Tags: , ,

Βαγενά: Να ξεκαθαρίσει η κυβέρνηση τι ακριβώς συμβαίνει με τα δημόσια οικονομικά

Αυτή η δύσκολη συγκυρία, που περνάει ο κόσμος και η χώρα μας, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να γίνει το άλλοθι και η δικαιολογία για αδιαφανείς μεθοδεύσεις στα οικονομικά. Πρέπει τώρα η κυβέρνηση να δώσει με πλήρη διαφάνεια την εικόνα των δημόσιων οικονομικών. Πρέπει να μας πει πόσα χρήματα και πώς ξοδεύτηκαν από το μαξιλάρι των 37 δις που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ, που μαζεύτηκαν με τις θυσίες του ελληνικού λαού. Πρέπει επιτέλους να παραδεχτεί η Ν.Δ. ότι αν δεν υπήρχε αυτό το ποσό, που με πατριωτική ευθύνη άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ στη χώρα, ενώ θα μπορούσε να το είχε ξοδέψει σε προεκλογικές παροχές και ίσως να είχε αλλάξει το αποτέλεσμα των εκλογών, αν δεν υπήρχε λοιπόν αυτό το ποσό, τώρα ίσως να είχαμε χρεωκοπήσει.

Ακούω κάποιους να λένε «ευτυχώς δεν έχουμε πρωθυπουργό τον Τσίπρα, τώρα δεν θα τα κατάφερνε στην κρίση». Εγώ τους απαντώ:

Το 2015 ήταν καλός ο Τσίπρας που πήρε στα χέρια του μια χώρα μόλις με 200.000 ευρώ στα δημόσια ταμεία, δηλαδή ουσιαστικά χρεωκοπημένη, και την άφησε με 37 δις; Και μη μου πείτε ότι αυτό έγινε γιατί επέβαλε φόρους. Φόρους έβαζαν και οι προηγούμενοι, αλλά τα χρήματα πήγαιναν στις τσέπες των λίγων και όχι στα δημόσια ταμεία.

Ήταν καλός ο Τσίπρας όταν πήρε το ΕΣΥ χρεωκοπημένο και το ξανάστησε στα πόδια του; Όταν ασφάλισε 2 εκατομμύρια ανασφάλιστους συμπολίτες μας και έδωσε πρόσβαση στη δημόσια υγεία σε όλους;

Ήταν καλός ο Τσίπρας όταν επανεκκίνησε τα δημόσια έργα και τελείωσε τους μεγάλους οδικούς άξονες χωρίς τις «ρεμούλες» των μεγαλοεργολάβων;

Ήταν καλός ο Τσίπρας που επιτέλους ύστερα από τόσα χρήματα που φαγώθηκαν, έφτιαξε το κτηματολόγιο;

Ήταν καλός ο Τσίπρας που μας έβγαλε από τα μνημόνια;

Ήταν καλός ο Τσίπρας όταν με τα κοινωνικά επιδόματα κράτησε όρθια την κοινωνία που παρέλαβε με βαθιά ανθρωπιστική κρίση; Ξεχάσαμε τους ανθρώπους που έψαχναν στα σκουπίδια το 2015;

Ήταν καλός ο Τσίπρας όταν αποκαθιστούσε και άλλαζε την εικόνα και την αξιοπιστία της χώρας στο εξωτερικό, φέρνοντας τον τουρισμό τις χρονιές 2018 και 2019 σε πρωτοφανή ρεκόρ;

Ήταν, τέλος, καλός ο Τσίπρας όταν με τη συμφωνία για το χρέος έδινε στη χώρα τη δυνατότητα αναστολής των δόσεων για 10 χρόνια;

Ας τα σκεφτούμε όλα αυτά. Εγώ δεν υποτιμώ την προσπάθεια της σημερινής κυβέρνησης και μακάρι, για το καλό της πατρίδας μας, να πετύχει. Όμως, θα πρέπει και η κυβέρνηση να ομολογήσει ότι παρέλαβε μια χώρα σε ανάκαμψη και όχι σε χρεωκοπία. Ότι παρέλαβε μια οικονομία με απόθεμα, που της δίνει τη δυνατότητα να ανταπεξέρχεται σήμερα στα δύσκολα και κυρίως χρειάζεται να καταλάβει ότι πρέπει να δίνει λόγο  για τα χρήματα που βρήκε και για το πώς τα ξοδεύει.

