Tags: , ,

«Οι Στοιχειωμένοι» του Δημήτρη Μαραμή στο ΔΩΛ

Σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση παρουσιάζεται η συναυλιακή εκδοχή της λαϊκής όπερας «Οι Στοιχειωμένοι» του Δημήτρη Μαραμή , την Πέμπτη 31 Ιανουαρίου στις 20:00, στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας, με την αιγίδα της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού & Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων.
Ο Δημήτρης Μαραμής μετά την τεράστια επιτυχία του Ερωτόκριτου, που συνέθεσε για την Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής το 2017, παρουσιάζει το νέο του έργο ύστερα από ανάθεση του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

 

Συνεχίζοντας τη δημιουργική του πορεία, ο συνθέτης αντλεί έμπνευση για μια ακόμη φορά, από την ελληνική γραμματεία και πιο συγκεκριμένα από τη δημοτική ποίηση, για το καινούριο του μουσικοθεατρικό έργο, με έντονα το βαλκανικό παραδοσιακό στοιχείο μέσα στη μουσική του γλώσσα.

 

«Οι Στοιχειωμένοι» είναι μια τριλογία που βασίζεται στις δημοτικές παραλογές «Το γιοφύρι της Άρτας», «Του νεκρού αδελφού», καθώς και στο πρωτότυπο έργο «Το στοιχειό της Χάρμαινας», εμπνευσμένο από έναν παλιό θρύλο της Ρούμελης, σε ποίηση του Σωτήρη Τριβιζά, που ακολουθεί πιστά την τεχνοτροπία των δημοτικών τραγουδιών.

 

Τους ρόλους ερμηνεύει η εξαιρετική ομάδα ταλαντούχων καλλιτεχνών από το χώρο του έντεχνου τραγουδιού και του μουσικού θεάτρου: Αργυρώ Καπαρού (Μάνα), Θοδωρής Βουτσικάκης (Κωσταντής), Βασιλική Καρακώστα (Γυναίκα του Πρωτομάστορα), Ελένη Δημοπούλου (Αρετή, Λενιώ), Βασίλης Δημακόπουλος (Πρωτομάστορας), Σταμάτης Πακάκης (Στοιχειά, Μάστοροι και Άνεμοι).

Συμμετέχει μουσικό σύνολο από δεξιοτέχνες μουσικούς, το οποίο θα διευθύνει ο συνθέτης του έργου Δημήτρης Μαραμής.

Αρχαίτυποι μύθοι, λαϊκές δοξασίες, ανθρώπινοι φόβοι για το θάνατο, μα και για τη ζωή, κλασικά στερεότυπα, στοιχειά και κατάρες, και ως αντίδοτο ευχές, ξόρκια, καλά μάγια, είναι τα θέματα των παραλογών.

Τη σκηνοθεσία στην κανονική παράσταση στο Μέγαρο Μουσικής στις 28/2 και 1/3/2019, έχει αναλάβει ο Θάνος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος, μετά την πολυσυζητημένη Ηλέκτρα του για το Εθνικό Θέατρο και τον Ορφέα του Μοντεβέρντι το 2017 στο Μέγαρο, επιστρέφει στον αγαπημένο του χώρο, το μουσικό θέατρο.

Γενική είσοδος 5 ευρώ.

Προπώληση από τη Δευτέρα 21 έως την Πέμπτη 24/1/2019 από 11 πμ – 1μμ και από Παρασκευή 25/1 έως Πέμπτη 31/1/2019 από 11 πμ – 1μμ και από 6 – 8 μμ, στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας.

Tags: , ,

«Μια Γάτα από εφημερίδες» στο Λαογραφικό Μουσείο

«Μια φορά και έναν καιρό ήταν ένας δημοσιογράφος που δούλευε σε μια σπουδαία εφημερίδα. Όταν δούλευε, είχε μαζί του πάντα μια άσπρη χνουδωτή γατούλα. Από τις πολλές ώρες που ήταν εκεί η γατούλα είχε γίνει πλέον εφημεριδένια. Ο δημοσιογράφος την αγαπούσε πολύ, την πρόσεχε, την τάιζε και την ονόμασε Ελευθερία. Μια μέρα όμως η γάτα το ’σκασε…»

Πού πήγε; Πήγε στο Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας και έγινε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μια Γάτα από εφημερίδες».

