Tags: , ,

Στον Δήμο Αλμυρού η ΠΕΔ Θεσσαλίας

Τον Δήμο Αλμυρού επισκέφτηκαν ο Πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Θεσσαλίας κ. Θαν. Νασιακόπουλος Δήμαρχος Κιλελέρ συνοδευόμενοι από το μέλος του Δ.Σ. της Π.Ε.Δ. κ. Αντ. Γκουντάρα Δήμαρχο Αγιάς και το Διευθυντή κ. Δημ. Τσούμα. Στη συνάντηση με τον Δήμαρχο Αλμυρού κ. Ευαγ.  Χατζηκυριάκο ενημερώθηκαν για τις καταστροφές που προκάλεσε στην περιοχή ο ΙΑΝΟΣ  σε υποδομές (γέφυρες, δρόμους, χωράφια) αλλά και για τα προβλήματα υδροδότησης και ηλεκτροδότησης ορισμένων περιοχών.

Από τη συζήτηση προέκυψε μεταξύ των άλλων ότι πρέπει να ζητηθεί άμεσα από το Υπουργείο Εσωτερικών παράταση σχετικά με τις υποβολές αιτήσεων για τη ρύθμιση των τετραγωνικών μέτρων ώστε οι Δήμοι που ασχολούνται με τα ακραία πλημμυρικά φαινόμενα να έχουν περισσότερο χρόνο στη διάθεσή τους ώστε να εξυπηρετήσουν όλους τους ενδιαφερόμενους δημότες.

Ο Πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Θεσσαλίας κ. Νασιακόπουλος Αθ. επιβεβαίωσε τον Δήμαρχο ότι η Π.Ε.Δ. Θεσσαλίας είναι παρούσα και έτοιμη να συμβάλει με όλες τις δυνάμεις της στην προσπάθεια που οι ίδιοι καταβάλουν για την καταγραφή και αποκατάσταση των ζημιώναλλά και ζητημάτων που χρήζουν άμεσης λύσης.

 

Tags: , ,

Μάξιμος: Επιταγές επανένταξης, στελέχωση ΟΑΕΔ Λάρισας, μικροδάνεια ΟΕΚ

«Η υγειονομική κρίση σε συνέχεια της δεκαετούς οικονομικής κρίσης επιβαρύνει την απασχόληση και λειτουργεί ως τροχοπέδη στην ανάσχεση της ανεργίας που έχει γίνει βραχνάς σχεδόν για κάθε ελληνικό νοικοκυριό, κυρίως για την ανεργία των νέων παιδιών που αναγκάστηκαν σε μεγάλο βαθμό να πάρουν το δρόμο της ξενιτιάς. Είναι θετικό, λοιπόν, ότι η κυβέρνηση επιλέγει να επενδύσει στην επιδότηση εργασίας σε μια προσπάθεια αναστροφής της δύσκολης συγκυρίας και στον τομέα της απασχόλησης». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά την ενημέρωση που είχε από τον Διοικητή του ΟΑΕΔ κ. Σπύρο Πρωτοψάλτη, κατά την οποία του έθεσε το ζήτημα της υποστελέχωσης του υποκαταστήματος του ΟΑΕΔ στη Λάρισα και των εκκρεμοτήτων με τα μικροδάνεια επισκευής ή αποπεράτωσης του τέως ΟΕΚ, που συνήφθησαν την περίοδο 1995-2000.

Ο Θεσσαλός πολιτικός υπογράμμισε ότι τα αιτήματα που διαχειρίζεται το υποκατάστημα του ΟΑΕΔ στη Λάρισα λόγω κορονοϊού διεκπεραιώνονται κυρίως ηλεκτρονικά, αλλά υπάρχουν διαμαρτυρίες για πλημμελή ανταπόκριση στις τηλεφωνικές κλήσεις, προφανώς λόγω φόρτου εργασίας, καθώς η υπηρεσία είναι υποστελεχωμένη. Ο Διοικητής αναγνώρισε ότι πράγματι υπάρχει ζήτημα με τη στελέχωση των υπηρεσιών του Οργανισμού που διαχειρίζεται πλέον του 1 εκατομμυρίου ανέργων, καθώς στα χρόνια της κρίσης ανεστάλη κάθε πρόσληψη, ενώ υπήρξε σωρεία αποχωρήσεων. Διαβεβαίωσε δε ότι είναι στις προτεραιότητές του η ενίσχυση των υπηρεσιών που δέχονται τον μεγαλύτερο φόρτο.

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος έθεσε επίσης το πρόβλημα των δανειοληπτών που είχαν πάρει από τον ΟΕΚ άτοκο μικροδάνειο αποπεράτωσης ή επισκευής και οι οφειλές τους μεταφέρθηκαν στην Εθνική Τράπεζα για να τις παρακολουθεί, αλλά έως σήμερα δεν έχει προχωρήσει η ρύθμιση των δανείων τους. Ο κ. Πρωτοψάλτης δεσμεύτηκε ότι ο ΟΑΕΔ θα προβεί στις ενδεδειγμένες ενέργειες προς τα πιστωτικά ιδρύματα, προκειμένου να δοθεί λύση στο πρόβλημα που ταλαιπωρεί αρκετούς πολίτες, ενώ τον διαβεβαίωσε ότι εντός του επομένου διμήνου θα έχει αναλυτική ενημέρωση για τα βήματα που έχουν γίνει.

