Tags: , ,

Σε ετοιμότητα η Περιφέρεια Θεσσαλίας λόγω της επιδείνωσης του καιρού

Από την Περιφέρεια Θεσσαλίας – Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας ανακοινώνεται ότι έχει εκδοθεί Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης  Καιρού της ΕΜΥ/ΕΜΚ με ισχύ από την Τρίτη (20-10-2020) μέχρι το απόγευμα της Πέμπτης (22-10-2020) με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές που πιθανώς να συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις.

Παρακαλούνται οι πολίτες όπως λάβουν υπόψη τους το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού  για τον ασφαλή σχεδιασμό των μετακινήσεων και των δραστηριοτήτων τους. Παράλληλα, η Περιφέρεια Θεσσαλίας – Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων  αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr.

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Σε περιπτώσεις ανάγκης,  οι πολίτες να  επικοινωνούν με τις αρμόδιες Υπηρεσίες (Αστυνομία τηλ. 100 – Πυροσβεστική τηλ 199 -Αριθμός Επείγουσας Ανάγκης  112- ΕΚΑΒ 166)

 

Το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης  Καιρού της ΕΜΥ/ΕΜΚ

Πρόσκαιρη επιδείνωση του καιρού στην ανατολική και τη νότια Ελλάδα προβλέπεται από την Τρίτη (20-10-2020) μέχρι το απόγευμα της Πέμπτης (22-10-2020) με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές που πιθανώς να συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις.

Πιο αναλυτικά θα επηρεαστούν:

  1. Από νωρίς το πρωί της Τρίτης (20-10-2020) η Κρήτη και πιθανώς πρόσκαιρα τα νότια τμήματα της Πελοποννήσου.
  2. Από τη νύχτα της Τρίτης (20-10-2020) η Εύβοια και από τις πρωινές ώρες της Τετάρτης (21-10-2020) οι δυτικές Κυκλάδες.
  3. Εξασθένηση των φαινομένων αναμένεται από την Πέμπτη (22-10-2020) το πρωί στις βορειότερες περιοχές και από το απόγευμα στην Κρήτη.

 

 

Tags: , ,

Ξεκίνησε η κατασκευή του παραλιακού άξονα Κεραμίδι-Ρακοπόταμος

Ξεκίνησαν από την Περιφέρεια Θεσσαλίας οι εργασίες κατασκευής του δρόμου Ρακοπόταμος – Κεραμίδι συνολικού μήκους 12 χλμ που ενώνει τον παραλιακό άξονα των νομών Λάρισας και Μαγνησίας. Το έργο είναι συνολικού προϋπολογισμού 15 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

«Η Περιφέρεια Θεσσαλίας ξεκίνησε τις εργασίες κατασκευής ενός δύσκολου και πολυσύνθετου έργου με βαθύ αναπτυξιακό αποτύπωμα. Το καλύτερο πράγμα για να πεις κάτι είναι να το κάνεις. Ευχαριστώ τις Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας καθώς με ταχύτατες και πρωτόγνωρες διαδικασίες για τα ελληνικά δεδομένα, ολοκλήρωσαν τη μελέτη, πήραν την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων, ωρίμασαν, δημοπράτησαν και άρχισαν την κατασκευή του έργου. Συνδέουμε δυο νομούς, το Πήλιο με τον Κίσσαβο, τα παράλια της Μαγνησίας με τα παράλια της Λάρισας, συνδέουμε τις ανθρώπινες κοινότητες με ασφάλεια» δηλώνει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.

 

Σκοπιμότητα  έργου   Ρακοπόταμος – Κεραμίδι

Το έργο αποτελεί την αρχή για την παραλιακή σύνδεση  των  νομών  Λάρισας και Μαγνησίας , και την  διαμόρφωση ολοκληρωμένου ορεινού  δικτύου  από νότο προς βορρά: Αργαλαστή, Ζαγορά, Αγιά, Πυργετός.

Η σκοπιμότητα υλοποίησης του συγκεκριμένου έργου προκύπτει από τη συνεκτίμηση της υφιστάμενης σήμερα κατάστασης αφενός και των χωροταξικών δεδομένων / αναγκών της ευρύτερης περιοχής αφετέρου: Οι περιοχές αυτές συγκροτούν την ανατολική παραλιακή ζώνη της Περιφέρειας Θεσσαλίας (Ν. Μαγνησίας, Ν. Λάρισας) με κοινά χαρακτηριστικά ως προς τη μορφολογία του ανάγλυφου και το σημαντικό απόθεμα φυσικού περιβάλλοντος. Αποτελούν περιοχές απομακρυσμένες από τα κύρια αστικά κέντρα και άξονες ανάπτυξης με ιδιαίτερα αναπτυξιακά προβλήματα μετάβασης σε διαφορετικά πρότυπα αγροτικής οικονομίας συνδεδεμένης με την τουριστική ανάπτυξη.

Λόγοι  ιστορικοί, αλλά και η ίδια η δομή του οικιστικού δικτύου των χωριών του Πηλίου ενθαρρύνουν την ανάπτυξη τουρισμού – παραθερισμού έναντι άλλων περιοχών στο νομό Λάρισας.

Η συγκεκριμένη σύνδεση  θα  παίξει ρόλο  σε μια προοπτική παράλληλης  ανάπτυξης ιδιαίτερης αγροτικής παραγωγής και ήπιου τουρισμού.

Επίσης  η  ανάπτυξη  αυτών περιοχών, επιτυγχάνεται με  τη δημιουργία τουριστικών κυκλωμάτων και τη σύνδεσή τους με τα κέντρα και το βασικό οδικό δίκτυο της Περιφέρειας. Κύριος σκοπός των κυκλωμάτων αυτών είναι η ανάδειξη του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος.

Επιβάλλεται η αξιοποίηση των υπαρχουσών χαράξεων με βελτιώσεις που να αποσκοπούν στην ασφάλεια και όχι στην ταχύτητα.

Σε αυτή την κατεύθυνση ανάπτυξης της  παραλιακής σύνδεσης  των  νομών  Λάρισας και Μαγνησίας η Περιφέρεια δημοπράτησε και τη μελέτη  «Ολοκλήρωση μελετών παραλιακού άξονα Θεσσαλίας και σύνδεσης δυο περιφερειακών ενοτήτων : Τμήμα από διασταύρωση προς Καμάρι – Κεραμίδι έως Ζαγορά», προϋπολογισμού  396.302,16 ευρω.

Στην παρούσα μελέτη προβλέπεται προωθημένη αναγνωριστική μελέτη ( δυνατότητα       σύνδεσης)  για τη χάραξη νέου οδικού τμήματος από τον οικισμό της Ζαγοράς Πηλίου έως τον Ι/Κ Κεραμιδίου – Καμαρίου, εκτιμώμενου μήκους περί τα 43 km, ενιαίας κυκλοφορίας με μία λωρίδα ανά κατεύθυνση και με τους απαιτούμενους ισόπεδους κόμβους, σε επίπεδο προκαταρκτικής μελέτης.

Χωροθέτηση

Το έργο χωροθετείται εντός των διοικητικών των Π.Ε. Λάρισας και Μαγνησίας. Η οδός έχει συνολικό μήκος περίπου 12,10 χλμ., εκ των οποίων 5,5 χλμ. υπάγονται στην Π.Ε. Μαγνησίας και 6,6 χλμ. στην Π.Ε. Λάρισας. Η χάραξη έχει την αρχή της ανάμεσα στους οικισμούς «Κεραμίδι» και «Καμάρι» και προσεγγίζει τα όρια του Νομού Λάρισας, και καταλήγει στη περιοχή Ν.Α. Λάρισας «Διασταύρωση Σκλήθρου – όρια Νομού», δηλαδή στη διασταύρωση της οδού προς Σκλήθρο.

