Tags: , ,

Κέλλας: Η οικογένειά μου και εγώ θα κάνουμε το εμβόλιο

Για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού και το άνοιγμα της αγοράς μίλησε ο γιατρός και αν. γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας, Χρήστος Κέλλας, στον Αιμίλιο Λιάτσο, στον τηλεοπτικό σταθμό «Κόντρα», όπου συμμετείχε και ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Ο Λαρισαίος πολιτικός, αναφορικά με τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού, τόνισε πως τα εμβόλια έχουν σώσει την ανθρωπότητα, φέροντας ως παράδειγμα τα εμβόλια κατά της πολιομυελίτιδας και της φυματίωσης, ενώ σημείωσε ότι κάθε εμβόλιο παίρνει έγκριση για να χρησιμοποιηθεί, εφόσον πληροί πολύ αυστηρές προϋποθέσεις ασφάλειας και αποτελεσματικότητας και αφού προηγηθούν δεκάδες χιλιάδες κλινικές δοκιμές.

Ο κ. Κέλλας, ερωτηθείς από τον κ. Λιάτσο εάν με την ιατρική του ιδιότητα συμβουλεύει τους πολίτες να εμβολιαστούν, απάντησε ότι το συνιστά ανεπιφύλακτα και είναι απαραίτητο προκειμένου να χτιστεί ανοσία στον πληθυσμό, υπογραμμίζοντας ότι θα εμβολιαστούν ο ίδιος και η οικογένειά του. Εξάλλου, το εμβόλιο έχει παρασκευαστεί από τον Μάιο του 2020 και, έκτοτε, έχει δοκιμαστεί σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, με τον κ. Βασιλακόπουλο να συμφωνεί εξηγώντας ότι η ανάπτυξη του εμβολίου εδράζεται σε δοκιμές, που ξεκίνησαν το 2003, όταν έπληξε την Ασία ο ιός SARS-1.

Ο αν. γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, κληθείς να εκτιμήσει την επαναφορά στην κανονικότητα, ξεκαθάρισε ότι, παρά τη μεγάλη οικονομική επιβάρυνση για όλους, βασικός στόχος είναι όταν βγούμε από το lockdown να μην χρειαστεί να επανέλθουμε σε αυτό. Επίσης, ανέφερε πως, παρά την ψυχική κόπωση που έχει προκαλέσει η πανδημία, οι πολίτες καλούνται να συνεχίσουν να τηρούν τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, κυρίως τη χρήση μάσκας και την αποφυγή συγχρωτισμού, διότι είναι κρίμα να θρηνούμε ανθρώπινα θύματα, όταν το εμβόλιο είναι τόσο κοντά…

Tags: , ,

Το Διαχρονικό Μουσείο έγινε πέντε ετών!

Το Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας στις 28 Νοεμβρίου συμπλήρωσε τα πέντε χρόνια λειτουργίας. Πέντε χρόνια «μιας μεγάλης περιπέτειας», πέντε χρόνια δημιουργίας, χαράς, ανακάλυψης, γνώσης, ενθουσιασμού αλλά και μόχθου, προσπάθειας και αγώνα όλων των ανθρώπων που εργάζονται σ’ αυτό και γι’ αυτό.

Γιορτάζει, λοιπόν, το Μουσείο μας μέσα σε μια δύσκολη για όλους συγκυρία και μοιράζεται με τους φίλους του τέσσερις ιστορίες για τον Χρόνο και την Ανθρώπινη Μοίρα, σε μια ταινία με τίτλο «Ο μονομάχος Φοίβος και άλλες ιστορίες», παραγωγής της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας, με τη συνεργασία του Θεσσαλικού Θεάτρου, την οποία μπορείτε να παρακολουθήσετε στη διεύθυνση:

https://www.youtube.com/watch?v=xmzMgl_zSBI&fbclid=IwAR06jaMCWZRThmXBDXcj3j1hiPgjfhkujbNT3K11gr-FJza-RFJF3NBKIhQ.

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία: Κυριακή Σπανού

Βοηθός σκηνοθέτη: Μαρία Παπουτσή

Εμφανίζονται οι ηθοποιοί: Μαρσέλα Λένα, Αθηνά Σακαλή, Χρήστος Κορδελάς.

Tags: , ,

Με 332.000 ευρώ ενισχύει η Περιφέρεια Θεσσαλίας την Διεύθυνση Υδάτων

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός έδωσε την έγκριση για την ένταξη της πράξης «Υποστήριξη Διεύθυνσης Υδάτων Θεσσαλίας στην παρακολούθηση, υλοποίηση και εφαρμογή Μέτρων των Σχεδίων Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών (ΣΔΛΑΠ) της Περιφέρειας Θεσσαλίας», προϋπολογισμού 331.890 ευρώ στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014 -2020. Δικαιούχος και Φορέας Λειτουργίας του έργου  είναι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας.

«Η  κλιματική κρίση απαιτεί συνεργασία, ταχύτητα, αυτοματισμό διαδικασιών και σωστό συντονισμό για την πρόληψη και προστασία από ενδεχόμενα πλημμυρικά φαινόμενα» δηλώνει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. «Σε συνεργασία με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020, χρηματοδοτούμε τη Διεύθυνση Υδάτων Θεσσαλίας προκειμένου να προχωρήσει τόσο  στην εφαρμογή των εγκεκριμένων Σχεδίων Διαχείρισης των Λεκανών Απορροής Ποταμών των Υδατικών Διαμερισμάτων, όσο και στην ωρίμανση μέτρων για την ορθολογική διαχείριση του νερού και τη  θωράκιση της Θεσσαλίας από τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης» προσθέτει ο Περιφερειάρχης.