Με τις σκέψεις αυτές, εύχομαι σε όλους καλό Πάσχα με υγεία και μια αληθινή Ανάσταση, όπως ο καθένας μας την αισθάνεται.

Tags: , ,

Περονόσπορος πλήττει τις καλλιέργειες κρεμμυδιού

Από παρατηρήσεις στην ύπαιθρο και στο εργαστήριο φυτοπροστασίας της Υπηρεσίας μας διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν προσβολές από περονόσπορο στις καλλιέργειες κρεμμυδιού στο νομό Μαγνησίας, αναμένεται  η είσοδος του περονόσπορου  σε καλλιέργειες με κρεμμύδια μετά τις έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών και στους Νομούς Καρδίτσας, Λάρισας. και Φθιώτιδας

Συμπτώματα

Ο μύκητας προσβάλλει τα φύλλα, τα στελέχη και τους βολβούς. Στα φύλλα προκαλεί διάσπαρτες χλωρωτικές τεφροπράσινες ή υπόλευκες κηλιδώσεις, ή ραβδώσεις οι οποίες αργότερα καλύπτονται από τεφρώδη εξανθηση (σποριάγγεια). Τα φύλλα σιγά–σιγά μαραίνονται και καταστρέφονται.

Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν είναι κατάλληλες για την ανάπτυξη του περονόσπορου και την μετάδοση του.

Επίσης ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη της ασθένειας είναι οι δροσερές και υγρές νύχτες με μετρίως θερμές και νεφοσκεπείς ημέρες, υψηλή σχετική υγρασία 70-90% και θερμοκρασίες από 4-25oC (με άριστη τους 10-13oC). Η ανάπτυξη των σπορίων του παθογόνου γίνεται παρουσία νερού (βροχής ή δρόσου), όταν υπάρχει μύκητας διασπείρονται σε μικρές και μεγάλες αποστάσεις με τον άνεμο.

Καταπολέμηση

Α) Καλλιεργητικά μέτρα: καλλιέργεια σε χωράφια που στραγγίζουν καλά. Φύτευση υγιούς πολ/κού υλικού (κοκκαριού ή σπόρου). Εφαρμογή αμειψισποράς. Καταστροφή των υπολειμμάτων της καλλιέργειας..

Β) Χημική καταπολέμηση: Συνιστάται να γίνει ψεκασμός των καλλιεργειών κρεμμυδιού με εγκεκριμένα για την καλλιέργεια και εκλεκτικά για τον περονόσπορο μυκητοκτόνα, όπως  Mancozeb, Maneb, Metalaxylm. Chlorothalonil.  κ.α.

Προσοχή

Σε κάθε περίπτωση να τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων για την αναλογία χρήσης, συνδυαστικότητα, τον κίνδυνο φυτοτοξικότητας το διάστημα μεταξύ τελευταίας επέμβασης και συγκομιδής και τα μέτρα προστασίας για την αποφυγή δηλητηριάσεων.

Οι παραγωγοί που ενδιαφέρονται για τις γεωργικές προειδοποιήσεις  να το δηλώσουν με ηλεκτρονικό μήνυμα στην Υπηρεσία μας στην ηλεκτρονική διεύθυνση pkpfpfevolou@minagric.gr

 

 

Tags: , ,

Ικανοποίηση Κέλλα για την ευνοϊκή ρύθμιση οφειλών αγροτών στη ΔΕΗ

Την ικανοποίησή του για την απόφαση της ΔΕΗ να παρέχει στους αγροτικούς πελάτες της ευνοϊκό πρόγραμμα διακανονισμών, που έρχεται να ενισχύσει το ισχύον από τον Οκτώβριο του 2019, εκφράζει ο αν. Γραμματέας της Κ.Ο της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλας, καθώς όλο το προηγούμενο διάστημα είχε διαδοχικές επαφές και πίεζε για την επίτευξη λύσης στο πρόβλημα των ληξιπρόθεσμων οφειλών των αγροτών προς την Επιχείρηση.

