Tags: , ,

Επίσκεψη του Διοικητή της 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας στο Γ.Ν. Λάρισας

Το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας «Κουτλιμπάνειο & Τριανταφύλλειο» επισκέφτηκε την Δευτέρα 02/11/2020 ο Διοικητής της  5ης  Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας, κος Σερέτης Φώτης, όπου συνάντησε τον Διοικητή, κο Βλαχάκη Γρηγόριο, τον Αντιπρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου, κο Τσιλιάκο Χαρίλαο, τα τακτικά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, κο Πάνου Κωνσταντίνο, κο Γκαμπράνη Ιωάννη, Αιρετό Εκπρόσωπο των Ιατρών και κο Γρηγοριάδη Γρηγόριο, Αιρετό Εκπρόσωπο του λοιπού πλην Ιατρικού προσωπικού, τον Διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας, κο Απόστολο Κομνό, τον Πρόεδρο της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων, κο Καρακούση Κωνσταντίνο και την Προϊσταμένη Διεύθυνσης Νοσηλευτικής Υπηρεσίας, κα Ζήση Βασιλική.

Κατά την επίσκεψη του ενημερώθηκε για την εφαρμογή του εκτάκτου σχεδίου δράσης του Γ.Ν. Λάρισας, το οποίο εφαρμόζεται από την Κυριακή 01/11/2020, για τις ανάγκες αντιμετώπισης της αύξησης κρουσμάτων λοίμωξης COVID – 19, στην πόλη της Λάρισας και στην ευρύτερη περιοχή, και περιλαμβάνει χωροταξικές αλλαγές (συγχώνευση – συνλειτουργία Κλινικών), δημιουργώντας κλίνες ήπιας νοσηλείας επιβεβαιωμένων θετικών περιστατικών COVID – 19, κλίνες Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (Μ.Ε.Θ.) νοσηλείας επιβεβαιωμένων θετικών περιστατικών COVID – 19 και κλίνες νοσηλείας ύποπτων  περιστατικών COVID – 19.

 Με την εφαρμογή του παραπάνω σχεδίου οι κλίνες για περιστατικά COVID – 19 διαμορφώνονται ως εξής:

 

 1. Οι κλίνες ήπιας νοσηλείας επιβεβαιωμένων θετικών περιστατικών COVID – 19, από οχτώ (8) αυξάνονται σε σαράντα έξι (46.
 2. Οι Κλίνες Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (Μ.Ε.Θ.) νοσηλείας επιβεβαιωμένων θετικών περιστατικών COVID – 19, από οχτώ (8) αυξάνονται σε δώδεκα (12).
 3. Οι κλίνες νοσηλείας ύποπτων περιστατικών COVID – 19, από οχτώ (8) αυξάνονται σε δέκα έξι (16).

 

Ο Διοικητής της  5ης  Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας, κος Σερέτης Φώτης, συνεχάρη την Διοίκηση, το Ιατρικό, Νοσηλευτικό, Διοικητικό και λοιπό προσωπικό για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλουν για να αντιμετωπιστεί το νέο κύμα έξαρσης κρουσμάτων λοίμωξης COVID – 19.

 

Ο Διοικητής του Γ.Ν. Λάρισας, κος Βλαχάκης Γρηγόριος ευχαρίστησε τον Διοικητή της 5ΗΣ Υ.ΠΕ. και το Υπουργείο Υγείας  για την αμέριστη συμπαράσταση,  καθώς και το Ιατρικό, Νοσηλευτικό, Διοικητικό και λοιπό προσωπικό του Νοσοκομείου, που με κλίμα ομοψυχίας συστρατεύθηκαν, στην συνεχή προσπάθεια θωράκισης της περιοχής μας απέναντι στην πανδημία από τον COVID – 19.

 

Tags: ,

99 νέα θετικά κρούσματα Covid σε όλη τη Θεσσαλία

Το Συντονιστικό Όργανο της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την αντιμετώπιση της κρίσης του Covid 19, ενημερώνει καθημερινά και με πλήρη εγκυρότητα τις κοινότητες στους τέσσερις θεσσαλικούς Νομούς για την εξέλιξη της ασθένειας σε υπάρχουσες και νέες εστίες. Τα στοιχεία των νέων κρουσμάτων αντλούνται από τις ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ καθώς και από δημόσια και ιδιωτικά εργαστήρια στα οποία πραγματοποιούνται οι σχετικοί έλεγχοι. Η ενημέρωση πραγματοποιείται με βασικό γνώμονα την ενημέρωση της θεσσαλικής κοινωνίας και την προστασία των προσωπικών δεδομένων και της υπόληψης των ανθρώπων που νοσούν.

Από  01/11/2020 ώρα 14:00  έως 02/11/2020 ώρα 14:00

-Στην περιοχή των Τρικάλων

Καταγράφηκαν  10  νέα κρούσματα Covid -19.

Όλα τα κρούσματα εξετάστηκα στο Γ.Ν. Τρικάλων 2 κατόπιν επαφής με επιβεβαιωμένα κρούσματα και 8 κατόπιν συμπτωματολογίας.

-Στην περιοχή της Λάρισας

Καταγράφηκαν  58  νέα κρούσματα Covid -19.

12 κρούσματα αποτελούν επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ενώ 2 ακόμη προέρχονται από συρροή κρουσμάτων σε ιδιωτική κλινική. Τέλος 44 εξετάστηκαν κατόπιν συμπτωμάτων είκοσι πέντε στο Γ.Ν. Λάρισας εννέα σε ιδιωτικά εργαστήρια και δέκα στο Π.Γ.Ν. Λάρισας.

-Στην περιοχή της Καρδίτσας

Καταγράφηκαν  13 νέα κρούσματα  Covid -19.

5 κρούσματα αποτελούν επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και εξετάστηκαν τρία στο Γ.Ν. Καρδίτσας και δυο σε ιδιωτικά εργαστήρια. Ενώ 8 ακόμη κρούσματα εξετάστηκαν κατόπιν συμπτωμάτων στο Γ.Ν. Καρδίτσας.

-Στην περιοχή του Βόλου

Καταγράφηκαν   17 νέα κρούσματα Covid -19.