Το έργο

Το έργο αφορά σε δράσεις και ενέργειες για την υποστήριξη της Δ/νσης Υδάτων Θεσσαλίας στην εφαρμογή, παρακολούθηση και υλοποίηση των μέτρων και κατευθύνσεων των Σχεδίων Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών (ΣΔΛΑΠ) χωρικής αρμοδιότητάς της στη Θεσσαλία, στο πλαίσιο της διασφάλισης και επίτευξης της καλής κατάστασης των επιφανειακών και υπογείων υδατικών συστημάτων των Λεκανών Απορροής της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Ειδικότερα οι παρεχόμενες υπηρεσίες ομαδοποιούνται στις παρακάτω ενότητες:

Α . Υποστήριξη της Δ/νσης Υδάτων Θεσσαλίας στην παρακολούθηση, υλοποίηση και εφαρμογή των μέτρων ΠΙΝΑΚΑ 1 και ΠΙΝΑΚΑ 2 της Ενότητας 1.4. Μέτρα των ΣΔΛΑΠ του συνημμένου Παραρτήματος Ι «Αναλυτική περιγραφή Φυσικού και Οικονομικού Αντικειμένου της Σύμβασης».

Α1  Προπαρασκευαστικές ενέργειες διαμόρφωσης συστήματος παρακολούθησης εφαρμογής του Προγράμματος Μέτρων και υποστήριξης της Δ/νσης Υδάτων Θεσσαλίας.

Α2.  Υποστήριξη της Δ/νσης Υδάτων Θεσσαλίας στην παρακολούθηση, υλοποίηση και εφαρμογή των μέτρων των ΠΙΝΑΚΑ 1 και ΠΙΝΑΚΑ 2:

Α2.1.  Υποστήριξη στην προετοιμασία, ωρίμανση και υλοποίηση των μέτρων των ΣΔΛΑΠ που αφορούν σε μελέτες/υπηρεσίες που δύνανται να χρηματοδοτηθούν από τα επιχειρησιακά προγράμματα της περιόδου 2014-2020 ή  ή/και άλλα χρηματοδοτικά μέσα, με φορέα υλοποίησης τη Δ/νση Υδάτων Θεσσαλίας (μέτρα ΠΙΝΑΚΑ 1 στα οποία Φορέας υλοποίησης είναι η Δ/νση Υδάτων  Θεσσαλίας).

Α2.2 Υποστήριξη στην παρακολούθηση και καταγραφή της πορείας υλοποίησης των μέτρων ΣΔΛΑΠ των ΠΙΝΑΚΩΝ 1 και 2 στο πλαίσιο των σχετικών αρμοδιοτήτων της.

Β. Ανάπτυξη πληροφοριακού συστήματος παρακολούθησης της εφαρμογής των ΣΔΛΑΠ: Κατασκευή  Βάσης δεδομένων και ανάπτυξη γεωγραφικού συστήματος πληροφοριών.

Επιπρόσθετα στο αντικείμενο της πράξης περιλαμβάνεται η προμήθεια του αναγκαίου εξοπλισμού για την υλοποίηση του έργου.

 

Η σκοπιμότητα του έργου

 

Η υποστήριξη της Διεύθυνσης Υδάτων Θεσσαλίας για την υλοποίηση των δράσεων που προκύπτουν από τα προγράμματα μέτρων των εγκεκριμένων Σχεδίων Διαχείρισης των Λεκανών Απορροής Ποταμών των Υδατικών Διαμερισμάτων της Θεσσαλίας, Δυτικής Στερεάς Ελλάδας και Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας είναι επιβεβλημένη και προβλέπεται σαν διακριτό μέτρο στα ΣΔΛΑΠ. Επισημαίνεται ότι η εφαρμογή των Σχεδίων Διαχείρισης αποτελεί συμβατική υποχρέωση της Χώρας στην Ε.Ε.Επιπρόσθετα η υλοποίηση της προτεινόμενης πράξης θα βοηθήσει στην ωρίμανση και προετοιμασία της εφαρμογής πολλών επιμέρους μέτρων αρμοδιότητας παρακολούθησης της Δ/νσης Υδάτων.

rpt

Το όλο έργο προβλέπεται να υλοποιηθεί με δύο υποέργα:

– «Ανάπτυξη και Υποστήριξη Συστήματος Παρακολούθησης του Προγράμματος Μέτρων των Σχεδίων Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών (ΣΔΛΑΠ) που αφορούν στην Θεσσαλία» το οποίο περιλαμβάνει όλες τις προβλεπόμενες Υποστηρικτικές Εργασίες προς την Διεύθυνση Υδάτων Θεσσαλίας  στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της ούτως ώστε αυτή να εφαρμόσει αποτελεσματικά τα Προγράμματα Μέτρων των Εγκεκριμένων Σχεδίων ΣΔΛΑΠ των Υδατικών Διαμερισμάτων της Περιφέρειας Θεσσαλίας με προϋπολογισμό  319.176 ευρώ

– Προμήθεια ηλεκτρονικού εξοπλισμού της Δράσης «Ανάπτυξη και Υποστήριξη Συστήματος Παρακολούθησης του Προγράμματος Μέτρων των Σχεδίων Διαχείρισης Λεκανών Απορροής που αφορούν στην Θεσσαλία» με προϋπολογισμό  12.714,25 ευρώ.

 

 

 

 

 

 

 

 

Tags: , ,

Μάξιμος: Προσοχή για “μοναχικούς λύκους’’ και πυρήνες τζιχαντιστών

«Η παρουσία τζιχαντιστών στην Ελλάδα είναι, δυστυχώς, μια πραγματικότητα, όπως αποδεικνύεται και από τη νέα σύλληψη ισλαμιστή στον  Ελαιώνα, μετά από αυτόν στην Τρίπολη. Επιβάλλεται ιδιαίτερη προσοχή, ώστε να αποκαλυφθούν τόσο οι “μοναχικοί λύκοι” όσο και πιθανοί εν υπνώσει πυρήνες τζιχαντιστών στη χώρα μας. Το ζήτημα, αναμφίβολα, είναι πολύ σοβαρό, άπτεται της εθνικής ασφάλειας και χρειάζονται συντονισμένες ενέργειες και συνεργασία με τις ευρωπαϊκές και διεθνείς υπηρεσίες ασφαλείας για την επιτυχή αντιμετώπισή του». Τα παραπάνω τόνισε ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, με αφορμή την απάντηση του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Λευτέρη Οικονόμου, σε σχετική του ερώτηση.