Ο διοικητής του ΟΑΕΔ ενημέρωσε τον κυβερνητικό βουλευτή για την πρόσληψη επιδοτούμενων ανέργων όλων των ηλικιών με το αναβαθμισμένο «Πρόγραμμα μετατροπής της επιδότησης ανεργίας σε επιχορήγηση εργασίας μέσω της επιταγής επανένταξης στην αγορά εργασίας». Ήδη, από τις 17.09.20 ξεκίνησαν οι αιτήσεις επιχειρήσεων για 9.200 νέες θέσεις εργασίας με κατώτατο μισθό 830 ευρώ και επιδότηση 80%. Το πρόγραμμα, με προϋπολογισμό 71 εκατομμύρια ευρώ, επιχορηγεί για 12 μήνες εργοδότες που προσλαμβάνουν επιδοτούμενους ανέργους με «επιταγές επανένταξης» σε θέσεις πλήρους απασχόλησης. Ωφελούμενοι είναι οι άνεργοι στους οποίους υπολείπεται τουλάχιστον το 50% της επιδότησής τους, καθώς και οι επιδοτούμενοι μακροχρόνια άνεργοι που αποφασίζουν να μετατρέψουν το επίδομα ανεργίας τους σε «επιταγή επανένταξης» στην αγορά εργασίας. Μεταξύ άλλων, ο ΟΑΕΔ υλοποιεί 7 προγράμματα με 43.900 νέες θέσεις εργασίας που επιδοτούν έως και 90% μισθού και εισφορών.

Tags: ,

Η Νέα Οδός ενημερώνει για τα έκτακτα Καιρικά Φαινόμενα

Η Νέα Οδός, ενημερώνει τους οδηγούς ότι σύμφωνα με  Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, με ισχύ την Παρασκευή 25/09 έως το Σάββατο 26/09 προβλέπεται επιδείνωση του καιρού με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες και τους θυελλώδεις ανέμους. Τα έντονα φαινόμενα θα επηρεάσουν  την Ήπειρο και την δυτική Στερεά.

Επιπλέον, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, μια νέα ατμοσφαιρική διαταραχή θα επηρεάσει τη Δευτέρα 28/09 εκ νέου τη χώρα, με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες κυρίως στη δυτική Ελλάδα.

Η Νέα Οδός, έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διαχείριση των φαινομένων.

Συνιστούμε στους οδηγούς να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των εντόνων φαινομένων, ενώ αν πρέπει να ταξιδέψουν:

 • Να ενημερωθούν πριν ξεκινήσουν το ταξίδι τους για τον καιρό και τις κυκλοφοριακές συνθήκες, καλώντας την Τηλεφωνική Εξυπηρέτηση Πελατών της εταιρίας. Όσοι οδηγοί ενδιαφέρονται για το τμήμα του αυτοκινητοδρόμου Α.Θ.Ε.(Μεταμόρφωση Αττικής – Σκάρφεια Φθιώτιδας) μπορούν να καλούν στο 22950 26900. Όσοι οδηγοί ενδιαφέρονται  για την Ιόνια Οδό (Αντίρριο – Ιωάννινα) μπορούν να καλούν στο 2641 306 306 (καθημερινά και Σάββατο από τις 08:00 έως τις 20:00 και Κυριακή 10:00 με 18:00).
 • Να διαθέτουν επαρκή ποσότητα καυσίμου στο ρεζερβουάρ του οχήματός τους.
 • Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης να καλούν το 1075

Επισημαίνουμε ότι η οδήγηση και η στάση στη Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης (ΛΕΑ) είναι επικίνδυνη για τον οδηγό και το όχημά του. Χρήση της ΛΕΑ πρέπει να γίνεται μόνο σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Κλείνοντάς παρακαλούμε όλους τους οδηγούς να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες της Τροχαίας που είναι και η καθ ‘ υλην αρμόδια για τη διαχείριση της κυκλοφορίας.

 

 

 

Tags: , ,

ΤΕΕ: Πρόσκληση συμμετοχής στις αυτοψίες του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για τις καταστροφές

Στο συντονιστικό κέντρο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, το οποίο στεγάζεται στο κτήριο του Εθνικού Κέντρου Ποιοτικού Ελέγχου, Ταξινόμησης και Τυποποίησης Βάμβακος, στο 1ο χλμ Καρδίτσας- Μητρόπολης, τα μέλη του τμήματός μας που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για συμμετοχή στο Μητρώο Εθελοντών Μηχανικών Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών καθώς και όσοι μηχανικοί επιθυμούν να συνδράμουν τους πληγέντες πολίτες από τις καταστροφικές συνέπειες του “Ιανού”, με τη συμμετοχή τους στις αυτοψίες που διενεργεί το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών στις πλημμυρισμένες περιοχές, καλούνται να προσέλθουν στο υπόψη κτήριο το Σάββατο 26-09-2020, ώρα 17.00, για μία σύντομη ενημέρωση από τους μηχανικούς της Γενικής Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών και το συντονισμό των μεικτών ομάδων, οι οποίες την Κυριακή 27-09-2020 θα διενεργήσουν αυτοψίες σε πληγείσες Τοπικές Κοινότητες.