Η απόφαση

Έτσι χθες η ΔΕΗ, συναισθανόμενη τις ιδιαιτερότητες του κλάδου των αγροτών και λαμβάνοντας υπόψη τις πρωτόγνωρες συνθήκες που βιώνουμε, ανακοίνωσε πως “όλοι οι αγροτικοί πελάτες με ληξιπρόθεσμες οφειλές θα έχουν τη δυνατότητα ρύθμισης, με την καταβολή προκαταβολής του 15% ή 20% της οφειλής τους στη ΔΕΗ και αποπληρωμή του υπολοίπου ποσού σε έως 18 ή 24 δόσεις, αντίστοιχα. Στο πρόγραμμα αναμένεται να ενταχθούν περί τους 30.000 αγρότες, καθώς τόσοι υπολογίζονται ότι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές”.

Υπενθυμίζεται, ότι ο Χρήστος Κέλλας είχε συνάντηση για το θέμα αυτό με τον Υφ. Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Σκρέκα και Λαρισαίους συνεταιριστές και παραγωγούς στο ΥΠΑΑΤ, στις 12 Μαρτίου, ενώ βρισκόταν σε συνεχή τηλεφωνική επικοινωνία με τον αν. Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΗ κ. Γ. Καρακούση.

Ο Χρ. Κέλλας

Μετά τις ανακοινώσεις του υφυπουργού Κ. Σκρέκα και της ΔΕΗ, ο Χρ. Κέλλας δήλωσε:

«Θέλω να ευχαριστήσω τις ηγεσίες του ΥΠΑΑΤ και της ΔΕΗ για την απόφαση ευνοϊκού προγράμματος διακανονισμού των αγροτών στην Επιχείρηση, σε μια κρίσιμη χρονικά στιγμή για τις αγροτικές καλλιέργειες. Πρόκειται αναμφίβολα για μια θετική εξέλιξη. Είχα αναδείξει εγκαίρως το ζήτημα των αγροτικών τιμολογίων της ΔΕΗ ως προς τη διακοπή της σύνδεσης σε αγροτικές γεωτρήσεις των οποίων η σύμβαση είχε καταγγελθεί, λόγω οφειλών προς την Επιχείρηση. Τόνισα τις ιδιομορφίες του θέματος και το μεγάλο κόστος του αγροτικού ρεύματος. Η κυβέρνηση της ΝΔ αποδεικνύει έμπρακτα ότι στηρίζει με συνέπεια την αγροτική παραγωγή, απαλλάσσοντας τους αγρότες από έναν μόνιμο πονοκέφαλο και δίνοντας τη δυνατότητα να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους και να δουλέψουν απρόσκοπτα στη γη τους. Συνεχίζουμε μαζί και σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που βιώνουμε».

Tags: , ,

Ευχαριστίες των Ενεργών Πολιτών Λάρισας στους δωρητές τροφίμων

Αυτές τις δύσκολες μέρες που περνάμε απομονωμένοι στα σπίτια μας είναι σημαντικό να αισθανόμαστε όλοι, και ιδιαίτερα οι πιο αδύναμοι, την μεγάλη αγκαλιά των συνανθρώπων μας και της οργανωμένης κοινωνίας. Πέρα από την ηθική υποστήριξη η οποία θεωρείται δεδομένη, έχει σημασία και η υλική ενίσχυση με είδη πρώτης ανάγκης, που προσφέρουν αυτοί που έχουν τη δυνατότητα και την καλή διάθεση να το κάνουν. Χωρίς αυτήν, δε θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί η τροφοδοσία των οικογενειών που υποστηρίζουν οι ΕνΠοΛ, για τις γιορτές του Πάσχα.
Για το λόγο αυτό θα θέλαμε ως Ενεργοί Πολίτες Λάρισας να ευχαριστήσουμε ξεχωριστά τον κάθε πολίτη που πρόσφερε από το υστέρημά του για να βοηθήσει πιο αδύναμους συμπολίτες του.
Θέλουμε να ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα την Τράπεζα Τροφίμων Θεσσαλίας για την σημαντική συνεισφορά της στην συγκέντρωση των απαραίτητων τροφίμων.
Επίσης, θερμές ευχαριστίες θέλουμε να απευθύνουμε και στις μεγάλες επιχειρήσεις του τόπου μας, που στα πλαίσια της εταιρικής ευθύνης, αλλά και με την ευαισθησία που διακρίνει τις διοικήσεις τους, συνεισφέρουν πάντα σημαντικά στον ιερό σκοπό μας. Ευχαριστούμε λοιπόν τα Σούπερ Μάρκετς Σκλαβενίτη, τη Βιομηχανία Ζυμαρικών Μέλισσα (Κίκιζας), την Κονσερβοποιΐα ΕΛΒΑΚ και την Βιομηχανία Επεξεργασίας Κρέατος Κασίδη.
Ευχόμαστε στους εργαζόμενους, τις διοικήσεις τους, αλλά και σε όλους εσάς υγεία, ευημερία και αγάπη στις δύσκολες μέρες που περνάμε, χαρούμενες γιορτές και Καλή Ανάσταση!

