Tags: , , , , ,

Υγειονομική ζώνη γύρω από τον οικισμό της Νέας Σμύρνης Λάρισας

«Η αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας προϋποθέτει αναπροσαρμογή της στρατηγικής μας» ανέφερε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοινώνοντας μια δέσμη μέτρων για τον οικισμό Νέας Σμύρνης Λάρισας, με περίμετρο τους 4 όμορους δήμους.
Μετά το πρώτο κρούσμα στον οικισμό, «από προχθές το βραδύ έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια πολύ συγκεκριμένη κατάσταση» εξήγησε ο υφυπουργός, καθώς η ιχνηλάτηση οδήγησε σε 29 επαφές υψηλού ή μη κινδύνου, οπότε και «σήμανε συναγερμός», σημείωσε ο ίδιος, αφού από τα 17 πρώτα τεστ, τα 12 βρέθηκαν θετικά στον κορονοϊό. Συνολικά 20 άτομα έχουν καταχωρηθεί ως κρούσματα από την περιοχή σε 29 ελέγχους, γεγονός που οδήγησε στην κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με την επιβολή περιορισμού κατ’ οίκον στους ρομά της Νέας Σμύρνης και με προσωρινή άρση μετακίνησής τους σε συγκεκριμένη περίμετρο.

Έκτοτε, κλιμάκια του ΕΟΔΥ και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας έχουν μεταβεί στον οικισμό από το πρωί, έχοντας ολοκληρώσει 200 δειγματοληπτικούς ελέγχους και τεστ γύρω από την περιοχή. Ήδη, σε δομή φιλοξενίας εκτός καραντίνας έχουν μεταφερθεί οι 20 θετικοί στον κορονοϊό κάτοικοι του οικισμού και υπό ισχυρή επιτήρηση, ενώ σε ξενοδοχεία έχουν μεταφερθεί όσοι κάτοικοι της περιοχής ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες για προληπτικούς λόγους.
Πραγματοποιώντας το πρωί αυτοψία στον οικισμό, ενεργοποιήθηκε μια δέσμη νέων μέτρων κατόπιν σύσκεψης των αυτοδιοικητικών αρχών, εκπροσώπων των ρομά και δημάρχων των όμορων δήμων, παρουσία του υφυπουργού Εσωτερικών, Θοδωρή Λιβάνιου, του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά, του Καθηγητή Λοιμωξιολογίας, Σωτήρη Τσιόδρα, αλλά και υπηρεσιακών παραγόντων των συναρμόδιων υπουργείων σήμερα το πρωί στην περιοχή. Μετά το πέρας της σύσκεψης, αποφασίστηκε πέρα από την παραμονή των κατοίκων του οικισμού της Νέας Σμύρνης σε 14ημερη καραντίνα:
· Η αναστολή των λαϊκών αγορών για 14 ημέρες στη Θεσσαλία
· Η απαγόρυση άσκησης κάθε μορφής πλανόδιου εμπορίου

 • Η διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων σε Τύρναβο, Φάρσαλα και Σοφάδες Καρδίτσας.
  · Ο ορισμός 4 διαμεσολαβητών στις περιοχές αυτές μεταξύ τοπικής αυτοδιοίκησης και ρομά.
  · Οριστικοποιήθηκε το πλάνο τροφοδοσίας του οικισμού νέας Σμύρνης σε τρόφιμα, φάρμακα υγειονομικό υλικό
  · Η ενίσχυση των δυνάμεων της ΕΛΑΣ, της Πυροσβεστικής και του ΕΣΥ στην περιοχή
  · Το κλείσιμο της δομής μεταναστών στο Κουτσόχερο, γιατί προέκυψε συσχέτιση με τον οικισμό σε καραντίνα
  «Η κατάσταση είναι δύσκολη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδαλιάς και τόνισε ότι η εξέλιξη της πανδημίας στο συγκεκριμένο οικισμό «αποδεικνύει πόσο εύθραυστη είναι η κατάσταση». Για το λόγο αυτό «συνιστούμε στους κατοίκους όλης της Θεσσαλίας να μείνουν σπίτι τους» τόνισε ο Υφυπουργός.
  Αναφερόμενος σε δημοσιεύματα σχετικά με την υποδοχή που έτυχαν σήμερα το πρωί στην περιοχή, «μια, δυο τρεις φωνές που στο τέλος της αποχώρησής μας ρωτούσαν γιατί δεν επεκτάθηκε και στον υπόλοιπο οικισμό η καραντίνα, δεν έρχονται να ανατρέψουν τη γενική εικόνα που έχουμε και ο καθηγητής και εγώ» εξήγησε ο κ. Χαρδαλιάς.
  Παράλληλα, ο ίδιος γνωστοποίησε ότι με Κοινή Υπουργική Απόφαση κλειστά παραμένουν μέχρι τις 10 Απριλίου όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, ενώ τότε θα παρθούν οι νεότερες αποφάσεις. Επίσης, διευκρίνισε ότι η παροχή τηλεφωνικής κοινωνικο-ψυχολογικής υποστήριξης από τη γραμμή 10306 του υπουργείου Υγείας και του ΕΚΠΑ είναι δωρεάν, ενώ «όπου υπήρξαν χρεώσεις, θα πιστωθούν σε επόμενο λογαριασμό των πολιτών».
  Ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας αναφέρθηκε και στο ζήτημα της ατομικής λατρείας τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας, διευκρινίζοντας με αφορμή σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι όπως οι εκκλησίες θα είναι κλειστές για τους πιστούς, κλειστοί θα παραμείνουν οι χώροι λατρείας για όλα τα δόγματα και τις άλλες θρησκείες.