Επισημαίνεται ότι οι αυτοψίες θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες στις πληγείσες περιοχές.

Tags: ,

Επίσκεψη του Μορφωτικού Ακόλουθου της Γαλλικής Πρεσβείας στον Γ. Δοδοντσάκη

Ο Περιφερειακός Διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, κ. Γεώργιος Δοδοντσάκης, δέχτηκε επίσκεψη στο γραφείο του από τον Μορφωτικό Ακόλουθο της Γαλλικής Πρεσβείας και Διευθυντή του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδας, Patrick Comoy, και τη Διευθύντρια της Γαλλικής Ακαδημίας Λάρισας, κα Χρύσα Βουλγαράκη, την Παρασκευή, 25.09.2020.

Αρχικά, ο Περιφερειακός Διευθυντής ευχαρίστησε τον Μορφωτικό Ακόλουθο για την τιμητική του επίσκεψη, υπογραμμίζοντας ότι με αυτή «κάνει τη διαφορά», αφού είναι η πρώτη φορά που Μορφωτικός Ακόλουθος επισκέπτεται Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Θεσσαλίας. Στη διάρκεια της συνάντησης επισημάνθηκαν οι στενοί δεσμοί της Ελλάδας και της Γαλλίας σε επίπεδο πολιτιστικών ανταλλαγών και ιδεολογικών επιρροών στον κόσμο των γραμμάτων και των τεχνών, ειδικά σε περιόδους σκοτεινές, όπως τα χρόνια της προπαρασκευής της ελληνικής επανάστασης του 1821. Υποστηρίχθηκε επίσης η δυνατότητα στενότερης και ουσιαστικότερης συνεργασίας μεταξύ της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Θεσσαλίας και του Γαλλικού Ινστιτούτου Λάρισας σε επίπεδο ποικίλων εκπαιδευτικών και πολιτιστικών δράσεων με βάση τις τοπικές ανάγκες της θεσσαλικής εκπαιδευτικής κοινότητας και με στόχο την προαγωγή του πολιτισμού.

 

 

 

 

Tags: ,

Μάξιμος: Διαμαρτυρίες αγροτών για οχλήσεις από εισπρακτικές για λογαριασμούς ρεύματος

Να αναλάβουν πρωτοβουλία «ώστε να υπάρξει ευνοϊκότερη αντιμετώπιση των αγροτών για την εξόφληση των λογαριασμών ρεύματος που προκύπτουν από την άρδευση κατά τους θερινούς μήνες, η οποία θα λαμβάνει υπόψη την περίοδο που έχουν εισροές από τη διάθεση της σοδειάς τους ή τη λήψη των κοινοτικών ενισχύσεων» καλεί τους αρμόδιους υπουργούς ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Ο Θεσσαλός πολιτικός σε ερώτησή του προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστή Χατζηδάκη και Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μαυρουδή Βορίδη υπογραμμίζει ότι «την έντονη δυσαρέσκειά τους εκφράζουν πολλοί αγρότες για τις αφόρητες τηλεφωνικές οχλήσεις που δέχονται από εισπρακτικές εταιρίες σχετικά με πρόσφατους ανεξόφλητους λογαριασμούς ρεύματος της φετινής αρδευτικής περιόδου.

Πιο συγκεκριμένα, ο κύριος λόγος της διαμαρτυρίας τους συνίσταται στο ότι δέχονται απανωτά τηλεφωνήματα για την εξόφληση λογαριασμών ρεύματος που έχουν εκδοθεί εντός του καλοκαιριού, περίοδο κατά την οποία κορυφώνεται η αρδευτική δραστηριότητα. Όπως επισημαίνουν, η πολιτεία θα πρέπει να λάβει υπόψη τις ιδιαιτερότητες της αγροτικής δραστηριότητας, κατανοώντας ότι αυτή διέπεται από την εποχικότητα των εργασιών άλλα και των εσόδων. Η φροντίδα των καλλιεργειών στη Θεσσαλία από το τέλος της άνοιξης και κατά τη διάρκεια των θερινών μηνών απαιτεί συνεχείς αρδεύσεις, οι οποίες μεταφράζονται σε αντίστοιχο κόστος σε ενέργεια, δηλαδή σε ρεύμα, αφού αυτές πραγματοποιούνται κυρίως με τη χρήση ηλεκτρισμού για την άντληση των υπογείων υδάτων. Ωστόσο, έσοδα από τις καλλιέργειες αυτές οι αγρότες έχουν μετά το τέλος του καλοκαιριού, κυρίως από τον Οκτώβριο μέχρι και τον επόμενο Μάρτιο αν συνυπολογιστούν και οι κοινοτικές επιδοτήσεις, οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ και οι συνδεδεμένες ενισχύσεις.