Tags: , ,

Ο Συντονισμός Κομμουνιστικών Δυνάμεων Λάρισας για τους Ρομά

Ανακοίνωση για τις εξελίξεις στην καραντίνα στην περιοχή της Νέας Σμύρνης στη Λάρισα, εξέδωσε ο  Συντονισμός Κομμουνιστικών Δυνάμεων Λάρισας , παίρνοντας θέση για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί  στη περιοχή με αφορμή τα μέτρα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής : «Όχι στην γκετοποίηση – Αξιοπρέπειες συνθήκες διαβίωσης και  αποσυμφόρηση της συνοικίας των Ρομά στη Νέα Σμύρνη »

Η εφαρμογή περιοριστικών μέτρων από την Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του covid19 προκρίθηκε ως η πιο πρόσφορη λύση απέναντι σε ένα ελλειμματικό σύστημα υγείας υπό τον φόβο της κατάρρευσης.

Όμως τα αναγκαία περιοριστικά μέτρα για να αποφευχθεί η διασπορά του κορονοϊού από μόνα τους δεν αρκούν για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση. Όπως δεν αρκεί η ατομική ευθύνη στην τήρηση των μέτρων που βέβαια είναι απαραίτητα αλλά βασική προϋπόθεση είναι η ανάληψη της Κρατικής ευθύνης.

Σήμερα είναι αναγκαία η σοβαρή ενίσχυση του ΕΣΥ, σε όλο του το εύρος, σε υλικοτεχνικά μέσα και η πρόσληψη του απαραίτητου αριθμού μόνιμων υγειονομικών υπαλλήλων και γιατρών από τη μια  και από την άλλη η επίταξη ιδιωτικών δομών και η υπαγωγή τους στο δημόσιο σύστημα υγείας ανάλογα με τις υγειονομικές ανάγκες του πληθυσμού και την εξέλιξη της επιδημίας.

Όλα αυτά για να αντιμετωπιστεί με επιτυχία η κατάσταση και να οδηγηθούμε γρηγορότερα και με ασφάλεια στην άρση των περιοριστικών μέτρων που δημιουργούν σοβαρό πρόβλημα στην οικονομική και κοινωνική ζωή του λαού μας.

Αντί αυτού παρακολουθούμε μια ελλειμματική και δυσανάλογη για τις ανάγκες  «ενίσχυση» του δημοσίου συστήματος υγείας με λύσεις «μιας χρήσης», την κατασπατάληση πόρων υπέρ των κλινικαρχών και της επικοινωνιακής πολιτικής της κυβέρνησης, και την συνεχή επέκταση και αυστηροποίηση των περιοριστικών μέτρων.

Στην πόλη μας μεγάλο μέρος μιας από τις μεγαλύτερες συνοικίες, της Νέας Σμύρνης, έχει μπει και συνεχίζει να βρίσκεται σε «καραντίνα», ενώ τα επιστημονικά δεδομένα που προκύπτουν από τους δειγματοληπτικούς ελέγχους δεν  δικαιολογούν αυτή την έκταση. Μάλιστα ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας αμφισβήτησε δημόσια την εγκυρότητα των ελέγχων για να ζητήσει ακόμα και την επέκταση της καραντίνας αν χρειαστεί για ολόκληρη την πόλη. Ο Περιφερειάρχης κ. Αγοραστός μίλησε ακόμα και για την συνδρομή του στρατού αν κριθεί απαραίτητο για τη διαφύλαξη της καραντίνας, σπέρνοντας τον τρόμο στην κοινωνία της Λάρισας.