5 κρούσματα αποτελούν επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και εξετάστηκαν τρία σε ιδιωτικά εργαστήρια και δυο στο Γ.Ν. Βόλου ενώ 12 κρούσματα εξεταστήκαν κατόπιν συμπτωμάτων έξι σε ιδιωτικά εργαστήρια και έξι στον Γ. Ν. Βόλου.

-Στην περιοχή της Σκιάθου

Καταγράφηκε 1 νέο κρούσμα Covid – 19

Εξετάστηκε στο Κ.Υ. του νησιού κατόπιν επαφής με επιβεβαιωμένο κρούσμα άλλης περιοχής.

Tags: , ,

Μάξιμος: Το μεγαλύτερο εθνικό πρόβλημα είναι το δημογραφικό!

«Σε ένα έθνος που φθίνει δημογραφικά με γοργούς ρυθμούς, ενώ οι αυξανόμενοι εξ ανατολών γείτονές του υιοθετούν τη ναζιστική θεωρεία του “ζωτικού χώρου”, η πολιτεία έχει χρέος να στηρίξει όσους επιλέγουν να δημιουργήσουν πολύτεκνη οικογένεια με σειρά ευνοϊκών μέτρων και ρυθμίσεων, καθώς και φορολογικών απαλλαγών». Τα παραπάνω τονίζει ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος με αφορμή την Ημέρα της Πολύτεκνης Οικογένειας, που εορτάζεται κάθε χρόνο την 1η Κυριακή του Νοεμβρίου.

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, που διετέλεσε αντιπρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για το Δημογραφικό (2017-2018), η οποία εξέδωσε αναλυτικό πόρισμα για την αναστροφή των αρνητικών τάσεων του δημογραφικού, επισημαίνει ότι «το μεγαλύτερο εθνικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα, σε μακροπρόθεσμη προοπτική, είναι η ραγδαία δημογραφική της συρρίκνωση. Αυτή είναι που προκαλεί σειρά αρνητικών παρενεργειών στην οικονομία, στο ασφαλιστικό σύστημα, στην εκπαίδευση, στην αποψίλωση της ελληνικής περιφέρειας. Έως και πριν από λίγα χρόνια όσοι επισημαίναμε το πρόβλημα δεχόμασταν τις λοιδορίες όσων θεωρούσαν ότι αυτό είναι κινδυνολογίες συντηρητικών. Σήμερα, ασφαλώς, με τα επίσημα στοιχεία να κάνουν λόγο για μείωση του πληθυσμού στα 8 εκατομμύρια σε λίγες δεκαετίες και αυτού γερασμένου, κανείς δεν διανοείται να χλευάσει!

Η κυβέρνηση της ΝΔ, ευτυχώς, δεν έβαλε στο συρτάρι τις προτάσεις της Διακομματικής για το δημογραφικό. Αντιθέτως, πολλά από τα προτεινόμενα μέτρα ήδη έχουν εφαρμοστεί, όπως το επίδομα γέννησης ύψους 2.000 ευρώ, η μείωση του ΦΠΑ για βρεφικά είδη στο 13%, η αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί.

Ωστόσο, πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη για τη στήριξη των πολύτεκνων οικογενειών, όπως:

 1. Επαναφορά των επιδομάτων πολυτέκνων στα προ του ν. 4512/2018 επίπεδα.
 2. Νομικές προβλέψεις για την παροχή μεγαλύτερης ευελιξίας στους Δήμους για την στήριξη πολυμελών οικογενειών.
 3. Έκπτωση από τα τέλη κυκλοφορίας ΙΧ και επανεξέταση των τεκμηρίων, έως την ενηλικίωση των τέκνων.
 4. Αύξηση του αφορολογήτου για την αγορά πρώτης κατοικίας, με δεδομένη την ανάγκη μεγαλύτερου εμβαδού για την οικογένεια.
 5. Επαναφορά του 20% για τις προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ».

Φωτ. αρχείου: Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος επιδίδει στον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπιο Παυλόπουλο την Έκθεση της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για το Δημογραφικό.

Tags: , ,

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας ενημερώνει για τις αποζημιώσεις των αγροτών από τον Ιανό

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας στο πλαίσιο της ένταξης των αγροτικών εκμεταλλεύσεων – των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών- που επλήγησαν από τη θεομηνία του «Ιανού» στη διαδικασία επιχορήγησης για τις ζημιές του άρθρου 36 του ν. 2459/1997 (επιχορήγηση επιχειρήσεων για θεομηνίες), ανακοινώνει τα παρακάτω:

– Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να απευθυνθούν στις υπηρεσίες του Δήμου τους και δη στους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ για να δηλώσουν τις ζημιές των αγροτικών τους εκμεταλλεύσεων που δεν έχουν ήδη καταχωρηθεί και δεν καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ στην κατηγορία Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (πρ. ΠΣΕΑ) , κατά την περίοδο 02.11.2020 – 16.11.2020.

– Οι ενδιαφερόμενοι, για την εξοικονόμηση χρόνου επί της διαδικασίας και την αποφυγή καταστάσεως συνωστισμού λόγω της πανδημίας, παροτρύνονται να καταθέτουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία και έγγραφα του φακέλου των ζημιών τους στο Δήμο τους και δη στους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ, κατά την περίοδο 02.11.2020 – 16.11.2020.

Οι Δήμοι έχουν παραλάβει σχετική Εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Οικονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών με τα ζητούμενα και τα απαιτούμενα στοιχεία και έγγραφα του πλαισίου επιχορήγησης του άρθρου 36 του ν. 2459/1997, ενώ είναι και παραμένει συνεχής η συνεργασία με τον ΕΛΓΑ.

Σημειώνεται, ότι στις κατηγορίες ζημιών που καλύπτονται από το συγκεκριμένο πλαίσιο είναι οι κτιριακές εγκαταστάσεις για ιδιοκτήτες κατά πλήρη κυριότητα, ο εξοπλισμός, οι πρώτες ύλες, τα εμπορεύματα, τα φορτηγά αυτοκίνητα δημόσιας και ιδιωτικής χρήσης, μέσα παραγωγής, συμπεριλαμβανομένου του έγγειου κεφαλαίου, τα αποθηκευμένα προϊόντα, τα οποία κατεγράφησαν ως κατεστραμμένα.

