Tags: , ,

Μάξιμος: Το ποδήλατο έμπρακτη απόδειξη σεβασμού στο περιβάλλον

«Το ποδήλατο δεν αποτελεί μόνο μέσο άθλησης και άσκησης αλλά και μέσο μετακίνησης με προφανή πλεονεκτήματα στις σύγχρονες πόλεις. Και γι’ αυτό, μαζί με τα συγχαρητήριά μου για τις διακρίσεις και τις επιτυχίες σας, για τις οποίες καμαρώνουμε, θέλω να σας ευχαριστήσω και για το παράδειγμα που δίνετε βάζοντας την ποδηλασία στην καθημερινότητα των πολιτών». Τα παραπάνω τόνισε ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος κληθείς από τον πρόεδρο του Ποδηλατικού Γυμναστικού Συλλόγου Λάρισας κ. Σάββα Τσοπούρογλου να απευθύνει χαιρετισμό στην ετήσια εκδήλωση του Συλλόγου.

Ο Θεσσαλός πολιτικός υποστήριξε ότι «το ποδήλατο μπορεί να είναι απάντηση στο κυκλοφοριακό πρόβλημα στις σύγχρονες πόλεις, στον θόρυβο, στις καθυστερήσεις και τις δυσκολίες στάθμευσης, αλλά και τη ρύπανση. Άρα, λοιπόν, η αλλαγή νοοτροπίας με τη χρήση του ποδηλάτου, σε μια εποχή που τόσος λόγος γίνεται για την κλιματική αλλαγή και τις συνέπειές της, είναι μια έμπρακτη απόδειξη σεβασμού στο περιβάλλον. Για να υπάρξει, όμως, αυτό το θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα χρειάζονται παρεμβάσεις στον αστικό ιστό με διεύρυνση των ποδηλατοδρόμων».

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος εξήρε, επίσης, «τις αξίες που αναδεικνύει η ποδηλασία ως άθλημα με τον υγιή ανταγωνισμό και την ευγενή άμιλλα που αναπτύσσεται», ενώ βραβεύοντας τον προπονητή κ. Απόστολο Τσοπούρογλου σημείωσε με έμφαση ότι «για να υπάρξουν καλοί αθλητές και πρωταθλητισμός βασική προϋπόθεση είναι ο καλός προπονητής! Καλή Χρονιά με υγεία και επιτυχίες».

Tags: , ,

ΕθελοντίΖΩ στο Χατζηγιάννειο

Σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 2015, η Ελλάδα βρίσκεται στη προτελευταία θέση με ποσοστό 13%, όσον αφορά τη συμμετοχή των νέων σε οργανωμένες εθελοντικές δραστηριότητες, στην Ευρώπη (Eurobarometer “European Youth” – 2015).

Είναι αυταπόδεικτο επομένως, πως ο νεαρός Έλληνας εθελοντής είναι ένα σπάνιο και μοναδικό όν, που σχεδόν τελεί υπό εξαφάνιση καθώς, τα ήδη μικρά ποσοστά συρρικνώνονται περισσότερο.

Το TEDxUTH Larissa, ένα πλήρως εθελοντικό event, και η οργανωτική του ομάδα, θεωρεί χρέος της, στο πλαίσιο των ιδεών που αξίζουν να διαδοθούν, να προσπαθήσει να διαδώσει την αξία του εθελοντισμού στους νέους της Λάρισας.

Γι’ αυτό το λόγο, σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων, διοργανώνει την εκδήλωση “ΕθελοντίΖΩ” την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2020 στις 19:30 στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο.

Στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι εθελοντικών φορέων της πόλης, όπως ο Ερυθρός Σταυρός, οι Αδέσποτοι Εθελοντές Λάρισας, το Alternative Innovative Development, οι Ενεργοί Πολίτες Λάρισας και ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Λάρισας, οι οποίοι θα μας μιλήσουν για το πώς είναι ο εθελοντισμός κάτω από το δικό τους πλαίσιο και θα αναφερθούν στις δραστηριότητές τους αλλά και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν.

Η είσοδος είναι ελεύθερη καθώς ο εθελοντισμός είναι υπόθεση όλων μας.

Tags: , ,

Τον Υπουργό Εσωτερικών συνάντησε ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας

Συνάντηση εργασίας είχε ο πρόεδρος της ΠΕΔ Θανάσης Νασιακόπουλος με τον Υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο. Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα,  ο πρόεδρος ενημέρωσε διεξοδικά τον Υπουργό για όλα τα ζητήματα που αφορούν στους Δήμους της Θεσσαλίας. Αναλυτικότερα αναφέρθηκε στο γεγονός ότι έχει ξεκινήσει η καταγραφή όλων των θεμάτων – προβλημάτων των Δήμων και στη συνέχεια αφού αυτά κατηγοριοποιηθούν θα τεθούν υπόψη του υπουργού με στόχο να επιλυθούν άμεσα. Επίσης ο κ. Νασιακόπουλος αναφέρθηκε επιστάμενα, εκτός από τα διοικητικά θέματα των Δήμων, και σε ζητήματα που αφορούν στην ευρύτερη οικονομική τους λειτουργία. Ο κ. Θεοδωρικάκος από την πλευρά του ανέφερε ότι το πρόγραμμα «Φιλόδημος ΙΙ» προχωράει κανονικά ενώ τα όποια προβλήματα σχετίζονται με το πρόγραμμα «Φιλόδημος Ι» θα επιλυθούν άμεσα με την προσωπική του παρέμβαση. Στο τέλος της συνάντησης υπουργός και πρόεδρος ανανέωσαν το ραντεβού τους στο Υπουργείο Εσωτερικών την επόμενη εβδομάδα όπου θα έχουν τη δυνατότητα να διαπιστώσουν την πρόοδο των θεμάτων που σχετίζονται με τους Δήμους της Θεσσαλίας.

Tags: , ,

Στον Παγκόσμιο Οργανισμό Τοπικών Αρχών η Ρένα Καραλαριώτου

Σε συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ αναδείχθηκε η τετραμελής αντιπροσωπεία μελών που θα συμμετάσχουν στον  Παγκόσμιο Οργανισμό Τοπικών Αρχών, μεταξύ των οποίων και η Επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσής του  Δ. Λαρισαίων κ. Ρένα Καραλαριώτου.

Οι Ηνωμένες Πόλεις και Τοπικές Αρχές (UCLG) αποτελούν το βασικό συνομιλητή μεταξύ των Τοπικών Αρχών και των Ηνωμένων Εθνών, στηρίζοντας τις δραστηριότητες των μελών τους στους τομείς: της συνεργασίας πόλεων, της δυνατότητας οικοδόμησης των τοπικών αρχών, της τοπικής δημοκρατίας και της συμμετοχής των γυναικών στη λήψη αποφάσεων σε τοπικό επίπεδο. Επίσης, αποτελούν μία παγκόσμια πηγή βασικής πληροφόρησης σε θέματα τοπικών αρχών και των ενώσεών τους.

Είναι ένας παγκόσμιος οργανισμός με αποκεντρωμένη δομή, που λειτουργεί σε επτά περιφέρειες στο κόσμο.Τα διοικητικά όργανα του Οργανισμού είναι το Παγκόσμιο Συμβούλιο, η Εκτελεστική Επιτροπή και το High LevelPoliticalForum.

Στην ίδιασυνεδρίαση η κ. Καραλαριώτου αναδείχθηκεΑντιπρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας της ΚΕΔΕ.

Tags: , ,

Έκθεση του Λάζαρου Μαράβα στο Χατζηγιάννειο

Η Αντιδημαρχία Πολιτισμού & Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων παρουσιάζει στην αίθουσα Τ. Τλούπα στο Χατζηγιάννειο, την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου και ώρα 20:30, τον Λαρισαίο εικαστικό καλλιτέχνη Λάζαρο Μαράβα.

Να σημειωθεί, ότι είναι η πρώτη ατομική έκθεση του σύγχρονου εικαστικού στην πόλη του.

Ο ίδιος, είναι απόφοιτος της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, με καθηγητή τον Νίκο Κεσανλή. Τελείωσε σκηνογραφία στο εργαστήριο του Β. Βασιλειάδη.

Το τρίτο έτος των σπουδών του, εργάστηκε στα εργαστήρια του Πανεπιστημίου Santa Grouz στη Αμερική. Δυο χρόνια μετά, πραγματοποιεί την διπλωματική του στο Los Angeles.

Από το 1990 ζει και εργάζεται στην Ελλάδα.

Έχει  παρουσιάσει 17 ατομικές εκθέσεις κι έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές, στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Πολλά από τα έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές και μουσεία.

Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 21 Φεβρουαρίου έως τις 23 Μαρτίου 2020. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Σάββατο από 10:00 – 22:00. Είσοδος ελεύθερη.

Σημείωμα του καλλιτέχνη:

// Το τοπίο την ημέρα βγάζει άρωμα αλλά το βράδυ ήχο //

Με αυτή την σκέψη συνεχίζω να παρασύρομαι ως εικαστικός καλλιτέχνης.

Σ’ ένα νυχτερινό ταξίδι με τοπία που προδίδουν το πέρασμά μου από εκεί. Σ’ ένα ταξίδι μοναχικό γεμάτο  εικόνες. Εικόνες, όπως το Παρίσι, το Λονδίνο, το Βερολίνο, η Μόσχα, η Νέα Υόρκη, το Ντουμπάι, τα νησιά, αλλά και τα χωριά, γίνονται αφορμή για έναν διάλογο μεταξύ του έργου και του θεατή.

Η εικόνα  είναι ατομική και πάντα διαφορετική για τον καθένα. Αυτό καλούμαι να μεταφράσω κάθε φορά που ο ίδιος εκτίθεμαι μέσα από τα έργα μου.