 

Περιφερειάρχης Θεσσαλίας για οικισμό Ρομά: Αν χρειασθεί μπορεί να αναλάβει ο στρατός

Αν οι κάτοικοι του οικισμού δεν κατανοήσουν την κατάσταση, τη φύλαξη μπορεί να αναλάβει ο στρατός, δήλωσε ο Κώστας Αγοραστός- «Δέκα από τα διακόσια άτομα προκάλεσαν την ένταση με τον κ.Τσιόδρα», υποστήριξε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας

Την πιθανότητα αν θα χρειασθεί, να αναλάβει ο στρατός τη φύλαξη του οικισμού της Νέας Σμύρνης στη Λάρισα, αποκάλυψε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. Κάτι τέτοιο, όπως είπε, μπορεί να συμβεί εφόσον δεν υπάρξουν αποτελέσματα από την προσπάθεια που καταβάλλεται ήδη για να τηρηθεί η καραντίνα στον οικισμό και αν οι κάτοκοί του δεν αντιληφθούν στο σύνολό τους, το πρόβλημα.

Οπως είπε μιλώντας στην τηλεόραση του Σκάι, ο κ.Αγοραστός, από την περιοχή έχουν ληφθεί συνολικά 337 δείγματα, εκ των οποίων τα 200 ελήφθησαν από το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ.  Ηδη, γίνεται ιχνηλάτηση σε οικισμό Ρομά στα Φάρσαλα, καθώς υπάρχει συσχέτιση με εκείνον της Νέας Σμύρνης, ενώ έλεγχοι θα γίνουν σε όλους τους οικισμούς των Ρομά στη θεσσαλία που είναι αρκετοί, σε όλους τους νομούς της Περιφέρειας.

«Η ένταση που δημιoυργήθηκε είναι σύνηθες φαινόμενο για αυτούς τους ανθρώπους, δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο . Τους εξηγήσαμε ότι δεν έχουν μπει μόνο οι Ρομά σε καραντίνα αλλά και άλλοι άνθρωποι και γενικότερα όλη η περιοχή που θεωρήθηκε αναγκαίο να μπει σε καραντίνα. Αυτοί μας έλεγαν : «γιατί βάζετε μόνο εμάς και δεν βάζετε και την άλλη περιοχή». Υπήρχαν πέντε με δέκα άτομα μέσα σε ένα πλήθος διακοσίων ατόμων που είναι στον κόσμο τους, πραγματικά. Ο κ. Τσιόδρας πρόσπάθησε να τους απομακρύνει για να μην είναι ο ένας πάνω στον άλλον , ο κ. Χαρδαλιάς προσπάθησε να τους περάσει το μήνυμα να μείνουν στα σπίτια τους και την ώρα που φεύγαμε ,αυτοί μας ζητούσαν να παραμείνουμε κι άλλο στο σημείο για να ακουστούν τα παράπονά τους αλλά οι κ.Τσιόδρας και Χαρδαλιάς έπρεπε να φύγουν για να προλάβουν την απογευματινή ενημέρωση» λέει στο protothema.gr ο κ. Κώστας Αγοραστός.