Οι διαμαρτυρόμενοι αγρότες διευκρινίζουν ότι δεν είναι μισθωτοί ώστε να έχουν σταθερή ροή εσόδων. Αντιθέτως, η κατανομή των εσόδων και των εξόδων τους είναι ανομοιόμορφη και επηρεάζεται τόσο από την εποχικότητα των καλλιεργητικών εργασιών όσο και από τα καιρικά φαινόμενα, που τον τελευταίο καιρό προκαλούν ολοένα και συχνότερα σημαντικές ζημιές».

Κατόπιν τούτων, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος καταλήγει, επισημαίνοντας ότι οι αγρότες «ζητούν από την πολιτεία να κατανοήσει ότι είναι πρακτικά ανέφικτο να ανταποκριθούν άμεσα στους αυξημένους λογαριασμούς ρεύματος, που προκύπτουν από την αυξημένη καλοκαιρινή κατανάλωση λόγω άρδευσης. Επιπροσθέτως, προτείνουν την συνεννόηση των συναρμόδιων υπουργείων προκειμένου να υπάρξουν πρωτοβουλίες για να καθοριστεί συγκεκριμένο πλαίσιο, που θα καθορίζει εύλογο χρονικό διάστημα εξόφλησης των λογαριασμών ρεύματος, το οποίο θα λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες της αγροτικής δραστηριότητας».

 

 

 

Tags: ,

Έκκληση για αλληλεγγύη στους πληγέντες από τους Ενεργούς Πολίτες Λάρισας

Η πρόσφατη θεομηνία που έπληξε και περιοχές της Θεσσαλίας, εκτός από τις εκτεταμένες υλικές καταστροφές, άφησε πίσω της και ανθρώπινα θύματα…


Για τους ανθρώπους που χάθηκαν, δυστυχώς, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα, πέρα από το να εκφράσουμε τη βαθιά λύπη μας και την ηθική συμπαράσταση στους οικείους τους…
Όμως, για τους χιλιάδες συμπολίτες μας που ξεσπιτώθηκαν, είδαν τις περιουσίες τους και τους κόπους μιας ζωής να χάνονται σε μια στιγμή, έχασαν τις σοδειές τους, και ζουν μέσα στην απελπισία και την απόγνωση, εμείς οι ενεργοί συμπολίτες τους μπορούμε να βοηθήσουμε ουσιαστικά, και πέρα από την ηθική συμπαράσταση που είναι δεδομένη!
Μπορούμε να βοηθήσουμε με λίγα τρόφιμα από το υστέρημά μας, που θα ανακουφίσουν τους πληγέντες τις πρώτες δύσκολες μέρες…
Η βοήθεια όμως αυτή, για να είναι αποτελεσματική, πρέπει να είναι καλά οργανωμένη! Για το λόγο αυτό, οι Ενεργοί Πολίτες Λάρισας πάντα έτοιμοι να εκφράσουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους, συντάσσονται με τις αποφάσεις που πήραν οι αρμόδιοι φορείς, και καλούν όλα τα μέλη και τους φίλους τους καθώς και όλους τους πολίτες της Λάρισας, να προσφέρει ότι μπορεί ο καθένας, στο σημείο συγκέντρωσης βοήθειας του δήμου Λαρισαίων, στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του δήμου (Μανωλάκη 9-11) ως τις 12:00 το μεσημέρι της Τετάρτης 23 Σεπτεμβρίου. Τα είδη που έχουν ζητηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες είναι:

 • Νερά
 • Ζυμαρικά
 • Όσπρια
 • Λάδι
 • Κονσέρβες

  Κάθε προσφορά μικρή ή μεγάλη είναι σημαντική, καθώς θα ανακουφίσει ανθρώπους που την έχουν απόλυτη ανάγκη!
  Μην ξεχνάτε ότι: ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΜΕ ΚΑΘΕ ΔΥΣΚΟΛΙΑ!

 

Tags: , ,

Υπογράφεται η σύμβαση για την ενεργειακή αναβάθμιση του Δημοτικού Σχολείου Συκουρίου

Υπογράφεται η σύμβαση που οδηγεί στην ενεργειακή αναβάθμιση του Δημοτικού Σχολείου Συκουρίου, με χρηματοδότηση 432.500 ευρώ από το  ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020. Κύριος, δικαιούχος και φορέας υλοποίησης του έργου είναι το Δήμος Τεμπών.

«Σε συνεργασία με τον Δήμαρχο Τεμπών Γιώργο Μανώλη και την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020, χρηματοδοτούμε τον εκσυγχρονισμό  των υποδομών του Δημοτικού Σχολείου στο Συκούριο» δηλώνει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. «Επενδύουμε σε διαγενεακά έργα εκπαίδευσης, χρηματοδοτώντας από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας δεκάδες έργα ενεργειακής αναβάθμισης σχολικών κτιρίων, που μετά τις παρεμβάσεις προσφέρουν ένα φιλικό και λειτουργικό σχολικό περιβάλλον σε μαθητές και εκπαιδευτικούς  και αφήνουν πράσινο περιβαλλοντικό αποτύπωμα» προσθέτει ο Περιφερειάρχης.