 

Διαρκής επαγρύπνηση

Ο αρμόδιος υφυπουργός, για τη θωράκιση της χώρας έναντι του κινδύνου της εξάπλωσης των ισλαμιστών τρομοκρατών/τζιχαντιστών, καθώς και της διεθνούς τρομοκρατίας και του βίαιου εξτρεμισμού, αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «οι αρμόδιες Υπηρεσίες μας παρακολουθούν τις διεθνείς εξελίξεις και λαμβάνουν τα απαραίτητα προληπτικά και αποτρεπτικά μέτρα, εντάσσοντας στο σχεδιασμό τους την επαρκή προετοιμασία τους για επιχειρησιακή δράση κατασταλτικού χαρακτήρα. Ειδικότερα, οι Ελληνικές Αρχές βρίσκονται σε διαρκή επαγρύπνηση για τυχόν εντοπισμό ύποπτων εξτρεμιστικών δραστηριοτήτων, αναλύουν και αξιολογούν οποιαδήποτε πληροφορία περιέλθει σε γνώση τους σχετική με τη δράση των εξτρεμιστών-ισλαμιστών και διεξάγουν επισταμένους ελέγχους στα άτομα που διέρχονται από τις ζώνες ευθύνης τους.

Σημειώνεται δε, ότι κατά τους διενεργούμενους αστυνομικούς ελέγχους, πέραν του ελέγχου των ταξιδιωτικών εγγράφων και της αξιοποίησης τόσο των Εθνικών και Ευρωπαϊκών Βάσεων Δεδομένων, όσο και της Βάσης Δεδομένων της Interpol, λαμβάνονται υπόψη οι υφιστάμενοι επικαιροποιημένοι “Δείκτες Κινδύνου” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (FRONTEX) και της Ελληνικής Αστυνομίας, σε σχέση με ύποπτα άτομα, με στόχο το διεξοδικότερο έλεγχο συγκεκριμένων προσώπων ή ομάδων ατόμων που τους πληρούν. Παρέπεται να λεχθεί ότι, σε κάθε περίπτωση, δίνονται οδηγίες και κατευθύνσεις στους αστυνομικούς των περιφερειακών Υπηρεσιών και ειδικότερα αυτών της “πρώτης γραμμής” για τη διενέργεια μεθοδικών ελέγχων, τη συλλογή και αξιοποίηση πληροφοριών, καθώς και την ενίσχυση της συνεργασίας τους με τις, κατά περίπτωση, αρμόδιες Υπηρεσίες του εσωτερικού και του εξωτερικού, μέσω των θεσμοθετημένων διαύλων επικοινωνίας (Europol, Interpol κ.λπ.), ενεργώντας πάντοτε με σεβασμό στη νομιμότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες. Επιπλέον, πραγματοποιούνται σχετικές εκπαιδεύσεις του αστυνομικού προσωπικού και ιδίως σε θέματα ριζοσπαστικοποίησης, που ενδεχομένως να οδηγήσουν στο βίαιο εξτρεμισμό και την τρομοκρατία, με απώτερο σκοπό την πρόληψη και τον έγκαιρο εντοπισμό ύποπτων ατόμων και δραστηριοτήτων».

Tags: , ,

129 νέα κρούσματα covid μετράει η Λάρισα

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Τετάρτη 2.186 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 28 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Έτσι, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 109.655, εκ των οποίων το 52.9% άνδρες, ενώ 4.949 (4.5%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 29.023 (26.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Επιπλέον, 613 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 175 (28.5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 76.2%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 611 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 89 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 2.606 θανάτους συνολικά στη χώρα. 1055 (40.5%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 80 έτη και το 96.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

H γεωγραφική κατανομή

Αναλυτικότερα:

 • 28 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
 • 375 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής
 • 453 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης
 • 18 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
 • 4 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας
 • 14 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας
 • 5 κρούσματα στην Π.Ε. Άρτας
 • 23 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας
 • 12 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας
 • 11 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών
 • 70 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας
 • 49 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου
 • 10 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας
 • 10 κρούσματα στην Π.Ε. Ευρυτανίας
 • 4 κρούσματα στην Π.Ε. Ζακύνθου
 • 4 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας
 • 86 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας
 • 21 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου
 • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας
 • 9 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
 • 65 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας
 • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Καλύμνου
 • 41 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας
 • 10 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς
 • 3 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας
 • 21 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς
 • 33 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης
 • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας
 • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κω
 • 9 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας
 • 129 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας
 • 17 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου
 • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λήμνου
 • 45 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας
 • 12 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας
 • 59 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης
 • 115 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας
 • 71 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
 • 7 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας
 • 5 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου
 • 40 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης
 • 6 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου
 • 54 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών
 • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σποράδων
 • 57 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων
 • 13 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
 • 46 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας
 • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Φωκίδας
 • 29 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
 • 11 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων
 • 7 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου

66 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση.

 

 

Tags: , ,

Απονομή πτυχίων στους αποφοίτους των Τμημάτων της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών

Ανακοινώνεται το πρόγραμμα της διαδικτυακής τελετής απονομής πτυχίων στους αποφοίτους των Τμημάτων της Σχολής

Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που θα πραγματοποιηθεί από την Αίθουσα Συνεδριάσεων της Σχολής και με τη χρήση εγκεκριμένης διαδικτυακής
πλατφόρμας, ως εξής:

Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2020 – Ώρα 10:30΄
Αναγόρευση Διδακτόρων του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής
Εκπαίδευσης.

Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2020 – Ώρα 11:00΄
Ορκωμοσία αποφοίτων του Π.Μ.Σ.: «Επιστήμες της Αγωγής: Παιδαγωγικό
Παιχνίδι και Παιδαγωγικό Υλικό στην πρώτη παιδική ηλικία» του Παιδαγωγικού
Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης.

Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2020 – Ώρα 11:30΄
Ορκωμοσία προπτυχιακών αποφοίτων του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης.

Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2020 – Ώρα 12:00΄
Ορκωμοσία αποφοίτων του Π.Μ.Σ.: «Οργάνωση και Διοίκηση της Εκπαίδευσης»
του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης.
Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2020 – Ώρα 12:30΄
Ορκωμοσία προπτυχιακών αποφοίτων του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής
Εκπαίδευσης.

Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2020 – Ώρα 13:00΄
Ορκωμοσία αποφοίτων του Π.Μ.Σ.: «Συμβουλευτική Ψυχολογία και
Συμβουλευτική στην Ειδική Αγωγή, την Εκπαίδευση και την Υγεία» του Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής.


Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2020 – Ώρα 13:30΄
Ορκωμοσία προπτυχιακών αποφοίτων του Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής.

Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2020 – Ώρα 14:00΄
Ορκωμοσία αποφοίτων του Π.Μ.Σ.: «Διεπιστημονικές Προσεγγίσεις στις
Ιστορικές, Αρχαιολογικές και Ανθρωπολογικές Σπουδές» του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Τμήματος Ιστορίας,
Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας.

Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2020 – Ώρα 14:30΄
Ορκωμοσία προπτυχιακών αποφοίτων του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας.

 

Tags: , ,

Υπόγειους αγωγούς για την άρδευση 8.110 στρεμμάτων γης στα Φάρσαλα δημοπρατεί η Περιφέρεια

Δημοπρατείται από την Περιφέρεια Θεσσαλίας η κατασκευή υπόγειων αγωγών άρδευσης ΤΟΕΒ Ενιπέα Φαρσάλων (βόρειο τμήμα), συνολικού προϋπολογισμού 1.178.000 ευρώ. Το έργο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020 και οδηγεί στην υπογειοποίηση αγωγών σε μήκος περίπου 15 χιλιομέτρων για την άρδευση 8.110 στρεμμάτων αγροτικής γης.

«Στηρίζουμε τον πρωτογενή τομέα στην πράξη. Στηρίζουμε την παραγωγή, στηρίζουμε τη χώρα,  στηρίζουμε θέσεις εργασίας. Στηρίζουμε την ζωή στην ύπαιθρο» δηλώνει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.

Υπόγεια αρδευτικά δίκτυα για  18 αντλιοστάσια

Αντικείμενο του έργου είναι η κατασκευή υπογείων αρδευτικών δικτύων για 18 αρδευτικά αντλιοστάσια (γεωτρήσεις) στην περιοχή ευθύνης του ΤΟΕΒ Ενιπέα Φαρσάλων (Βόρειος τομέας). Η περιοχή που πρόκειται να αρδευτεί ανήκει διοικητικά στο Δ.Δ. Φαρσάλων του Δήμου Φαρσάλων και εντός των διοικητικών ορίων των Τ.Κ. Βασιλή, Άνω Βασιλικά, Πολυδάμειο, Ερέτρεια, Ανωχώριον, Βαμβακού, Λόφου, Κρήνης, Πυργάκια, Δασόλοφου. Πρόκειται για 18 ξεχωριστά και διακριτά δίκτυα άρδευσης, μέσω των οποίων θα αρδευτούν 8.110 στρέμματα γης, στα οποία καλλιεργούνται ως επί το πλείστον βαμβάκι, καλαμπόκι και μηδική. Σε κάθε δίκτυο κατά μήκος του αγωγού προβλέπεται η τοποθέτηση υδροληψιών με υδρόμετρο για την μέτρηση της παροχής. Οι αγωγοί θα είναι κατασκευασμένοι από HDPE (σκληρό πολυαιθυλένιο) τρίτης γενιάς ονομαστικής πίεσης 16 atm. Το συνολικό μήκος των αγωγών άρδευσης είναι περίπου 14.750 μέτρα. Με την κατασκευή του νέου δικτύου θα εξασφαλιστεί μείωση απώλειας νερού σε σχέση με το επιφανειακό δίκτυο.

Tags: ,

Σε εξέλιξη οι εργασίες αποκατάστασης της γέφυρας Πηνειού

Την πορεία των εργασιών αποκατάστασης της γέφυρας Πηνειού διαπίστωσε ο Δήμαρχος  Τεμπών κ. Γιώργος Μανώλης κατά την τελευταία επίσκεψη του στο εργοτάξιο.

Ο Δήμαρχος  Τεμπών, οποίος με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και συνέπεια  προς τους δημότες  του  παρακολουθεί  στενά την εξέλιξη  του  έργου, είχε  επισκεφθεί  πρόσφατα  τον  Γενικό  Γραμματέα  του  Υπουργείου  Υποδομών  κ. Γιώργο  Καραγιάννη,  για  να παραπονεθεί  για  την  καθυστέρηση  που  παρουσιάστηκε  κατά  τους  θερινούς  μήνες στην  εξέλιξη των εργασιών, να του τονίσει την σπουδαιότητα του  έργου  για  την  τοπική  κοινωνία  και την  επιχειρηματικότητα  στην περιοχή και να  διασφαλίσει τη διαβεβαίωση του Υπουργείου  για την γρήγορη αποπεράτωση του έργου.

