Tags: , ,

Συνάντηση εργασίας επιστημόνων και φορέων για το υδατικό πρόβλημα της Θεσσαλίας

Το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. / Παράρτημα Κεντρικής Ελλάδος και ο Γεωπονικός Σύλλογος  Ν. Λάρισας  διοργανώνουν  συνάντηση  εργασίας  επιστημόνων και φορέων που σχετίζονται με το υδατικό πρόβλημα της Θεσσαλίας, διαχείριση υδάτων, αρδεύσεις και ενεργειακά, με στόχο την διαμόρφωση θέσεων για τις αναγκαίες δράσεις και έργα που απαιτούνται, οι οποίες θα υποβληθούν στην Κυβέρνηση, την περιφερειακή και τοπική Αυτοδιοίκηση Θεσσαλίας.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2020 & ώρα 10:30π.μ. στην αίθουσα του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου / Παράρτημα Κεντρικής Ελλάδος στη Λάρισα ( Καψούρη 4 ) και θα μεταδοθεί διαδικτυακά στον παρακάτω σύνδεσμο: https:/www.facebook.com/geoteelarissa/live/

Οι προσκλήσεις για παρουσία εκπροσώπων θα είναι περιορισμένες (επιλεκτικά) λόγω τήρησης των μέτρων κορονοϊού.

Θα υπάρξουν τέσσερις βασικές εισηγήσεις από τους εξής:

 1. «Νέες προσεγγίσεις στην ολοκληρωμένη διαχείριση υδατικών πόρων υπό μεταβαλλόμενες συνθήκες «

Μπαλτάς Ευάγγελος, Καθηγητής στο Εργαστήριο Υδρολογίας & Αξιοποίησης Υδατικών Πόρων στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών ΕΜΠ, ιδρυτικό στέλεχος του  Κέντρου Υδρολογίας & Πληροφορικής (CHI) & πρώην σύμβουλος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε Ελληνικά Υπουργεία

 1. «Το κλιματικό μέλλον της Θεσσαλίας – Κρίσιμα σημεία &   διακινδυνεύσεις»

Αργυρόπουλος Ζήσης, Χημικός Περιβαλλοντολόγος

 1. «Θεσσαλική Γεωργία: Ευκαιρίες & Κίνδυνοι»

Γέμτος Φάνης, Δρ. Γεωπόνος, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

 1. «Μεγάλα και μικρά ΥΗΕ, Αχελώος-Μεσοχώρα»

Στεφανάκος Ιωάννης, τ. Επίκουρος Καθηγητής ΕΜΠ

Στην συνέχεια θα γίνουν ερωτήσεις και παρεμβάσεις, ώστε να διαμορφωθούν οι τελικές μας θέσεις.

Τα συμπεράσματα της συνάντησης θα ανακοινωθούν δημόσια και στην συνέχεια θα αναληφθούν οι ανάλογες πρωτοβουλίες.

 

Tags: , ,

Μαθητές σχολείων της Θεσσαλίας μας συστήνουν τα έργα του ΕΣΠΑ

Η ομάδα Karla Lakers  του Μουσικού Σχολείου Λάρισας διακρίθηκε πρώτη στην κατάταξη στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, στο πλαίσιο της διαγωνιστικής διαδικασίας At the School of Open Cohesion (ASOC), μια πιλοτική δράση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που προωθεί την γνωριμία νέων ανθρώπων με τα έργα που συγχρηματοδοτεί το ΕΣΠΑ στην περιοχή τους. Μαθητές και μαθήτριες της Α Λυκείου του Μουσικού Σχολείου,  σε ένα ταξίδι εξερεύνησης που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2020, μελέτησαν  το πολυβραβευμένο έργο της Περιφέρειας Θεσσαλίας, την ανασύσταση της λίμνης Κάρλα, που χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020.

Στην τελετή βράβευσης που πραγματοποιήθηκε στο χώρο του Φρουρίου στη Λάρισα, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν  με τη βοήθεια της τεχνολογίας δείγματα της εργασίας τους,  μαζί με συμμαθητές τους από άλλα 3 σχολεία της Περιφέρειας Θεσσαλίας που συμμετείχαν και διακρίθηκαν στην πιλοτική δράση  ASOC:

-Το Γυμνάσιο Ευξεινούπολης Αλμυρού, που παρουσίασε το  πρώτο Υποβρύχιο Μουσείο στην Ελλάδα, στο ναυάγιο της Περιστέρας  Αλοννήσου

-Το 1ο ΓΕΛ Τρικάλων που εργάστηκε στο έργο του ΧΥΤΑ Δυτικής Θεσσαλίας και

-Το 1ο ΕΠΑΛ Καρδίτσας που μελέτησε το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας με  το δίκτυο ποδηλατοδρόμων.

«Συγχαρητήρια σε όλους τους μαθητές της σχολείων της Θεσσαλίας και τους εκπαιδευτικούς, που συμμετείχαν στο πρόγραμμα,  αφιέρωσαν πολύτιμο χρόνο και εργάστηκαν με κέφι και όρεξη στην αναζήτηση της γνώσης» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, υποδεχόμενος τους μαθητές. «Η γνώση που κατακτήσατε είναι δύναμη. Είναι το κλειδί της επιτυχίας του αύριο, το κλειδί της επιτυχίας  στη ζωή σας.  Η γνώση είναι το μόνο αγαθό που σας ανήκει αποκλειστικά και κανείς δεν μπορεί να σας το αφαιρέσει. Κανείς δεν μπορεί, κανείς δεν δικαιούται να σταματήσει τη πορεία σας προς τη γνώση. Είστε το οξυγόνο της ζωής, φορείς νέων ιδεών και οι πολίτες του αύριο,  που θα κληθείτε με αυτοπεποίθηση να  χτίσετε μια καλύτερη, πιο αποτελεσματική  Ευρώπη» πρόσθεσε ο Περιφερειάρχης.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι μια από τις τρεις, πανελλαδικά, Περιφέρειες που συμμετέχουν στην πιλοτική ευρωπαϊκή δράση ASOC, με πρωτοβουλία της Διαχειριστικής Αρχής του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν επίσης οι Περιφέρειες Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων. «Δίνουμε την ευκαιρία στους  νέους της Θεσσαλίας να οσμωθούν με το ευρωπαϊκό ιδεώδες, να εξοικειωθούν με την  πολιτική συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να αντιληφθούν τον αντίκτυπο και τα οφέλη των  έργων του ΕΣΠΑ στις τοπικές κοινωνίες, τον πολιτισμό, τον τουρισμό, την ανάπτυξη και  να συμμετέχουν σε κοινές ευρωπαϊκές δράσεις» δηλώνει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.