Στη συνέχεια οι δηλώσεις και οι φάκελοι των ενδιαφερομένων, υπό το συντονισμό Ομάδας Εργασίας με στελέχη της Περιφέρειας, του Υπουργείου Οικονομικών και του ΕΛΓΑ ανά Περιφερειακή Ενότητα, θα συγκεντρωθούν στις προβλεπόμενες Επιτροπές της Περιφέρειας για την αποτίμησης της απώλειας κάθε περίπτωσης.

Tags: , , ,

Συνάντηση με τον Περιφερειάρχη είχε η Ομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Θεσσαλίας

Συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό είχαν ο νέος Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Θεσσαλίας κ. Χρήστος Μπλουγούρας και ο Γενικός Γραμματέας αυτής κ. Γιώργος Τσιαπλές.

Επιβεβαιώθηκε σε πολύ καλό κλίμα η εξαιρετική συνεργασία των δυο πλευρών, η οποία γίνεται ακόμη πιο επιτακτική αυτή την εποχή μιας και λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού βάλλεται η επιχειρηματικότητα και η οικονομία.

Οι κ.κ. Χρ. Μπλουγούρας και Γ. Τσιαπλές έθεσαν υπ’ όψιν του Περιφερειάρχη σειρά προτάσεων έτσι ώστε αφενός να στηριχθούν οι πληττόμενες επιχειρήσεις, όλων των κλάδων εμπορίου και επιχειρηματικότητας, αφετέρου δε να επιτευχθεί γρήγορη ανάκαμψη με το που θα βγει το εμβόλιο και θα αρθούν τα μέτρα.

Ο κ. Κώστας Αγοραστός ανέλυσε τα μέτρα και τις πρωτοβουλίες που έχει λάβει ως σήμερα η Περιφέρεια Θεσσαλίας διαθέτοντας περισσότερα από 160 εκ. € για τη στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων, αμφότεροι δε συμφώνησαν να δουλέψουν σε στενή συνεργασία τους αμέσως επόμενους μήνες ώστε στις αρχές του νέου έτους να είναι έτοιμοι να παρουσιάσουν ένα συνολικό σχέδιο ανασυγκρότησης της οικονομίας της Θεσσαλίας.

Tags: , ,

Κέλλας: Στηρίζουμε έμπρακτα τις πολύτεκνες οικογένειες

«Η σημερινή ημέρα είναι αφιερωμένη στους πολύτεκνους συμπολίτες μας, σύμφωνα με τον ν. 3454/2006 που ορίζει την πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου ως Ημέρα της Πολύτεκνης Οικογένειας. Με τη συγκεκριμένη νομοθετική πρόβλεψη, η Ελληνική Δημοκρατία τιμά την προσφορά των πολύτεκνων στην πατρίδα μας, η στήριξη των οποίων απορρέει από το Σύνταγμα που προτάσσει την ειδική φροντίδα της πολύτεκνης οικογένειας από το κράτος, αναγνωρίζοντας την οικογένεια ως θεμέλιο συντήρησης και προαγωγής του έθνους.»

Τα παραπάνω δήλωσε ο αν. γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας, Χρήστος Κέλλας, για τη γιορτή της Ημέρας των Πολύτεκνων, προσθέτοντας:

«Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει στον πυρήνα των πολιτικών της την ελληνική οικογένεια και τη στηρίζει έμπρακτα. Από την ανάληψη της διακυβέρνησης του τόπου από τη Νέα Δημοκρατία έως σήμερα, προχωρήσαμε ταχύτατα:

 • Στην ενίσχυση κάθε οικογένειας με 2.000 € για κάθε παιδί που έρχεται στον κόσμο.
 • Στην αύξηση του αφορολόγητου στα 1.000 ευρώ για κάθε παιδί.
 • Στη μείωση του ΦΠΑ στα βρεφικά είδη από 24% στο 13%.
 • Στην αύξηση των δικαιούχων voucher, ώστε να μην μείνει κανένα παιδί εκτός παιδικών σταθμών.

Όσα πετύχαμε μέχρι σήμερα δεν σταματούν εδώ. Μπορούμε να διασφαλίσουμε ακόμη περισσότερα, εφόσον το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές συνθήκες.

Αναγνωρίζουμε τον κρίσιμο ρόλο των πολύτεκνων οικογενειών στην αντιμετώπιση του δημογραφικούκαι είμαστε πάντα και για πάντα στο πλευρό τους.

Εύχομαι ολόψυχα σε όλες και όλους χρόνια πολλά με υγεία! Είθε οι Άγιοι προστάτες της πολύτεκνης οικογένειας Τερέντιος και Νεονίλληκαι τα επτά τέκνα τους, η μνήμη των οποίων τιμάται σήμερα, να προστατεύουν κάθε σπιτικό!».

 

Tags: , ,

Μεγάλη δωρεά της Σμαρώς Γκαράνη στο Λαογραφικό Μουσείο

Μια μεγάλη δωρεά, προ ολίγων ημερών, έκανε η κ. Σμαρώ Γκαράνη, τακτικό μέλος του Συλλόγου «Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας» και φίλη της αείμνηστης Λένας Γουργιώτη, φόρο τιμής στον αείμνηστο σύζυγό της Μιχαήλ Γκαράνη, στο Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας.

Ήδη έχουν παραδοθεί και ενταχθεί στη μόνιμη συλλογή του Μουσείου δύο πολύτιμα αντικείμενα, ενώ τα υπόλοιπα είναι υπό τη διαδικασία επιλογής, καταγραφής και τεκμηρίωσης.

 

Σύμφωνα με δήλωση της Σμαρώς Γκαράνη:

«Καθώς συμπληρώνονται φέτος 25 χρόνια από τον θάνατο του αξέχαστου και πολυαγαπημένου μου συζύγου Μιχαήλ Γκαράνη, αποφάσισα να τιμήσω την ιερή μνήμη του, προσφέροντας στο Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας μια σειρά από συλλεκτικά αντικείμενα που με πολλή αγάπη και αφοσίωση συγκεντρώσαμε κατά τη διάρκεια του κοινού μας βίου και τα οποία πιστεύω ότι πρέπει πλέον να καταστούν κτήμα της πόλης και των επόμενων γενεών.