 

Τσιόδρας για Ρομά: «Δεν είναι απειλή, αλλά ευάλωτη ομάδα»

Ειδική αναφορά στους Ρομά, σχετικά με κάποια βίντεο που έκαναν το γύρο του διαδικτύου από την επίσκεψη του Σωτήρη Τσιόδρα και του Νίκου Χαρδαλιά στον οικισμό της Νέας Σμύρνης στη Λάρισα, έκανε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κοροναϊό, κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης

Ειδική αναφορά στους Ρομά, σχετικά με κάποια βίντεο που έκαναν το γύρο του διαδικτύου από την επίσκεψη του Σωτήρη Τσιόδρα και του Νίκου Χαρδαλιά στον οικισμό της Νέας Σμύρνης στη Λάρισα, έκανε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κοροναϊό, κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης.

Ο κ. Τσιόδρας απηύθυνε έκκληση οι ρομά να μη γίνονται στόχος μίσους στα πλαίσια της πανδημίας.

«Οι Ρομά σε ολόκληρη την Ευρώπη συγκαταλέγονται στις αδύναμες ομάδες, γιατί ζουν σε υποβαθμισμένες κατοικίες. Σε πολλές περιοχές της Ευρώπης δεν έχουν νερό, κάτι που κάνει δύσκολο ακόμα και το πλύσιμο των χεριών και μειωμένη πρόσβαση σε κοινωνικές παροχές» είπε αρχικά.

«Πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι δεν είναι αποδιοπομπαίοι τράγοι, δεν είναι απειλή, αλλά ευάλωτη ομάδα, τα μέτρα που έχουν παρθεί, αφορούν την διασπορά του ιού. Πρέπει να βοηθήσουμε στην ενημέρωση τον έλεγχο και την παρακολούθηση της κατάστασης. Οι συμπολίτες μας θα συνεχίσουν να έχουν ισότιμη πρόσβαση» συμπλήρωσε.

«Δεν υπάρχει χώρος για διακρίσεις, φόβο, μίσος και διακρίσεις στην κοινωνία μας, ούτε στις υπόλοιπες χώρες του κόσμου. Η αλληλεγγύη και η ενότητα θα μας βοηθήσουν να ξεπεράσουμε αυτή την κατάσταση.

Ευχαριστώ όλους στη Λάρισα για την υπεύθυνη στάση τους, είμαστε μαζί τους και είναι μαζί μας» κατέληξε.

 

Χαρδαλιάς: Αβάσιμο το ότι κινήθηκαν επιθετικά

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, πρόσθεσε για δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι οι Ρομά κινήθηκαν επιθετικά προς εκείνον και τον κο Τσιόδρα:

«Είναι εντελώς αβάσιμα και παρά τις συστάσεις για απόσταση που δεν κρατούσαν μεταξύ τους, μας άκουσαν και κατάλαβαν όσα τους είπαμε. Είναι άνθρωποι που πραγματικά έχουν ανάγκη και θα είμαστε μαζί τους, για να μην λείψει τίποτα αυτές τις 14 ημέρες».

Tags: , , ,

Μάξιμος: Και με βούλα τραγικά ανεπαρκές το πλαίσιο ελέγχου της μόλυνσης των υδάτων!

«Από τις απαντήσεις των αρμοδίων υπηρεσιών για τα αλλεπάλληλα κρούσματα μόλυνσης των υδάτων του Τιταρήσιου με απόβλητα επιχειρήσεων, συμπεραίνεται, δυστυχώς, ότι το υφιστάμενο πλαίσιο ελέγχου και επιβολής κυρώσεων συμμόρφωσης είναι τραγικά ανεπαρκές και σε κάθε περίπτωση αναποτελεσματικό! Ευελπιστώ, αυτή τη φορά, το αρμόδιο υπουργείο να εξετάσει σοβαρά το πρόβλημα -που κατ’ επανάληψη έχω θέσει εδώ και χρόνια- να ξεκαθαρίσει τις αρμοδιότητες και να ενισχύσει τις υπηρεσίες ελέγχου, ώστε οι έλεγχοι να είναι συνεχείς και οι ποινές τέτοιες που να λειτουργούν αποτρεπτικά σε κάθε επίδοξο ρυπαντή του περιβάλλοντος». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σχολιάζοντας την απάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος κ. Κωστή Χατζηδάκη, σε ερώτησή του για τα νέα κρούσματα μόλυνσης στον Τιταρήσιο ποταμό.

