Πιο συγκεκριμένα, ενώ στα σούπερ μάρκετ επιτρέπεται η πώληση των εποχικών χριστουγεννιάτικων ειδών με δευτερεύοντα  ΚΑΔ, την ίδια στιγμή αυτό απαγορεύεται για τα  μικρά καταστήματα που εμπορεύονται ακριβώς τα ίδια αγαθά με δευτερεύοντα ΚΑΔ ( π.χ καταστήματα με διακοσμητικά είδη ή είδη σπιτιού)

Για το λόγο αυτό και προκειμένου να μην υπάρχει άνιση αντιμετώπιση, ούτε και να δημιουργούνται συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού παρακαλούμε να επιτραπεί η λειτουργία όσων καταστημάτων εμπορεύονται χριστουγεννιάτικα είδη με δευτερεύοντα ΚΑΔ και σε ό,τι αφορά μόνο σε αυτά.

Ευελπιστούμε, ότι το δίκαιο αίτημα των συναδέλφων μας που έχουν επενδύσει στην αγορά εμπορευμάτων, τα οποία αν δεν πωληθούν κατά την εορταστική περίοδο, θα απαξιωθούν να βρει θετική εκ μέρους σας ανταπόκριση.

 

 

Tags: , ,

Τελετές ορκωμοσίας των μεταπτυχιακών και προπτυχιακών αποφοίτων της Σχολής Επιστημών Υγείας

Πραγματοποιήθηκαν, μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας  epresence, την Δευτέρα 23 και την Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2020, οι τελετές ορκωμοσίας των μεταπτυχιακών και προπτυχιακών αποφοίτων της Σχολής Επιστημών Υγείας, ενώπιον του Κοσμήτορα Καθηγητή Ιωάννη Στεφανίδη. Ορκίσθηκαν οι απόφοιτοι των Τμημάτων Ιατρικής (Λάρισα), Κτηνιατρικής (Καρδίτσα), Βιοχημείας & Βιοτεχνολογίας (Λάρισα), Φυσικοθεραπείας (Λαμία) και Νοσηλευτικής (Λάρισα).Συγκεκριμένα, 212 απόφοιτοι του Τμήματος Ιατρικής, 32 του Τμήματος Κτηνιατρικής, 109 του Τμήματος  Βιοχημείας & Βιοτεχνολογίας, 19 του Τμήματος Φυσικοθεραπείας και 102 του Τμήματος Νοσηλευτικής  της Σχολής Επιστημών Υγείας.

    Τις τελετές ορκωμοσίας χαιρέτισαν ο Αντιπρύτανης Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Καθηγητής Χαράλαμπος Μπιλλίνης, ο Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας Καθηγητής Ιωάννης Στεφανίδης, ο Προέδρος του Τμήματος Ιατρικής Καθηγητής Αθανάσιος Γιαννούκας, ο Πρόεδρος του Τμήματος Κτηνιατρικής Αναπληρωτής Καθηγητής Βασίλειος Παπατσίρος, ο Πρόεδρος του Τμήματος Βιοχημείας&Βιοτεχνολογίας Καθηγητής Δημήτριος Καρπούζας, ο Πρόεδρος του Τμήματος Φυσικοθεραπείας Καθηγητής Νικόλαος Στριμπάκος και εκ μέρους του Προέδρου του Τμήματος Νοσηλευτικής Καθηγητή Κωνσταντίνου Γουργουλιάνη η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Φωτεινή Μάλλη. Από τα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών οι Διευθυντές: Καθηγητής Αλέξανδρος Δαπόντε, Καθηγητής Σπυρίδων Ποταμιάνος, Καθηγήτρια Ασπασία Τσέζου και ο Αναπληρωτής Καθηγητής Δημήτριος Μόσιαλος. Επίσης παρίσταντο Καθηγητές από όλα τα ανωτέρω Τμήματα της Σχολής Επιστημών Υγείας.

 

Tags: , ,

Νίκος Καρδούλας: Ίση η θνησιμότητα της Ελλάδας και της Ευρώπης

Καταστροφικές διαστάσεις έλαβε η πανδημία στην Ευρώπη το Νοέμβριο, όπου το σύνολο των κρουσμάτων στις 40 ευρωπαϊκές χώρες άγγιξε τα 7,5 εκατομμύρια και το σύνολο των θανάτων έφθασε στον θλιβερό αριθμό 127.665.

Οι αναφορές διάφορων δημοσιευμάτων το Νοέμβριο, που έφερναν την Ελλάδα στις πρώτες θέσεις θνησιμότητας στην Ευρώπη και στον κόσμο, καταρρίπτονται όπως διαπιστώνεται στη συνέχεια.

Αποκαλυπτικά στοιχεία φέρνει στη δημοσιότητα η έρευνά μου σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας το Νοέμβριο στην Ευρώπη, τα οποία παρουσιάζονται στη συνέχεια.

Το Νοέμβριο 6 χώρες παρουσίασαν περισσότερα από 1.900 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους, 4 χώρες παρουσίασαν περισσότερους από 400 θανάτους ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους και 7 χώρες παρουσίασαν ποσοστό θετικότητας των τεστ μεγαλύτερο από 30%. Σε σχέση με τονΟκτώβριοκαμία χώρα δεν παρουσίασε βελτίωσητόσο στα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους, όσο και στους θανάτους ανά 1.000.000 κατοίκους, ενώ βελτίωση στο ποσοστό θετικότητας των τεστ παρουσίασαν μόνο 6 χώρες.