Ο  κ.  Μανώλης ενημερώθηκε από τους επιβλέποντες του έργου για τις εργασίες που  διεξάγονται με έντονο ρυθμό και ζήτησε να  ακολουθηθεί το χρονοδιάγραμμα που  υποσχέθηκε το Υπουργείο ώστε να παραδοθεί  άμεσα και με ασφάλεια η γέφυρα στο κοινό.

Ο Δήμαρχος Τεμπών παρακολουθεί την εξέλιξη  του  έργου επισκεπτόμενος συχνά το εργοτάξιο  και είναι σε ετοιμότητα για περαιτέρω ενέργειες σε περίπτωση μη έγκαιρης  αποπεράτωσής του.

«Η αποπεράτωση των εργασιών στη γέφυρα του Πηνειού είναι ένα έργο που θα συμβάλλει  καθοριστικά στην ανάπτυξη της  επιχειρηματικότητας και του τουρισμού στην  περιοχή, που δυστυχώς λόγω της  καθυστέρησης των εργασιών συντήρησής της  έχει  βαλτώσει. Γι’  αυτό  οφείλουμε, ως  δημοτική  Αρχή, να επιμείνουμε ώστε να  πετύχουμε την άμεση παράδοση της στους  πολίτες», τονίζει ο Δήμαρχος Τεμπών  κ. Γιώργος  Μανώλης.

 

Tags: , ,

Εγκρίθηκε η πρώτη πληρωμή για την ενίσχυση των δικαιούχων παραγωγών λαϊκών αγορών

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης με γνώμονα την ενίσχυση των αγροτών που επλήγησαν από τα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν για την αποτροπή μετάδοσης της νόσου του κορωνοϊού, ενέκρινε την πληρωμή της ενίσχυσης προς τους παραγωγούς λαϊκών αγορών.

Το συνολικό ποσό που διατίθεται στην πρώτη αυτή πληρωμή ανέρχεται συνολικά σε 7.175.600 ευρώ και αφορά 7.966 δικαιούχους παραγωγούς πωλητές σε λαϊκές αγορές με την πίστωση των λογαριασμών τους να έχει ξεκινήσει σταδιακά να πραγματοποιείται από την Τρίτη 1 Δεκεμβρίου.

Υπογραμμίζεται ότι στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα ακολουθήσει και νέα πληρωμή για τους δικαιούχους που δεν συμπεριελήφθησαν στην αρχική.

Όπως επισημαίνει ο κ. Βορίδης, το Υπουργείο θα συνεχίσει να ενισχύει αδιάκοπα τους Έλληνες παραγωγούς που υπέστησαν ζημία από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού, προκειμένου εκείνοι να συνεχίσουν απρόσκοπτα να παράγουν και να διακινούν τα εξαιρετικής ποιότητας ελληνικά τους προϊόντα.

Tags: ,

Δηλώσεις εφαρμογής για τη Δάσωση και δημιουργία δασικών εκτάσεων

Σε εφαρμογή της 2ης τροποποίησης εγκυκλίου διαδικασίας υποβολής δήλωσης εφαρμογής του υπομέτρου 8.1 “Δάσωση και δημιουργία δασικών εκτάσεων” του Μέτρου 8 “Επενδύσεις στην ανάπτυξη δασικών περιοχών και στη βελτίωση της βιωσιμότητας των δασών ” του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (Π.Α.Α. 2014-2020) – ανειλημμένες υποχρεώσεις του Μέτρου 221 “Πρώτη Δάσωση Γεωργικών Γαιών” (Π.Α.Α.2007-2013) (ΑΔΑ: 64Ω946ΨΧΞΧ-21Ο), καλούνται οι δικαιούχοι του Κανονισμού Δάσωσης  1257/99, άρθρο 31 που έχουν εντάξει έκταση ή εκτάσεις στη ζώνη ευθύνης των Δασαρχείων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας  να  υποβάλλουν στις κατά τόπους Δασικές Υπηρεσίες  δήλωση εφαρμογής για το έτος 2020, από 01/12/2020 ως 31/12/2020.

Επισημαίνουμε ότι οι Δηλώσεις Εφαρμογής από εφέτος και για κάθε επόμενο έτος θα υποβάλλονται από την 1η Δεκεμβρίου μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου.

Τα δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομίσουν οι επενδυτές (στα κατά τόπους Δασαρχεία) είναι τα ακόλουθα:

1. Η Δήλωση Εφαρμογής η οποία υποβάλλεται είτε ηλεκτρονικά στο πληροφοριακό σύστημα από τους δικαιούχους για κάθε δασική επένδυση χωριστά  και κατατίθεται στην συνέχεια  στο αρμόδιο  Δασαρχείο  είτε  οι δικαιούχοι  απευθύνονται  στο αρμόδιο Δασαρχείο  για να παραλάβουν και να υποβάλλουν  το έντυπο της Δήλωσης Εφαρμογής.

2. Η Ετήσια ενυπόγραφη  Αίτηση Πληρωμής από το ΟΣΔΕ που αφορά τα αγροτεμάχια που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα της δάσωσης (όχι ολόκληρη η  δήλωση ΟΣΔΕ, μόνο το Μέτρο 8.1)

3.Φωτοαντίγραφο της 1ης σελίδας του βιβλιαρίου του τραπεζικού λογαριασμού αν υπάρχουν αλλαγές .

4 .Φωτοαντίγραφο της  Αστυνομικής ταυτότητας αν υπάρχουν αλλαγές .

Υπενθυμίζουμε επίσης ότι :

–         η μη υποβολή της Δήλωσης Εφαρμογής για ένα έτος έχει σαν συνέπεια την μη καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης ενώ η επανάληψη της μη υποβολής το επόμενο έτος θεωρείται ως μονομερής διακοπή της επένδυσης και συνεπάγεται την επιστροφή μέρους του ποσού των ενισχύσεων που μέχρι σήμερα καταβλήθηκαν.