Το έργο

Ειδικότερα, μετά την ολοκλήρωση του ανοικτού διαγωνισμού που διενεργήθηκε από τον Δήμο Τεμπών και τη θετική αξιολόγηση από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020, εγκρίθηκε η προώθηση σύναψης σύμβασης του έργου «Επεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας και εφαρμογής τεχνολογιών ΑΠΕ στο δημοτικό σχολείο Συκουρίου».Το υφιστάμενο σχολικό κτίριο είναι  Ενεργειακής Κατηγορίας Ζ και αναβαθμίζεται  σε Κατηγορία Β με βελτίωση των ενεργειακών χαρακτηριστικών του. Περιλαμβάνονται οι παρεμβάσεις:

– Toποθέτηση θερμομόνωσης στέγης κτιρίου με επίστρωση θερμομονωτικών πλακιδίων εξηλασμένης πολυστερίνης.

– Toποθέτηση συστήματος εξωτερικής θερμομόνωσης κελύφους κτιρίου με πλάκες

πετροβάμβακα.

– Εγκατάσταση συστοιχίας με έξι λέβητες πετρελαίου συμπύκνωσης καυσαερίων.

– Εγκατάσταση αντλίας θερμότητας τύπου αέρος – αέρος τεχνολογίας VRV με fan-coils.

– Αντικατάσταση φωτιστικών σωμάτων από φωτιστικά τύπου LED.

– Εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος 20,1 KW.

– Εισαγωγή συστήματος ενεργειακής διαχείρισης κτιρίου (BEMS).

Tags: , ,

Συνάντηση Χρήστου Κέλλα με Σκυλακάκη

Την αξιοποίηση του ευρωπαϊκού πακέτου ενίσχυσης, του λεγόμενου «πακέτου Πισσαρίδη», προκειμένου να χρηματοδοτηθούν, εκτός από τον Ε-65, δύο εμβληματικά έργα για τη Θεσσαλία, η μερική μεταφορά νερού από τον Αχελώο και η βύθιση των σιδηροδρομικών γραμμών στην πόλη της Λάρισας, ζήτησε ο αν. γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, βουλευτής νομού Λάρισας, Χρήστος Κέλλας, από τον αν. υπουργό Οικονομικών, αρμόδιο για τη Δημοσιονομική Πολιτική και υπεύθυνο για τη διαχείριση του Ταμείου Ανάκαμψης, Θεόδωρο Σκυλακάκη, κατά τη συνάντησή τους στο Υπουργείο Οικονομικών.

Αχελώος-Φράγμα Μεσοχώρας

Μετά τις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες στον θεσσαλικό κάμπο, οι οποίες ανέδειξαν την αναγκαιότητα κατασκευής αντιπλημμυρικών έργων, ο κ. Κέλλας ανέλυσε τους λόγους για τους οποίουςσυνοδά, με τη μεταφορά νερού από τον Αχελώο στη Θεσσαλία, έργα πρέπει να προχωρήσουν, εστιάζοντας, συγχρόνως, στην αντιμετώπιση του υδάτινου ελλείμματος στην περιοχή.

Ο Λαρισαίος πολιτικός,ιδιαίτερα για το φράγμα της Μεσοχώρας, δήλωσε πως «παραμένει ανενεργό εδώ και πολλά χρόνια, τη στιγμή που έχουν δαπανηθεί για την κατασκευή του εκατοντάδες εκατομμύρια, που αντιστοιχούν στο μεγαλύτερο μέρος του συνολικού κόστους ολοκλήρωσης του έργου».

Τόνισε, δε, ότι «όσο δεν προχωρά το έργο, η ΔΕΗ χάνει 25 εκατομμύρια ευρώ ετησίως από τη μη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Εφόσον δρομολογείται η αποσύνδεσή του από την εκτροπή του Αχελώου, είμαστε σε καλό δρόμο, αλλά θα πρέπει να “τρέξουν” γρηγορότερα οι διαδικασίες, καθώς η κλιματική αλλαγή επιτείνεται διαρκώς».

Ο κ. Σκυλακάκης ήταν γνώστης του συνολικού σχεδιασμού και αναγνώρισε ότι «η ήπια εκτροπή του Αχελώου είναι έργο πνοής για τη Θεσσαλία», δηλώνοντας ότι «ήδη έχουν διατεθεί μεγάλα ποσά για κατασκευές στα φράγματα Συκιάς και Μεσοχώρας», ενώ πρόσθεσε ότι «η λειτουργία του υδροηλεκτρικού έργου θα αποσβέσει σημαντικό μέρος από το κόστος του συνολικού εγχειρήματος», σημειώνοντας ότι θα εξεταστεί η ολοκλήρωση της μερικής μεταφοράς νερού και από χρήματα του ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης.

Κόστος παραγωγής – Στήριξη πλημμυροπαθών

Στο σημείο αυτό, Κέλλας και Σκυλακάκης αναφέρθηκαν στο δυσθεώρητο κόστος παραγωγής για τους Θεσσαλούς αγρότες και την αδήριτη ανάγκη της αγροτικής οικονομίας για νερό. Ο υπουργός έδειξε ότι είναι γνώστης του προβλήματος, αναφερόμενος στη διαχείριση υδατικών πόρων με σύγχρονες τεχνολογίες, μέσω των οποίων θα αναπτύσσεται ένα ευφυές σύστημα άρδευσης για την αποτελεσματική χρήση του νερού, όπως οι έξυπνοι μετρητές.