Στην παρούσα μελέτη αναλύονται τα στοιχεία που αφορούν την εξέλιξη της νόσου του κορωνοϊού στη Ευρώπη το Νοέμβριο, χρησιμοποιώντας επίσημα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και των παγκόσμιων εφαρμογών Word meter και Country meters.

 

Κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους

Οι χώρες με το μεγαλύτερο επιδημιολογικό φορτίο ήταν το Λουξεμβούργο, το Μαυροβούνιο, η Σλοβενία, η Ελβετία, η Αυστρία και η Κροατία με περισσότερα από 1.900 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους, ενώ στην καλύτερη θέση ήταν η Ισλανδία, η Φινλανδία, η Ιρλανδία και η Νορβηγία με λιγότερα από 400 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους.

 

Θάνατοι ανά 1.000.000 κατοίκους

Οι χώρες με τη μεγαλύτερη θνησιμότητα ήταν η Σλοβενία, η Τσεχία, η Βοσνία & Ερζεγοβίνη και το Βέλγιο με περισσότερους από 400 θανάτους ανά 1.000.000 κατοίκους, ενώ τη χαμηλότερη θνησιμότητα είχαν η Φινλανδία, η Νορβηγία, η Λευκορωσία και η Κύπρος με λιγότερους από 20 θανάτους ανά 1.000.000 κατοίκους.

 

Ποσοστό θετικότητας των τεστ που διενεργούνται σε κάθε χώρα

Οι χώρες  με τα μεγαλύτερα ποσοστά θετικότητας  των τεστ ήταν η Βοσνία & Ερζεγοβίνη, η Βόρεια Μακεδονία, η Πολωνία, η Βουλγαρία, η Αλβανία, το Μαυροβούνιο και η Κροατία με ποσοστό μεγαλύτερο από 30%, ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά είχαν η Ισλανδία, η Δανία, η Φινλανδία, η Νορβηγία, η Ιρλανδία, η Εσθονία και η Λευκορωσία με ποσοστό μικρότερο από 4%.

 

Σε σύγκριση με τον Οκτώβριο:

Τόσο στα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους, όσο και στους θανάτους ανά 1.000.000 κατοίκους καμία χώρα δεν παρουσίασε βελτίωση.

Στο ποσοστό θετικότητας των τεστ μόνο 6 χώρες παρουσίασαν βελτίωση: Ολλανδία, Μολδαβία, Ισπανία, Ισλανδία, Ιρλανδία και Ηνωμένο Βασίλειο.

Η θέση της Ελλάδας τον Νοέμβριο

Στα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους η Ελλάδα (634) βρισκόταν στην 12η καλύτερη θέση μεταξύ των 40 ευρωπαϊκών χωρών, όταν ο μέσος όρος της Ευρώπης ήταν 983.

Στο ποσοστό θετικότητας των τεστ η Ελλάδα (11,1%) βρισκόταν στην 16η καλύτερη θέση, όταν ο μέσος όρος της Ευρώπης ήταν 9,8%.

Στη θνησιμότητα (θάνατοι ανά ένα εκατομμύριο) η Ελλάδα με 171 θανάτους ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους βρισκόταν στην 21η καλύτερη θέση μεταξύ των 40 ευρωπαϊκών χωρών και είχε την ίδια θνησιμότητα με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (171).

Οι αναφορές διάφορων δημοσιευμάτων τον Νοέμβριο, όπως «Στην 4η θέση της ΕΕ η Ελλάδα σε ποσοστό θνησιμότητας», «Η Ελλάδα πέρασε τις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Μεγάλη Βρετανία σε θανάτους ανά 100.000 κατοίκους»,  «Στην Ελλάδα το μεγαλύτερο ποσοστό θανάτων ανά κρούσματα στην Ευρώπη», τα οποία επέλεγαν κάποιο χρονικό διάστημα και συγκεκριμένες χώρες για συγκρίσεις και όχι όλο το χρονικό διάστημα από την αρχή της πανδημίας, έπεσαν στο κενό.

Σε προηγούμενες δημοσιεύσεις μου στις 21 και στις 28 Νοεμβρίουτο ποσοστό θνησιμότητας λόγω της νόσου του κορωνοϊού συγκριτικά με όλες τις αιτίες θανάτων στις 26 Νοεμβρίου στην Ελλάδα ήταν 1,9%, στην Ευρώπη 7,9% και παγκόσμια 2,6%, η Ελλάδα κατείχε τη δωδέκατη καλύτερη θέση μεταξύ των 44 ευρωπαϊκών χωρών και διαπιστώθηκε λοιπόν ότι η θνησιμότητα στην Ελλάδα είναι χαμηλότερη τόσο από αυτή της Ευρώπης, όσο και από αυτή της Υφηλίου.

 

Γράφει ο Νίκος Καρδούλας, Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός του Ε.Μ.Π.,  MSc στην Αγγλία και Συνταγματάρχης ε.α.

    None Found
Δεκέμβριος 2020
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031EC