–         για την πληρωμή του έτους 2020, οι δικαιούχοι θα πρέπει να προχωρήσουν στην ενημέρωση του Μητρώου  Αγροτών & Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (Μ.Α.Α.Ε.) για το φορολογικό έτος 2019 πηγαίνοντας απευθείας στα κατά τόπους τμήματα Αγροτικής Ανάπτυξης της περιοχής  των -πρώην ΚΕΠΠΥΕΛ».

 

Tags: , ,

Αρνήθηκαν να μπει σε ψηφοφορία το ψήφισμα της Λαϊκής Συσπείρωσης για την υγεία

Σε αγαστή συνεργασία, οι παρατάξεις της Ν.Δ, του ΚΙΝΑΛ-ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με την εκπρόσωπο των ναζί, στο περιφερειακό συμβούλιο Θεσσαλίας, αρνήθηκαν με το έτσι θέλω, στην συνεδρίαση της 30/11/2020, να βάλουν σε ψηφοφορία το μοναδικό ψήφισμα για τις διεκδικήσεις για τα προβλήματα της υγείας, που είχε κατατεθεί από την Λαϊκή Συσπείρωση, προκειμένου να κρύψουν την διαφωνία τους με το περιεχόμενό του και την στήριξη τους ουσιαστικά στην επικίνδυνη κυβερνητική πολιτική για την υγεία του λαού, συγκροτώντας επιτροπή που θα φτιάξει άλλο ψήφισμα.

Απέναντι στην εξάπλωση της πανδημίας και στον κίνδυνο κατάρρευσης του δημόσιου συστήματος υγείας, αρνήθηκαν, όχι μόνο να ψηφίσουν, αλλά και να θέσουν στην διαδικασία της ψηφοφορίας, παραβιάζοντας και τον κανονισμό λειτουργίας του Π.Σ, το ψήφισμα της Λαϊκής Συσπείρωσης, με το οποίο καλούνταν η κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε:

 1. Επίταξη των ιδιωτικών δομών υγείας-πρόνοιας μαζί με το προσωπικό τους, με ένταξη στον κρατικό σχεδιασμό, χωρίς αγορά υπηρεσιών για να μπουν στη μάχη αντιμετώπισης της πανδημίας. 
 2. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων που εργάζονται στη δημόσια υγεία. Μαζικές προσλήψεις με άμεσες διαδικασίες, μόνιμου και πλήρους απασχόλησης ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού, στα δημόσια νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της Θεσσαλίας και όλης της χώρας.
 3. Σε προμήθεια επαρκών αντιδραστηρίων για δωρεάν τέστ στον πληθυσμό σε όλα τα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της Θεσσαλίας. Επίταξη των ιδιωτικών διαγνωστικών εργαστηρίων.
 4. Εξοπλισμό των Κέντρων Υγείας και των περιφερειακών ιατρείων, με όλο τον απαραίτητο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και άμεση στελέχωσή τους με μόνιμους γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό.
 5. Μείωση των μαθητών ανά τάξη, ώστε κανένα τμήμα να μην έχει πάνω από 15, για να μειωθεί ο συγχρωτισμός και να προστατευθεί η υγεία μαθητών και εκπαιδευτικών. Έκτακτο κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό για διορισμούς εκπαιδευτικών, για να καλυφτούν τα κενά και για εξασφάλιση του απαραίτητου αριθμού μόνιμων εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολείων, ώστε να διασφαλίζονται οι υγειονομικοί όροι σε όλη τη διάρκεια λειτουργίας των σχολείων.

 

Αποδείχτηκε πως έχουν πολιτική αλλεργία με την επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας με το προσωπικό του, για να μην θιχτούν τα κέρδη του, που εν μέσω πανδημίας ενισχύθηκαν με την κυβερνητική πολιτική που τους στέλνει διαρκώς πελάτες από τα δημόσια νοσοκομεία που μετατρέπονται σε νοσοκομεία μιας νόσου και φρόντισε να ενισχυθούν με παχυλές κρατικές ενισχύσεις. Είναι αποκαλυπτικά αυτά που είπε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, προκειμένου να μη μπει σε ψηφοφορία το ψήφισμα της Λαϊκής Συσπείρωσης. Το αίτημα για επίταξη ιδιωτικών διαγνωστικών εργαστηρίων δεν συνάδει με τη δημοκρατία μας! Η κυβέρνηση όπου χρειάσθηκε, έκανε επίταξη ιδιωτικών δομών υγείας (π.χ Θεσσαλονίκη), κρύβοντας ότι αυτό δεν είναι επίταξη, αλλά αγορά υπηρεσιών υγείας από ιδιωτικές επιχειρήσεις υγείας που λειτουργούν με μετακίνηση γιατρών και νοσηλευτών του ΕΣΥ σ’ αυτές! Για να κρύψει τις ευθύνες της κυβέρνησης που δεν προχωρά σε μαζικές προσλήψεις στη δημόσια υγεία, μας είπε ότι η περιφέρεια Θεσσαλίας, μέσω ΕΣΠΑ χρηματοδοτεί τα νοσοκομεία να προσλάβουν προσωρινούς εργαζόμενους για 2 χρόνια και επομένως καλύπτονται οι ανάγκες. Για δε την μείωση των μαθητών σε κάθε αίθουσα ώστε να μην υπερβαίνουν τους 15, καλό είναι, αλλά δεν μπορεί να γίνει.

Οι παρατάξεις της Ν.Δ και του ΚΙΝΑΛ-ΣΥΡΙΖΑ, είναι η δεύτερη συνεχόμενη φορά, που από κοινού αρνούνται με το έτσι θέλω, να μπει σε ψηφοφορία ψήφισμα της Λαϊκής Συσπείρωσης, μετά την άρνησή τους στην συνεδρίαση του Οκτωβρίου, να θέσουν σε ψηφοφορία το ψήφισμα για την πολιτική καταδίκη της ναζιστικής εγκληματικής Χρυσής Αυγής και του αποκλεισμού από το περιφερειακό συμβούλιο της εκπροσώπου της «Ελληνικής Αυγής» που στηρίχθηκε από την Χ.Α στην περιφέρεια Θεσσαλίας.

