Ειδήσεις

Το ΜέΡΑ25 για το κλείσιμο των λαϊκών αγορών στη Θεσσαλία


Οι λαϊκές αγορές στη Θεσσαλία λειτουργούν, ως επί το πλείστoν, με τοπικούς παραγωγούς που καλλιεργούν και πουλούν τα προϊόντα τους εξασφαλίζοντας το βιοπορισμό τους από αυτή τη δραστηριότητα.

Η καλλιεργητική περίοδος για αυτούς κορυφώνεται  αυτές τις ημέρες του Πάσχα με μεγιστοποίηση της παραγωγής και διάθεσης των προϊόντων τους .

Με απόφασή του ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς ανέστειλε, ισοπεδωτικά,  τη λειτουργία των λαϊκών αγορών σε όλη τη Θεσσαλία. Προφανώς και το ζήτημα της Δημόσιας Υγείας είναι πρωτεύον, αλλά από την άλλη πλευρά πρόκειται για μία εξοντωτική απόφαση για  αρκετές εκατοντάδες οικογενειών καθόσον μένουν χωρίς εισόδημα και όλη η παραγωγή, ειδικά των ευπαθών προϊόντων, κινδυνεύει να καταλήξει στις χωματερές. Όπως έχει αποδειχθεί, εάν το κράτος ήθελε μπορούσε να διενεργήσει υγειονομικούς ελέγχους και οι τοπικές αρχές να δώσουν πρόσθετους χώρους ώστε να διεξάγονται οι λαϊκές αγορές τηρώντας τις αποστάσεις ασφαλείας.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι κατά συνέπεια της απόφασης, οι πολίτες μιας ολόκληρης περιφέρειας, κατευθύνονται, για τις Πασχαλινές τους αγορές,  στα μεγάλα Σούπερ Μάρκετ,  τα οποία μη έχοντας ανταγωνισμό, ενδεχομένως να  διαμορφώσουν τις τιμές στα επίπεδα που αυτοί επιθυμούν.

Το ΜέΡΑ25 προτείνει να γίνουν ΑΜΕΣΑ τα παρακάτω:

  1. Την κατάργηση της απόφασης του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, για την αναστολή λειτουργίας των λαϊκών αγορών στη Θεσσαλία.
  2. Την αποζημίωση των παραγωγών για τις ημέρες που δεν προσήλθαν στις λαϊκές.
  3. Την αγορά από το κράτος, δήμους ή Περιφέρεια, όλων των ευπαθών προϊόντων τους και διάθεσή τους στις αδύνατες οικονομικά ομάδες.
  4. Λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων υγιεινής ,για την ασφαλή λειτουργία των αγορών (Απολυμάνσεις, αποστάσεις ασφαλείας, προμήθεια μασκών και γαντιών)

Οι παραγωγοί κινδυνεύουν με μερική ή ολική απώλεια της παραγωγής τους και του εισοδήματός τους, με ανυπολόγιστες γι αυτούς και τις οικογένειές τους συνέπειες.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Μάξιμος: Το μήνυμα του Πάσχα δεν σκιάζεται από τις παρούσες δυσχέρειες!
Επόμενο άρθρο Ολοκληρώθηκε η διανομή του ΤΕΒΑ σε 3.871 οικογένειες