Tags: , ,

Ιανός: Πάνω από 1.000 αιτήσεις για καταβολή του επιδόματος μετά τις ζημιές

Τις 636 για επιχειρήσεις και τις 569 για κατοικίες έχουν φτάσει οι αιτήσεις, μέχρι στιγμής, προκειμένου να λάβουν την έκτακτη εφάπαξ οικονομική ενίσχυση οι πληγέντες από την κακοκαιρία «Ιανός», μία ημέρα μετά τη λειτουργία της εφαρμογής ianos-aid.services.gov.gr για την άμεση καταβολή του επιδόματος.

Υπενθυμίζεται, ότι πρόκειται να καταβληθούν 5.000 ευρώ στους ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές των πληγέντων κτιρίων και 8.000 ευρώ στις πληγείσες επιχειρήσεις. Η διαδικασία υποβολής της αίτησης είναι απλή και απαιτείται μόνο η συμπλήρωση της σχετικής ηλεκτρονικής φόρμας στο gov.gr με τη χρήση κωδικών Taxisnet.

Σημειώνεται, ότι η Ενιαία Ψηφιακή Πύλη του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το gov.gr, που δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να βρουν τη δημόσια υπηρεσία που θέλουν εύκολα και γρήγορα, καθώς φιλοξενεί όλες τις ψηφιακές υπηρεσίες 18 υπουργείων, 62 φορέων και οργανισμών και επτά ανεξάρτητων Αρχών του Δημοσίου, έχει εκδώσει μέσω διαδικτύου μέχρι σήμερα περίπου 2 εκατομμύρια έγγραφα (1.917.338) που αφορούν εξουσιοδοτήσεις, υπεύθυνες δηλώσεις κ.ά.

Στόχος του gov.gr είναι να αποτελέσει το κέντρο ψηφιακής εξυπηρέτησης που θα συγκεντρώνει ό,τι χρειάζεται για τις συναλλαγές του με το Δημόσιο.

 

Tags: , ,

Ανοικτό Πρωτάθλημα Γρήγορου Σκακιού Θεσσαλίας 2020

Η ΤΕΣΣΘ ανακοινώνει ότι το Ανοικτό Πρωτάθλημα Γρήγορου Σκακιού (Rapid) Θεσσαλίας για το 2020, θα διεξαχθεί το Σαββατοκύριακο 17-18 Οκτωβρίου στις εγκαταστάσεις του Μητροπολιτικού Κολλεγίου, το οποίο είναι και ο χορηγός του πρωταθλήματος.

Οι αγώνες θα διεξαχθούν με ελβετικό σύστημα 10 γύρων και κατά τη διάρκεια τους θα τηρηθεί αυστηρά το υγειονομικό πρωτόκολλο της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας.

 

Tags: ,

Ο ΘΕΣΤΟ κοντά στους πλημμυροπαθείς της Καρδίτσας και των Φαρσάλων

Σε μια κίνηση συμβολικής σημασίας, το Δ.Σ. του ΘΕΣΤΟ αποφάσισε και δώρισε προϊόντα καθαριότητας και εμφιαλωμένα νερά στο Δήμο Φαρσάλων, για διανομή στους πλημμυροπαθείς κατοίκους της επαρχίας μας, ενώ έστειλε και όσπρια παραγωγής του στη «Δράση για τον Πολιτισμό» της Καρδίτσας, η οποία μαγειρεύει καθημερινά και διανέμει δωρεάν, εκατοντάδες μερίδες φαγητό για τους άστεγους της πολύπαθης θεσσαλικής πόλης.

Εκτός από χώρους παραγωγικής δραστηριότητας εκατοντάδων μελών του ΘΕΣΤΟ, οι δύο αυτές περιοχές της θεσσαλικής πεδιάδας που επλήγησαν περισσότερο από το πέρασμα του Ιανού, αποτελούν χώρο ανάπτυξης και ευημερίας για χιλιάδες κατοίκους της Θεσσαλίας, στους οποίους ευχόμαστε ολόψυχα με τη βοήθεια όλων και κυρίως της συντεταγμένης πολιτείας, να επουλώσουν γρήγορα τις πληγές τους και να δούμε ξανά το χαμόγελο της αισιοδοξίας στα πρόσωπά τους.

 

Tags: ,

583 νέα επιχειρηματικά σχέδια στη Θεσσαλία

Όλες οι προτάσεις νέων επενδυτικών σχεδίων οι οποίες πληρούν τα κριτήρια και αξιολογήθηκαν θετικά πρόκειται να χρηματοδοτηθούν από το Πρόγραμμα «Επενδύω» της Περιφέρειας Θεσσαλίας.  Όπως δήλωσε ο  Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός « αυξάνουμε τον προϋπολογισμό του προγράμματος που χρηματοδοτεί νέες επενδύσεις νεοσύστατων επιχειρήσεων προκειμένου να ανταποκριθούμε στις αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον. Είναι ένα θετικό, αισιόδοξο  μήνυμα, σε μια δύσκολη περίοδο για την οικονομία και την κοινωνία. Ευχαριστώ την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020 και την Διεύθυνση Προγραμματισμού και Επενδύσεων  που ολοκλήρωσαν γρήγορα  τις απαραίτητες διαδικασίες προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας».