Τα παιδάκια από το νηπιαγωγείο της Ρόζυς Γιαννακάκη άκουσαν το παραμύθι της και αποφάσισαν να βοηθήσουν τους ανθρώπους του Μουσείου να τη βρουν.

Στην προσπάθειά τους αυτή, βοηθήθηκαν από τις πληροφορίες που πήραν κατά την ξενάγησή τους στην περιοδική έκθεση «Ο Τύπος στον 20ο αιώνα και το φαινόμενο ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ». Στη συνέχεια, οι μικροί επισκέπτες οδηγήθηκαν στο εργαστήριο του Μουσείου και ανέλαβαν δράση.

Δημιούργησαν ο καθένας από μια αφίσα με την εφημεριδένια γάτα, τύπωσαν το όνομά της με κόκκινα γράμματα με σκοπό να την αναζητήσουν και έξω από το Μουσείο μαζί με τους γονείς και τους φίλους τους.

Το πρόγραμμα θα συνεχίσει να υλοποιείται στο Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο για μαθητές Α΄βάθμιας Εκπαίδευσης.

Σκοπός του, να βοηθήσουν όσα περισσότερα παιδιά γίνεται, στην αναζήτηση της εφημεριδένιας γάτας.

 

 

 

Tags: , ,

Χ. Κέλλας: Συνεχίζεται το πλιάτσικο με τα μνημεία;

«Όπως όλα δείχνουν, το Αρχαίο Θέατρο Λάρισας, δεν έχει ξεφύγει από τα δίχτυα του “υπερταμείου”, παρά τις διαβεβαιώσεις της Κυβέρνησης περί του αντιθέτου.Η υποκρισία και η συσκότιση της πραγματικότητας συνεχίζονται, ενώ η πολιτισμική μας κληρονομιά εξακολουθεί να βρίσκεται σε κίνδυνο».

Τα ανωτέρω δήλωσε ο αν. Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ, Βουλευτής Ν. Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλας, με αφορμή δημοσιεύματα, που αναφέρουν ότι το «υπερταμείο» παρενέβη στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ώστε να μην ακυρωθεί η μεταβίβαση 2.329 ακινήτων σε όλη την επικράτεια, προσθέτοντας:

«Εδώ και μήνες, με ερώτησή μου στους αρμόδιους Υπουργούς Πολιτισμού και Οικονομικών, έχω επισημάνει τον κίνδυνο, που διατρέχουν, τόσο το Αρχαίο Θέατρο Λάρισας, όσο και άλλα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς, στο σύνολο των 10.119 ακινήτων που εκχωρήθηκαν στην ΕΤΑΔ, θυγατρική της ΕΕΣΥΠ, δηλαδή του “υπερταμείου”. Συγκεκριμένη απάντηση δεν έλαβα, αλλά με παρέπεμψαν στα όσα υποστήριξε η κ. Υπουργός Πολιτισμού στη Βουλή, κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης που είχε καταθέσει η συνάδελφος, κ. Ολ. Κεφαλογιάννη,δηλαδήότι τα μνημεία δεν κινδυνεύουν και προστατεύονται, τόσο από τη νομοθεσία, όσο και από το Σύνταγμα.

Έπειτα και από την πρόσφατη παρέμβαση του “υπερταμείου” φαίνεται πως είτε η κ. Υπουργός έχει άγνοια της πραγματικής κατάστασης είτε επιχείρησε να αποκρύψει την αλήθεια. Έπειτα από την άφρονα επιλογή της υποθήκευσης της δημόσιας περιουσίας για 99 χρόνια στο “υπερταμείο”, η Κυβέρνηση οφείλει να δώσει μία απάντηση στους πολίτες, ενημερώνοντας άμεσα για το αν έχουν εκχωρηθεί μνημεία ανεκτίμητης ιστορικής και πολιτισμικής αξίας».