Το έργο τοποθετείται εντός των ορίων των περιοχών Natura και συγκεκριμένα στη Ζώνη Β1 της Ειδικής Ζώνης Διατήρησης (ΕΖΔ ή SAC) με κωδικό GR1420004 της προστατευόμενης περιοχής Κάρλα – Μαυροβούνι – Κεφαλόβρυσο Βελεστίνου – Νεοχώρι η οποία είναι και Τόπος Κοινοτικής Σημασίας (ΤΚΣ ή SCI) και υπάγεται ταυτόχρονα στη Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ ή SPA) με κωδικό GR1420006 Όρος Μαυροβούνι καθώς είναι επίσης και Καταφύγιο άγριας ζωής – όρος Μαυροβούνι με κωδικό Κ231 και υπόκειται σε αυστηρούς περιβαλλοντικούς περιορισμούς.

Στοιχεία του έργου

Προβλέπεται:

-Η κατασκευή κύριας οδού μήκους 12,10km περίπου

-Η κατασκευή του ισόπεδου κόμβου Κεραμιδίου (μορφής «ταυ»)

-Η κατασκευή ισόπεδου κόμβου Σκλήθρου (μορφής «ταυ»)

-Η αποκατάσταση των αγροτικών και δασικών οδών που συμβάλουν στην κύρια οδό.

-Η κατασκευή οπλισμένων επιχωμάτων και τοίχων αντιστήριξης

  • Το τμήμα της κύριας οδού στο Νομό Μαγνησίας αποτελεί νέα χάραξη βελτίωσης του υφιστάμενου χωματόδρομου, ενώ στο τμήμα του νομού Λάρισας βελτιώνει τον υφιστάμενο δρόμο. Για την κύρια οδό (κατηγορία ΑΙV) εφαρμόζεται η διατομή ε2 με μια λωρίδα ανά κατεύθυνση 3,00+0,25=3,25 μ., συνολικού πλάτους 6,50 μ., χωρίς τις πλευρικές διαμορφώσεις. Στις θέσεις επιχωμάτων το έρεισμα λαμβάνεται ίσο με 1,0 μ. (στο μεγαλύτερο μήκος) ενώ στις θέσεις ορυγμάτων είναι ίσο με 0,50 μ. Στις θέσεις επιχωμάτων, που θα απαιτηθεί η τοποθέτηση στηθαίου ασφαλείας, το έρεισμα λαμβάνεται ίσο με 1,50 μ.

Η αποκατάσταση των αγροτικών και δασικών οδών, που συμβάλλουν στην κύρια οδό, γίνεται με διατομές τύπου η ή η1.

  • Προβλέπονται τέσσερα πλατύσματα στάθμευσης.
  • Λόγω των αυστηρών περιβαλλοντικών περιορισμών  υπάρχουν περιοχές στένωσης της οδού.

Οι θέσεις αυτές είναι στο σύνολό τους τέσσερις (4) και προτείνονται, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες και την μορφολογία της περιοχής. Προσδιορίστηκαν κυρίως με περιβαλλοντικά κριτήρια σε συνδυασμό και με τα γεωλογικά στοιχεία του έργου. Ειδικότερα:

Σε δύο (2) θέσεις   επιλέχθηκε η πρόταση εφαρμογής πολύ μικρών επεμβάσεων, κατά κύριο λόγο ασφαλτόστρωσης της υφιστάμενης οδού σε πλάτος ίσο με 3,50 μέτρα ώστε στο τμήμα αυτό να λειτουργεί ως μονόδρομος και η κυκλοφορία να ρυθμίζεται με εγκατάσταση κατάλληλης φωτεινής σηματοδότησης.

Σε άλλες δύο (2) θέσεις επιλέχθηκε η εφαρμογή της διατομής τύπου ζ2 (οδός διπλής κατεύθυνσης με 2,75m ανά κατεύθυνση και έρεισμα) κατά ΟΜΟΕ.

Οδοστρωσία- Ασφαλτικά

Το συνολικό πάχος οδοστρώματος της κύριας αρτηρίας προβλέπεται 50cm, αποτελείται από δύο στρώσεις υπόβασης των 10cm, δύο στρώσεις βάσης των 10cm, μία (1) στρώση ασφαλτικής βάσης των 5cm (ΑΣ 31,5), μία (1) ασφαλτική στρώση κυκλοφορίας 5cm (ΑΣ 20)

         Υδραυλικά –Τεχνικά Έργα

Στο έργο προβλέπονται 37 κιβωτοειδείς οχετοί, 31 σωληνωτοί οχετοί, 18 καταβαθμοί, τοίχοι αντιστήριξης (τμήματα των οποίων εδράζονται επί πασσάλων) σε μήκος 1.115 μ. περίπου και οπλισμένο επίχωμα σε μήκος 4.180 μ. περίπου.

Η αποχέτευση – αποστράγγισης των όμβριων από το κατάστρωμα της οδού γίνεται με ελεύθερη ροή στην περιοχή των επιχωμάτων και στις θέσεις των ορυγμάτων εφαρμόζεται επενδεδυμένη τραπεζοειδής τάφρος βάθους 0,40m.

        Σήμανση –Ασφάλιση οδού

Προβλέπεται η τοποθέτηση οριζόντιας και κατακόρυφης μόνιμης σήμανσης και Σ.Α.Ο.

Μελέτη έργου

Για να καταστεί υλοποιήσιμο το  έργο  εκπονήθηκε  μελέτη  ποσού   1.280.570,22 ευρώ  με διαγωνισμό  ανοιχτής διαδικασίας το 2007 .

Η σύμβαση ανάθεσης εκπόνησης της μελέτης υπογράφηκε την 6η Νοεμβρίου 2008. Το φυσικό αντικείμενο της μελέτης ολοκληρώθηκε  στις 24 Μαρτίου 2016.

Οι περιβαλλοντικοί όροι, στο συγκεκριμένο έργο, ήταν καθοριστικοί για τη χάραξη και τα χαρακτηριστικά της οδού και άλλαξαν την πορεία εκπόνησης της μελέτης.

Η Έκδοση των περιβαλλοντικών όρων καθυστέρησε σημαντικά την ολοκλήρωση της μελέτης  ( για την έκδοση της ΠΠΕ από  3-4-2009 έως 9-11-2011)  και  η ΑΕΠΟ από 27-12-2012 έως 11-12- 2014 )

Επίσης στα πλαίσια πραγματοποίησης των γεωτεχνικών ερευνών της παραπάνω  μελέτης έλαβαν χώρα οι εξής 2 συμβάσεις γεωτεχνικών ερευνών  ποσών 301.705,00  ευρώ  και 96.626,81 ευρώ.

Tags: ,

Κέλλας: Έρχονται προσλήψεις στις Ένοπλες Δυνάμεις

Ενημερωτική συνάντηση είχαν ο αν. γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας, Χρήστος Κέλλας, με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο, στο Πεντάγωνο.

Ο Λαρισαίος πολιτικός ενημερώθηκε αναλυτικά για τις νέες προκλήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, καθώς και για την επιχειρησιακή ετοιμότητα και το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων, το έργο των οποίων εξήρε.