Η  αύξηση του προϋπολογισμού του Επενδύω στη Θεσσαλία, οδηγεί στην ένταξη όλων των  373 θετικά αξιολογημένων  προτάσεων, που κατέθεσαν νεοσύστατες επιχειρήσεις,  με χρηματοδότηση 53 εκατομμύρια ευρώ. Επιπλέον, στο  πρόγραμμα Επανεπενδύω,  η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει εντάξει 210 προτάσεις επενδυτικών σχεδίων από υφιστάμενες επιχειρήσεις,  με χρηματοδότηση  25 εκατομμύρια ευρώ.   Συνολικά τα δύο προγράμματα οδηγούν σε 583 νέες επενδύσεις στη Θεσσαλία, με χρηματοδότηση 78 εκατομμύρια ευρώ και  συνολικής επένδυσης 96 εκατομμυρίων  ευρώ. «Πρόκειται για νέες επενδύσεις που στηρίζουν τον παραγωγικό ιστό της Περιφέρειας,  δημιουργούν θέσεις εργασίας και φέρνουν χρήμα  στην τοπική, πραγματική οικονομία. Δίνουμε τη δυνατότητα να λειτουργήσουν και να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις» προσθέτει ο Περιφερειάρχης.

 

Tags: ,

11 νέα θετικά κρούσματα Covid στη Θεσσαλία

Το Συντονιστικό Όργανο της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την αντιμετώπιση της κρίσης του Covid 19, ενημερώνει καθημερινά και με πλήρη εγκυρότητα τις κοινότητες στους τέσσερις θεσσαλικούς Νομούς για την εξέλιξη της ασθένειας σε υπάρχουσες και νέες εστίες. Τα στοιχεία των νέων κρουσμάτων αντλούνται από τις ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ καθώς και από δημόσια και ιδιωτικά εργαστήρια στα οποία πραγματοποιούνται οι σχετικοί έλεγχοι. Η ενημέρωση πραγματοποιείται με βασικό γνώμονα την ενημέρωση της θεσσαλικής κοινωνίας και την προστασία των προσωπικών δεδομένων και της υπόληψης των ανθρώπων που νοσούν.

Από  8/10/2020 ώρα 14:00 έως 9/10/2020 ώρα 14:00

-Στην περιοχή των Τρικάλων

Καταγράφηκε  1 νέο κρούσμα Covid -19.

Πρόκειται για επαφή κρούσματος (03/10/2020) και προέκυψε κατόπιν Ιχνηλατήσεως.

-Στην περιοχή της Λάρισας

Καταγράφηκαν 7 νέα κρούσματα Covid -19.

5 κρούσματα εξετάστηκαν σε ιδιωτικά εργαστήρια τρία από τα οποία προέρχονται από συρροή κρουσμάτων άλλης γεωγραφικής περιοχής, ένα κατόπιν επαφής με κρούσμα (30/09/2020) και ένα κατόπιν επιστροφής από άλλη γεωγραφική περιοχή. Τέλος 1 κρούσμα προέκυψε από τη συρροή κρουσμάτων σε δομή φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στο Κουτσόχερο ενώ 1 ακόμη αποτελεί στενή επαφή κρούσματος (06/10/2020) και προέκυψε κατόπιν Ιχνηλατήσεως.

-Στην περιοχή της Καρδίτσας

Καταγράφηκαν 2 νέα κρούσματα Covid -19.

1 κρούσμα αποτελεί στενή επαφή κρούσματος (02/10/2020) και προέκυψε κατόπιν Ιχνηλατήσεως ενώ 1 ακόμη εξετάστηκε στο Γ.Ν Καρδίτσας κατόπιν

συμπτωματολογίας.

-Στην περιοχή του Βόλου

Καταγράφηκε 1 νέο κρούσμα Covid -19.

Πρόκειται για επαφή κρούσματος (06/10/2020) και προέκυψε κατόπιν Ιχνηλατήσεως.

Tags: , ,

Συνεδρίασε το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Λάρισας

Συνεδρίασε το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας (Σ.Ο.Π.Π.) της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, με στόχο τον συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την αντιμετώπιση εκτάκτων καιρικών φαινομένων ενόψει του χειμώνα. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκε η  ετοιμότητα των υπηρεσιών για τον αποχιονισμό του οδικού δικτύου της Περιφέρειας, αλλά και για την αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων τα οποία εμφανίζονται συχνά και με μεγάλη ένταση τα τελευταία χρόνια.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Λάρισας Χρήστος Καλομπάτσιος, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Βασίλη Πινακάς, ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς  Τομέα Γιώργος Λαδόπουλος, ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Καραλής , ο Συντονιστής Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας Νίκος Μιχαλάκης, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας και Δήμαρχος Κιλελέρ Θανάσης Νασιακόπουλος, ο Δήμαρχος Φαρσάλων Μάκης Εσκίογλου,  ο Περιφερειακός Διοικητής Π.Υ. Θεσσαλίας, Αρχιπύραρχος, Νίκος Μπαλσής, η γενική διευθύντρια Δασών Ζωή Φτίκα, Δασάρχες, οι διοικητές των Μονάδων της Πυροσβεστικής, εκπρόσωποι Δήμων, της Αστυνομίας, του Λιμενικού, του Στρατού, της Αεροπορίας, του ΔΕΔΔΗΕ,  του ΕΚΑΒ, των ΓΟΕΒ/ΤΟΕΒ,  εθελοντικών οργανώσεων κ.α.

Σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Λάρισας κ. Χρήστο Καλομπάτσιο,  έχει προχωρήσει η προμήθεια άλατος για τον αποχιονισμό του οδικού δικτυου εν όψει του φετινού  χειμώνα. Τα Μηχανήματα της Περιφέρειας μεταβαίνουν και  επεμβαίνουν έγκαιρα, πριν την έναρξη της χιονόπτωσης, ενώ  ανάλογα  με τις ανάγκες ενεργοποιούνται και τα μηχανήματα του Μητρώου Ιδιωτών. Ο κ. Καλομπάτσιος αναφέρθηκε επίσης στα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας της Περιφέρειας  Θεσσαλίας που περιλαμβάνουν  καθαρισμούς  ρεμάτων και διευθετήσεις χειμάρρων. Τέλος,  ανέλυσε τις διατάξεις του νέου νόμου για την Πολιτική Προστασία με έμφαση  στο «πώς» συνεργάζονται όλοι οι φορείς και στο «ποιος κάνει τί» σε περίπτωση εκδήλωσης κρίσης.