 

Tags: , ,

Παρουσίαση των βιβλίων  «Τα 3 χωριά Τόϊβασι, Καλοχώρι- Χειμάδι- Νέσσων

Στην παρουσίαση των βιβλίων  «Τα 3 χωριά Τόϊβασι, Καλοχώρι- Χειμάδι- Νέσσων, Ιστορία και μνήμες» του Παύλου Λάλου και «ΚΑΛΟΧΩΡΙ- Τόϊβασι- Ανθρώπων Μνήμες,  Φωτογραφικό Λεύκωμα» του Συλλόγου ΜΕΣ, που παρουσιάστηκε  σήμερα το απόγευμα  στην αίθουσα του ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΩΔΕΙΟΥ- ΔΩΛ Λάρισας παραβρέθηκε ο Δήμαρχος Τεμπών κ.Κώστας Κολλάτος .

Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο Κώστας Σπανός, εκδότης του περιοδικού ΘΕΣΣΑΛΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ,στην συνέχεια μίλησε κ. Κώστας Πάνος, φιλόλογος, η συγγραφέας-εκπαιδευτικός κα. Κούλα Λέντζιου- Τρίκου και ο συγγραφέας- γιατρός κ.Νίκος Παπαθεοδώρου, για το Λεύκωμα ΚΑΛΟΧΩΡΙ.
Την εκδήλωση έκλεισε ο κ.Παύλος Λάλος, συγγραφέας .

Το βιβλίο του Παύλου Λάλου είναι μια συνολική μελέτη του πολιτιστικού αποτυπώματος (Ιστορία, Λαογραφία) των κατοίκων των 3 χωριών Καλοχώρι- χειμάδι-Νέσσων (παλιό Τόϊβασι), στην πλειοψηφία τους Ελληνόβλαχοι με ρίζες στο Περιβόλι της Πίνδου, που ολοκληρώθηκε με έρευνα 3 χρόνων. Χρειάστηκε να γίνει επίσκεψη- ταξίδι στο βουνό Γκαλισίτσα της Οχρίδας, όπου πριν έναν αιώνα οι παππούδες των Τοϊβασιτών είχαν τους θερινούς οικισμούς Πάνω και Κάτω Καλύβια Ιστόκ. Περιλαμβάνει το βιβλίο την έρευνα στο αρχείο της Κοινότητας Τόϊβασι- Καλοχωρίου, Συμβόλαια αγοράς από τούρκους Κονιάρους και 110 σελίδες αφηγήσεις κατοίκων. Τα Λεύκωμα είναι ασπρόμαυρες φωτογραφίες των κατοίκων που συγκέντρωσε ο Σύλλογος ΜΕΣ Καλοχωρίου, διασώζοντας τα ήθη της περασμένης ζωής.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης & Τυρνάβου κκ Ιερώνυμος ,ο κ.Απόστολος Μπίλλης εκρόσωπος του περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ.Αγοραστού,περιφερειακοί σύμβουλοι,πρόεδροι Δημοτικών Συμβουλίων
,αντιδήμαρχοι ,δημοτικοί σύμβουλοι ,πρόεδροι συλλόγων και φορέων της περιοχής ,πλήθος κόσμου .

Ο Δήμαρχος Τεμπών στον σύντομο χαιρετισμό του:

Κώστας Κολλάτος :