Η διαχείριση από μέρους της Κυβέρνησης της όλης κατάστασης που δημιουργήθηκε γίνεται περισσότερο με όρους επικοινωνίας παρά ουσίας και διαφύλαξης της υγείας του λαού.

Έτσι, π.χ. ενώ υπάρχουν μέτρα επιτήρησης και αστυνόμευσης στα όρια της καραντίνας, όπου κανείς δεν επιτρέπεται να τα σπάσει, δεν ισχύει το ίδιο στο εσωτερικό της καραντίνας όπου δεν υπάρχει καμιά επιτήρηση.

Ένα δεύτερο παράδειγμα είναι ότι η σκέψη που έγινε να μεταφερθούν για να προστατευτούν οι ευπαθείς ομάδες ανθρώπων εκτός καραντίνας και να φιλοξενηθούν σε κάποιο από τα κλειστά αυτή τη στιγμή ξενοδοχεία της πόλης ναυάγησε μπροστά στην άρνηση των ξενοδόχων να δεχτούν Ρομά στα ξενοδοχεία τους και στην ατολμία των κυβερνώντων να αναλάβουν το πολιτικό κόστος της επίταξης.

Με όλα αυτά καλλιεργούνται και διασπείρονται, ακόμα και από μερίδα του τύπου, ρατσιστικές απόψεις απέναντι στους Ρομά κατοίκους της Νέας Σμύρνης, οι οποίες λειτουργούν διχαστικά μέσα στο λαό μας.

Η «ατομική ευθύνη»  και ο «ατίθασος χαρακτήρας» των Ρομά προβάλλονται για να αποκρύψουν την ουσία του χρόνιου προβλήματος που είναι η γκετοποίηση και οι δύσκολες συνθήκες διαβίωσης και πυκνοκατοίκησης. Το σύνθημα «Μένουμε Σπίτι» σ’ αυτές τις συνθήκες  δεν ακούγεται απλά γελοίο, αλλά και επικίνδυνο για όσους ζουν σ’ αυτό το περιβάλλον και ακόμα δεν έχουν κολλήσει τον ιό.

Η λύση γι’ αυτούς τους ανθρώπους δεν βρίσκεται στην  καραντίνα και στην αστυνόμευση, αλλά στην άμεση αποσυμφόρηση της συνοικίας τόσο βραχυπρόθεσμα, όσο και μακροπρόθεσμα, με αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης.  Γι’ αυτό και θεωρούμε απαράδεκτη την ανακοίνωση της Ένωσης Αστυνομικών Λάρισας που μιλά για «έξυπνους που έμαθαν μια ζωή να είναι ενάντια στο νόμο και στο κοινό καλό, έχοντας ως δικαιολογία τα πιστεύω και την κουλτούρα τους», και που ενοχοποιεί και στιγματίζει όχι μόνον τους ανθρώπους που ασθένησαν από τον κορονοϊό στη Νέα Σμύρνη, αλλά και συνολικά την κουλτούρα της κοινότητάς τους.

Στην ίδια λογική εντάσσεται και η αντιμετώπιση  των Ρομά σε Τύρναβο και Φάρσαλα, ενώ δεν υπάρχουν κρούσματα, καθώς και η απαγόρευση των λαϊκών αγορών στις οποίες βρίσκουν δουλειά πολλοί Ρομά. Όμως το κλείσιμο των λαϊκών αγορών έχει σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις τόσο για τους εκατοντάδες μικροπαραγωγούς των λαϊκών αγορών, όσο και για τα λαϊκά στρώματα που αναγκάζονται τώρα να ψωνίζουν ακριβότερα προϊόντα αποκλειστικά από τα σούπερ μάρκετ.