Από πλευράς του,ο αν. γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ επεσήμανε ότι «το νερό δεν μας περισσεύει και η άρδευση θα πρέπει να είναι στοχευμένη», ζητώντας από τον υπουργό τη χρηματοδότηση-επιδότηση των παραγωγών, προκειμένου να ενταχθούν σε προγράμματα ευφυούς γεωργίας, αλλά και την πρόσβασή τους, ιδιαίτερα μετά τις πρόσφατες καταστροφές σε Φάρσαλα και Καρδίτσα, σε χρηματοδοτικά εργαλεία.

Βύθιση σιδηροδρομικών γραμμών

Ο βουλευτής της ΝΔ συζήτησε με τον αν. υπουργό Οικονομικών τη δυνατότητα αξιοποίησης του ευρωπαϊκού «πακέτου» ενίσχυσης και για τη βύθιση των σιδηροδρομικών γραμμών στην πόλη της Λάρισας, προοπτική που προέκυψε μετά τις δυσκολίες που παρουσιάζει το σχέδιο υπογείωσης των γραμμών, ενώ υπογράμμισε: «Ας εξετάσουμε όλες τις πτυχές του πακέτου ενίσχυσης, ώστε να μπορέσει η Λάρισα να αποκτήσει τις κατάλληλες σιδηροδρομικές υποδομές που θα εξασφαλίσουν τα μέγιστα δυνατά οφέλη για την πόλη».

Επιστρεπτέα προκαταβολή

Ο κ. Κέλλας συνεχάρη, ακόμη, τον κ.Σκυλακάκη για το μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής, το οποίο αποδείχτηκε ότι λειτουργεί ευεργετικά για την πραγματική οικονομία.

Δέσμευση Σκυλακάκη για ΠΣΕΑ ’17

Ο Λαρισαίος πολιτικός ζήτησε από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών αρμόδιο για τη Δημοσιονομική Πολιτική, να δοθούν άμεσα τα 7 εκ. ευρώ, για να πληρωθούν και οι παραγωγοί του νομού από τα ΠΣΕΑ του 2017. Ακολούθως, ουπουργός επικοινώνησε με υπηρεσιακούς παράγοντες και υποσχέθηκε ότι τα χρήματα θα δοθούν άμεσα, καθώς δεν δικαιολογείται περαιτέρω καθυστέρηση στις αποζημιώσεις που δικαιούνται οι παραγωγοί.

Τέλος ο κ. Σκυλακάκης ενημέρωσε τον κ. Κέλλα ότι υπέγραψε την απόφαση, ώστε να καταβληθεί το 4ευρω στους κτηνοτρόφους για την απώλεια εισοδήματος, που υπέστησαν λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

 

 

Tags: ,

Έκθεση φωτογραφίας για άτομα με οπτική αναπηρία

Πώς είναι δυνατόν ένας άνθρωπος με οπτική αναπηρία να ασχολείται με την τέχνη της φωτογραφίας; Πώς αντιλαμβάνεται τη φωτογραφία ένας τυφλός;

Η ομαδική έκθεση φωτογραφίας Kλίκable παρουσιάζεται στο πλαίσιο του Μύλου Παραστατικών Τεχνών που διοργανώνει η Αντιδημαρχία Πολιτισμού με τον καλλιτεχνικό συντονισμό του ΣμουΘ, στο Μουσείο Σιτηρών και Αλεύρων, από την Πέμπτη 24 έως το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2020.

Η αρχή του Κλικ-able Project έγινε τον Νοέμβριο του 2018 με ένα βιωματικό σεμινάριο, διάρκειας 4 ημερών, υπό την καθοδήγηση του εκπαιδευτή Partha Bhowmick , ιδρυτή του οργανισμού “ Beyond Sight Foundation ” από την Ινδία.

Τότε, επαγγελματίες και ερασιτέχνες φωτογράφοι με ή χωρίς οπτική αναπηρία ξεκίνησαν ένα ταξίδι εξερεύνησης της τέχνης της φωτογραφίας. Οι συμμετέχοντες εκπαιδεύτηκαν πάνω σε προσαρμοσμένες τεχνικές φωτογραφίας και πειραματίστηκαν φωτογραφίζοντας σημεία της πόλης.

Μετά από αυτό το πρώτο σεμινάριο, η ομάδα του Κλίκable Project συνέχισε, για τους επόμενους έξι μήνες, να πραγματοποιεί φωτογραφικές συναντήσεις και να συν-εκπαιδεύεται, συμμετέχοντας ενεργά στον σχεδιασμό και την οργάνωση όλων των σταδίων του προγράμματος.