Στην απάντησή του ο αρμόδιος υπουργός αναφέρει ότι «η βελτίωση του μηχανισμού των περιβαλλοντικών ελέγχων αποτελεί αντικείμενο εργασίας για το Υπουργείο ώστε στη συνέχεια να αναληφθούν και οι απαραίτητες πρωτοβουλίες», ενώ παραθέτει τις απαντήσεις των υπηρεσιών που έχουν αρμοδιότητα επί του θέματος.

Έτσι από το Τμήμα Περιβάλλοντος της Π.Ε. Λάρισας της Περιφέρειας Θεσσαλίας πληροφορούμαστε, μεταξύ άλλων, ότι «δεν υφίσταται συγκεκριμένο μοντέλο υποβολής προστίμου με αποτέλεσμα οι κρίσεις να γίνονται υποκειμενικά, (!) η νομική υποστήριξη των υπηρεσιών είναι περιορισμένη, ενώ η ποινική διαδικασία διαρκεί μεγάλο χρονικό διάστημα».

Το Τμήμα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος του Σώματος Επιθεώρησης Βορείου Ελλάδος του ΥΠΕΝ σημειώνει στην απάντησή του ότι «η υπηρεσία μας δεν έχει διενεργήσει πρόσφατα περιβαλλοντική επιθεώρηση σε δραστηριότητες που διαθέτουν τα υγρά τους απόβλητα στον Τιταρήσιο, παραπόταμο του ποταμού Πηνειού και ούτε έχει περιέλθει σχετική καταγγελία. Στο παρελθόν –προ δεκαετίας- είχαν  διενεργηθεί έλεγχοι από την υπηρεσία μας σε δραστηριότητες της περιοχής, αυτεπάγγελτα ή κατόπιν εισαγγελικών παραγγελιών ή καταγγελιών και στις περιπτώσεις που διαπιστώθηκαν παραβάσεις επιβλήθηκαν οι προβλεπόμενες κυρώσεις. Τέλος, σας αναφέρουμε ότι στο πλαίσιο εκπόνησης του Προγράμματος Περιβαλλοντικών Επιθεωρήσεων 2020-2021 θα εξεταστεί η δυνατότητα ένταξης σε αυτό δραστηριοτήτων,  κατηγορίας Α1 και Α2, οι οποίες διαθέτουν τα υγρά απόβλητά τους στον Τιταρήσιο ποταμό».

Αλγεινή εντύπωση, αναμφίβολα, προκαλεί η σύγχυση αρμοδιοτήτων μεταξύ υπηρεσιών. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Τμήμα Περιβάλλοντος της Π.Ε. Λάρισας της Περιφέρειας Θεσσαλίας «παράλληλα, αρμοδιότητα ελέγχου και επιβολής κυρώσεων έχουν οι Υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και το Σώμα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος». Ωστόσο, η  Διεύθυνση Υδάτων Θεσσαλίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, στην απάντησή της, ισχυρίζεται ότι «αρμοδιότητα για το θέμα της ερώτησης έχει η Περιφέρεια Θεσσαλίας και δεν προκύπτει αρμοδιότητα της υπηρεσίας μας».

Tags: , ,

Στη μάχη κατά του κορονoϊού ο Δήμος Τεμπών

Στην απολύμανση των κοινόχρηστων χώρων, με επίκεντρο κεντρική πλατεία στο Συκούριο προχώρησε η δημοτική αρχή Τεμπών, αξιοποιώντας προσφορά της εταιρείας, από την οποία προμηθεύθηκε  κάδους απορριμμάτων.

Η Εταιρεία χορήγησε στο δήμο Τεμπών απολυμαντικό, με αιθέρια έλαια, το οποίο χρησιμοποιήθηκε ως αντισηπτικό ενάντια στον κορονοϊό. Τις εργασίες απολύμανσης στη Δημοτική Κοινότητα Συκουρίου συντόνιζε ο πρόεδρος Μιχάλης Γκουντής, ενώ όπως δήλωσε ο δήμαρχος Τεμπών Γιώργος Μανώλης «ανάλογη διαδικασία θα ακολουθηθεί σε όλες τις κοινότητες τις επόμενες ημέρες, προκειμένου να εμπεδωθεί περαιτέρω το αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες τις μέρες του κορονοϊού. Η οδηγία είναι σαφής και προς κάθε κατεύθυνση: Με την υγεία των συμπολιτών μας, δεν παίζουμε».