Ήδη παρέδωσα συμβολικά στη διευθύντρια του Μουσείου κ. Καλοκαιρινού, δύο από τα πολυτιμότερα αντικείμενα της συλλογής, προκειμένου να ενταχθούν στις μόνιμες συλλογές του ΛΙΜΛ και να εκτεθούν με τον προσήκοντα τρόπο, ενώ τα υπόλοιπα αντικείμενα βρίσκονται σε διαδικασία επιλογής, καταγραφής και τεκμηρίωσης, προκειμένου οσονούπω να μεταβιβαστούν και αυτά στο Μουσείο.

Στη συνέχεια, θα ακολουθήσουν και άλλες δωρεές, τόσο προς τον Σύλλογο «Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας» όσο και προς τον Δήμο Λαρισαίων, για τις οποίες έχω αναθέσει στον δικηγόρο μου κ. Αστέριο Λαχανά να μεριμνήσει σχετικά. Συγκεκριμένα, πρόκειται για δύο γραφεία που θα παραχωρηθούν, το ένα στον Δήμο Λαρισαίων και το άλλο στον Σύλλογο του Μουσείου.

Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που η προσφορά μου γίνεται σε μια στιγμή που το Μουσείο διευθύνεται επιστημονικά από την εξειδικευμένη λαογράφο – αρχαιολόγο κ. Φανή Καλοκαιρινού, η οποία είναι η «ψυχή» του Μουσείου, συνεχίζοντας με ζήλο και αυταπάρνηση το έργο της αξέχαστης φίλης Λένας Γουργιώτη που σοφά την επέλεξε ως άξια διάδοχο και συνεχίστρια του μοναδικού και ανυπέρβλητου έργου που η ίδια προσέφερε.

Ευτυχή δε συγκυρία αποτελεί επίσης το γεγονός ότι σήμερα – και ελπίζω για πολλά χρόνια ακόμη – στη θέση του αντιδημάρχου Πολιτισμού βρίσκεται ο κ. Πάνος Σάπκας, η προσφορά του οποίου στην παραγωγή Πολιτισμού αναγνωρίζεται όχι μόνο σε τοπικό, αλλά επίσης σε πανελλαδικό και όχι μόνον επίπεδο.

Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον δήμαρχο Λαρισαίων Απόστολο Καλογιάννη για την υποδοχή που μου επεφύλαξε, αλλά και για το γεγονός ότι αποδέχθηκε την ανωτέρω δωρεά, επιτρέποντάς μου να αποτίσω έτσι μέσω αυτής, έναν ελάχιστο φόρο τιμής στην ιερή μνήμη του αείμνηστου συζύγου μου Μιχαήλ Γκαράνη.

 

Δήλωση του δημάρχου Λαρισαίων Απ. Καλογιάννη

 «Είναι ιδιαίτερα σημαντική και συγκινητική η απόφαση της Σμαρώς Γκαράνη, στη μνήμη του συζύγου της Μιχάλη,  να προχωρήσει σε μια μεγάλη δωρεά προς το Λαογραφικό Μουσείο της Λάρισας και στον Δήμο Λαρισαίων.

Πρόκειται αναμφίβολα για μια ενέργεια, που αποδεικνύει γι’ άλλη μια φορά, τη μεγάλη αγάπη της Σμαρώς για τη Λάρισα. Ήδη τα πρώτα συλλεκτικά αντικείμενα έχουν παραδοθεί στο Λαογραφικό Μουσείο.

Την ευχαριστούμε. Να είναι σίγουρη ότι η δωρεά της θα αναδειχθεί και θα αξιοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο από τους ανθρώπους του Λαογραφικού Μουσείου.»

Δήλωση του αντιδημάρχου Πολιτισμού Πάνου Σάπκα

Ο κ. Σάπκας, κατά τη διάρκεια μιας λιτής τελετής παράδοσης που πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με τις οδηγίες όπως ορίζονται από το υγειονομικό πρωτόκολλο, ευχαρίστησε  θερμά την κ. Γκαράνη για την προσφορά της, επισημαίνοντας ότι «σημαντικό μέρος των συλλογών των μουσείων προέρχεται από δωρεές προσωπικών ή οικογενειακών κειμηλίων.

Περνώντας από την κατηγορία των προσωπικών ή οικογενειακών κειμηλίων στην κατηγορία της συλλογικής πολιτιστικής κληρονομιάς, τα δωρηθέντα στο Μουσείο αντικείμενα διαφυλάσσονται, προστατεύονται και αξιοποιούνται στις ερευνητικές, εκθεσιακές και εκπαιδευτικές δράσεις του. Οπότε κάθε προσφορά, είναι ζωτικής σημασίας για το μουσείο μας κι εύχομαι να βρει μιμητές.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση, η συγκίνησή μου είναι μεγάλη, καθώς η κ. Γκαράνη είναι παλιά φίλη και “σύμμαχος” του Μουσείου και του έργου του και η προσφορά της διακατέχεται από μεγάλη αγάπη για την πόλη και από ένα πνεύμα ανιδιοτέλειας και γενναιοδωρίας.

Την ευχαριστούμε θερμά».

 

Η πρόεδρος του Συλλόγου  Εύη Παπαχατζοπούλου       

 «Η σχέση της κυρίας Σμαράγδας Γκαράνη με το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο της πόλης μας έρχεται από το μακρινό παρελθόν. Η γνωριμία της με την αείμνηστη Λένα Γουργιώτη με αφορμή ένα συνέδριο, γρήγορα εξελίχθηκε σε σχέση φιλίας και αμοιβαίας εκτίμησης και αγάπης. Έκτοτε η κ.Γκαράνη είναι τακτικό μέλος του Συλλόγου του Μουσείου με σταθερή παρουσία και ένθερμη υποστήριξη του έργου.

Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου με αισθήματα ειλικρινούς ευγνωμοσύνης ευχαριστούμε θερμά την κυρία Γκαράνη για την γενναιόδωρη πρόθεση δωρεών της τόσο προς το ΛΙΜΛ, όσο και προς τον Σύλλογο.»

 

Φανή Καλοκαιρινού

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά την κ. Σμαρώ Γκαράνη για τη μεγάλη αυτή δωρεά και την εμπιστοσύνη που δείχνει προς το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο και το έργο του. Η κ. Γκαράνη, μέλος του Συλλόγου του Μουσείου, ήταν πολύ αγαπητή φίλη της αείμνηστης ιδρύτριας Λένας Γουργιώτη.

Η σπουδαιότητα της δωρεάς, πέραν του μεγάλου όγκου της,  έγκειται στο ότι όλα τα αντικείμενα αποτελούν έργα υψίστης καλλιτεχνικής και αισθητικής αξίας και εμπλουτίζουν τις συλλογές του Μουσείου  με τη μοναδικότητα και τη σπανιότητά τους.

Συμβολικά, η δωρεά ξεκινά με την παράδοση στο μουσείο δύο αντικειμένων: ενός περίτεχνου τραπεζιού, μιας γαλλικής αντίκας των αρχών του 20ού αι. και ενός διακοσμητικού αντικειμένου από πορσελάνη, μιας γόνδολας, της επωνυμίας Meissen. Τα υπόλοιπα αντικείμενα που η κ. Γκαράνη προτίθεται να δωρίσει στο Μουσείο είναι υπό διαδικασία επιλογής, in situ καταγραφής και τεκμηρίωσης.»

 

 

 

Tags: , ,

Μάξιμος: Να διατηρήσουμε την κυριαρχία μας στους αιθέρες!

«Τα ελληνικά φτερά αποδεικνύουν καθημερινώς την άψογη κατάρτιση των Ελλήνων πιλότων, αυτή που ευλόγως τους κάνει να κατατάσσονται στους πρώτους ανάμεσα στις χώρες του ΝΑΤΟ. Οι πολίτες μπορούν να είναι σίγουροι ότι η ασφάλεια των ελληνικών αιθέρων είναι σε καλά χέρια. Οι προσπάθειες της Τουρκίας να δημιουργήσει τετελεσμένα στον ουρανό του Αιγαίου προσκρούουν στο τείχος που έχει δημιουργήσει η ελληνική αεροπορία». Τα παραπάνω τόνισε ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά τη συνάντησή του με τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ), αντιπτέραρχο Γεώργιο Μπλιούμη.

Ο κυβερνητικός βουλευτής ενημερώθηκε από τον αρχηγό του ΓΕΑ για τις τουρκικές προκλήσεις, που καθημερινά καλείται να αντιμετωπίσει η ελληνική αεροπορία, καθώς και τον προγραμματισμό για την ενίσχυση του στόλου των πολεμικών αεροσκαφών με την αγορά 18 αεροσκαφών Rafale από τη Γαλλία, τον εκσυγχρονισμό των F-16, και την προμήθεια ανταλλακτικών για τα Mirage 2000-5.

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, αφού ευχαρίστησε τον αρχηγό για την ενημέρωση, ευχήθηκε κάθε επιτυχία στο έργο που επιτελεί, ενώ του ζήτησε να μεταφέρει «στους πιλότους της Πολεμικής μας Αεροπορίας την ευγνωμοσύνη μας για τον επαγγελματισμό και κυρίως την αυταπάρνηση με την οποία φέρουν εις πέρας την αποστολή τους. Τα ελληνικά αεροσκάφη βρίσκονται συνεχώς στη “μάχη” για την αναχαίτιση αυτών που με παραβάσεις, παραβιάσεις και υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά επιδιώκουν να δημιουργήσουν τετελεσμένα. Όμως, μέχρι σήμερα, χάρη στους αεροπόρους μας έχουν πάρει το μάθημά τους. Είναι ιδιαίτερα θετικό ότι η πολιτεία προχωρά στην παραγγελία και παραλαβή νέων αεροσκαφών, αποτρέποντας έτσι οποιαδήποτε αλλαγή εις βάρος μας στο αεροπορικό ισοζύγιο, προκειμένου ως χώρας να  διατηρήσουμε την κυριαρχία μας στους αιθέρες».

 

Tags: ,

Δ. Κιλελέρ: Βρύση – κόσμημα στη Μελία

Ένα έργο που ξεκίνησε ο πρώην πρόεδρος της τοπικής κοινότητας της Μελίας του Δήμου Κιλελέρ, Αχιλλεύς Χονδρονάσιος ολοκλήρωσε ο δήμαρχος Θανάσης Νασιακόπουλος.

Πρόκειται για τη βρύση  στο κέντρο του χωριού η οποία αποτελεί κόσμημα της περιοχής και δροσίζει με καθαρό νερό τους κατοίκους και τους επισκέπτες της Μελίας.

Τη βρύση, με το Θανάση Νασιακόπουλο, επισκέφθηκαν οι αντιδήμαρχοι Βάνα Χλιάπη – Γκουνιαρούδη και Αλέξανδρος Χονδρονάσιος.

Tags: , ,

Εξιχνιάστηκαν 8 περιπτώσεις κλοπής σε οικίες περιοχής του νομού Λάρισας

Εξιχνιάστηκαν, ύστερα από μεθοδική και συστηματική έρευνα του Αστυνομικού Τμήματος Τυρνάβου, συνολικά -8- περιπτώσεις κλοπής σε οικίες περιοχής του νομού Λάρισας και σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος -2- ατόμων για το αδίκημα της κλοπής.

Ειδικότερα, όπως εξακριβώθηκε από την πρόοδο της αστυνομικής έρευνας, κατά το χρονικό διάστημα από (17-03-2018) έως (25-11-2018), οι δράστες διέρρηξαν -8- οικίες, αφαιρώντας συνολικά το χρηματικό ποσό των -78.290- ευρώ, -16- χρυσές λίρες, διάφορα χρυσαφικά, έναν φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή και -2- κινητά τηλέφωνα.

Η σχηματισθείσα δικογραφία υποβλήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λάρισας, ενώ την προανάκριση διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Τυρνάβου για τυχόν εμπλοκή και άλλων δραστών σε παρόμοια αδικήματα.