Ομάδα Κλίκable Project: Ελπίδα Άμπου, Ευγενία Αντωνίου, Sabina Badžová, Anna Balan, Angel Ballesteros, Στέλλα Γαροφαλάκη, Κώστας Γκιώκας, Όλγα Γόγολου, Μαριάννα Δεσύπρη, Ρέα Κατσανεβάκη, Έμμα Κυριακοπούλου, Μαρίνα Μπεσίρη, Αθανασία Παναγέα, Ειρήνη Παπαγεωργίου, Γεωργία Πολίτη, Γρηγόρης Σταθόπουλος, Χρήστος Τσιούρης, Κατερίνα Σαραντίδου, Χρίστος Παπαμιχαήλ, Κερασία Μιχαλοπούλου.

Στο πρώτο τετραήμερο σεμινάριο συμμετείχαν επίσης οι: Ανθή Βαλιάκου, Φωτεινή Βαλιάκου, Δάφνη Διβάρη, Βασίλης Κάντας, Μαρία Κάτρη.

Εκπαίδευση στην Ακουστική Περιγραφή: Κερασία Μιχαλοπούλου

Συντονισμός: Κατερίνα Σαραντίδου, Χρίστος Παπαμιχαήλ

H δράση υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος “ Σημεία Στήριξης ”.

Tags: , ,

Ο Σεβασμιώτατος κ.κ. Τιμόθεος κοντά στους πληγέντες της επαρχίας Φαρσάλων

Την Επαρχία Φαρσάλων, που επλήγη από τις σφοδρές βροχοπτώσεις, επισκέφθηκε, τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2020, αφού του επιτράπηκε μετά την ολοκλήρωση των εργασιών διάνοιξης του δρόμου προς Λάρισα, διότι η έξοδος από την πόλη της Καρδίτσας προς Λάρισα ήταν αδύνατη, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.κ. Τιμόθεος συνοδευόμενος από τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Αμφιλόχιο Παπανδρέου, Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς μας Μητροπόλεως ενισχύοντάς τους εκεί πληγέντες ηθικά και πνευματικά.

Κατοικίες και περιουσίες (κτήματα κ.ά.) των συνανθρώπων μας καταστράφηκαν. Αδελφοί μας έμειναν χωρίς στέγη, νερό και φαγητό. Ιεροί Ναοί πλημμύρισαν. Χιλιάδες στρέμματα καλύφθηκαν από τόνους λάσπης.

Οι Ιεροί Ναοί των χωριών παραμένουν ανοιχτοί και οι άνθρωποι προστρέχουν σε αυτούς, ώστε να έχουν μια στέγη. Στους υπευθύνους του «Σπιτιού Αγάπης» Φαρσάλων δόθηκε η εντολή να εντείνουν την λειτουργία του, ώστε οι έχοντες ανάγκη ενός πιάτου φαγητού να το βρίσκουν.

Η συνεργασία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. Τιμοθέου και η επικοινωνία του με τους φορείς της Επαρχίας Φαρσάλων είναι συνεχής, καθότι όλοι μαζί πασχίζουν, ώστε να βρεθούν λύσεις για τα ανακύψαντα σοβαρά προβλήματα της Επαρχίας.

 

Tags: , ,

64 νέα ιδιωτικά επενδυτικά σχέδια στην Π.Ε. Λάρισας

Την ένταξη 64 νέων  επενδυτικών σχεδίων, συνολικής δημόσιας δαπάνης 7,96 εκατομμυρίων ευρώ, στο πρόγραμμα Leader  του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020, υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. Το πρόγραμμα που στο νομό Λάρισας διαχειρίζεται η Αναπτυξιακή Εταιρία ΑΕΝΟΛ Α.Ε., οδηγεί σε ιδιωτικές επενδύσεις συνολικού προϋπολογισμού 14,8 εκατομμυρίων ευρώ,  για τη στήριξη της τοπικής ανάπτυξης σε αγροτικές περιοχές και τη δημιουργία  θέσεων εργασίας.

«Σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, τον πρόεδρο και τα στελέχη της ΑΕΝΟΛ και  την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας, 2014-2020, σχεδιάσαμε και πετύχαμε την ένταξη 64 νέων ιδιωτικών επενδύσεων στην Π.Ε. Λάρισας, με χρηματοδότηση 7,96 εκατ. ευρώ» δηλώνει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. «Ευχαριστώ τον Υπουργό  Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη και τον Υφυπουργό Κώστα Σκρέκα για τη χορήγηση χρηματικής  υπερδέσμευσης, που  μας έδωσε τη δυνατότητα να εντάξουμε  πολύ μεγαλύτερο αριθμό προτάσεων από όσες προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός  και να στηρίξουμε στην πράξη την  ιδιωτική πρωτοβουλία και επιχειρηματικότητα, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική συγκυρία» προσθέτει ο Περιφερειάρχης.

Τα  τοπικά προγράμματα LEADER χρηματοδοτούν επενδύσεις ιδιωτικού και δημοσίου χαρακτήρα σε όλους τους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας στις αγροτικές περιοχές της χώρας, στη βάση ενός ολοκληρωμένου τοπικού αναπτυξιακού σχεδιασμού για την ενίσχυση της κοινωνικής τους συνοχής, την τόνωση του επενδυτικού περιβάλλοντος και τη συνολικότερη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της υπαίθρου.