Tags: , , ,

Η Άννα Βαγενά επισκέφθηκε τη λαϊκή αγορά της Αγιάς

Τη λαϊκή αγορά της Αγιάς επισκέφθηκε η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας Άννα Βαγενά όπου μετά από συνομιλίες με τους πολίτες για θέματα που αντιμετωπίζουν, θέλησε να μεταφέρει σε όλους το μήνυμα ότι ενωμένοι με δύναμη και αισιοδοξία θα τα καταφέρουμε και σ΄ αυτή τη δυσκολία.

Tags: , ,

Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας ενημερώνει για το Δώρο Πάσχα

Οι επιχειρήσεις των οποίων η δραστηριότητα δεν πλήττεται από την κρίση του Κορονοϊού,  οφείλουν να καταβάλλουν το δώρο Πάσχα το αργότερο μέχρι τις 15 Απριλίου Μεγάλη Τετάρτη. Το δώρο του Πάσχα υπολογίζεται για τη χρονική διάρκεια εργασίας από 1/1 έως 30/4 κάθε έτους και ανέρχεται στο ήμισυ του μηνιαίου μισθού, εάν ο μισθωτός αμείβεται με μισθό, και σε 15 ημερομίσθια, αν αμείβεται με ημερομίσθιο. Αν ο εργαζόμενος δεν απασχολήθηκε ολόκληρο το παραπάνω διάστημα, θα λάβει ποσό ίσο με 1/15 του μισού μηνιαίου μισθού, ή ένα ημερομίσθιο για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο, για κάθε οκτώ ημερολογιακές ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης. Εάν η σχέση εργασίας διαρκέσει λιγότερο από οκτώ ημέρες, δικαιούται ανάλογο κλάσμα για Δώρο Πάσχα.

Οι επιχειρήσεις που έχουν αναστείλει τις εργασίες τους με εντολή της κυβέρνησης ή ανήκουν στις πληττόμενες από την κρίση με βάση τον ΚΑΔ, έχουν προθεσμία να καταβάλλουν μόνο για φέτος το δώρο Πάσχα μέχρι την 30η Ιουνίου. Οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις αυτές για το διάστημα που δεν εργάστηκαν εξαιτίας των μέτρων (είχε δηλαδή ανασταλεί η εργασιακή τους σχέση) θα λάβουν το τμήμα του δώρου που αντιστοιχεί στο διάστημα αυτό από το κράτος, ανάλογα πάντα με τις αποδοχές τους.

Ειδικό δώρο Πάσχα θα λάβουν φέτος εκτός από τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, οι εργαζόμενοι σε νοσοκομεία, στον ΕΟΔΥ, στο ΕΚΑΒ, στα Κέντρα Υγείας και στις περιφερειακές υγειονομικές υπηρεσίες, καθώς και οι εργαζόμενοι στη γραμματεία πολιτικής προστασίας.

Το Εργατικό Κέντρο καλεί όλους τους εργαζόμενους να απαιτήσουν τώρα να καταβληθεί το Δώρο Πάσχα. Πρόκειται για τον κόπο και τον ιδρώτα των εργαζομένων. Σε διαφορετική περίπτωση να έρχονται σε επαφή με το Εργατικό Κέντρο και τα σωματεία . Ακόμη μπορούν να έρχονται σε επαφή και  στο  τηλέφωνο : 2410250708.

Δημήτρης Μητροπάνος - Ποιος φταίει μη ρωτάς
Πασχάλης Τερζής - Θα το συνηθίσεις
Σταμάτης Γονίδης - Τι δεν έχω εγώ
Γιάννης Πλούταρχος - Αχ κορίτσι μου
Χρήστος Αντωνιάδης - Δεν είσαι εσύ
Βασίλης Καρράς - Ποια με καταράστηκε
Λευτέρης Πανταζής - Σε νοσταλγώ
Πάνος Κιάμος - Πως θα την βγάλω
Πάολα - Γίνε μαζί μου ένα
Παντελής Παντελίδης - Αν είσαι εκεί

 


Απρίλιος 2020
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930EC