Οι δύο άνδρες συζήτησαν για τα εξοπλιστικά, εστιάζοντας στην αγορά των γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών Rafale και στην απόκτηση F-35 καθώς και στην ενδεχόμενη ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού με δύο φρεγάτες.

Επιπλέον, ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις προσλήψεις Οπλιτών Βραχείας Ανακατάταξης στο αμέσως προσεχές διάστημα και ΕΠΟΠ τους επόμενους μήνες, στο πλαίσιο του προγραμματισμού της στελέχωσης των Ενόπλων Δυνάμεων με νέο προσωπικό, ώστε να μειωθεί ο μέσος όρος ηλικίας στο στράτευμα.

Αποχωρώντας από το Πεντάγωνο, ο κ. Κέλλας δήλωσε:

«Με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, με τον οποίο μας συνδέει και προσωπική φιλία, είχαμε μία εξαιρετικά εποικοδομητική συνεργασία. Ενημερώθηκα για τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο καθώς και για την πορεία εξοπλισμού και στελέχωσης των Ενόπλων Δυνάμεων με νέα όπλα και νέο προσωπικό.

Η κυβέρνησή μας έχει θέσει ως κύρια προτεραιότητα την ενίσχυση της εθνικής μας ασφάλειας και προς τον σκοπό αυτό αξιοποιεί κάθε μέσο που έχει στη διάθεσή της. Υπερασπιζόμαστε το διεθνές δίκαιο και δεν κάνουμε ούτε βήμα πίσω στην προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Εκ μέρους όλων των Λαρισαίων, θέλω να ευχαριστήσω τους άνδρες και τις γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων, που επαγρυπνούν 24ώρου βάσεως σε αέρα, θάλασσα και ξηρά, προκειμένου η χώρα μας να είναι ασφαλής και αυτοδύναμη».

Tags: , ,

Θανάσης Παιδής για τα κρούσματα κορωνοϊού: Περαστικά στα μέλη της ομάδας

Σε δήλωσή του ο Θανάσης Παιδής, μετά τα κρούσματα κορωνοϊού που εντοπίστηκαν σε μέλη ομάδας της Ελασσόνας, επισημαίνει τα εξής:

«Καθώς οι ημέρες που διανύουμε αποδεικνύουν ότι ο κορωνοϊός βρίσκεται δίπλα μας, σε ανθρώπους που γνωρίζουμε, στις περιοχές που κινούμαστε, γίνεται απαραίτητο να κατανοήσουμε ότι οφείλουμε να τηρούμε το σύνολο των μέτρων προστασίας που έχουν ανακοινώσει οι ειδικοί.

Είναι ώρα ευθύνης για όλους μας. Σε καμία περίπτωση δεν χωρά εφησυχασμός και πλημμελή τήρηση των κανόνων που αφορούν τόσο την υγιεινή, όσο και την παρουσία μας σε κάθε έκφανση της καθημερινότητας.

Ήδη έχω επικοινωνήσει τηλεφωνικά με στελέχη της ομάδας. Μέσω αυτών ευχήθηκα από καρδιάς περαστικά και ταχεία ανάρρωση στα μέλη που νόσησαν. Τις επόμενες ημέρες θα χρειαστεί υπομονή και κουράγιο ώστε να γίνουν όσα πρέπει για να περάσουν οι συνέπειες του ιού.

Για ακόμη μία φορά απευθύνω έκκληση προς όλους… Ο κορωνοϊός δεν κάνει εξαιρέσεις. Τηρήστε όσα ανακοινώνουν οι ειδικοί και οι αρμόδιοι φορείς για την μεγαλύτερη δυνατή θωράκιση των τοπικών κοινωνιών μας από την πανδημία. Προστατεύστε τους εαυτούς σας, αυτούς που αγαπάτε, όπως επίσης και τους συμπολίτες που βρίσκονται στον περίγυρό σας και ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Πρέπει όλοι να έχουμε συναίσθηση της κρισιμότητας των στιγμών, οι οποίες επιτάσσουν προσοχή και εφαρμογή των μέτρων. Μόνο έτσι θα καταφέρουμε να περάσουμε και αυτήν την κρίση» υπογράμμισε, κλείνοντας, ο Θανάσης Παιδής.

 

Tags: , ,

Ενισχύεται με 10 νέα σύγχρονα ασθενοφόρα το ΕΚΑΒ στη Θεσσαλία

Με 10 νέα ασθενοφόρα, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014 -2020,  εξοπλίζεται το επόμενο διάστημα το ΕΚΑΒ για να καλυφθούν οι ανάγκες του στη Θεσσαλία. Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας έδωσε την έγκριση για την υπογραφή της σύμβαση του έργου προϋπολογισμού ποσό 669.352 ευρώ. Δικαιούχος του έργου είναι το ΕΚΑΒ.

«Σε συνεργασία με τη διοίκηση του ΕΚΑΒ και την Διαχειριστική Αρχή του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020 εξοπλίζουμε το ΕΚΑΒ στη Θεσσαλία με 10 νέα σύγχρονα ασθενοφόρα. Εντάξαμε στο ΈΣΠΑ Θεσσαλίας 2014 -2020 τον Ιούνιο του 2017 και η σύμβαση υπογράφεται σήμερα. Κάλλιο αργά παρά ποτέ λέει ο ελληνικός λαός» δηλώνει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. «Για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης  έχουμε σχεδιάσει μέσα από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας τη χρηματοδότηση έργων προμήθειας εξοπλισμού ύψους 8 εκατ. ευρώ. και κάνω έκκληση στις διοικήσεις των Νοσοκομείων να τρέξουν γρήγορα για την προμήθεια του αναγκαίου ιατροτεχνικού εξοπλισμού. Η εποχή είναι αναθεωρητική και χρειαζόμαστε ταχύτητα, αυτοματισμό και απλοποίηση των διαδικασιών για την υλοποίηση των αναγκαίων έργων που υπηρετούν τον άνθρωπο»

Τι αφορά το έργο

Η εν λόγω σύμβαση αφορά στην προμήθεια δέκα (10) ασθενοφόρων οχημάτων τύπου «B» για τις ανάγκες του Ε.Κ.Α.Β. στη Θεσσαλία. Πρόκειται για 10 οχήματα «VAN’» κλειστού τύπου που πληρούν τις απαιτήσεις των Ευρωπαϊκών προτύπων CEN EN 1789 για ασθενοφόρα τύπου «Β». Το ασθενοφόρο τύπου «Β» έχει την δυνατότητα βασικής υποστήριξης ζωτικών λειτουργιών και διακομιδής του πάσχοντος και δυνητικά (σε έκτακτες περιστάσεις) μεταφορά και υποστήριξη δύο ασθενών.
Διασφαλίζονται επιπροσθέτως οι μικρότερες δυνατές εξωτερικές διαστάσεις που καθιστούν τα οχήματα ευέλικτα στην κίνηση σε πόλεις. Τέλος, διαθέτουν επαρκή ισχύ κινητήρα για να ανταποκρίνονται στις λειτουργικές τους ανάγκες.