Αναγνωρίζοντας προφανώς την στάση τους αυτή, η εκπρόσωπος των εγκληματιών Ναζί στο περιφερειακό συμβούλιο προέτρεξε με ιδιαίτερο ζήλο να συνταχθεί μαζί τους, εκφράζοντας το μίσος της απέναντι στη Λαική Συσπείρωση και το ΚΚΕ με κάθε ευκαιρία, ενώ προηγουμένως είχε επιδοθεί σε ένα κήρυγμα μίσους ενάντια στους πρόσφυγες και μετανάστες, ακόμα και στα ανήλικα προσφυγόπουλα.

Ο καθείς λοιπόν «εφ’ ω ετάχθη». Οι εργαζόμενοι, οι μικροί αγρότες και επαγγελματίες, οι νέοι και οι νέες, που βλέπουν καθημερινά να συνθλίβονται τα δικαιώματα τους στην υγεία, την εργασία, το εισόδημα, τις ελευθερίες στις μυλόπετρες του καπιταλισμού, των κυβερνήσεών του και όλων των πολιτικών υπηρετών του σε κεντρικό και τοπικοδιοικητικό επίπεδο, δεν πρέπει να περιμένουν τίποτα καλύτερο απ’ αυτά που ζουν. Οργανωμένοι στα σωματεία και τους συλλόγους τους, με ισχυροποίηση του ΚΚΕ παντού, πρέπει να δυναμώσουν τους αγώνες τους διεκδικώντας όχι μόνο για την προστασία της υγείας τους, των δικαιωμάτων τους στην πλήρη και σταθερή εργασία, στην αύξηση του εισοδήματός τους και τις λαϊκές ελευθερίες, αλλά και για γενικότερες αλλαγές στο επίπεδο της εξουσίας και της οικονομίας προς όφελος τους.

Tags: , ,

Ν. Καρδούλας: Κάτω από 200 οι διασωληνωμένοι ασθενείς covid-19 στις 14 Δεκεμβρίου

Μία από τις παραμέτρους από τις οποίες θα εξαρτηθεί η μερική ή η ολική άρση του lockdown είναι και ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών λόγω της πανδημίας.

Η πίεση στις ΜΕΘ και κυρίως σε αυτές της της Βόρειας Ελλάδας συνεχίζεται, παράτη μείωση των κρουσμάτων και του ποσοστού θετικότητας των τεστ.

Σύμφωνα με τις μέχρι σήμερα επιστημονικές και δημοσιογραφικές αναφορές, το επικρατέστερο σενάριο για έναρξη μερικής ή ολικής άρσης του καθολικού lockdown είναι η 14η Δεκεμβρίου και το ερώτημα που προκύπτει είναι:Πόσοι θα είναι οι διασωληνωμένοι ασθενείς στις 14 Δεκεμβρίου;

Η παρούσα έρευνα καλείται να απαντήσει στο παραπάνω ερώτημα, με σχετική προσομοίωση του αλάνθαστου μέχρι σήμερα μοντέλου μου στην πρόβλεψη των ημερήσιων κρουσμάτων, καθώς και στις επιτυχείς προβλέψεις του από τις 9 Νοεμβρίου για παράταση του lockdownκαι για την έναρξη της άρσης του από τις 14 Δεκεμβρίου και τα αποτελέσματα παρουσιάζονται στη συνέχεια.

Η προσομοίωση για τους διασωληνωμένους ασθενείς έγινε στις 1 Δεκεμβρίου, λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα που ανακοινώνει καθημερινά ο ΕΟΔΥ και το στατιστικό της σφάλμα είναι ± 5%.

Το κύριο συμπέρασμα της προσομοίωσης είναι ότι στις 14 Δεκεμβρίου ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών covid-19 εκτιμάται ότι θα είναι μικρότερος από 200.

Φαίνεται ότι ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών covid-19αρχίζει σταδιακά να υποχωρεί και στις 14 Δεκεμβρίου εκτιμάται ότι οι διασωληνωμένοι θα κυμαίνονται από 175 έως 194.

Γράφει ο Νίκος Καρδούλας, Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός του Ε.Μ.Π.,  MSc στην Αγγλία και Συνταγματάρχης ε.α.

Tags: , ,

Η παρέμβαση του επικεφαλής της παράταξης Θεσσαλία Πράσινη Περιφέρεια μετά την απόφαση ακύρωσης του ΣτΕ για τον Αχελώο