Tags: , ,

Δικαιωμένη η Αντιπολίτευση, εκτεθειμένη η Δημοτική Αρχή

Σε κοινή ανακοίνωση οι  τέσσερις παρατάξεις της αντιπολίτευσης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λαρισαίων (την ανακοίνωση υπογράφουν η κα Καραλαριώτου,  και οι κ.κ. Γούλας, Γαμβρούλας  Βαϊούλης) , επισημαίνονται τα εξής:

«Η εκ νέου χρηματοδότηση του δήμου Λαρισαίων με το ποσό των 600.000 ευρω, από το πρόγραμμα «Τοπική  ανάπτυξη  και  προστασία  περιβάλλοντος»  του  προγράμματος «Φιλόδημος ΙΙ» , για την αγορά μηχανημάτων ή και συνοδευτικού εξοπλισμού στον τομέα της καθαριότητας, αποτελεί μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη.

Είναι μια εξέλιξη που δικαιώνει απολύτως, τη θέση μας ότι η ανανέωση και αντικατάσταση του μηχανολογικού εξοπλισμού της καθαριότητας, μπορεί να γίνει από χρηματοδοτήσεις από το Υπουργείο Εσωτερικών ή  από τη γενική γραμματεία αποβλήτων αλλά και  από  κονδύλια για την Πράσινη ανάπτυξη από το  Υπουργείο Περιβάλλοντος  και την Ευρωπαϊκή Ένωση και όχι από δανειο ή leazing.

Μια θέση που αποτελεί απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με τις ψήφους και της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» και της οποίας η ορθότητα αποδεικνύεται στην πράξη!.

Μια θέση που υποστηρίξαμε την στιγμή που η Δημοτική Αρχή επιχείρησε να επιβαρύνει την πόλη και τους πολίτες με ένα αχρείαστο όπως αποδεικνύεται δάνειο, το ύψος του οποίου αρχικά έφθανε τα 4 εκ ευρώ!

Πριν λίγο καιρό   η δημοτική αρχή του κ. Καλογιάννη επιδοτήθηκε με το ποσό των 1,15 εκατ. ευρώ για την ανανέωση του στόλου της καθαριότητας, Τώρα χρηματοδοτείται εκ νεου με επιπλέον 600.000 ευρώ για τον ίδιο ακριβώς λόγο. Την ώρα δηλαδή που ο κ. Καλογιάννης εξακολουθεί να μιλάει για την αναγκαιότητα(!) ενός δανείου, λαμβάνει συνολικά 1.750.000 ευρώ από την κυβέρνηση  μέσα  σε τρεις μήνες !

Επί της ουσίας, μέσα σε τρείς μήνες, η πόλη μας πραγματοποιεί το ήμισυ της προμήθειας σχετικά με την καθαριότητα, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση και κυρίως χωρίς να επιβαρυνθεί η οικονομική κατάσταση του Δήμου, γεγονός που αποτελεί κάτω από τις σημερινές συνθήκες, μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη!

Ας κάνει λοιπόν λίγη  υπομονή η δημοτική αρχή, χωρίς να εκτεθεί περισσότερο στα μάτια του Λαρισαίου πολίτη, για να λάβει και το υπόλοιπο ποσό που χρειάζεται για την καθαριότητα και μετά ας εξηγήσει τελικά για ποιον λόγο επέμενε τόσο μα τόσο πολύ  στη λήψη του δανείου…

Μέχρι τότε όμως μπορεί να φροντίσει για την καθαριότητα της πόλη μας, η οποία βρίσκεται στο χειρότερο δυνατό επίπεδο καθαριότητας από ποτέ.

 

Ρένα Καραλαριώτου, επικεφαλής Δημοτικής Παράταξης «Λάρισα Μπροστά»

Παναγιώτης Γούλας επικεφαλής Δημοτικής Παράταξης «Πρωτοβουλία Αξιών»

Νίκος Γαμβρούλας επικεφαλής Δημοτικής Παράταξης «Ορμή Ανανέωσης»

Κώστας Βαϊούλης επικεφαλής Δημοτικής Παράταξης «Λαρισαίων Κοινόν»

 

Tags: ,

Ψήφισμα του Συλλόγου Διδασκόντων του 7ου ΕΠΑΛ Λάρισας

Ο Σύλλογος Διδασκόντων του 7ου ΕΠΑΛ Λάρισας ομόφωνα στηρίζει τα δίκαια αιτήματα των μαθητών του σχολείου και τονίζει την αναγκαιότητα ικανοποίησής τους με ευθύνη της Πολιτείας.

Συγκεκριμένα ζητάμε:

1)Mείωση του αριθμού των μαθητών σε 15 ανά τμήμα και παράλληλη πρόσληψη εκπαιδευτικών για την κάλυψη των κενών που προκύπτουν.

2)Ενίσχυση του προσωπικού καθαριότητας για την αποτελεσματική καθαριότητα και απολύμανση όλων των χώρων.

3)Περιοδικό έλεγχο μαθητών/τριών,εκπαιδευτικώνμεδωρεάνδιαγνωστικάτεστστοπλαίσιοτης πρόληψης και ελέγχου της μετάδοσης του ιού.

4)Συνεχή και επαρκή εφοδιασμό του σχολείου με μάσκες και αντισηπτικά.

5)Δημιουργία σχολιατρικής υπηρεσίας που θα έχει την ευθύνη του ελέγχου της λειτουργίας των σχολείων αλλά και τη διαχείριση των κρουσμάτων.

6)Καμία κουβέντα για τηλεκπαίδευση ως μέτρο καταστολής των μαθητικών αγώνων.

Διεκδικούμε μόρφωση και ασφάλεια για τους μαθητές μας και εμάς με ανοιχτά αλλά ασφαλή σχολεία.

Tags: , ,

Δ. Κιλελέρ: Εκδηλώσεις μνήμης σε Γαλήνη και Πλατύκαμπο

Εκδηλώσεις για την 77η επέτειο από την εκτέλεση των δημοτών Γαλήνης και Πλατυκάμπου από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής  θα γίνουν την Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2020.

Θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση, μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας στους  Ιερούς Ναούς Αγίου Αθανασίου και Αγίου Χαραλάμπους. Τρισάγιο, κατάθεση στεφάνων στις 10:30 στο Ηρώο πεσόντων στη Γαλήνη και στη συνέχεια, στις 11:30, τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο πεσόντων στο πάρκο Εθνικής Αντίστασης στον Πλατύκαμπο.

Tags: , ,

Μάξιμος: Πάταξη εγκληματικότητας αλλά και δεύτερη ευκαιρία για κρατούμενους

«Τα μέλη της Επιτροπής εκκινούνται από διαφορετική ιδεολογική αφετηρία. Έχουμε διαφορετικές ιδεολογικές προσεγγίσεις για τα ζητήματα της εγκληματικότητας και του σωφρονισμού. Νομίζω, όμως, ότι όλοι διακατεχόμαστε από την κοινή αγωνία της αντιμετώπισης της εγκληματικότητας, η οποία τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει αλματώδη αύξηση, και του σωφρονισμού των κρατουμένων, διότι ο στόχος είναι ο σωφρονισμός και η επανένταξη τους και όχι απλά η τιμωρία τους. Ας εστιάσουμε, λοιπόν, σε αυτά που μπορούμε να συμφωνήσουμε και όχι στις διαφορές οι οποίες, προφανώς, είναι υπαρκτές». Τα παραπάνω τόνισε ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος στη συζήτηση της ετήσιας έκθεσης της Επιτροπής Σωφρονιστικού Συστήματος.

Ο Θεσσαλός πολιτικός κάλεσε τα μέλη της Επιτροπής «να δούμε δύο ζητήματα στα οποία μπορούμε να συμφωνήσουμε: για τις συνθήκες κράτησης και για τον σωφρονισμό και την επανένταξη. Σας άκουσα -κι ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια- για την προσπάθεια που καταβάλλουμε στην Επιτροπή παρακολούθησης των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, όπου για πρώτη φορά καταλήξαμε σε μία διακομματική πρόταση νόμου, την οποία συνυπογράψαμε οι βουλευτές που συμμετέχουμε στην Επιτροπή από τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ, το Κίνημα Αλλαγής και το ΜέΡΑ25. Παρών ψήφισε το ΚΚΕ, ενώ αρνήθηκε να την συνυπογράψει η Ελληνική Λύση. Μιλώ για την πρόταση αυτή που, κυρίως, θα καθιερώσει το ένδικο μέσο, έτσι ώστε η χώρα να πάψει να έχει τόσες πολλές καταδίκες από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Δυστυχώς είναι κάτι που δεν έγινε το προηγούμενο διάστημα, αν θέλουμε να είμαστε δίκαιοι».

 

Ίδρυση ΕΠΑΛ στα σωφρονιστικά καταστήματα

Το δεύτερο στο οποίο αναφέρθηκε ο κυβερνητικός βουλευτής ήταν η επανένταξη. Όπως είπε «μιλούμε όλοι για τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας στα σωφρονιστικά καταστήματα. Πρόσφατα είδα την υπουργό Παιδείας και βρήκε πολύ ενδιαφέρουσα την πρόταση που της μετέφερα από τον σύμβουλο και διευθυντή του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας στο Κατάστημα Κράτησης της Λάρισας, να υπάρξει επέκταση αυτού του θεσμού με τη λειτουργία ΕΠΑΛ, λυκειακών τάξεων Επαγγελματικού Λυκείου. Γιατί; Διότι ουσιαστικά μόνο έτσι μπορούμε να δώσουμε μια δεύτερη ευκαιρία να αναπτύξουν δεξιότητες και ικανότητες κρατούμενοι που, προφανώς, θα το επιδιώξουν, για να έχουν εφόδια στα χέρια τους, όταν θα βγουν από τις φυλακές, έτσι ώστε να μπορέσουν να ενταχθούν και πάλι ομαλά στην ελληνική κοινωνία και να ενσωματωθούν».

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος κατέληξε εισηγούμενος «αυτή την πρόταση, που διατύπωσα μεμονωμένα ως βουλευτής, να την υιοθετήσει η Επιτροπή Σωφρονιστικού Συστήματος και να την θέσει στην ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, ως πρόταση στην οποία θα μπορέσουμε να συμφωνήσουμε όλοι».

 

Tags: , ,

ΕΚΛ: Όλοι στον αγώνα για την προστασία της υγείας

Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας όπως προχωρά στην οργάνωση του Συλλαλητηρίου την Τρίτη 13 Οκτώβρη, στις 7:00μμ στην Κ. Πλατεία. όπως αντίστοιχα άλλα ΕΚ, Ομοσπονδίες και Σωματεία σε όλη την  χώρα  θέλοντας να δώσουμε ένα μήνυμα:

Δεν ήμαστε διατεθειμένοι να πληρώσουμε το μάρμαρο για άλλη μια φορά. Δεν συμβιβαζόμαστε με τα ανύπαρκτα μέτρα προστασίας της υγείας κι ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Με την εκρηκτική κατάσταση στα νοσοκομεία, τη μη ασφαλή λειτουργία των σχολείων.

Η μεγάλη πείρα που έχουμε συγκεντρώσει τους τελευταίους μήνες δείχνει πως καμία ασφάλεια δεν μπορούμε να αισθανόμαστε από την πολιτική της κυβέρνησης. Δεν μπορεί ούτε θέλει να προστατέψει την ζωή και τα δικαιώματα μας. Γιατί είναι μια πολιτική αντιλαϊκή, ταξική πολιτική που το βασικό κριτήριο που έχει είναι η ενίσχυση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων. Που οδηγεί στο να ικανοποιούνται οι ανάγκες μόνο εάν μπορούν να αποτελέσουν πεδίο κερδοφορίας  γιατί αλλιώς θεωρείται κόστος.