Ο εξοπλισμός τους αποτελείται ενδεικτικά από: Φορείο ασθενούς,  Ειδική ηλεκτρική βάση φορείου, Εφεδρικό (σπαστό) φορείο ασθενούς, Φορείο πολυτραυματία (scoop), Κάθισμα μεταφοράς ασθενούς, Στρώμα κενού, Σανίδα ακινητοποίησης πολυτραυματία, Παροχές Οξυγόνου, Φορητή παροχή Οξυγόνου, Συσκευή Τεχνητού Αερισμού (AMBU) με τα παρελκόμενά της, Φορητή Ηλεκτρική Αναρρόφηση, Πιεσόμετρο χειροκίνητο, Παλμικό Οξύμετρο, Στηθοσκόπιο, Διαγνωστικός φωτισμός, Αυτόματος Εξωτερικός Απινιδωτής (AED), Ειδική Βαλίτσα Πρώτων Βοηθειών,κλπ.

 

Tags: , ,

Συνεχίζονται οι έλεγχοι σε λαϊκές αγορές και καταστήματα από την Περιφέρεια

Εκτεταμένοι έλεγχοι πραγματοποιούνται από κλιμάκια της Διεύθυνσης Ανάπτυξης του Τμήματος Εμπορίου σε λαϊκές αγορές της Π.Ε. Λάρισας για την εφαρμογή των μέτρων προστασίας της δημοσίας υγείας από την πανδημία. Παράλληλα κλιμάκια της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Π.Ε. Λάρισας συνεχίζουν τους ελέγχους σε που αφορούν τους κανόνες τήρησης αποστάσεων και άλλων μέτρων προστασίας σε καταστήματα, με στόχο τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού.

«Όλοι θα κληθούμε από την ίδια τη ζωή να αντιμετωπίσουμε με ψυχραιμία, ωριμότητα, πρόνοια και φυσικά αλληλεγγύη την πανδημία covid 19, τηρώντας τα μέτρα προστασίας» δηλώνει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.

Tags:

18 νέα κρούσματα Covid στη Θεσσαλία

Το Συντονιστικό Όργανο της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την αντιμετώπιση της κρίσης του Covid 19, ενημερώνει καθημερινά και με πλήρη εγκυρότητα τις κοινότητες στους τέσσερις θεσσαλικούς Νομούς για την εξέλιξη της ασθένειας σε υπάρχουσες και νέες εστίες. Τα στοιχεία των νέων κρουσμάτων αντλούνται από τις ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ καθώς και από δημόσια και ιδιωτικά εργαστήρια στα οποία πραγματοποιούνται οι σχετικοί έλεγχοι. Η ενημέρωση πραγματοποιείται με βασικό γνώμονα την ενημέρωση της θεσσαλικής κοινωνίας και την προστασία των προσωπικών δεδομένων και της υπόληψης των ανθρώπων που νοσούν.

Από  18/10/2020 ώρα 14:00 έως 19/10/2020 ώρα 14:00

-Στην περιοχή των Τρικάλων

Καταγράφηκαν 9 νέα κρούσματα Covid -19.

Όλα τα κρούσματα αποτελούν επαφές κρουσμάτων (05/10/2020)-(16/10/2020) και προέκυψαν εφτά κατόπιν Ιχνηλατήσεως και δύο κατόπιν εξέτασης σε ιδιωτικό εργαστήριο.

-Στην περιοχή της Λάρισας

Καταγράφηκαν 7 νέα κρούσματα Covid -19.

3 κρούσματα αποτελούν επαφές κρουσμάτων (13/10/2020)-(17/10/2020) και εξετάστηκαν δύο στο Γ.Ν. Λάρισας και ένα στο Π.Γ.Ν.  Λάρισας ενώ 4 ακόμη κρούσματα προέκυψαν κατόπιν εξέτασης σε ιδιωτικά εργαστήρια δύο από τα οποία προέρχονται απο τη συρροή κρουσμάτων σε αθλητικό σωματείο της Ελασσόνας, ένα χωρίς ενδείξεις επιδημιολογικής σύνδεσης και ένα κατόπιν επαφής με κρούσμα άλλης γεωγραφικής περιοχής

-Στην περιοχή της Καρδίτσας

Καταγράφηκε 1 νέο κρούσμα Covid -19.

Εξετάστηκε στο Γ.Ν. Καρδίτσας κατόπιν συμπτωματολογίας.

-Στην περιοχή της Σκιάθου

Καταγράφηκε 1 νέο κρούσμα Covid -19.

Εξετάστηκε στο κέντρο υγείας του νησιού κατόπιν συμπτωματολογίας.

Tags: , ,

Σύσκεψη για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού στην Περιφέρεια

Σύσκεψη για τον καλύτερο συντονισμό  υγειονομικών αρχών και ελεγκτικών μηχανισμών μετά την ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων στη Λάρισα, με στόχο  τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού συγκάλεσε  ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός με τη συμμετοχή του αναπληρωτή Διοικητή του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας Γιώργου Αποστολίνα, του Διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας Γρηγόριου Βλαχάκη, των Αντιπεριφερειαρχών Χρήστου Καλομπάτσιου, Νίκου Λιούπα και Γιώργου Λαδόπουλου, του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου και Γενικού Γραμματέα του ιατρικού Συλλόγου Λάρισας Βασίλειου Πινακά, του  Περιφερειακού Συμβούλου και διευθυντή της ΜΕΘ Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας Απόστολου Κομνού και της επικεφαλής των ΚΟΜΥ στη Θεσσαλία Ράνιας Πινακά. Συμμετείχε ακόμη μέσω τηλεδιάσκεψης ο  καθηγητή Υγιεινής και Επιδημιολογίας Χρήστος Χατζηχριστοδούλου.

Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης ο Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός δήλωσε τα εξής:

«Ο ιός covid 19 εξαπλώνεται και διατηρεί αφανής εστίες μετάδοσης παντού . Είναι ένας αόρατος εχθρός που κυκλοφορεί ελεύθερος. Χωρίς το δημόσιο αγαθό της υγείας όλα τελούν υπό  αίρεση. Εργασία και ζωή, ευημερία και ζωή. Γνωρίζουμε ότι υπάρχει ένα λεπτό νήμα μεταξύ της προφύλαξης και της εργασίας. Αλλά πρέπει να δώσουμε ο καθένας και η καθεμιά τον καλύτερο εαυτό μας για να διατηρήσουμε τη ζωή μας και να επαναφέρουμε την κανονικότητα. Ο δρόμος για την επιστροφή της κανονικότητας είναι δύσκολος, ανηφορικός και μακρύς. Η αναστάτωση που προκαλεί ο covid – 19 στις ζωές των ανθρώπων και στις οικονομίες μπορεί να περιοριστεί όταν συνδυάζονται τα μέτρα προστασίας, ο έγκυρος εντοπισμός (ιχνηλάτηση) και  η ανταπόκριση στην αντιμετώπιση των λοιμόξεων. Τα μέτρα προστασίας είναι σύμβολο αλληλεγγύης. Ουδείς άτρωτος. Μάσκα, απόσταση, καθαριότητα και προσωπική υγιεινή.

Συνεργαζόμαστε με τα νοσοκομεία, τους Ιατρικούς Συλλόγους, τους γιατρούς, τις ΚΟΜΥ, τον ΕΟΔΥ, την πανεπιστημιακή κοινότητα, την 5η ΥΠΕ και τους δήμους ενώνουμε τις δυνάμεις για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το βαθμό διάδοσης του covid  19. Ήδη γίνονται έλεγχοι παντού στις λαϊκές αγορές και στα καταστήματα. Γίνεται αναδιοργάνωση  για την αντιμετώπιση της κατάστασης γιατί έχει αλλάξει η δυναμική εξάπλωσης. Τις επόμενες μέρες πραγματοποιείται σύσκεψη των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση, στην ιχνηλάτηση και στον έλεγχο καθώς μας ανησυχεί η μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων.

Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας λειτουργούν καλά οι δομές του ΕΟΔΥ γιατί πραγματοποιούνται πολλές και στοχευμένες ιχνηλατήσεις. Αλλά στις ιχνηλατήσεις χρειάζεται η βοήθεια των ανθρώπων λέγοντας την αλήθεια.  Βρισκόμαστε σε μια έξαρση της κατάστασης και απαιτείται το σύστημα δημόσιας υγείας να είναι έτοιμο να ανταποκριθεί. Γιατί τα νοσοκομεία είναι και για ήπιες μορφές κορωνοϊού και για δύσκολες μορφές που διασωληνώνονται αλλά είναι και για περιπτώσεις νοσηλείας σε θάλαμο αρνητικής πίεσης. Τα κρεβάτια δεν είναι απεριόριστα. Γι’ αυτό με τη μείωση της ροής της διάδοσης αυξάνουμε τη χωρητικότητα των νοσοκομείων.

Τα Κέντρα Υγείας της Θεσσαλίας αλλά και το πρώην ΙΚΑ στο Βόλο πρόκειται να λαμβάνουν δείγματα και να κάνουν διαγνωστικά τεστ covid -19 (ίσως και rapid test) μετά τη συνεργασία με το Διοικητή της 5ης ΥΠΕ κ. Φώτη Σερέτη. Βρισκόμαστε σε μια συνεχή εγρήγορση για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση. Είναι υπόθεση όλων μας να βοηθήσουμε τους ίδιους μας τους εαυτούς. τους συνανθρώπους και τις οικογένειες μας».

Από την πλευρά του ο Διευθυντής ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας Απόστολος Κομνός δήλωσε τα εξής:

«Είδαμε με στενοχώρια της τελευταίες μέρες να αυξάνονται τα κρούσματα  θετικών στο κορωνοιό ασθενών  στα νοσοκομεία της πόλης μας. Ενώ αυξάνεται ο αριθμός των νοσηλευομένων στις κλίνες covid  19 όπως στις ΜΕΘ. Αυτό αποτελεί ερέθισμα για να ξεκινήσουν κάποιες διαδικασίες ενημέρωσης των πολιτών για τη τήρηση των μέτρων προστασίας. Τήρηση αποστάσεων, πλύσιμο χεριών και η χρήση μάσκας. Η χρήση μάσκας πρέπει να τηρείται παντού και σε κλειστούς και σε ανοικτούς χώρους. Αυτά πρέπει να τηρηθούν για να μην έχουμε άσχημες καταστάσεις στα νοσοκομεία της πόλης μας».

Tags: ,

Διακοπή νερού στις οδούς 23ης Οκτωβρίου και Ζαλοκώστα την Τρίτη 20/10

Η Δ.Ε.Υ.Α.Λ. ανακοινώνει ότι την Τρίτη 20 Οκτωβρίου και από ώρα 9:00 π.μ. μέχρι 10:00 π.μ. θα γίνει διακοπή νερού λόγω προγραμματισμένων εργασιών ύδρευσης στις οδούς:

  • 23ης Οκτωβρίου (από Νικηταρά μέχρι Λ. Κατσώνη)
  • Ζαλοκώστα (στο τμήμα προς 23ης Οκτωβρίου)

 

Tags: ,

Ευχέλαιο με λείψανα Αγίων στον Άγιο Αχίλλιο

Στις 6 το απόγευμα της Παρασκευής 23 Οκτωβρίου θα τελεστεί στον Άγιο Αχίλλιο το Μυστήριο του Ευχελαίου, που θεμελιώνεται στους λόγους του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου. Κατά τη διάρκεια του Ευχελαίου οι πιστοί θα έχουν την ευκαιρία να προσκυνήσουν πολλά ιερά ΛΕΙΨΑΝΑ ΑΓΙΩΝ, όπως του αγ.Αχιλλίου, του αγ.Λουκά Συμφερουπόλεως, της αγ.Αναστασίας Ρωμαίας, του αγ.Νίκωνος του »μετανοείτε», της αγ.Μαρίνης, του αγ.Νεκταρίου, του αγ.Νικολάου του Πλανά, της αγ.Χριστίνης, των αγίων Ραφαήλ και Νικολάου εν Λέσβω, του αγ.Ιωάννου Μονεμβασιώτου, του αγ.Γεδεών, του αγίου Γεωργίου Ραψάνης, του αγίου Ιωάννου του καλυβίτου και άλλων.

Tags: , ,

Συνελήφθη ένα άτομο στη Λάρισα για κλοπή μπαταριών από τις εγκαταστάσεις του Ο.Σ.Ε.

Συνελήφθη στις 17-10-2020 το μεσημέρι στη Λάρισα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Λάρισας, ένα άτομο, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για το αδίκημα της κλοπής.

Ειδικότερα, προχθές το πρωί, ο δράστης αφαίρεσε -7- μεταχειρισμένες μπαταρίες, οι οποίες ήταν αποθηκευμένες εντός των εγκαταστάσεων του Ο.Σ.Ε. της πόλης και τις οποίες στη συνέχεια παρέδωσε σε επιχείρηση εμπορίας κατασκευής και περισυλλογής ηλεκτρικών συσσωρευτών αντί του χρηματικού ποσού των -100- ευρώ.

Το παραπάνω χρηματικό ποσό βρέθηκε στην κατοχή του δράστη και κατασχέθηκε.

Επιπλέον, οι επτά αφαιρεθείσες μπαταρίες κατασχέθηκαν και αποδόθηκαν σε υπεύθυνο του οργανισμού.

Από την πρόοδο της αστυνομικής έρευνας εξακριβώθηκε ότι ο συλληφθείς, ενεργώντας με τον ίδιο τρόπο, κατά το χρονικό διάστημα από 11-08-2020 έως 19-09-2020 αφαίρεσε σε πέντε διαφορετικές περιπτώσεις άλλες -29-  μεταχειρισμένες μπαταρίες από τον ίδιο χώρο, τις οποίες ομοίως παρέδωσε στην προαναφερόμενη επιχείρηση, αντί του χρηματικού ποσού των -300- ευρώ.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λάρισας, ενώ την προανάκριση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Λάρισας.

Tags: , , ,

Αποκαθίσταται η αγροτική οδοποιία στο σύνολο του Δήμου Αγιάς

Ξεκινούν άμεσα οι εργασίες  για την αποκατάσταση της αγροτικής οδοποιίας σε όλες τις τοπικές κοινότητες του Δήμου Αγιάς, που υπέστησαν ζημιές από τη θεομηνία του 2017. Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός και ο Δήμαρχος Αγιάς Αντώνης Γκουντάρας υπέγραψαν τη σύμβαση του έργου για την ενίσχυση των ανθρώπων της παραγωγής, προϋπολογισμού 722.000 ευρώ με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Στην υπογραφή της σύμβασης παραβρέθηκαν ο Αντιδήμαρχος Ανάπτυξης Αγιάς και πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βαγγέλης Κρανιώτης, η αν. προϊσταμένη του Τμήματος Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Αθανασία Μπαρτζώκα και ο προϊστάμενος Τεχνικών Έργων Π.Ε. Λάρισας Χρήστος Ντάγιας.