Tags: , ,

Ν. Καρδούλας: Κόκκινος συναγερμός για την πανδημία τον Οκτώβριο – Ανάλυση ανά Νομό

Σπάει το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο στην Ελλάδα τον Οκτώβριο, με τα ημερήσια κρούσματα της πανδημίας να ξεπερνούν το όριο των 2000 και 19 νομούς να βρίσκονται στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο).

Τον Οκτώβριο 10 νομοί παρουσίασαν περισσότερα από 200 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους, 9 νομοί παρουσίασαν δείκτη μεταδοτικότητας Rt μεγαλύτερο του 2 στις 31 Οκτωβρίου και μέσο όρο Rt τον Οκτώβριο μεγαλύτερο του 1.5, 6 νομοί παρουσίασαν τιμή του δείκτη Rt μεγαλύτερη του 3σε κάποιες ημέρες του μήνα και 6 νομοί, αν δεν βελτιωθεί η κατάσταση, ίσως αλλάξουν επίπεδο από κίτρινο σε κόκκινο. Σε σχέση με τον Σεπτέμβριο βελτίωση στα κρούσματα παρουσίασαν μόνον 8 από τους 51 νομούς και στο δείκτη Rt βελτίωση παρουσίασαν 13 νομοί.

Στην παρούσα μελέτη αναλύονται τα στοιχεία που αφορούν την εξέλιξη της νόσου του κορωνοϊού στη χώρα μας τον Οκτώβριο, με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί από τον ΕΟΔΥ και χρησιμοποιώντας το λογισμικό EpiEstim του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Τα συμπεράσματα που προκύπτουν είναι:

 • Όσον αφορά τα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους, οι περιοχές με το μεγαλύτερο επιδημιολογικό φορτίο ήταν η Καστοριά με 491, οι Σέρρες με 393, τα Ιωάννινα και η Κοζάνη με 380, η Θεσσαλονίκη με 363 και η Ροδόπη με 352 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους, ενώ στην καλύτερη θέση ήταν η Ευρυτανία και η Κεφαλληνία με 5 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους.
 • Τον χειρότερο δείκτη μεταδοτικότητας Rt στις 31 Οκτωβρίου (μεγαλύτερο του 2) είχαν η Δράμα (2.92), η Ξάνθη (2.72), η Ροδόπη (2.52), η Καρδίτσα (2.48), η Χαλκιδική (2.39), ο Έβρος (2.26), η Ημαθία (2.08), τα Χανιά (2.07) και η Θεσσαλονίκη (2.04), ενώ τον καλύτερο Rt (μικρότερο του 1) είχαν η Ευρυτανία, η Κεφαλληνία, η Ζάκυνθος, η Φωκίδα, η Βοιωτία, η Καστοριά, οι Κυκλάδες, η Εύβοια, η Ηλεία, η Κοζάνη, η Αργολίδα, το Ρέθυμνο και η Φθιώτιδα.
 • Τον χειρότερο μέσο όρο του δείκτη Rt τον Οκτώβριο(μεγαλύτερο από 1,5) είχαν οι Νομοί Σερρών, Ροδόπης, Δράμας, Θεσσαλονίκης, Ξάνθης, Έβρου, Μεσσηνίας, Καβάλας και Χίου, ενώ τον καλύτερο μέσο όρο Rt (μικρότερο από 1) είχαν οι Νομοί Ευρυτανίας, Κεφαλληνίας, Ζακύνθου, Φωκίδας, Σάμου, Λακωνίας και Λέσβου.
 • Οι Νομοί που παρουσίασαν τιμή του δείκτη Rt μεγαλύτερη του 3 μέσα στον Οκτώβριο ήταν η Πέλλα (4.86), οι Σέρρες (4.26), η Ροδόπη (3.93), η Χίος (3.89), η Δράμα (3,35) και η Καστοριά (3.32).
 • Οι νομοί που βρίσκονται στα όρια του κόκκινου συναγερμού και αν δεν βελτιωθεί η κατάσταση ίσως αλλάξουν επίπεδο από κίτρινο σε κόκκινο, είναι η Καρδίτσα, τα Χανιά, η Μεσσηνία, η Φλώρινα, η Θεσπρωτία και η Μαγνησία.

Σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο:

 • Όσον αφορά τα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους, βελτίωση παρουσίασαν μόνον 8 από τους 51 νομούς, η Λέσβος, η Σάμος, η Ζάκυνθος, η Λακωνία, η Κεφαλληνία, η Ευρυτανία, τα Γρεβενά και το Ρέθυμνο.
 • Από πλευράς του δείκτη μεταδοτικότητας Rt, βελτίωση παρουσίασαν 13 από τους 51 νομούς, η Σάμος, η Λακωνία, η Κεφαλληνία, η Ευρυτανία, η Ζάκυνθος, η Λέσβος, η Φωκίδα, τα Τρίκαλα, η Φθιώτιδα, τα Γρεβενά, η Αττική, η Βοιωτία, και η Αργολίδα.
 • Αξιοσημείωτο είναι ότι ενώ η Ροδόπη το Σεπτέμβριο είχε 0 κρούσματα και 0 δείκτη Rt, στις 31 Οκτωβρίου τα κρούσματα εκτοξεύθηκαν στα 394 και ο δείκτης Rtστο 2,52.

 

Γράφει ο Νίκος Καρδούλας, Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός του Ε.Μ.Π.,  MSc στην Αγγλία και Συνταγματάρχης ε.α.

Tags: , ,

Ιανός: Πάνω από 30 εκατ. οι απαιτήσεις αποζημιώσεων στις ασφαλιστικές εταιρείες

Ολοκληρώθηκε η έρευνα της ΕΑΕΕ για την πρώτη εκτίμηση των ζημιών από τα ακραία καιρικά φαινόμενα (Κυκλώνας Ιανός:βροχοπτώσεις – πλημμύρες – ανεμοστρόβιλος) που επικράτησαν στην Ελλάδα την περίοδο 18 -19 Σεπτεμβρίου 2020.