Η σημερινή εκδήλωση εκπέμπει μία νότα αισιοδοξίας ,είναι αλήθεια ότι τα τελευταία χρόνια η κοινωνία μας δοκιμάζεται σκληρά σε αυτό το δυσμενές περιβάλλον το οποίο βιώνουμε όλοι για να παραμείνουμε ζωντανοί ,για να συνεχίσουμε να ελπίζουμε και να αισιοδοξούμε θα πρέπει να αγαπήσουμε ακόμα περισσότερο τον τόπος μας ,τον πολιτισμό μας και την πολιτιστική μας κληρονομιά και αυτό το ρόλο έχει να παίξει η σημερινή εκδήλωση που διοργάνωσε  ο Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Καλοχωρίου .
Μέσα από την παρουσίαση του βιβλίου και του λευκώματος  με αντικείμενο την άνθρωπογεωγραφία και τον ρόλο των χωριών αυτόν στην τοπική αυτοδιοίκηση,την παιδεία την παράδοση, τα τραγούδια τα ήθη και τα έθιμα,την δραστηριότητα των συλλόγων και το πλήθος μαρτυρίων των ηλικιωμένων ανθρώπων δημιουργούν μια ιστορική παρακαταθήκη .Και βέβαια  αυτός ο πλούτος δεν θα μπορούσε να έρθει στην επιφάνεια και στην δημοσιότητα αν δεν υπήρχε η ευγενική χορηγία του αγαπητού φίλου Ελευθέριου Σαίτη .
Ενός ανθρώπου που έχει δώσει δείγματα γραφής στην τοπική κοινωνία και την αγάπη που έχει για τον τόπο του και στο χωριό του με διάθεση προσφοράς και στοιχεία όπως ο εθελοντισμός η συμμετοχή η συνεργασία και συνέργεια ειναι τα στοιχεία αυτά που μας ενώνουν που μας χαρακτηρίζουν και που μας κάνουν να αρνούμαστε να ηττηθούμε ως έθνος ως λαός και ως κοινωνία ,θερμά συγχαρητήρια και πάλι στον Μορφωτικό Εκπολιτιστικό Σύλλογο Καλοχωρίου και σε όλους τους συντελεστές της σημερινής εκδήλωσης .

Tags: , ,

Μ.Χαρακόπουλος: Πρωτοφανής η κατάντια που ζούμε στη Βουλή

«Η συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης είναι η αρχή του τέλους αυτής της κυβέρνησης. Αργά ή γρήγορα πια θα σημάνει η ώρα της κάλπης και οι πολίτες θα πάρουν τις τελικές αποφάσεις. Μπορεί η κυβέρνηση να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης από μια βουλή με πολιτικές μεταγραφές, με λευκούς γάμους πολιτικών συναλλαγών, αλλά δεν θα πάρει ψήφο εμπιστοσύνης από τους πολίτες. Αυτό είναι σίγουρο».Τα παραπάνω τόνισε ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λαρίσης, κ.Μάξιμος Χαρακόπουλος, μιλώνταςστην εκπομπή της ΤRT “Κεντρική Ελλάδα Καλησπέρα” με τον κ.Σωτήρη Πολύζο.

Ο Θεσσαλός πολιτικός υπογράμμισε ότι «τα όσα ζούμε τα τελευταία εικοσιτετράωρα θυμίζουν σκοτεινές εποχές που δεν είχαμε ζήσει στη μεταπολίτευση. Παραπέμπουν σε εποχές προ μεταπολιτεύσεως, με μεταγραφές βουλευτών με αλισβερίσια, με πολιτικές συναλλαγές, προκειμένου η κυβέρνηση να παραμείνει γαντζωμένη στην εξουσία για μερικούς ακόμη μήνες. Βλέπουμε βουλευτές, οι οποίοι ψήφιζαν προτάσεις δυσπιστίας της ΝΔ, προτάσεις μομφής πριν έξι μήνες, τώρα να βλέπουν το φως το αληθινό και να δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Βλέπουμε υπουργούς, οι οποίοι συμμετέχουν στην κυβέρνηση, γιατί ένα κόμμα μικρότερο τους είχε προτείνει και όταν το κόμμα τους λέει ότι αίρει την εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση, δεν παραιτούνται από αυτή, αλλά αντιθέτως μας διαμηνύουν από τη μακρινή Σαγκάη ότι θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης. Βλέπουμε βουλευτές, οι οποίοι εκλέχτηκαν με την αξιωματική αντιπολίτευση, να ανταλλάσσουν με τον υπουργικό θώκο, την ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση της αριστεράς. Αυτά είναι πρωτόγνωρα, πρωτάκουστα, δεν περιποιούντιμή, βεβαίως τους ίδιους, αλλά νομίζω ότι απαξιώνουν συνολικότερα την ήδη άσχημη εικόνα που έχει η πολιτική στα μάτια των πολιτών. Ευτελίζουν την πολιτική αυτά τα φαινόμενα, τα οποία ζούμε τα τελευταία εικοσιτετράωρα».