Σας καλώ  σ’ αυτό το ταξίδι των εικόνων και θα ήθελα  να αφιερώσω την 17η ατομική έκθεση, στους γονείς μου που θα ήθελα να ήταν σήμερα κοντά μου, όπως όλα αυτά τα χρόνια υπήρξαν δίπλα μου στο ταξίδι της γνώσης και του πολιτισμού.

Ευχαριστώ θερμά την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και τον κύριο Πάνο Σάπκα για την τιμή και την εμπιστοσύνη του να παρουσιάσω τη δουλειά μου στην γενέτειρά μου.

Με τιμή,

 Λάζαρος Μαράβας.

Tags: , ,

Εκπαιδευτικό εργαστήρι στο Μουσικότροπο

Ένα καινούριο αέρα έχει φέρει το φεστιβάλ Μουσικότροπο στα μουσικά δρώμενα της πόλης μας, με ένα πλούτο δράσεων που αποσκοπούν στη δημιουργία πολιτισμού με κορυφαίες συναυλίες, αλλά και εκπαιδευτικά εργαστήρια.

Τα εργαστήρια δίνουν ιδέες και γνώσεις σε θέματα που απασχολούν τους εκπαιδευτικούς και ενδιαφερόμενους της μουσικής και δίνουν λύσεις για πιο αποτελεσματική διδασκαλία.

Ο κύκλος των εκπαιδευτικών του δράσεων κλείνει με ένα διήμερο εργαστήριο ολιστικής προσέγγισης της μουσικής εκπαίδευσης – με προσέγγιση στην εκπαιδευτική διαδικασία – στην ψυχολογία δασκάλου – μαθητή, καθώς και ζητήματα μεθοδολογίας διδασκαλίας.

Ο Νίκος Ζαφρανάς που πρόκειται να παρουσιάσει το εργαστήρι, αναφέρει ότι θα συζητήσουμε για τη βαθιά επίδραση της μουσικής εμπειρίας στη ζωή του αναπτυσσόμενου παιδιού, για τις κοινωνικές λειτουργίες της μουσικής, για το μουσικό παιχνίδι και τις συμπεριφορές των μικρών παιδιών, για κάποιες αρχές νευροψυχολογίας που επηρεάζουν τον εκπαιδευτικό προγραμματισμό και για τον χρονισμό των αναπτυξιακών εμπειριών, έτσι ώστε να μπορέσουμε να πετύχουμε τα περισσότερα εκπαιδευτικά οφέλη.

Απευθύνεται σε μουσικούς, εκπαιδευτικούς μουσικής, γονείς και κάθε άλλο ενδιαφερόμενο για θέματα μουσικής εκπαίδευσης.

Επιμέλεια: Νίκος Ζαφρανάς, επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών, ΑΠΘ.

Σάββατο15 και Κυριακή 16 Φεβρουαρίου

Δημοτικό Ωδείο Λάρισας, αίθουσα «Ήβη Βοζαλή»

Ώρα:  10:00 – 14:00

Κόστος συμμετοχής: Κανονικό  40€.

Μειωμένο 25€  (Καθηγητές – σπουδαστές του ΔΩΛ, φοιτητές)

Βιογραφικό Σημείωμα 

Νικόλαος Ζαφρανάς

Έλαβε τους τίτλους σπουδών ΒΑ και ΜΑ στην Πιανιστική Εκτέλεση από το Πανεπιστήμιο Μουσικής του Graz, Αυστρία, διδακτορικό στη Μουσική Εκπαίδευση από το Πανεπιστήμιο Brunel του Λονδίνου και του Συμβούλου Ψυχικής Υγείας  στην Ψυχοθεραπεία Gestalt από το Gestalt Foundation Θεσσαλονίκης.

Είναι συγγραφέας άρθρων σε ποικίλα θέματα μουσικής εκπαίδευσης καθώς και των βιβλίων “Effects of music instruction on cognitive abilities of young children” (Lambert Academic Publishing, 2010), «Εγκέφαλος, Φυσιολογία και Μουσική» και Επικοινωνία στη Μουσική – Θεραπεία – Παιδεία: Προσέγγιση CO.M.P.A.S.S., (Κάλλιπος, 2015).

Ως καλλιτέχνης, έχει διακριθεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Οι εμφανίσεις του περιλαμβάνουν ρεσιτάλ, συναυλίες μουσικής δωματίου και συνοδείες σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, τη Ν. Αφρική και τη Βόρεια Αμερική.

Ηχογραφήσεις του μεταδίδονται στο ραδιόφωνο, την τηλεόραση, υπάρχουν σε 2 CD, στο youtube κ. α.

Είναι ιδρυτικό μέλος του συνόλου “Piandaemonium” και του “Transcription Ensemble”.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τη γνωστική ανάπτυξη και τη μουσική εκπαίδευση καθώς και την προσχολική μουσική εκπαίδευση.