Ειδικότερα, η ένταξη των πράξεων στον Πίνακα που ακολουθεί ανά Υποδράση, αφορά στο Υπομέτρο 19.2 «Στήριξη για την υλοποίηση πράξεων στο πλαίσιο της στρατηγικής τοπικής ανάπτυξης με πρωτοβουλία τοπικών κοινοτήτων» (Ιδιωτικές Παρεμβάσεις)», του Μέτρου 19 «Στήριξη για τοπική ανάπτυξη μέσω του LEADER» του ΠΑΑ 2014-2020. Η συνολική δημόσια δαπάνη των πράξεων ανέρχεται σε 7.960.691,75 € και με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ).

 

Tags: , ,

Σύλληψη ενός ατόμου για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών

Συνελήφθη στις 24-09-2020 το μεσημέρι στον Τύρναβο, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Λάρισας, ένα άτομο, διότι κατά τον έλεγχο βρέθηκαν στην κατοχή του και κατασχέθηκαν δύο νάιλον συσκευασίες με μικροποσότητες κάνναβης.

Tags: , ,

Άννα Βαγενά: Χωριά των Φαρσάλων έξι μέρες μετά

Κατά τη χτεσινή της επίσκεψη με το κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ στις πληγείσες περιοχές του Δήμου Φαρσάλων, η Άννα Βαγενά διαπίστωσε πως, για έκτη μέρα μετά την καταστροφική πλημμύρα, οι κάτοικοι μετρούν τις πληγές τους, ενώ συνεχίζουν να παλεύουν με τα λασπόνερα. Προσπαθούν ακόμα να καθαρίσουν τα κατακλυσμένα  σπίτια και τις αποθήκες τους και πολλοί από αυτούς δεν έχουν μέρος ούτε για να κοιμηθούν. Οι δε δρόμοι είναι κυριολεκτικά πνιγμένοι στη λάσπη.

Η Άννα Βαγενά συνομίλησε με πλημμυροπαθείς κατοίκους, που βρίσκονται σε απόγνωση, πολλοί εκ των οποίων δεν έχουν καν καταφέρει να προμηθευτούν ταέντυπα της αίτησης για τη σχετική αποζημίωση.

Επίσης, σε επικοινωνία που είχε η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας με τον Δήμαρχο Φαρσάλων, κ. Μάκη Εσκίογλου, του ανέφερε συγκεκριμένες περιπτώσεις πλημμυροπαθών και του ζήτησε να μεριμνήσει για αυτούς τους κατοίκους. Ο δήμαρχος τη διαβεβαίωσε ότι σκοπεύει να δράσει άμεσα.

Η Άννα Βαγενά επισήμανε πως θεωρείεπίσης πολύ σημαντικό να καθαριστούν το συντομότερο οι δρόμοι των χωριών από τους τόνους λάσπης, καθώς, εκτός όλων των άλλων, τα λιμνάζοντα λασπόνερα μπορεί να αποτελέσουν εστία μόλυνσης και απειλή για τη δημόσια υγεία.

Μετά την επίσκεψη στα πλημμυροπαθή χωριά των Φαρσάλων, η Άννα Βαγενά έκανε το ακόλουθο σχόλιο: «Ας μη γίνει μετάθεση ευθυνών ανάμεσα στον Δήμο και την Περιφέρεια για το σε ποιον ανήκει η αρμοδιότητα για τον καθαρισμό των οικισμών στον Σταυρό, στοΒασιλί, στο Ευύδριο και στην Υπέρεια Φαρσάλων.»

 

 

 

Tags: ,

Στον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας ο μορφωτικός ακόλουθος της Γαλλικής Πρεσβείας

Τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό επισκέφτηκε ο μορφωτικός ακόλουθος της γαλλικής Πρεσβείας και διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδας κ. Πατρίκ Κομουά συνοδευόμενος από τη διευθύντρια του Γαλλικού Ινστιτούτου Λάρισας κ. Χρύσα Βουλγαράκη.

Η συνάντηση υπήρξε ουσιαστική και πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα. Τόσο ο Περιφερειάρχης όσο και ο Γάλλος μορφωτικός ακόλουθος αναφέρθηκαν στις παραδοσιακές και στενές σχέσεις των δυο χωρών αλλά και στη σταθερή και αποτελεσματική συνεργασία της Περιφέρειας με το Γαλλικό Ινστιτούτο με τον κ. Αγοραστό να σημειώνει ότι η παρουσία του Γαλλικού Ινστιτούτου είναι ιδιαίτερα σημαντική και εκφράζει τη σημασία που δίνει η Γαλλία στη Θεσσαλία γενικότερα.

Ο κ. Κομουά εξέφρασε ακόμη τη συμπαράσταση του γαλλικού λαού στους κατοίκους των περιοχών της Θεσσαλίας που επλήγησαν από  το καταστροφικό πέρασμα του μεσογειακού κυκλώνα Ιανού.

 

           Για περισσότερες πληροφορίες

                   πατήστε στα links:

      (www.thessalia-espa.gr, www.efepae.gr,

              www.aedep.gr, www.espa.gr )