Το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνέχισε επισημαίνοντας ότι«γίνεται μια εμφανής προσπάθεια να υπάρξει ψήφος εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση στα μουλωχτά, χωρίς να εμφανιστούν οι 6 πρωταγωνιστές αυτής της ψήφου εμπιστοσύνης, οι οποίοι προερχόμενοι από κόμματα της αντιπολίτευσης, εκλέχτηκαν με άλλη εντολή από τους πολίτες και δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, χωρίς να τοποθετηθούν, χωρίς να λάβουν τον λόγο, χωρίς να αιτιολογήσουν στους πολίτες που τους εξέλεξαν γιατί κάνουν αυτή την πολιτική συναλλαγή. Νομίζω επιχειρεί,σας λέω όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα, να εξελιχθεί αυτή η συζήτηση, χωρίς να προκαλέσει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης. Εμείς θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας, προκειμένου να φωτίσουμε έστω αυτό το διήμερο, αυτά τα δυο εικοσιτετράωρα τη συζήτηση αυτή, προκειμένου οι πολίτες να πληροφορηθούν για το τι διακυβεύεται σε αυτήν την ψήφο εμπιστοσύνης. Ουσιαστικά η ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση ισοδυναμεί με ναι στη Συμφωνία των Πρεσπών, στην επονείδιστη αυτή Συμφωνία στην οποία κατέληξε η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου».

Ο κ. Χαρακόπουλος, σχολιάζοντας τατεκταινόμενα είπε ότι «αυτά είναι πρωτάκουστα, είναι πρωτόγνωρα, είναι σημεία παρακμής, σημεία σήψης.Τι να σας πω, αδυνατώ να τα σχολιάσω πραγματικά.Είμαι αρκετά χρόνια στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, δεν έχουμε ξαναζήσει τέτοια κατάντια».

 

Tags: , ,

Ομιλία στη Σχολή γονέων στον Άγιο Αχίλλιο

Όλοι δεχόμαστε ότι στις μέρες μας ο θεσμός του γάμου και της οικογένειας περνάει κρίση και υποβαθμίζεται. Τα διαζύγια από τη μια αυξάνονται αλματωδώς και από την άλλη όλο και πιο δύσκολα αποφασίζουν οι νέοι άνθρωποι να έρθουν «εις γάμου κοινωνίαν».

Στο πλαίσιο αυτό ξεκίνησε στον Άγιο Αχίλλιο Σχολή Γονέων, ομιλίες -«ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΜΕ ΤΟΥΣ  ΣΥΖΥΓΟΥΣ  ΚΑΙ ΤΟΥΣ  ΓΟΝΕΙΣ». Την Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2019, στις 7.30 μ.μ. θα γίνει η 3η ομιλία στο υπόγειο Πνευματικό Κέντρο του Ναού. Ομιλήτρια θα είναι η εκπαιδευτικός κυρία Φωτεινή Τοπαλίδου, η οποία θα αναπτύξει το θέμα «Γιατί κρίση μέσα στο γάμο…».

Tags: , ,

Η καλή υγεία ξεκινά από το στόμα

Στα πλαίσια της ιδιαίτερης σημασίας που δίνει ο Δήμος Τεμπών για την υγιεινή των παιδιών ξεκινά μία δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των μαθητών, που εντάσσεται στη γενικότερη προσπάθεια για την προαγωγή της αγωγής υγείας στο σχολείο.

Η δράση που τελεί υπό την αιγίδα του Δημάρχου Τεμπών κ. Κων/νου Κολλάτου, την επίβλεψη της δημοτικής συμβούλου κας Γεωργίας Τσιόπα-υπεύθυνης του Κέντρου Πρόληψης  και υλοποιείται από το Κ.Ε.Π  Υγείας του Δήμου, έχει ξεκινήσει από τον Δεκέμβριο του 2018, θα έχει εξάμηνη διάρκεια και θα υλοποιηθεί με την επιστημονική συνεργασία του Οδοντιατρικού Συλλόγου Λάρισας και την αρωγή του Συλλόγου διδασκόντων στα Δημοτικά σχολεία και τα Νηπιαγωγεία του Δήμου Τεμπών.