Είναι Επίκουρος Καθηγητής Μουσικής Παιδαγωγικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

 

Tags: , ,

Ο Κ. Γκιόλβας σκάλισε σε πέτρα το σύμβολο του Λαογραφικού Μουσείου

Για μια ακόμη φορά, ο πολύτιμος δωρητής έργων του στο Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο, ο κ. Κώστας Γκιόλβας, αντέγραψε και σκάλισε σε πέτρα το σύμβολο του Μουσείου.

Το έργο του αυτό, το δώρισε στο Μουσείο για να εμπλουτίσει τις συλλογές του.

Πιο συγκεκριμένα, το θέμα προέρχεται από αψιδωτή πλάκα εντοιχισμένη στον Ι. Ναό της Ύψωσης του Τιμίου Προδρόμου Σταυρού (1840-1850) στα Δολιανά της Πίνδου.

Απεικονίζει δικέφαλο αετό που πατά σε ημικυκλική βάση με ρόδακα. Πάνω στο σώμα του αετού πατά ψηλός σταυρός.

Το λιθανάγλυφο είχε επιλεγεί το 1974 απο το ζεύγος Γιώργου και Λένας Γουργιώτη για να αποτελέσει το σύμβολο της νεοσύστατης τότε Λαογραφικής Εταιρείας.

Τη δωρεά παρέλαβε η διευθύντρια του Μουσείου κ. Φανή Καλοκαιρινού, η οποία τον ευχαρίστησε γι’ αυτή του την προσφορά.

Ο λαϊκός τεχνίτης Κώστας Γκιόλβας, κατοικεί στη Λάρισα και από τη δεκαετία  του 1980 επιδίδεται στη γλυπτική πάνω σε μάρμαρο, πέτρα και ξύλο.

 

Tags: , ,

Σε έργα στο Αρμένιο και τη Νίκη ο Θανάσης Νασιακόπουλος

Τους χώρους εκτέλεσης των εργασιών που αφορούν σε αποκαταστάσεις οδοστρωμάτων στους οικισμούς Αρμενίου, Κιλελέρ και Νίκης επισκέφθηκε ο δήμαρχος Κιλελέρ Θανάσης Νασιακόπουλος.

Ο δήμαρχος δήλωσε σχετικά : «Η κατασκευή του έργου γίνεται από την ανάδοχο εταιρεία  σύμφωνα με τα καλύτερα, από επιστημονικής και τεχνικής άποψης, πρότυπα και υλικά. Ο ανάδοχος εφαρμόζει τις προδιαγραφές και τις απαιτήσεις της μελέτης, όπως αυτές περιγράφονται στα συνημμένα τεύχη και σχέδια, ενώ περισσότερες λεπτομέρειες σχετικές με την κατασκευή του έργου  δίδονται κατά τη διάρκεια της επίβλεψης. Οι εργασίες που πραγματοποιούνται περιλαμβάνουν, χωρίς κατ’ ανάγκη να περιορίζονται σ’ αυτά, σε χωματουργικές και τεχνικές εργασίες και σε  ασφαλτικά.  Η απαιτούμενη δαπάνη εργασιών ανέρχεται σε 307.520 €. Πριν από λίγες μέρες περατώθηκε η ασφαλτόστρωση στο σύνολο των οδών του Καλαμακίου και με τις τωρινές παρεμβάσεις μας ασφαλτοστρώνουμετο σύνολο σχεδόν των δρόμων του Αρμενίου του Κιλελέρ και της Νίκης.»

Το δήμαρχο συνόδευαν στην επιστασία οι αντιδήμαρχοι ΔΕ Αρμενίου – Κιλελέρ Γιάννης Μπακαλόπουλος και Τεχνικών Έργων Αλέκος Χονδρονάσιοςκαθώς και ο πρόεδρος της ΤΚ Αρμενίου Δημήτρης Καραμήτροςτων οποίων η διαρκής επιστασία συνέβαλε στην ταχεία ολοκλήρωση του έργου του Καλαμακίου και στην ταχεία πρόοδο των εργασιών στο Αρμένιο το Κιλελέρ και τη Νίκη.

 

 

 

Tags: , ,

Ο Χρήστος Κέλλας στην εκδήλωση της ΔΗΜΤΟ ΝΔ Φαρσάλων

Στην πολυπληθή παρουσία της γαλάζιας νεολαίας, “η οποία θυμίζει ένδοξες στιγμές του παρελθόντος, αλλά και προμηνύει ανάλογες στο μέλλον”, αναφέρθηκε αρχικά στον χαιρετισμό του, στην εκδήλωση της Τοπικής Οργάνωσης της ΝΔ Φαρσάλων, ο αν. Γραμματέας της Κ.Ο. της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλας, συνδέοντας τη μεγάλη προσέλευση των νέων με την παρουσία του ΥΠΕΣ Τάκη Θεοδωρικάκου.