Αυτό το συμπέρασμα βγαίνει όταν :

 • Από την μια έκανε τα υγειονομικά πρωτόκολλα λάστιχο, βάζοντας σε κίνδυνο την υγεία την δική μας και των οικογενειών μας για χάρη της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων στο τουρισμό, επισιτισμό, στις μεταφορές.
 • Δεν αξιοποίησε το χρόνο που κερδήθηκε με την συμβολή του λαού, για πάρει αποφασιστικά μέτρα ενίσχυσης για το δημόσιο σύστημα υγείας.   Αντιμετωπίζει τις ανάγκες μας στην υγεία και την παιδεία ως κόστος με αποτέλεσμα να εξακολουθούμε να ήμαστε απροστάτευτοι μπροστά στην πανδημία με νοσοκομεία , δημόσιο σύστημα υγείας ανεπαρκή χωρίς τον αναγκαίο προσωπικό, εξοπλισμό και σχολεία να μετατρέπονται κυριολεκτικά σε υγειονομικές βόμβες.

Το ίδιο συμπέρασμα επιβεβαιώνουν και οι τελευταίες καταστροφικές πλημμύρες στην περιοχή μας (Καρδίτσα, Φάρσαλα) που έδειξαν πως ήμαστε κυριολεκτικά ανοχύρωτοι απέναντι σε τέτοια φυσικά φαινόμενα αφού τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα δεν θεωρούνται «επιλέξιμες δαπάνες» γιατί δεν είναι κερδοφόρες επενδύσεις.

Καμία εμπιστοσύνη δεν πρέπει να έχουμε σε μια κυβέρνηση που όχι μόνο δεν προστατεύει τα εργατικά δικαιώματα αλλά έχει εξαπολύσει για λογαριασμό της μεγαλοεργοδοσίας νέα επίθεση σε αυτά.

 • Μπαίνει στον στόχαστρο ο σταθερός ημερήσιος εργάσιμος χρόνος , ανοίγοντας ακόμη παραπέρα  τον δρόμο  την διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Αυτό μεθοδεύεται με τι απλήρωτες υπερωρίες που θέλει να επιβάλει η κυβέρνηση που δήθεν θα δίνονται σε ρεπό. Διευθέτηση σημαίνει πως θα δίνει την δυνατότητα στον εργοδότη να διαμορφώνει το ημερήσιο ωράριο απασχόληση όπως τον βολεύει. Όταν υπάρχουν φούριες θα επιβάλει δουλειά μέχρι τελική πτώσεως και η πληρωμή θα είναι ρεπό. Όταν υπάρχουν εργαζόμενοι που έχουν υπόλοιπα κανονικών αδειών από παρελθόντα έτη, ρεπό μηνών που συσσωρεύονται και δεν δίνονται. Ο εργαζόμενος θα γνωρίζει μόνο πότε θα αρχίζει η απασχόλησή του και δεν θα ξέρει πότε θα τελειώνει. Η δουλειά ήλιο με ήλιο θα είναι επιεικής χαρακτηρισμός.

Αφού έφτασαν τους μισθούς και τα μεροκάματα στα τάρταρα , θέλουν  να εντείνουν την εκμετάλλευση, το ξεζούμισμα  με το να απαλείψουν κάθε εμπόδιο για να αυξάνουν τον ημερήσιο χρόνο απασχόλησης χωρίς κανένα κόστος. Αυτό το σκοπό εξυπηρετεί και το χτύπημα ης κυριακάτικης αργίας , την αποδυνάμωση των όποιων ελεγκτικών μηχανισμών (πχ ΣΕΠΕ) και άλλα τέτοιου είδους μέτρα.

 • Θέλουν να στραγγίξουν και την τελευταία σταγόνα από τον ιδρώτα των εργαζομένων ετοιμάζοντας νέα ληστεία με άλλο ένα χτύπημα στην κοινωνική ασφάλιση με την παραπέρα ιδιωτικοποίησή της, με το να ριχτεί στον τζόγο του χρηματιστηρίου η επικουρική ασφάλιση. Αυτό που θα οδηγήσει σε ακόμη ποιο άσχημη κατάσταση τα ασφαλιστικά ταμεία και τις παροχές των εργαζομένων-συνταξιούχων.

Αυτά είναι μόνο ορισμένα από τα νέα αντιλαϊκά μέτρα, τις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις που έχει ο μακρύς κατάλογος από το περίφημο αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης, το σχέδιο Πισαρρίδη. Είναι μέτρα για να επωμιστεί ξανά ο λαός τα βάρη της νέας κρίσης και να στηριχτεί η κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων.

Στο ίδιο «ντορό» είναι και νέος αντιλαϊκός προϋπολογισμός για το 2021 , με πακτωλό χρημάτων από το ταμείο ανάκαμψης στους μεγαλοεπιχειρηματίες και ένταση της φοροληστίας για τον λαό.

Με αυτούς τους όρους χτίζεται στις πλάτες των εργαζομένων το «σταθερό έδαφος» για την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Επιβεβαιώνει πως δεν υπάρχει «κοινό μέλλον της ευημερίας, της ασφάλειας» για τους εργαζόμενους και τα μονοπώλια. Την ίδια στιγμή που εμπλέκει όλο και πιο βαθιά την χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στα πλαίσια των ανταγωνισμών για το μοίρασμα του ενεργειακού πλούτου στην περιοχή,  βάζοντας σε μεγάλο κίνδυνο  τον λαό μας, που καλείται να πληρώσει το τίμημα.

Αυτή η βαρβαρότητα δεν είναι μονόδρομος . Οι εργαζόμενοι έχουν κι άλλη επιλογή. Να απαντήσουν μόνο με μαζικό, μαχητικό, αγώνα . Δυναμώνοντας το ταξικό εργατικό κίνημα . Είναι επιλογή δύσκολη όμως η μόνη αποτελεσματική. Αυτό έχει δείξει η ιστορία. Αυτό είναι δείχνει και φόβος της κυβέρνησης, του ΣΕΒ , της ΕΕ απέναντι στο εργατικό και λαϊκό κίνημα.

Γι΄αυτό ψηφίζουν νόμους ενάντια στις διαδηλώσεις κι απεργίες παρεμβαίνοντας ακόμη και στην λειτουργία των Σωματείων, προσπαθώντας να βάλουν το κίνημα στο γύψο, να προλάβουν κάθε διάθεση για αγώνα. Αυτό τον χαρακτήρα έχει ο νέος συνδικαλιστικός νόμος που ετοιμάζει η κυβέρνηση με την επιβολή ηλεκτρονικών μητρώων, ηλεκτρονικής ψηφοφορίας.