Στα πλαίσια αυτής της πρωτοποριακής δράσης, την Πέμπτη 17/1/2019 στις 11.30 π.μ ομάδα οδοντιάτρων θα επισκεφθεί το Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό του Μακρυχωρίου, για ενημέρωση, παροχή συμβουλών, ευαισθητοποίηση των παιδιών και προώθηση της στοματικής υγιεινής.

Επιδίωξη της δράσης είναι:

  • Να αποκτήσουν τα παιδιά εμπειρία και γνώση στα κύρια θέματα που σχετίζονται με την υγεία, τη στοματική υγιεινή (στοματική κοιλότητα, δόντια, τι πρέπει να τρώνε για να έχουν γερά δόντια, ποιες τροφές καταστρέφουν τα δόντια, σε ποιες τροφές βρίσκεται ‘κρυμμένη’ η ζάχαρη).
  • Να αναγνωρίσουν τη σπουδαιότητα της ατομικής υγιεινής και να καταλάβουν ότι η υγεία του καθενός αποτελεί πρωτίστως προσωπική ευθύνη.
  • Να αναγνωρίσουν την αναγκαιότητα λήψης κατάλληλων προληπτικών μέτρων για μια καλή στοματική υγεία (τήρηση των κανόνων ατομικής καθαριότητας σώματος και στοματικής υγιεινής, τακτικός έλεγχος των δοντιών από τον οδοντίατρο, καθαρισμός ή φθορίωση δοντιών).

Στόχοι:

  • Μέσα από διάφορες δραστηριότητες να μάθουν τα παιδιά τρόπους για την προστασία και καθαριότητα των δοντιών.
  • Να υιοθετήσουν θετικές στάσεις και αξίες προς τον υγιεινό και δραστήριο τρόπο ζωής.
  • Να τηρούν τους κανόνες ασφαλείας στη ζωή, στο παιχνίδι, στην άθληση ώστε να διατηρείται άρτια και υγιής η σωματική τους κατάσταση
  • Να ενημερωθούν επιστημονικά για τη Στοματική υγιεινή.

Tags: , ,

Αναδρομικά-Ο Εμπαιγμός των Αποστράτων

Πριν από λίγες μέρες πιστώθηκαν στους λογαριασμούς των αποστράτων παράνομα και αντισυνταγματικά παρακρατηθέντα ποσά, σύμφωνα με τις αποφάσεις των δικαστηρίων, από τις αλλεπάλληλες μειώσεις των συντάξεων. Η εντύπωση που δημιουργήθηκε εντέχνως στην κοινωνία είναι ότι πρόκειται για προνομιακή μεταχείριση των αποστράτων ενώ τα ποσά που επεστράφησαν ανέρχονται σε πολλές χιλιάδες ευρώ για τον καθένα. Η αλήθεια είναι ότι αυτά που επεστράφησαν ξεκινούν από μηδέν 0 ή 20 ευρώ με την πλειοψηφία να έχει λάβει από 700 έως 1.400 για περίοδο 47 μηνών που σημαίνει από 15 έως 30 ευρώ μηνιαίως.

Εύλογα διερωτάται η κοινωνία γιατί οι απόστρατοι δικαιούνται επιστροφής των συγκεκριμένων παράνομα παρακρατηθέντων ποσών σε σχέση με τις άλλες κατηγορίες συνταξιούχων. Η απάντηση είναι ότι οι απόστρατοι, μαζί με όλες τις άλλες περικοπές που υπέστησαν όλοι οι συνταξιούχοι, είχαν επιπλέον μεγάλη μείωση εξαιτίας της μείωσης το 2012 των μισθών των εν ενεργεία στρατιωτικών με των οποίων το μισθολόγιο ήταν συνδεδεμένες οι συντάξεις.