Ο Χρήστος Κέλλας, χαιρέτισε με θερμά λόγια τη δέσμευση του κ. Θεοδωρικάκου για την οριστική επίλυση του προβλήματος με την ύδρευση στα Φάρσαλα, προσθέτοντας πως “καθημερινά, η κυβέρνηση της ΝΔ δίνει λύσεις σε χρονίζοντα προβλήματα του τόπου, τα οποία η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προσέγγισε θεωρητικά, με ανακοινώσεις κι ευχολόγια”.

«Δεν είναι δυνατόν εν έτει 2020 τα Φάρσαλα να πίνουν μόνο εμφιαλωμένο νερό. Αποδείξατε και σήμερα πως είστε “υπουργός των έργων” και εντυπωσιάσατε με την αμεσότητα στην επίλυση των προβλημάτων, τη δημοτική αρχή και τους πολίτες των Φαρσάλων», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κέλλας.

Ακολούθως, ο Λαρισαίος πολιτικός μίλησε για το υδατικό έλλειμμα, που παρατηρείται στον κάμπο των Φαρσάλων, καλώντας τον Υπουργό “να συνδράμει στην επίλυσή του, ώστε να μπει σύντομα το νερό στ’ αυλάκι”, ενώ τόνισε πως “οι παραγωγοί γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει σχέδιο για την ανάπτυξη της ελληνικής υπαίθρου και για τη στήριξη του αγροτικού εισοδήματος και το απέδειξαν πρόσφατα γυρίζοντας την πλάτη σε ανέξοδες πολιτικές”.

Τέλος, ο Χρ. Κέλλας έπλεξε το εγκώμιο του Τ. Θεοδωρικάκου, για τη συμβολή του τόσο στην ψήφο των απόδημων Ελλήνων, όσο και στην επικείμενη αλλαγή του εκλογικού νόμου, που θα εξασφαλίσει την κυβερνησιμότητα στο χώρο της Αυτοδιοίκησης, απομονώνοντας τακτικές συμφωνιών κάτω από το τραπέζι, που τόσο επιζήμιες είναι για τη δημοκρατία και τις τοπικές κοινωνίες.

Tags: , ,

Νέο Δ.Σ. στη Δ.Α.Κ.Ε. καθηγητών Λάρισας

Τη Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2020, με βάση το άρθρο 12 του κανονισμού λειτουργίας της Δ.Α.Κ.Ε. Δ.Ε.  και κατόπιν προσκλήσεως , από τον ορισθέντα από την Ε.Ε. της Δ.Α.Κ.Ε.Δ.Ε. , συνήλθε η Τοπική Επιτροπή (Τ.Ε.) της Δ.Α.Κ.Ε. καθηγητών ν.Λάρισας.Από τα επτά (άρθρο 12 παρ.1)μέλη της Τ.Ε.(βάσει των εκλογών της Ε.Λ.Μ.Ε.  ν. Λάρισας της 18ης Δεκεμβρίου 2019) παραβρέθηκαν τα έξι. Το ένα μέλος αποχώρησε.

Ομόφωνα αποφασίστηκαν τα εξής:

  1. Συγκροτείται σε Σώμα η νέα Τ.Ε. της ΔΑΚΕ καθηγητών ν.Λάρισας ως εξής:

Πρόεδρος:Καρκαλής Νικόλαος

Αντιπρόεδρος: Κωστόπουλος Κων/νος

Γ. Γραμματέας:Μπατσίλα Δάφνη

Ταμίας: Ζέρβας Νικόλαος

  1. Ορίζεται(αρμοδιότητα που εκχωρείται στην Τ.Ε. με απόφαση της Ε.Ε. της Δ.Α.Κ.Ε. Δ.Ε. της 27 Ιανουαρίου 2020) υποψήφιος για τη θέση του Προέδρου της Ε.Λ.Μ.Ε. ν.Λάρισας  ο  Φούντας Αθανάσιος .
  2. Καλούνται οι φίλοι της Δ.Α.Κ.Ε. Δ.Ε. σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2020 στο ξενοδοχείο Metropol στις 6:30 μ.μ. με θέματα:

α) Συνδικαλιστική ενημέρωση

β) Οργανωτικά θέματα Τ.Ε.

γ) εγγραφή μελών

δ) Κοπή πίτας

 

Η ΔΑΚΕ ακολουθώντας δημοκρατικές διαδικασίες ,θα είναι πάντα στο πλευρό κάθε συναδέλφου.

 

Tags: , ,

Μάξιμος: Το ζήτημα των Ιατρικών Εργαστηρίων πρέπει να επανεξεταστεί!