Η αρχική εκτίμηση για πάνω από 2.000 δηλώσεις ζημιών στις ασφαλιστικές εταιρίες επιβεβαιώθηκε, με τις αναγγελίες ζημιών να ανέρχονται σε 2.453 εκ των οποίων 1.400 σε σπίτια και επιχειρήσεις και οι υπόλοιπες κυρίως σε αυτοκίνητα.

Το ποσό απαίτησης για τις ζημιές αυτές εκτιμάται συνολικά σε€30,9 εκατ.

Με αφορμή τα στοιχεία της έρευνας ο κ. Ερρίκος Μοάτσος, Πρόεδρος της Επιτροπής Περιουσίας της ΕΑΕΕ σχολίασε : «Οι ασφαλισμένοι μας, όσοι δηλαδή είχαν προνοήσει να καλύψουν την περιουσία και τα οχήματά τους, αποζημιώνονται με ταχείς ρυθμούς για τις ζημιές που υπέστησαν από τον Ιανό.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι μόνο το 15% των κατοικιών στην Ελλάδα είναι ασφαλισμένα για πυρκαγιά, κλοπή και φυσικές καταστροφές όπως σεισμό, πλημμύρα κ.λπ. δηλαδήσχεδόν 9 στα 10 είναι ανασφάλιστα, οι συνολικές ζημιές εκτιμάται ότι θα είναι πολλαπλάσιες και το κόστος τους θα ανέρχεται σε πολλά εκατομμύρια €.

Από πλευράς μας παραμένουμε σε ετοιμότητα και παρατηρούμε με προβληματισμό την αύξηση της συχνότητας και της σφοδρότητας των φυσικών καταστροφών τα τελευταία χρόνια ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής. Είμαστε στη διάθεση της Πολιτείας προκειμένου να συνεργαστούμε ώστε μέσω του κατάλληλου πλαισίου να βοηθήσουμε τους πολίτες να καλύψουν τους καρπούς των κόπων τους από τέτοια φαινόμενα.».

 

 

Tags: , ,

Ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης σε μονάδα εκτροφής πέστροφας

Ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας κ. Νικόλαος Ντίτορας,  επισκέφτηκε μαζί με τον Αναπλ. Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Αγροτικών Υποθέσεων Στερεάς Ελλάδας κ. Γεώργιο Βλαχώνη, πλωτή μονάδα εκτροφής πέστροφας στη Λίμνη Κρεμαστών Ν. Ευρυτανίας και χερσαία εγκατάσταση ιχθυογεννητικού σταθμού, εκτροφής πέστροφας και συσκευαστηρίου στη περιοχή του Γαύρου Δ. Καρπενησίου.

Στην Ευρυτανία λειτουργούν τρείς μονάδες εκτροφής πέστροφας. Δύο χερσαίες στη ευρύτερη περιοχή του Καρπενησίου και μία πλωτή στη Λίμνη Κρεμαστών.

Η Διεύθυνση Αγροτικών Υποθέσεων Στερεάς Ελλάδας έχει την αρμοδιότητα αδειοδότησης και ελέγχου των μονάδων υδατοκαλλιέργειας στη περιοχή της Στερεάς Ελλάδας (Εύβοια, Φθιώτιδα, Βοιωτία, Φωκίδα και Ευρυτανία). Η ετήσια εγκεκριμένη δυναμικότητα των υδατοκαλλιεργειών στη Στερεά Ελλάδα είναι 44.000 τον/έτος για τις ιχθυοκαλλιέργειες και 3.000 τον/έτος για τις οστρακοκαλλιέργειες.

Οι ιχθυογεννητικοί σταθμοί που λειτουργούν στην Στερεά Ελλάδα έχουν εγκεκριμένη ετήσια δυναμικότητα 318.000.000 ιχθύδια.

 

Tags: , ,

Το Ολίσθημα του Περιφερειάρχη συνεχίζεται

Μια μέρα μετά την Εθνική μας εορτή και το καθολικό μήνυμα όλων για ενότητα, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας  κ. Αγοραστός  προσπάθησε στο τελευταίο Περιφερειακό Συμβούλιο μέσω τηλεδιάσκεψης, να διασπείρει την τοξικότητα,όπως συνήθως γίνεται όταν λείπουν τα ΜΜΕ,  τορπιλίζοντας το κλίμα, ειρωνευόμενος και υβρίζοντας όσους προσπαθούν να του ασκήσουν κριτική.

Προφανώς, ο κ. Αγοραστός δεν μπορεί να κρύψει το εκνευρισμό του μετά τα τελευταία γεγονότα των πρόσφατων καταστροφών, όπου αποδείχθηκε περίτρανα – σε όλη την Ελλάδα – ο ελλιπής σχεδιασμός και τα έργα που δεν πραγματοποίησε τα τελευταία 10 χρόνια. Είναι πολύ νωπό το βίντεο που έγινε “viral”στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:  «δεν ξέρω, δεν γνωρίζω, ο δήμαρχος ξέρει…». Άλλωστε το γεγονός να απευθύνεται με χυδαίο τρόπο, μόνο τυχαίο δεν είναι, αν αναλογιστούμε πως κατά καιρούς  έχει ειρωνευτεί με απαξιωτικούς  χαρακτηρισμούς τον κατά τεκμήριο πιο επιτυχημένο δήμαρχο του δικού του πολιτικό χώρου κ. Παπαστεργίου, Δήμαρχο Τρικκαίων, προφανώς  διότι τον ξεπερνά τόσο σε ικανότητα όσο και δημοτικότητα, καθώς και σε άλλους δημάρχους, πρώην  νομάρχες και βουλευτές όταν οι απόψεις  αυτών,  δεν του είναι αρεστές .