Δήμαρχος Αγιάς Αντώνης Γκουντάρας:

«Υπογράψαμε τη σύμβαση ενός έργου ζωτικής σημασίας για το Δήμο Αγιάς. Αφορά εργασίες σε αγροτικούς δρόμους σε όλες τις τοπικές κοινότητες του Δήμου. Πρόκειται για καθαρισμούς δρόμων, χαλικοστοστρώσεις, μικρά τεχνικά κ.α. Είναι ένα έργο το οποίο θα δώσει ανάσα στους αγρότες της περιοχής για να μπορούν να μετακινηθούν ευκολότερα  και να έχουν καλύτερη πρόσβαση στα κτήματά τους. Το έργο αυτό έρχεται σε μια περίοδο που έχουμε την χρονική άνεση να κάνουμε τις αποκαταστάσεις και τις βελτιώσεις που χρειάζονται, έτσι ώστε τη νέα καλλιεργητική περίοδο οι αγρότες να έχουν καλύτερους δρόμους προς χρήση. Ευχαριστώ τον Περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό, το Περιφερειακό Συμβούλιο και τις Υπηρεσίες της Περιφέρειας και του Δήμου  για την συνεργασία».

 

Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός:

«Με προγραμματισμό, συνεργασία, σοβαρότητα και υπευθυνότητα σχεδιάζουμε έργα με σεβασμό στους ανθρώπους της παραγωγής και αξιοποιούμε κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο. Με τον δήμαρχο Αντώνη Γκουντάρα συνεργαζόμαστε για να βοηθήσουμε τους ανθρώπου του μόχθου,  γιατί χωρίς παραγωγή δεν υπάρχει ζωή, δεν υπάρχουν τα χωριά μας, δεν υπάρχει η ύπαιθρος και δεν υπάρχει Ελλάδα. Γι’ αυτό και μετά τις ζημιές που είχαμε στους αγροτικούς δρόμους, καταθέσαμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα παρεμβάσεων μικρής κλίμακας και προχωρούμε μια σειρά από έργα όπως αντιπλημμυρικά, καθαρισμούς ρεμάτων κ.α. Μέσα στο πρόγραμμα αυτό εντάσσεται και η αποκατάσταση των αγροτικών δρόμων που υπέστησαν ζημιές από θεομηνία, σε όλες τις τοπικές κοινότητες του Δήμου.   Δυστυχώς η γραφειοκρατία καλά κρατεί, θέτει συνεχώς εμπόδια και καθυστερεί την γρήγορη ολοκλήρωση των έργων. Χρειάζεται ταχύτητα, αυτοματισμός και απλοποίηση. Τα έργα χρειάζεται να προχωρούν γρήγορα γιατί δίνουν δουλειά στον κόσμο, χρήμα στην κοινωνία, την πραγματική οικονομία και το κράτος και διασφαλίζουν την ανταγωνιστικότητα των αγροτικών μας  προϊόντων».

Στοιχεία του έργου

Αντικείμενο του έργου  αποτελεί η εκτέλεση εργασιών για την αποκατάσταση ζημιών αγροτικής οδοποιίας του Δ. Αγιάς, μετά από ισχυρές βροχοπτώσεις που έπληξαν την Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας, μεταξύ των οποίων και περιοχές του Δήμου Αγιάς, που είχαν σαν αποτέλεσμα την πρόκληση εκτεταμένων ζημιών τόσο στο οδικό δίκτυο όσο και στις λοιπές υποδομές του Δήμου.

Συγκεκριμένα, κατά το χρονικό διάστημα  από 15 ως 17 Νοεμβρίου 2017 λόγω της πρωτοφανούς θεομηνίας σημειώθηκαν υποχωρήσεις ερεισμάτων και πρανών σε μεγάλα τμήματα της αγροτικής οδοποιίας, υποσκαφές και ρηγματώσεις στα καταστρώματα, πλήρωση χανδάκων με φερτά υλικά, καταπτώσεις και κατολισθήσεις στο έδαφος με αποτέλεσμα η πρόσβαση σε πολλά σημεία είτε να έχει διακοπεί είτε να καθίσταται εξαιρετικά δυσχερείς με κίνδυνο ατυχημάτων.

Η αγροτική οδοποιία χρησιμοποιείται καθημερινά από πληθώρα πολιτών του δήμου καθώς αποτελεί κατά κύριο λόγο αγροτική περιοχή, με την γεωργική γη να καταλαμβάνει σημαντικό ποσοστό επιφάνειας στα διοικητικά όρια του Δήμου. Οι αγροτικές καλλιέργειες και οι κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις έχουν πληγεί καθώς η πρόσβαση σε αυτές γίνεται με μεγάλη δυσκολία με αποτέλεσμα να μην επιτυγχάνεται η βέλτιστη φροντίδα των εκμεταλλεύσεων. Για το λόγο αυτό θεωρείται μείζονος σημασίας η αποκατάσταση των ζημιών της αγροτικής οδοποιίας, προκειμένου να εξασφαλίζεται ομαλά η πρόσβαση προς τις αγροτικές καλλιέργειες και τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις της περιοχής.

Πιο συγκεκριμένα πρόκειται να γίνουν οι παρακάτω εργασίες:

-Άρση καταπτώσεων ή κατολισθήσεων εδάφους από τα πρανή των δρόμων, που πιθανόν πρόεκυψαν κατά τη διάρκεια του χειμώνα και απομάκρυνση τους από το κατάστρωμα της οδού, ώστε να αποκατασταθεί η ομαλή και ασφαλής διέλευση των οχημάτων.

-Καθαρισμός και μόρφωση τάφρων σε κάθε είδος έδαφος για την συλλογή και απορροή των όμβριων υδάτων με σκοπό την προστασία των χωματόδρομων.

-Προμήθεια αμμοχαλικωδών υλικών και Επίστρωση του καταστρώματος αγροτικών οδών

-Ισοπέδωση και μόρφωση της επιφάνειας του καταστρώματος αγροτικών οδών

-Εκτέλεση τεχνικών εργασιών για τις αποκαταστάσεις υφιστάμενων ραμπών και θέσεων διέλευσης ρεμάτων

 

Tags: , ,

Το “αγκάθι” των Πρεσπών – Του Μάξιμου Χαρακόπουλου

Την επομένη της υπογραφής της Συμφωνίας των Πρεσπών συμμετείχα στην 29η  Διάσκεψη των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων της ΕΕ (COSAC), που έλαβε  χώρα στη Σόφια της Βουλγαρίας στις 18.06.18. Το πρόσωπο της ημέρας ήταν ο τότε υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ, ο οποίος ως εισηγητής στο πάνελ της Διάσκεψης είχε μιλήσει σε πανηγυρικούς τόνους για τη συμφωνία που υπέγραψε με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά. Ως “παραφωνία”, στη σχεδόν εορταστική ατμόσφαιρα, υπήρξε η δική μου παρέμβαση.

Απαντώντας στον υπουργό Εξωτερικών των Σκοπίων που απευθύνθηκε στη Διάσκεψη στην αγγλική είπα ότι “αν ο κ. Ντιμιτρόφ μας μίλαγε στη μητρική του γλώσσα όλοι θα αντιλαμβάνονταν ότι η γλώσσα που βαφτίστηκε “μακεδονική” είναι βουλγαρική διάλεκτος”. Τα θυμήθηκα όλα αυτά διαβάζοντας την είδηση ότι η Βουλγαρία ουσιαστικά θέτει βέτο στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας με την ΕΕ, που ήταν να αρχίσουν τον Δεκέμβριο, μέχρις ότου τα Σκόπια παραδεχθούν ότι ιστορικά και γλωσσικά αποτελούν τμήμα της Βουλγαρίας.