«Νομίζω ότι είναι εύλογο το αίτημα που διατυπώνουμε για την επανεξέταση του ζητήματος του Τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων, που ανεύθυνα και χωρίς καμία προεργασία κατήργησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επί υπουργίας Γαβρόγλου. Όπως ανέφερα και στην ερώτησή μου, πρόκειται για έναν τομέα με ιδιαίτερα θετικές επιδόσεις στην αγορά εργασίας, ενώ τα αντίστοιχα τμήματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη συγχωνεύτηκαν χωρίς πρόβλημα στο πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Θέλω να πιστεύω ότι το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στο οποίο παραπέμπει η απάντηση του υφυπουργού Παιδείας, θα προβεί στη διατύπωση του σχετικού αιτήματος και η νέα Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) θα το αξιολογήσει αναλόγως». Τα παραπάνω δήλωσε ο βουλευτής Λαρίσης, πρώην τομεάρχης Παιδείας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, με αφορμή την απάντηση του υφυπουργού Παιδείας κ. Βασίλειου Διγαλάκη στην ερώτησή του για την επαναλειτουργία του Τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων στο πλαίσιο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Συγκεκριμένα, ο αρμόδιος υφυπουργός στην απάντησή του αναφέρει ότι «η κατάργηση του ΤΕΙ Θεσσαλίας ως αυτοτελούς νομικού προσώπου και η ένταξή του στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, έγινε με το ν. 4589/2019 (ΦΕΚ Α’13). Στις διατάξεις του άρθρου 6 του ίδιου νόμου προβλέπεται ότι οι εγγεγραμμένοι φοιτητές του Τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων του ΤΕΙ Θεσσαλίας, οι οποίοι δεν έχουν ολοκληρώσει όλες τις υποχρεώσεις που απαιτούνται από το πρόγραμμα σπουδών για τη λήψη πτυχίου, εντάσσονται αυτοδικαίως στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, με δικαίωμα να ολοκληρώσουν το πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος ΤΕΙ εισαγωγής τους και να λάβουν τον αντίστοιχο τίτλο σπουδών ή -υπό προϋποθέσεις- να παρακολουθήσουν επιπλέον μαθήματα από το πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και να λάβουν πτυχίο πανεπιστημιακής εκπαίδευσης.

Στο πλαίσιο της αρχής της πλήρους αυτοδιοίκησης των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 5 και 10 του ν.4485/17 (Α’114), το περιεχόμενο των κανονιστικών πράξεων που προωθούνται από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και αφορούν σε μεταβολές στην ακαδημαϊκή δομή των ΑΕΙ, διαμορφώνεται βάσει των αποφάσεων των αρμοδίων κατά περίπτωση συλλογικών οργάνων αυτών και της γνώμης των προβλεπομένων στις παραπάνω διατάξεις γνωμοδοτικών οργάνων. Πλέον, εισηγητικό ρόλο σχετικά με την ίδρυση, συγχώνευση, κατάτμηση, μετονομασία των ΑΕΙ και των επί μέρους ακαδημαϊκών μονάδων τους έχει η νέα Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ), σύμφωνα με τον νόμο 4653/2020.

Τέλος, αναφέρεται ότι κατά την ημερομηνία κατάθεσης της Ερώτησής σας δεν είχε περιέλθει στην αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΑΙΘ σχετικό αίτημα ούτε βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία ίδρυσης Τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, σύμφωνα με τις παραπάνω διατάξεις».

Tags: , ,

Γλέντησαν με την καρδιά τους οι Μικρασιάτες της Λάρισας

Μεγάλη ήταν και φέτος η συμμετοχή των μελών και φίλων του Πολιτιστικού Συλλόγου Μικρασιατών ν. Λάρισας στον ετήσιο χορό του στη διάρκεια του οποίου πραγματοποιήθηκε και η κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας.

Ένα πλούσιο Μικρασιατικό γλέντι που διήρκεσε πολλές ώρες με τη συντροφιά παραδοσιακής ορχήστρας.

Φέτος ο Σύλλογος Μικρασιατών ν. Λάρισας τίμησε δύο από τα μέλη του  για την συμβολή τους στα γράμματα και τον Πολιτισμό, αλλά και το συγγραφικό τους έργο, τον κ. Χρήστο Λαγό και την κ. Μαρία Αράπκουλε.

Στον ετήσιο χορό των Μικρασιατών παρευρέθηκαν οκ. Κ. Καλαμπάκας εκπροσωπώντας τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, η περιφερειακή σύμβουλος κ. Δ. Αράπκουλε, ο αντιδήμαρχος κ. Σ. Βούλγαρης και οι δημοτικοί σύμβουλοι κ. Δ. Μαβίδης ,Θ. Καφφές και Κ. Γιαννακόπουλος.

Ο τυχερός κέρδισε ένα διήμερο στο Μέτσοβο, προσφορά του Efilial Travel.

Tags: , ,

Ο ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας για το σχέδιο Ηρακλής

Το συμπέρασμα που δυστυχώς προκύπτει από την πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή αναφορικά με το σχέδιο Ηρακλής για τα κόκκινα δάνεια είναι οδυνηρό: Το μέλλον για τους δανειολήπτες (επιχειρήσεις και νοικοκυριά), αλλά και για την ίδια την οικονομία προβλέπεται δυσοίωνο. Σε μικρό διάστημα η καθημερινότητα θα ορίζεται από εξώσεις οικογενειών, πλειστηριασμούς πρώτων κατοικιών, ισοπέδωση επιχειρήσεων.