Η αδυναμία του να διαχειριστεί κρίσιμες καταστάσεις και αφού αποδείχθηκε για ακόμη μια φορά, πως οι θριαμβολογίεςγια την άριστη διαχείριση της πανδημίας στην ευρύτερη περιοχή διαψεύστηκαν παντελώς, με τα νοσοκομεία να έχουν φτάσει στα όρια τους, προσπαθεί να βρει υπαίτιους, φαντασιακούςεχθρούς και επικαλείται σενάρια συνωμοσίας. Στο χθεσινό Περιφερειακό συμβούλιο προέβη σε αήθη επίθεση στο πρόσωπο του επικεφαλής μας, του κ. Τσιλιμίγκα, ενός ανθρώπου που καθημερινά διδάσκει ήθος και πολιτική εντιμότηταέχοντας ως αρχή την αξιοπρέπεια την οποία  ο κόσμοςαναγνωρίζει από την επαγγελματική του σταδιοδρομία, με πολυετή  προσφορά στη κοινωνία και όχι από τη καθημερινήαναζήτηση φωτογραφιών στα ΜΜΕ. Ο εκνευρισμός του Περιφερειάρχη ήταν τόσο έκδηλος που χρησιμοποίησε άστοχες εκφράσεις προς την παράταξη μας όπως «Δοσίλογοι», αναζωπυρώνοντας μίση του παρελθόντος, μη σεβόμενος  προφανώς τις κρίσιμες στιγμές που βιώνει η πατρίδας μαςκαι λησμονώντας την πολιτική  πλευρά που προέρχονταν αυτοί κυρίως στους οποίους  αναφέρθηκε.

Έχοντας επίγνωση των κρίσιμων στιγμών τόσο σε εθνικό όσο και σε Περιφερειακό επίπεδο λόγω της  πανδημίας δεν θέλουμε να διχάσουμε τον κόσμο σε πολιτικό επίπεδο, αλλά θα προσπαθούμε να αναδεικνύουμε συνέχεια τα προβλήματα των Θεσσαλών και θα προτείνουμε έργα και δράσεις  που θα διαμορφώσουν  τη Θεσσαλία του μέλλοντος μας.

Tags: , ,

Ούτε ένας εργαζόμενος και μικρός επαγγελματίας στην εστίαση, χωρίς εισόδημα

Η κυβέρνηση αντί να πάρει πραγματικά μέτρα προστασίας της υγείας του λαού, με την πραγματοποίηση μαζικών και επαναλαμβανόμενων δωρεάν τέστ για τον covid 19 στα καταστήματα εστίασης, στους άλλους χώρους δουλειάς, στα σχολεία, στους χώρους άθλησης, στις δομές φιλοξενίας ηλικιωμένων, μέτρα για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας και την επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας, αποφάσισε να κλείσει τις επιχειρήσεις εστίασης σε Λάρισα και Τρίκαλα, όπως και σε άλλες περιοχές, οδηγώντας για μια ακόμη φορά χιλιάδες εργαζόμενους και εκατοντάδες μικρούς επαγγελματίες σε οικονομικό αδιέξοδο και μπροστά στον κίνδυνο της ανεργίας.

Η πενιχρή αποζημίωση ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους σ’ αυτές τις επιχειρήσεις και η αναστολή πληρωμής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων για τους αυτοαπασχολούμενους που ανακοίνωσε, δεν αποτελούν ουσιαστικά μέτρα στήριξης. Τινάζουν στον αέρα το οικογενειακό εισόδημα και μεταθέτουν για αργότερα το οριστικό κλείσιμο πολλών μικρών επιχειρήσεων και στην ανεργία πολλούς εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους.

Χωρίς επιπλέον μέτρα στήριξης από την κυβέρνηση και την τοπική διοίκηση, για τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες του κλάδου, όφελος θα έχουν μόνο οι μεγάλοι χώροι, που τους έχουν οι μεγαλοεπιχειρηματίες.

Η νέα καραντίνα που επιβάλει η κυβέρνηση, δεν πρέπει να κλείσει κανένα στόμα, να μην πνίξει καμιά αγωνιστική φωνή, να μην κλειδώσει κανέναν και καμιά στο σπίτι, αλλά να μπουν όλοι και όλες στον αγώνα για να μην πληρώσουν τα σπασμένα οι εργαζόμενοι και οι μικροί επαγγελματίες.

Η Λαική Συσπείρωση Θεσσαλίας, διεκδικεί:

Να  μη μείνει κανείς εργαζόμενος και μικροεπαγγελματίας στην εστίαση χωρίς αξιοπρεπές εισόδημα που να καλύπτει τις ανάγκες του και θα χορηγείται από το κράτος για όσο μένουν κλειστές οι επιχειρήσεις.

Χορήγηση επιδόματος ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις, σε όλους τους εργαζόμενους που απολύονται και σε όσους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες αναγκάστηκαν να κλείσουν την επιχείρησή τους.

Αναστολή όλων των δανειακών υποχρεώσεων, δόσεων και ρυθμίσεων στις τράπεζες, δημόσιο και δήμους, για όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, τουλάχιστον για 6 μήνες. Να διαγραφούν τόκοι και κάθε είδους προσαυξήσεις σε δημόσιο, τράπεζες και δήμους.

Αναστολή κάθε είδους μέτρων αναγκαστικής είσπραξης -κατασχέσεις, πλειστηριασμοί, δεσμεύσεις λογαριασμών- που βρίσκονται σε εξέλιξη ή έχουν δρομολογηθεί για χρέη μέχρι το τέλος του χρόνου σε εργαζόμενους και μικρούς επαγγελματίες.

Άμεση επανένταξη στο αφορολόγητο όριο (ύψους 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί). Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και της καταβολής του ΕΝΦΙΑ, για το 2020, με προοπτική οριστικής κατάργησής τους.

Να διακοπεί κάθε χρέωση σε λογαριασμούς ηλεκτρικού, νερού, τηλεφώνου για εργαζόμενους και μικρούς επαγγελματίες για όσο θα είναι κλειστές οι επιχειρήσεις.

Απαλλαγή των αυτοαπασχολούμενων και μικρών επαγγελματιών εστίασης από την καταβολή εισφορών ατομικής ασφάλισης για το διάστημα που είναι κλειστές οι επιχειρήσεις, χωρίς απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων. Το κράτος να καλύψει τις ασφαλιστικές εισφορές, συνταξιοδοτικές και υγείας.

           Για περισσότερες πληροφορίες

                   πατήστε στα links:

      (www.thessalia-espa.gr, www.efepae.gr,

              www.aedep.gr, www.espa.gr )

Νοέμβριος 2020
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30EC