Μπορεί κάποιοι να κάνουν σπέκουλα πάνω στις έκτακτες συνθήκες που μας βάζει η πανδημία για να περάσουν τις απόψεις τους για περιορισμό των ελευθεριών και των δημοκρατικών δικαιωμάτων. Ίσως και για να προετοιμάσουν το έδαφος για την «επόμενη μέρα» μετά τον κορονοϊό όπου πάνω στα συντρίμμια της οικονομίας και της κοινωνίας θα πρέπει να αποδοθούν οι ευθύνες και να αναπτυχθούν οι αγώνες του λαού.

Δεν εφησυχάζουμε. Αγωνιζόμαστε και διεκδικούμε άμεσα να παρθούν μέτρα για την ενίσχυση του δημοσίου συστήματος υγείας και να γίνουν αποδεκτές οι προτάσεις των μάχιμων υγειονομικών όπως τα  έθεσαν οι υγειονομικοί με τις συμβολικές τους κινητοποιήσεις στις 7 Απρίλη. Επίσης διεκδικούμε ώστε να παρθούν τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλιστούν τα λαϊκά εισοδήματα για  όσο χρόνο διαρκεί η υγειονομική κρίση.

 

 

 

 

Tags: , ,

Stabat Mater ζωντανή ηχογράφηση – Δημοτικό Ωδείο Λάρισας

Η Αντιδημαρχία Πολιτισμού & Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων στο πλαίσιο της αποστολής της και σε συνδυασμό με την ειδική συνθήκη στην οποία αυτό το διάστημα διάγουμε το βίο μας, ανεβάζει στη σελίδα της, μεγάλες παραγωγές της (όπερες, συναυλίες κοκ).

Το σύνθημα είναι: ο Πολιτισμός ποτέ δεν κατεβάζει ρολά.

Κάνουμε υπομονή, μένουμε σπίτι για το καλό όλων μας, και απολαμβάνουμε τη ζωντανή ηχογράφηση στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας το 2002, ενός από τα πιο γνωστά και εμβληματικά έργα της δυτικοευρωπαϊκής εκκλησιαστικής μουσικής, το περίφημο Stabat Mater του Ιταλού συνθέτη Giovanni Battista Pergolesi.

Σολίστ η διεθνούς φήμης Λαρισαία σοπράνο Μυρτώ Παπαθανασίου και η μεσόφωνος Ελένη Λιώνα.

Συμμετέχουν η Γυναικεία Χορωδία (διδασκαλία Γιάννης Τσανακάς) και η Παιδική Χορωδία του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας (διδασκαλία: Δημήτρης Καρβούνης) και η Συμφωνική Ορχήστρα της πόλης.

Ο Περγκολέζι συνέθεσε το έργο τις τελευταίες δύο εβδομάδες της ζωής του κλεισμένος σε μοναστήρι της Νάπολης, άρρωστος από φυματίωση. Τελικά υπέκυψε στις 16 Μαρτίου 1736, σε ηλικία μόλις 26 ετών.

Συνθέτης, βιολιστής και οργανίστας, στη σύντομη ζωή του πρόλαβε να συνθέσει 6 όπερες και 2 κονσέρτα για φλάουτο και έγχορδα.

Το αριστούργημά του, Stabat Mater, που περιγράφει τα Πάθη του Χριστού μέσα από τα μάτια της μητέρας του, βασίζεται σε ένα εκκλησιαστικό ποίημα του Μεσαίωνα και υμνεί την Παναγία που θρηνεί τον Εσταυρωμένο Χριστό.

Το “Stabat Mater”, αυτός ο εξαιρετικός μεσαιωνικός ύμνος, έχει αποτελέσει πηγή έμπνευσης για πολλούς συνθέτες σε διάφορες εποχές. Ωστόσο, η μελοποίησή του από τον Περγκολέζι – εκ των σημαντικότερων εκπροσώπων του όψιμου μπαρόκ του ιταλικού νότου, είναι η πιο δημοφιλής, καθώς ξεχωρίζει για την απλότητα και την αμεσότητα του συναισθήματος.

Χαρακτηριστικό του έργου του Περγκολέζι είναι ο συνδυασμός της τρυφερότητας της έκφρασης και της τελειότητας της μελωδικής γραμμής.

Το έργο αποτελείται από 12 μέρη.