Από το σχέδιο Ηρακλής, όπως το παρουσίασε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, απουσιάζει πλήρως η διαφάνεια αλλά και η αναπτυξιακή πρόνοια. Το μόνο που κάνει η ΝΔ είναι η δρομολόγηση της άρσης προστασίας της α’ κατοικίας, η οποία για προφανείς λόγους έρχεται παράλληλα με την υλοποίηση του σχεδίου Ηρακλής. Το εν λόγω σχέδιο θα καταστεί όχημα καταιγίδας πτωχεύσεων, εξώσεων και πλειστηριασμών.

Παράλληλα, οι τράπεζες δεν αναλαμβάνουν καμία υποχρέωση για την χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας, ενώ επικυρώνεται η έλλειψη ελέγχου των πράξεων των τραπεζικών διοικήσεων.

Εν κατακλείδι, το σχέδιο Ηρακλής αναμένεται να οδηγήσει στη μαζικότερη πράξη αναδιανομής πλούτου (επιχειρηματικού, ιδιωτικού – στεγαστικού) των τελευταίων δεκαετιών με θύματα όσες ομάδες έπληξε η κρίση. Και αυτό ενώ η χώρα βρίσκεται εκτός μνημονίων.

Υπενθυμίζουμε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τόσο εντός όσο και εκτός των μνημονίων έθεσε σε προτεραιότητα την προστασία της πρώτης κατοικίας και κατάφερε να την πετύχει. Εντός μνημονίων, με το νόμο Σταθάκη, με τον οποίο επέκτεινε την προστασία του νόμου Κατσέλη που η κυβέρνηση Σαμαρά είχε αφήσει να λήξει. Εκτός μνημονίων, με το νόμο που ψηφίστηκε την άνοιξη του 2019, ο οποίος θεσπίζει ένα ολοκληρωμένο, αυτοματοποιημένο πλαίσιο με πλατφόρμα εξωδικαστικής διευθέτησης έτοιμη να υποδεχτεί αιτήσεις προστασίας κατοικίας.

Επιπρόσθετα, ο σχεδιασμός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στόχευε σε ένα πτωχευτικό δίκαιο που θα ενσωμάτωνε σε μόνιμη βάση την προστασία της μόνης και κύριας κατοικίας των ευάλωτων νοικοκυριών.

Διότι εμείς, και τούτη είναι η βασική διαφορά μας από τη ΝΔ, πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη είτε θα είναι κοινωνικά δίκαιη είτε δεν μπορεί να υπάρξει. Αντίθετα, η ΝΔ πιστεύει και δυστυχώς κάνει πράξη το «αναπτυξιακό» δόγμα «πρώτα οι ισχυροί και ό,τι περισσέψει οι υπόλοιποι». Γι’ αυτό και επιλέγει με κυνισμό, παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει πλέον η μνημονιακή πίεση, να εφαρμόσει όσα οι συντηρητικότερες πλευρές των θεσμών ζητούσαν επί χρόνια και επί ματαίω από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΛΑΡΙΣΑΣ

 

 

Tags: , ,

Καλαρρύτες: Στιγμές Ζωής στο ΔΩΛ

Επετειακή παράσταση για τα 40 χρόνια από την ίδρυση του Πανθεσσαλικού Συλλόγου Καλαρρυτινών. Οι Καλαρρύτες, αυτός ο ξεχωριστός τόπος με την απαράμιλλη ομορφιά, την ένδοξη ιστορία, με τους περιώνυμους αργυροτεχνίτες και αγιογράφους, με τα ήθη, έθιμα και τις παραδόσεις του, συνεχίζει να γοητεύει και να αποτελεί πηγή έμπνευσης.

Με σεβασμό σε όλα τα παραπάνω, ο Πανθεσσαλικός Σύλλογος Καλαρρυτινών «Οι Καλαρρύτες», προσπαθεί να αναδείξει ανόθευτη την πολιτιστική του κληρονομιά, όπως τους χορούς και τα τραγούδια των Καλαρρυτινών και στιγμές από τον κύκλο της ζωής τους.

Στο πλαίσιο του εορτασμού των 40 χρόνων από την ίδρυσή του, διοργανώνει επετειακή παράσταση την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2020 στις 18:00 στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας με τίτλο: «Καλαρρύτες: Στιγμές Ζωής».

Η παράσταση  έχει ως στόχο, το ευρύ κοινό της Λάρισας, να γνωρίσει όλα αυτά τα στοιχεία που κάνουν τόσο ξεχωριστό αυτόν τον τόπο και που με περίσσια αγάπη ο Πανθεσσαλικός Σύλλογος Καλαρρυτινών στέκει ως θεματοφύλακάς τους εδώ και 40 χρόνια.

Στην παράσταση θα συμμετέχουν και οι αδελφοί σύλλογοι από τα Ιωάννινα, ο Πατριωτικός Σύνδεσμος Καλαρρυτών «η Πίνδος» και ο Πολιτιστικός και Λαογραφικός Οργανισμός «Καλαρρύτες».

Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Θεσσαλίας (Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας) και υπό την αιγίδα της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων.

Γενική επιμέλεια παράστασης: Σωτήρης Καραβασίλης, καθηγητής Φυσικής Αγωγής, χοροδιδάσκαλος.

Παρουσίαση: Μιχάλης Μαντέλας.

Χαιρετισμός- ομιλία:  «Καλαρρύτες: Ο τόπος και οι άνθρωποι, τότε και τώρα» από τη διευθύντρια του Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Λάρισας, Φανή Καλοκαιρινού, αρχαιολόγο, λαογράφο.

Συμμετέχουν οι μουσικοί: Γεροδήμος Κώστας, τραγούδι – Μόκας Πέτρος, τραγούδι  – Μπακαγιάννης Βασίλης, κλαρίνο – Ρούμπος Θάνος, βιολί – Παπαδημητρίου Κώστας, λαούτο – Σαραντινός Βασίλης, ντέφι.

Είσοδος ελεύθερη.

 

Tags: , ,

Όχι στη μετατροπή των δημόσιων μονάδων υγείας σε Ν.Π.Ι.Δ

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας, εκφράζει την αντίθεσή του στην εξαγγελία της κυβέρνησης, να μετατρέψει το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, σε Ν.Π.Ι.Δ και στην λειτουργία του με Σ.Δ.Ι.Τ.  Είναι αντίθετο σε κάθε πολιτική που προωθεί την λειτουργία των δημόσιων μονάδων υγείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια ως «αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες», που έχει ως βάση ότι η υγεία είναι «ατομική ευθύνη», η υγειονομική περίθαλψη είναι «εμπόρευμα».

Η πολιτική δραστικής μείωσης της κρατικής χρηματοδότησης για την υγεία, που υλοποιήθηκε απ’ όλες τις κυβερνήσεις τα προηγούμενα χρόνια, έχει ήδη προκαλέσει μεγάλες μειώσεις σε προσωπικό, συγχωνεύσεις κλινικών, ελλιπή ως και ανύπαρκτη συντήρηση τεχνολογικού εξοπλισμού, μείωση μονάδων όπως οι ΜΕΘ, απαξίωση των δημόσιων νοσοκομείων και μεγάλες λίστες αναμονής.

Αυτή η κατάσταση ωφέλησε τους επιχειρηματικούς ομίλους στην Ιδιωτική Υγεία που εξασφάλισαν πελατεία, εκτοξεύοντας στα ύψη τα κέρδη τους και τώρα ανοίγεται μεγαλύτερο πεδίο κερδοφορίας τους και μέσω των ΣΔΙΤ.

Μεγάλοι χαμένοι θα είναι οι ασθενείς που θα αναγκάζονται να πληρώνουν πανάκριβα για τις υπηρεσίες που δικαιούνται και θα μπορούσαν να τις έχουν δωρεάν και σε υψηλό επίπεδο, στις κερδοσκοπικές αλλά και στις μη κερδοσκοπικές (Δημόσια Νοσοκομεία ΣΔΙΤ) επιχειρήσεις υγείας και αν δεν έχουν χρήματα να μην μπορούν να γιατρευθούν, αλλά και οι εργαζόμενοι στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας, ζητά από την κυβέρνηση να εγκαταλείψει την πολιτική μετατροπής του δημόσιου συστήματος υγείας σε ιδιωτική επιχείρηση και την εμπορευματοποίησής της υγείας του λαού.

Διεκδικεί: Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν υγεία για όλο το λαό, με γενναία κρατική χρηματοδότηση. Κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης. Να γίνουν τώρα χιλιάδες προσλήψεις στα δημόσια νοσοκομεία και κέντρα υγείας, μόνιμων, πλήρους απασχόλησης υγειονομικών όλων των ειδικοτήτων, για να καλυφθούν οι τεράστιες ελλείψεις. Να καλυφθούν όλες οι ελλείψεις σε ιατροτεχνολογικού εξοπλισμό στα δημόσια νοσοκομεία και Κ.Υ. Να λειτουργήσουν πλήρως όλες οι κλινικές των δημόσιων νοσοκομείων και τα Κ.Υ που υπολειτουργούν.

Δημήτρης Μητροπάνος - Ποιος φταίει μη ρωτάς
Πασχάλης Τερζής - Θα το συνηθίσεις
Σταμάτης Γονίδης - Τι δεν έχω εγώ
Γιάννης Πλούταρχος - Αχ κορίτσι μου
Χρήστος Αντωνιάδης - Δεν είσαι εσύ
Βασίλης Καρράς - Ποια με καταράστηκε
Λευτέρης Πανταζής - Σε νοσταλγώ
Πάνος Κιάμος - Πως θα την βγάλω
Πάολα - Γίνε μαζί μου ένα
Παντελής Παντελίδης - Αν είσαι εκεί

 


Φεβρουάριος 2020
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829