 Αυτοπεποίθηση οι εργαζόμενοι θα νοιώσουν μόνο γνωρίζοντας την δύναμή τους, μέσα από το δυνάμωμα της οργάνωσης τους σε κάθε χώρο δουλειάς και κλάδο. Μέσα από την ενεργή συμμετοχή στην πάλη για την διεκδίκηση της ικανοποίησης των δικών τους σύγχρονων αναγκών. Εδώ και τώρα να απαιτήσουμε :

 • Μέτρα υγειάς και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Δωρεάν τεστ για τους εργαζόμενους, με ευθύνη της εργοδοσίας και του κράτους.
 • Καμία απόλυση. Καμία δυσμενή μεταβολή στις εργασιακές σχέσεις, τα δικαιώματα των εργαζομένων με πρόσχημα την αντιμετώπιση της πανδημίας. Κατάργηση όλων των μορφών ελαστικής εργασίας.
 • Κατάργηση όλων των αντεργατικών – αντιλαϊκών διατάξεων των ΠΝΠ.
 • Κανένας χωρίς αξιοπρεπές εισόδημα. Καμία μείωση μισθού, απώλεια του εισοδήματος των εργαζομένων. Να πληρώσουν κράτος κι εργοδοσία. Ουσιαστική προστασία των ανέργων. Επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Κοινωνική ασφάλιση για όλους αποκλειστικά δημόσια και υποχρεωτική.
 • Να αποζημιωθούν στο 100% για τις καταστροφές που υπέστησαν από τι πλημμύρες οι λαϊκές οικογένειες. Απαλλαγή των πληγέντων από εφορία, οργανισμούς κοινής ωφέλειας και δάνεια προς τις τράπεζες. Μέτρα αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής προστασίας.
 • Να σταματήσουν αμέσως οι πλειστηριασμοί κύριας κατοικίας, οι διακοπές σε ηλεκτρικό ρεύμα και νερό, λόγω των χρεών των εργατικών λαϊκών νοικοκυριών.
 • Αποφασιστική μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τάξη. Έκτακτα κονδύλια για μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών και άλλων εργαζομένων για την αναβάθμιση υποδομών, καθαριότητα, μέτρα υγιεινής και ατομικά μέσα προστασίας σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες.
 • Πλήρη, επαρκή κι αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό του δημόσιου συστήματος Υγείας με προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού με πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Να ανοίξουν όλες οι δημόσιες δομές υγείας που έκλεισαν τα προηγούμενα χρόνια. Σχέδιο επίταξης του ιδιωτικού τομέα και άμεση επίταξη των ιδιωτικών διαγνωστικών για μαζικά δωρεάν τεστ στον πληθυσμό.
 • Πύκνωση δρομολογίων, ειδικά στις ώρες αιχμής, σε όλα τα μέσα μεταφοράς. Όχι στην ιδιωτικοποίηση.
 • Κατάργηση του νόμου απαγόρευσης των διαδηλώσεων, του νόμου περιορισμού του απεργιακού δικαιώματος. Κάτω τα χέρια από τα συνδικάτα.

 

 

 

Tags: , ,

Συνελήφθησαν 11 άτομα στη Λάρισα για παράβαση του νόμου περί παιγνίων

Συνελήφθησαν στις 8-10-2020 το βράδυ στη Λάρισα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Λάρισας, έντεκα άτομα, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για παράβαση του νόμου περί παιγνίων.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο καταπολέμησης της διεξαγωγής παράνομων τυχερών παιγνίων, οι αστυνομικοί της προαναφερόμενης Υπηρεσίας διενήργησαν έλεγχο σε ισόγειο χώρο, όπου κατέλαβαν τους συλληφθέντες να διενεργούν με τραπουλόχαρτα παράνομο τυχερό παίγνιο.

Στην κατοχή των συμμετεχόντων στο παράνομο τυχερό παίγνιο βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μία τράπουλα, -310- μάρκες, ένας πλαστικός δίσκος και το συνολικό χρηματικό ποσό των -2.842,35 ευρώ.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λάρισας, ενώ την προανάκριση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Λάρισας.

Tags: , ,

Σπουδαίο πολιτιστικό γεγονός η έκθεση έργων του Γ. Γαϊτη

Σπουδαίο πολιτιστικό γεγονός για την Λάρισα, αποτελεί η αναδρομική έκθεση έργων του Γιάννη Γαΐτη με τον γενικό τίτλο «Το Πλήθος και η Μοναξιά» που εγκαινιάζεται στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Ι.Γ. Κατσίγρα.

Πρόκειται μάλιστα για την μόλις 3η αναδρομική έκθεση έργων του κορυφαίου καλλιτέχνη στο διάστημα των 36 χρόνων που έχουν μεσολαβήσει από τον θάνατό του, το καλοκαίρι του 1984, όπως τονίστηκε στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου, που δόθηκε στην Δημοτική Πινακοθήκη από το Δήμαρχο Λαρισαίων και πρόεδρο της ΔΠΜΓΙΚ Απόστολο Καλογιάννη,  την αντιπρόεδρο κ. Αννυ Ψάρρα και την ιστορικό τέχνης και εκ των επιμελητών της έκθεσης κ. Γιάννη Μπόλη.

Όπως τόνισε ο Δήμαρχος η έκθεση που αποτυπώνει τη δυναμική της Πινακοθήκης, τις στοχευμένες επιλογές της, το άνοιγμά της στο ευρύ κοινό, τον κοινωνικό και εκπαιδευτικό της ρόλο, την προτεραιότητα που δίνει στην παρουσίαση της ελληνικής τέχνης και των δημιουργών της,. Η παρουσίαση της σημαντικής αυτής έκθεσης επιβεβαιώνει για μια ακόμα φορά , την σημαίνουσα θέση της Πινακοθήκης στον εικαστικό χάρτη της Ελλάδας, την πανελλήνια εμβέλεια και τη θερμή υποδοχή των δράσεων της.