Η απόφαση του Ε΄ τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας να ακυρώσει την αδειοδότηση του υδροηλεκτρικού έργου (ΥΗΕ) Μεσοχώρας, έπειτα από σχετική προσφυγή του Συνδέσμου κατακλυζομένων Μεσοχώρας κυριάρχησε στην πρόσφατη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας.
Στη νέα συνεδρίαση που αν και πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης, λόγω της πανδημίας, είχε πολλές στιγμές έντασης. Πάντως, ο επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλία Πράσινη Περιφέρεια» και περιφερειακός σύμβουλος, κ. Αθανάσιος Ακρίβος, για μία ακόμα φορά ήταν εύστοχος, ενωτικός και μεστός στην παρέμβασή του, καταθέτοντας με σαφήνεια τη θέση της παράταξης.
Χαρακτηριστικά, ο κ. Αθανάσιος Ακρίβος ανέφερε στην παρέμβασή του: «Δυστυχώς εκεί που λέγαμε ότι θα ολοκληρωθεί το έργο, τώρα πάμε κι άλλο πίσω και θα δούμε και αν ολοκληρωθεί. Είναι έργο ζωής και πνοής και οι Θεσσαλοί το περιμένουν 35 χρόνια πλέον.»
Ο αρχηγός της Θεσσαλίας Πράσινης Περιφέρειας υπογράμμισε ότι πρόκειται για ένα μεγάλο αναπτυξιακό, περιβαλλοντικό, αρδευτικό, υδρευτικό και ενεργειακό που αφορά  όλη τη Θεσσαλία και για το οποίο δαπανήθηκαν πάρα πολλά χρήματα των πολιτών.
Στη συνέχεια, ο κ. Ακρίβος στάθηκε και στους περιβαλλοντικούς κινδύνους που ελλοχεύουν επισημαίνοντας ότι ο Θεσσαλικός κάμπος κινδυνεύει από ερημοποίηση. «Θα πούμε το νερό, νεράκι», είπε χαρακτηριστικά ο Περιφερειακός Σύμβουλος κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου.
Επίσης, ο επικεφαλής της «πράσινης» παράταξης συμπλήρωσε ότι το έργο θα συμβάλει στην παραγωγή πράσινης ενέργειας και στην απολιγνιτοποίηση και δήλωσε ότι πρέπει τα έργα να γίνουν και μάλιστα γρήγορα γιατί θα απομακρυνθεί και ο κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων. «Μην ξεχνάμε τι έγινε πριν λίγο καιρό στην Καρδίτσα και τις γύρω περιοχές», θύμισε ο κ. Ακρίβος.
Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του ο αρχηγός της παράταξης Θεσσαλία Πράσινη Περιφέρεια» κάλεσε το Σώμα να είναι ενωμένο σε αυτό το κρίσιμο θέμα και είπε χαρακτηριστικά: «Όλοι μαζί ενωμένοι μπορεί να τα καταφέρουμε. Είμαστε υπέρ της άμεσης ολοκλήρωσης του έργου, με την αναθεώρηση των σχεδίων διαχείρισης υδάτων.»
Αξίζει να θυμίσουμε πρόκειται για την έβδομη ακυρωτική απόφαση του ΣτΕ.
Στην τελευταία απόφασή του το ΣτΕ, δεν αμφισβητεί την περιβαλλοντική, κοινωνική και οικονομική σκοπιμότητα του έργου, θεωρεί ότι η Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) απώλεσε το νόμιμο έρεισμά της, καθώς δεν επανεξετάστηκε ώστε να είναι συμβατή με τις αναθεωρήσεις των Σχεδίων Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών τον Δεκέμβριο του 2017 και του Περιφερειακού Χωροταξικού Σχεδίου Θεσσαλίας τον Οκτώβριο του 2019.


Τέλος, να σημειώσουμε ότι όλες οι παρατάξεις συμφώνησαν με την εισήγηση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κ. Αγοραστού, η Περιφέρεια να διεκδικήσει από την κυβέρνηση την ολοκλήρωση των έργων που αφορούν τόσο στο υδροηλεκτρικό έργο της Μεσοχώρας όσο και στον Αχελώο και παράλληλα στην υλοποίηση των δεσμεύσεων για τη δημιουργία μικρότερων φραγμάτων σε Σκοπιά – Παλαιοδερλί, Πύλη, Μουζάκι και Νεοχωρίτη προκειμένου να αμβλυνθεί το υδατικό πρόβλημα.

 

Tags: , ,

Τεχνολογίες και Διαχείριση Θερμοκηπίων και Θερμοκηπιακών Καλλιεργειών

Το Τμήμα Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος (Γ.Φ.Π.Α.Π.) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ανακοινώνει την έναρξη της διαδικασίας υποβολής των αιτήσεων για την εισαγωγή μεταπτυχιακών φοιτητριών και φοιτητών, για το εαρινό εξάμηνο του ακαδ. έτους 2020-2021 στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) με τίτλο:
«Τεχνολογίες και Διαχείριση Θερμοκηπίων και Θερμοκηπιακών Καλλιεργειών». Αντικείμενο του Π.Μ.Σ. είναι η επιστημονική κατάρτιση και η ειδίκευση επιστημόνων σε θέματα που αφορούν τις τεχνολογίες και τη διαχείριση των θερμοκηπίων και των θερμοκηπιακών καλλιεργειών. (ΦΕΚ 2920/17-7-2020)
Σκοπός του Προγράμματος είναι:

Α) Η προαγωγή της επιστημονικής γνώσης και η ανάπτυξη της έρευνας σε θέματα που αφορούν τις τεχνολογίες και τη διαχείριση των θερμοκηπίων, τις τεχνικές, τις τεχνολογίες και τη διαχείριση των θερμοκηπιακών καλλιεργειών και την παραγωγή αγενούς πολλαπλασιαστικού υλικού ανθοκομικών και λαχανοκομικών φυτών.
Β) Η δημιουργία εξειδικευμένων επιστημόνων ικανών να στελεχώσουν υπηρεσίες του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα στα προαναφερόμενα αντικείμενα και οι οποίοι θα μπορούν να συμβάλουν στην τεχνολογική ανάπτυξη του τομέα, να διαχειριστούν το σύγχρονο εξοπλισμό των θερμοκηπιακών μονάδων και να βοηθήσουν στην παραγωγή ανταγωνιστικών και υψηλής ποιότητας προϊόντων και ασφαλών τροφίμων, με φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές.

 

Tags: , ,

Σύλληψη ενός ατόμου για το αδίκημα της κλοπής

Συνελήφθη στις 1-12-2020 το απόγευμα στη Λάρισα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Λάρισας, ένα άτομο, διότι κατά το χρονικό διάστημα από 29-11-2020 το μεσημέρι έως 30-11-2020 το πρωί πραγματοποίησε με απωλεσθείσα χρεωστική κάρτα ημεδαπής πέντε ανέπαφες συναλλαγές, συνολικής αξίας -87,75- ευρώ.

  None Found
Δεκέμβριος 2020
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031EC