Βεβαίως, η Συμφωνία των Πρεσπών δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από την Ελλάδα που την έχει υπογράψει. Με την πρεμούρα των κυρίων Τσίπρα και Κοτζιά να την ολοκληρώσουν άρον-άρον αναγνωρίστηκε μακεδονική γλώσσα και μακεδονική ταυτότητα. Όμως, η Σόφια δεν συμφωνεί. Και όσον αφορά τη γλώσσα η αλήθεια είναι πρόδηλη. Γιατί η “μακεδονική” γλώσσα είναι τόσο κοντά στα βουλγάρικα που δεν χρειάζονται καν μετάφραση. Όπως οι αδελφοί μας Κύπριοι δεν χρειάζονται μετάφραση όταν μιλούν Ελλαδίτες.

Μπορεί η ανεξέλεγκτη τουρκική επιθετικότητα να περιορίζει την ενασχόληση με τα τεκταινόμενα στη βόρεια γειτονιά μας, ωστόσο η αλήθεια είναι ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά με την εφαρμογή της περιβόητης συμφωνίας. Τα σχολικά βιβλία της γείτονος συνεχίζουν να διδάσκουν τον “μακεδονικό” αλυτρωτισμό, η επιτροπή παρακολούθησης εφαρμογής των δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει τα Σκόπια δεν λειτουργεί, το πρόβλημα με την εμπορική χρήση του όρου “Μακεδονικό” παραμένει μετέωρο, και η Βόρεια Μακεδονία συνεχίζει να χρησιμοποιεί στις διεθνείς αγορές το ίδιο λογότυπο, που προϊόντος του χρόνου καθιερώνεται. Ακόμη, λοιπόν, και η κολοβή Συμφωνία των Πρεσπών δεν εφαρμόζεται στο σύνολό της κι αυτό θα πρέπει να μας προβληματίσει…

 

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος είναι Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υπουργός.

 

Στη φωτ.: Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος στη Διάσκεψη της Σόφιας απευθυνόμενος στον τότε υπ. Εξωτερικών των Σκοπίων Νίκολα Ντιμιτρόφ

Tags: , ,

Υπογράφηκε η σύμβαση για τη μελέτη της παράκαμψης Γιάννουλης

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός υπέγραψε τη σύμβαση για την εκπόνηση της «Μελέτης  στην Ε.Ο. Λάρισας – Κοζάνης. Τμήμα Λάρισα – Γιάννουλη», προϋπολογισμού 898.704,05  ευρώ με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Η μελέτη οδηγεί σε  νέο, ασφαλή οδικό άξονα μήκους 6 χλμ. που θα παρακάμπτει τον οικισμό της Γιάννουλης, παράπλευρο δίκτυο για την εξυπηρέτηση των παρόδιων ιδιοκτησιών, 3 κυκλικούς κόμβους για τη σύνδεση του νέου άξονα με τις οδούς  προς Φαλάνη, Αμπελώνα  και Τύρναβο και νέα γέφυρα τον Πηνειό ποταμό.

Κώστας Αγοραστός, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας:

«Η Περιφέρεια Θεσσαλίας με στρατηγική και ταχύτητα έχει ξεκινήσει μια σειρά μελετών για την αναβάθμιση όλων των επαρχιακών δρόμων στην Θεσσαλία. Σήμερα υπογράψαμε τη σύμβαση ενός σημαντικού δρόμου, της παράκαμψης Γιάννουλης, μήκους 6 χιλιομέτρων, στο δρόμο  Λάρισας-Τυρνάβου. Χρειάζεται αναβάθμιση ο δρόμος αυτός γιατί αποτελεί διευρωπαϊκό δίκτυο και έτσι όπως είναι σήμερα  δεν πληροί τις προϋποθέσεις. Χρειάζεται λοιπόν να δημιουργήσουμε ένα καινούργιο τμήμα για να μην έχουμε διέλευση οχημάτων βαρέως τύπου μέσα από τη  Γιάννουλη, αλλά ταυτόχρονα να βοηθήσουμε την κυκλοφορία της Φαλάνης και του Αμπελώνα.  Οι διαδικασίες του ελληνικού κράτους πρέπει να αλλάξουν διότι μόνο με μεγάλες ταχύτητες μπορεί η χώρα να αλλάξει. Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών βρίσκεται σε διαδικασία επιτάχυνσης και απλοποίησης του νομοθετικού πλαισίου. Χρειάζεται ταχύτητα και σοβαρή δουλειά και από τους μελετητές ώστε να είναι εφαρμόσιμες οι μελέτες και να προχωρούν γρήγορα οι διαδικασίες. Θέλω να ευχαριστήσω τις υπηρεσίες μας γιατί η δουλειά που κάνουν είναι πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα και  το ελληνικό δημόσιο. Εργάζονται αποτελεσματικά και τρέχουν με γρήγορο ρυθμό τις απαραίτητες διαδικασίες για να ολοκληρώσουν ένα πολύ μεγάλο αριθμό μελετών που έχουμε σε εξέλιξη και που οδηγούν σε έργα που δημιουργούν θέσεις εργασίας και φέρνουν χρήμα στην τοπική  οικονομία».

 

Η νέα χάραξη

Στην παρούσα μελέτη προβλέπεται να γίνει νέα χάραξη που θα διέρχεται εκτός του οικισμού της Γιάννουλης. Πρόκειται για υπεραστική οδό που κατατάσσεται στην κατηγορία ΑΙΙΙ σε αντιστοιχία με τις ΟΜΟΕ – ΛΚΟΔ.  Το συνολικό μήκος υπολογίζεται περί τα 6 km ενώ η διατομή της κύριας αρτηρίας που προτείνεται είναι με διαχωρισμένες κινήσεις με  δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση (διατομή β4ν* των ΟΜΟΕ-Δ). Η εξυπηρέτηση των παρόδιων ιδιοκτησιών θα γίνεται με περιορισμούς για αυτό θα μελετηθεί παράπλευρο δίκτυο όπου χρειάζεται, επίσης προτείνεται και η μελέτη ισόπεδων / κυκλικών κόμβων για την σύνδεση του νέου άξονα με τις οδούς  προς Φαλάνη, Αμπελώνα  και Τύρναβο.    Τέλος θα απαιτηθεί και η μελέτη νέας γέφυρας στο ποταμό Πηνειό της οποίας οι διαστάσεις θα προκύψουν από την μελέτη σύμφωνα με τις εγκεκριμένες προδιαγραφές και τα δεδομένα του χώρου τοποθέτησης του τεχνικού.

Σκοπιμότητα

Η υφιστάμενη οδός Λάρισας – Κοζάνης από παράκαμψη Λάρισας έως και Γιάννουλη διέρχεται από αστικοποιημένη περιοχή του Δήμου Λάρισας αλλά και από το κέντρο του δημοτικού διαμερίσματος της Γιάννουλης. Με την παρούσα πρόταση μελέτης σχεδιάζεται η παράκαμψη των αστικών περιοχών από τις οποίες διέρχεται σήμερα η ΕΟ Λάρισας-Κοζάνης και ειδικότερα σχεδιάζεται η παράκαμψη της Γιάννουλης και η σύνδεσή της με την Παράκαμψη Λάρισας.