Στα έργα της έκθεσης καταγράφονται οι αναζητήσεις του Γιάννη Γαΐτη από τα μέσα της δεκαετίας του 1940 έως τις αρχές της δεκαετίας του 1980.

Τα ΑΝΘΡΩΠΑΚΙΑ του είναι η αποκρυστάλλωση της διαδρομής του ,εμβληματικές εικόνες ενός δημιουργού ,με αδιαπραγμάτευτη πολιτική και κοινωνική στάση .Εργα που φιλοδοξούν να αναδείξουν την ανθρωποκεντρική προσωπικότητα του Γαΐτη –την ορμή και την επαναστατικότητά του, την αδέσμευτη παρουσία του, το κριτικό πνεύμα και την τόλμη του, το καυστικό χιούμορ, την παιδικότητα και τη διαρκώς ανατρεπτική του διάθεση, μακριά από κάθε είδους κοινωνικές συμβάσεις. Είναι μια έκθεση που απευθύνεται  πρωτίστως, στους νέους, τους οποίους ο Γιάννης Γαΐτης αγκάλιασε, και για τους οποίους νοιάστηκε και πάλεψε καθόλη τη διάρκεια της ζωής του. Θα ήθελα να εκφράσω τις ολόψυχες ευχαριστίες μου για όλους εκείνους που δούλεψαν για ένα πραγματικά άρτιο αποτέλεσμα. Ιδιαίτερα, την κόρη του δημιουργού, Λορέττα Γαΐτη-Charrat, που αγκάλιασε και υποστήριξε την ιδέα, συμβάλλοντας καθοριστικά στην επιλογή και την παραχώρηση των έργων, την τεκμηρίωση, αλλά και τον σχεδιασμό της έκθεσης. Τον Γαβρίλο Μιχαήλ –φίλο και συνεργάτη του Γαΐτη–, για την αγάπη και τη γνώση με τις οποίες υποστήριξε τεχνικά την έκθεση και επιμελήθηκε την ανάρτηση των έργων. Τον επιμελητή, ιστορικό της τέχνης και μέλος της Καλλιτεχνικής Επιτροπής της Δημοτικής Πινακοθήκης, Γιάννη Μπόλη. Την Ειρήνη Οράτη, επιμελήτρια της Συλλογής Έργων της Alpha Bank, για την παραχώρηση των έργων του Γιάννη Γαΐτη, που κοσμούν το κατάστημα της  Alpha Bank, στη Λάρισα. Το μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και της Καλλιτεχνικής Επιτροπής, και, πρωτίστως, το προσωπικό της Δηµοτικής Πινακοθήκης Λάρισας – Μουσείου Γ.Ι. Κατσίγρα, για την αίσθημα ευθύνης, την αφοσίωση και τις ακατάβλητες προσπάθειες τους στο έργο που έχουν αναλάβει.

Ο ιστορικός της τέχνης και επιμελητής της έκθεσης, Γιάννης Μπόλης  τόνισε οτι είναι μόλις η 3η αναδρομική έκθεση έργων του  Γαΐτη μετά τον θάνατο του, γεγονός που δείχνει την εμπιστοσύνη απέναντι στη Δημοτική Πινακοθήκη της κόρης του καλλιτέχνη, Λορέττας, η οποία ζει στο Παρίσι και διαχειρίζεται το έργο του καλλιτέχνη, καθώς και του Γαβρίλου Μιχαήλ, στενού φίλου και συνεργάτη του Γαΐτη που βοήθησε στο στήσιμο της έκθεσης.

Ο κ. Μπόλης έχει επιμεληθεί τον δίγλωσσο κατάλογο της έκθεσης, όπου καταγράφεται η πορεία της ζωής και το έργο του Γιάννη Γαΐτη  από τα πρώτα χρόνια στη δεκαετία του ’40, όπου γνώρισε την περιφρόνηση, τα χρόνια της καταξίωσής του σε πανευρωπαϊκό επίπεδο στο Παρίσι και την αναγνώριση στην πατρίδα του πολύ πριν το θάνατό του.

Τέλος, από την πλευρά της η αντιπρόδρος της Δημοτικής Πινακοθήκη κ. Αννυ Ψάρρα τόνισε ότι τα «Τα Ανθρωπάκια του Γιάννη Γαϊτη» μας υποδέχονται στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα, κυριαρχούν στον εκθεσιακό χώρο καλώντας μας σε επαγρύπνηση ενάντια στην παθητική στάση. Το «Ανθρωπάκι» γίνεται η εικόνα του αντιήρωα. Εκφράζει την πλήρη υποταγή στις κοινωνικοπολιτικές συμβάσεις που ιδιος σε όλη του τη ζωή αρνήθηκε να δεχτεί. Παρουσιάζεται στην πόλη μας μια έκθεση «σταθμός» για τα πολιτιστικά δεδομένα της χώρας.

Στο τέλος Νοέμβρη την έκθεση θα επισκεφθεί η κόρη του Γιάννη Γαϊτη η Λορέττα Γαϊτη, αρχιτέκτονας-μουσειολόγος και επιμελήτρια της έκθεσης.

 

Εναρξη έκθεσης – μέτρα προστασίας

Το Σάββατο 10 Οκτωβρίου, ημέρα έναρξης της έκθεσης «Γιάννης Γαΐτης. Το Πλήθος και η μοναξιά», η Πινακοθήκη «ανοίγει» για το κοινό στις 10 το πρωί. Θα παραμείνει ανοιχτή όλη τη διάρκεια της ημέρας έως τις 21:00 και αυτό το διάστημα θα γίνονται ξεναγήσεις για το κοινό από τον επιμελητή κ. Γιάννη Μπόλη, ιστορικό της τέχνης.

Ο αριθμός των ατόμων για κάθε ξενάγηση προσδιορίζεται στα 18 άτομα και θα τηρηθούν όλα τα πρωτόκολλα σύμφωνα με  τον ΕΟΔΥ για επισκέψεις σε μουσεία και εκθεσιακούς χώρους. Είναι απαραίτητη η χρήση μη ιατρικής μάσκας κατά την είσοδο και καθ’ όλη τη διάρκεια παραμονής στο Μουσείο καθώς και η χρήση αντισηπτικού.

 

Οκτώβριος 2020
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031