Tags: , ,

Μάξιμος: Θύμα του lockdown ο οβελίας και οι κτηνοτρόφοι

«Προτίθεστε να ενεργοποιήσετε άμεσα το πακέτο των 150 εκατομμυρίων ευρώ για την οικονομική στήριξη των αιγοπροβατοτρόφων, που πλήττονται από την μείωση της ζήτησης και την πτώση των τιμών στα αμνοερίφια, λόγω του lockdown για την πανδημία του κορονοϊού; Αν ναι, ποιος ο τρόπος και ποιο το χρονοδιάγραμμα των ενισχύσεων;». Τα παραπάνω ερωτήματα θέτει ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάκη Βορίδη.

Ο Θεσσαλός πολιτικός, μετά από ενημέρωση που είχε και από τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας κ. Γιάννη Γκουρομπίνο, στην ερώτησή του υπογραμμίζει ότι «τα μέτρα για την επιδημία του κορονοϊού, με την απαγόρευση ουσιαστικά του ψησίματος του παραδοσιακού οβελία του Πάσχα, πλήττουν καίρια τους αιγοπροβατρόφους. Η απαγόρευση κυκλοφορίας και μετάβασης από τα αστικά κέντρα στα χωριά για τον εορτασμό της Λαμπρής επέφερε μείωση στη ζήτηση αμνοεριφίων, καθώς ελάχιστοι αγοράζουν ολόκληρο αρνί, όπως συνέβαινε το Πάσχα, μιας και αντί της σούβλας οι περισσότεροι θα ψήσουν στον φούρνο.

Η πώληση αιγοπρόβειου κρέατος για την εορταστική περίοδο του Πάσχα αποτελεί παραδοσιακά σημαντική πηγή εισοδήματος για την εγχώρια αιγοπροβατοτροφία. Ωστόσο, από την αρχή της ισχύος των μέτρων κατά του κορονοϊού, ο κτηνοτροφικός κόσμος εξέφραζε ανοιχτά την ανησυχίες του για την ενδεχόμενη απώλεια εισοδήματος λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν στην αγορά, και ζητούσε πρωτοβουλίες για τη στήριξη του κλάδου.

Δυστυχώς, επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι των κτηνοτρόφων για χαμηλές τιμές στις πωλήσεις των αμνοεριφίων και επιδείνωση της οικονομικής τους κατάστασης. Όπως υποστηρίζουν, οι τιμές πώλησης αμνοεριφίων κυμάνθηκαν σε χαμηλότερα από πέρυσι επίπεδα, στα 4 περίπου ευρώ το κιλό, όταν πέρυσι είχαν φτάσει έως τα 6 ευρώ».

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος καταλήγει επισημαίνοντας ότι «την ίδια ώρα, σε χώρες της ΕΕ, όπως στην Ισπανία, υπήρξαν πρωτοβουλίες για τη στήριξη των κτηνοτρόφων που επλήγησαν από την δραματική πτώση της κατανάλωσης που επέφεραν τα μέτρα για τον κορονοϊό. Στη χώρα μας, η πρωτοφανής μείωση των τιμών στο κρέας για το φετινό Πάσχα, και η συνακόλουθη απώλεια εισοδήματος, εγείρει σοβαρές διαμαρτυρίες από πλευράς των κτηνοτρόφων, οι οποίοι ζητούν την άμεση παρέμβαση της πολιτείας για την ενίσχυσή τους, ενεργοποιώντας κάθε πρόσφορο μέσο».

Δημήτρης Μητροπάνος - Ποιος φταίει μη ρωτάς
Πασχάλης Τερζής - Θα το συνηθίσεις
Σταμάτης Γονίδης - Τι δεν έχω εγώ
Γιάννης Πλούταρχος - Αχ κορίτσι μου
Χρήστος Αντωνιάδης - Δεν είσαι εσύ
Βασίλης Καρράς - Ποια με καταράστηκε
Λευτέρης Πανταζής - Σε νοσταλγώ
Πάνος Κιάμος - Πως θα την βγάλω
Πάολα - Γίνε μαζί μου ένα
Παντελής Παντελίδης - Αν είσαι εκεί

 


Απρίλιος 2020
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930EC