Ο υφιστάμενος οδικός άξονας χαρακτηρίζεται: α)από υψηλούς αριθμό καθημερινών μετακινήσεων οικιστών, β)από σημαντικό φόρτο οχημάτων από και προς Κοζάνη με σημαντικό ποσοστό βαρέων και γ)από έντονη παρόδια δόμηση τόσο οικιστική όσο και εγκαταστάσεων εμπορικού χαρακτήρα. Επομένως, είναι απαραίτητη η αναβάθμισή του για την βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την αύξηση της λειτουργικότητάς του.

Με την εν λόγω παράκαμψη επιτυγχάνεται σημαντική περιβαλλοντική αναβάθμιση της Γιάννουλης αλλά και των λοιπών αστικών περιοχών που επιβαρύνονται με υπεραστική κυκλοφορία.

Η διέλευση του άξονα από το κέντρο της Γιάννουλης δεν επιτρέπει την αναβάθμιση του υφιστάμενου άξονα Λάρισα –Κοζάνης, η οποία επιβάλλεται από τον κανονισμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου 1315-15, σύμφωνα με τον οποίο ο εν λόγω άξονας εντάχθηκε στο διευρωπαϊκό οδικό δίκτυο και ορίστηκε ότι χρήζει αναβάθμισης. Η προθεσμία περαίωσης  της  μελέτης είναι τριάντα μήνες.

Στην υπογραφή της σύμβασης παραβρέθηκε η προϊσταμένη του Τμήματος Συγκοινωνιακών Έργων Περιφέρειας Θεσσαλίας κ.  Καρρά Σταυρούλα.

Tags: , ,

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας: Τεχνολογία μηχανικής γενετικής CRISPR

Το Nobel Χημείας για το 2020 μας κάνει να ξαναθυμηθούμε τη δυναμική που έχουν οι τεχνολογίες γενετικής μηχανικής με απώτερο σκοπό τη βιώσιμη γεωργία και παραγωγή τροφής στην Ευρώπη.

Το πρόσφατο Nobel Χημείας όχι μόνο μας υπενθυμίζει τη σημασία της επιστήμης και των εφαρμογών της στην καθημερινότητα μας αλλά μας προτρέπει να ξανανοίξουμε ένα διάλογο για τη χρήση και εφαρμογή των τεχνολογιών γενετικής μηχανικής σε ένα ευρύτερο ευρωπαϊκό πλαίσιο.

Η Emmanuelle Charpentier και η Jennifer Doudna, οι δύο ερευνήτριες  που βραβεύτηκαν με το Nobel Χημείας για το 2020, είναι δύο από τους πρωτοπόρους επιστήμονες που βρίσκονται πίσω από την επαναστατική ανακάλυψη των «γενετικών ψαλιδιών» με το όνομα CRISPR/Cas9. Το σύστημαCRISPR/Cas9 υφίσταται εκ φύσεως στα βακτήρια παίζοντας κομβικό ρόλο στο ανοσοποιητικό τους σύστημα για την αντιμετώπιση των ιών. Η πρωτεΐνη Cas9 είναι ένα ένζυμο που δρα ως ένα ζευγάρι «μοριακών ψαλιδιών», ικανών να κόψουν τις αλυσίδες του DNA, μόνο όταν αναγνωρίσουν μία ειδική αλληλουχία DNAσε μία περιοχή-στόχο. ΜόλιςτοDNAκοπεί, οιερευνητέςεκμεταλλεύονται το ενδογενές σύστημα επιδιόρθωσης DNAτου κυττάρου, ώστε να αλλάξουν, να προσθέσουν ή να αφαιρέσουν τμήματα γενετικού υλικού.

Όπως αναφέρει και ο ClaesGustafsson, ο Πρόεδρος της επιτροπής για την απονομή του NobelΧημείας, «υπάρχει μία τεράστια δυναμική σε αυτό το γενετικό υλικό, που μας επηρεάζει όλους. Δενέχειφέρειτηνεπανάστασημόνοστηβασική έρευνα, αλλά αναμένεται να φέρει πρωτοποριακές ιατρικές θεραπείες και καινοτόμες καλλιέργειες φυτών»

Σήμερα, την Παγκόσμια Ημέρα Τροφίμων (WorldFoodDay), oφείλουμε να σκεφτούμε τον κομβικό ρόλο αυτών των νέων τεχνολογιών στην επίτευξη των στόχων της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας (GreenDeal) για βιώσιμη γεωργία και παραγωγή τροφής. Ο πλανήτης μας είναι αντιμέτωπος με πρωτόγνωρες προκλήσεις λόγω του αυξανόμενου, ευμαρούς παγκόσμιου πληθυσμού ενώ παράλληλα η βιοποικιλότητα ελαττώνεται με τρομακτικούς ρυθμούς και η μέση θερμοκρασία της Γης συνεχίζει να ανεβαίνει. Γιανααντιμετωπίσουμεαυτέςτιςπροκλήσεις, οφείλουμε να αλλάξουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε και ζούμε, να επενδύσουμε στη γνώση και να διευκολύνουμε τη χρήση καινοτόμων τεχνολογιών. Αυτό σημαίνει, επίσης, ότι η γεωργία και η παραγωγή τροφής πρέπει να γίνουν πιο βιώσιμες.  Εκτός αυτών, για να ανακάμψουμε,  βιώσιμα και παραγωγικά, από την κρίση που προκάλεσε η COVID-19, οφείλουμε να αναπτύξουμε τη γεωργία με μεγαλύτερη αυτονομία μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το σύστημα CRISPR και η γενετική βελτίωση ακριβείας, αποτελούν  πολύ σημαντικές προσθήκες στην υπάρχουσα εργαλειοθήκη μας, ώστε να αντιμετωπίσουμε αυτές τις παγκόσμιες προκλήσεις με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη. Το CRISPR εμφανίζει μία πληθώρα εφαρμογών, όπως την αύξηση της βιοποικιλότητας  στην πρωτογενή παραγωγή, τη μείωση της χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων, την ανάπτυξη και προώθηση νέων βιοδιεργασιών και νέων προϊόντων,  την διασφάλιση της ποιότητας και υγιεινής  τροφίμων και πολλά άλλα.

Η ικανότητα και η δυνατότητα μας να χρησιμοποιούμε τη γονιδιωματική μηχανική είναι κομβικής σημασίας για την ευημερία και επισιτιστική ασφάλεια των Ευρωπαίων πολιτών. Επιστήμονες και ερευνητές της Εθνικής Ερευνητικής Υποδομής OMICEngine: Συνθετική Βιολογία  με έμφαση στον Αγροδιατροφικό Τομέα, χρησιμοποιούν ενεργά αυτή την τεχνολογία σε μία πληθώρα διαφορετικών οργανισμών, συμβάλλοντας στην επιστημονική ανάπτυξη και καινοτομία. Επιπρόσθετα, το Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ανήκει στο Ευρωπαϊκό δίκτυο για τη Βιώσιμη Γεωργία μέσα από τη Γονιδιωματική Μηχανική (EUSAGE), το οποίο περιλαμβάνει περισσότερους από  132 ευρωπαϊκούς ερευνητικούς φορείς, με στόχο να παρέχουν ενημέρωση για τη γονιδιωματική μηχανική. Παράλληλα, το δίκτυο προάγει την ανάπτυξη ευρωπαϊκών πολιτικών που θα επιτρέψουν τη χρήση της γονιδιωματικής μηχανικής για βιώσιμη γεωργία και παραγωγή τροφίμων.

           Για περισσότερες πληροφορίες

                   πατήστε στα links:

      (www.thessalia-espa.gr, www.efepae.gr,

              www.aedep.gr, www.espa.gr )

Οκτώβριος 2020
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031