Επί 4 χρόνια ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Καμμένος κατακεραυνώνοντας την προηγούμενη κυβέρνηση, η οποία είχε συμμορφωθεί με την απόφαση του ΣΤΕ, κατά το ήμισυ, επιστρέφοντας το 50%, υποσχόταν ότι θα αποκαταστήσει την αδικία στο ακέραιο. Ποια αποκατάσταση μπορεί όμως να αισθάνεται ο απόστρατος που έλαβε 0, 20, ή 120 ευρώ για περίοδο 47 μηνών; Ακόμα και για τους ελάχιστους «τυχερούς» που έλαβαν περισσότερα από 2.000 ευρώ αποτελεί κοροϊδία καθώς το ποσό είναι υποπολλαπλάσιο σε σχέση με τις μειώσεις που όλα αυτά τα χρόνια αγγίζουν το ποσό των 80 έως 100.000 ευρώ.

Χρήσιμο είναι να δούμε σε βάθος 15ετίας την εξέλιξη των μισθών των στρατιωτικών και κατά συνέπεια των αποστράτων. Το 2003 ο βασικός μισθός του ανθυπολοχαγού που αποτελεί τη βάση για τον προσδιορισμό των βασικών μισθών όλων των βαθμών ανάλογα με τους συντελεστές είχε ορισθεί με νόμο, από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, στα 720 ευρώ. Από το 2003 έως το 2007 με τις ετήσιες αυξήσεις είχε διαμορφωθεί στα 795 ευρώ. Το 2008 η κυβέρνηση της ΝΔ αναπροσάρμοσε το βασικό μισθό του Ανθυπολοχαγού  στα 860 ευρώ δηλαδή αύξηση της τάξεως του 8,2%.

Σταδιακά από το έτος 2010 και ενώ η χώρα είχε περιέλθει στη δίνη της οικονομικής κρίσης η κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ περιέκοψε τις συντάξεις ενώ η αρχή έγινε με την περικοπή των δώρων εορτών και αδείας για να ακολουθήσουν αλλεπάλληλες μειώσεις έως και τον Ιανουάριο του 2012 με παράλληλη μείωση του αφορολόγητου, αλλαγή της φορολογικής κλίμακας και άλλα μέτρα περικοπής.

Tags: , ,

Η 2η Πανευρωπαϊκή Ημέρα Περιοχικής Αναισθησίας στη Λάρισα

Η Αναισθησιολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας φιλοξενεί στη Λάρισα την Επιστημονική Εκδήλωση με θέμα: «2η european Society of Regional Anaesthesia Hellas (ESRAHellas Πανευρωπαϊκή Ημέρα Περιοχικής  aναισθησίας/2ndESRAE-Day», που διοργανώνει η     ). Επαναλαμβάνεται για δεύτερη συνεχή χρονιά μια καινοτόμος διοργάνωση της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Περιοχικής Αναισθησίας και Θεραπείας Πόνου (European Society of RegionalAnaesthesia&PainTherapy – ESRA), σε συνεργασία με τις Εθνικές Εταιρείες ΠεριοχικήςΑναισθησίας και Θεραπείας Πόνου, κατά την οποία περισσότερες από 40 Ευρωπαϊκές πόλεις, σε 20 διαφορετικές Ευρωπαϊκές χώρες, θα λάβουν μέρος την Ίδια Ημέρα, με Κοινό Επιστημονικό Πρόγραμμα και με στόχο τη διαδραστική συνάντηση Eιδικευόμενων και EιδικευμένωνAναισθησιολόγων και την ανταλλαγή απόψεων σε φλέγοντα θέματα και σύγχρονες Τεχνικές, που αφορούν στην Περιοχική Αναισθησία. Είναι τιμή για τη Λάρισα να έχει επιλεγεί ως μία από τις 40 Ευρωπαϊκές πόλεις που θα φιλοξενήσουν την εκδήλωση η οποία θα διεξαχθείτo Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2019 ταυτόχρονα στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα και τη Λευκωσία

 

 

Tags: , ,

Σύλληψη ατόμου για παράβαση του νόμου περί όπλων

Συνελήφθη χθες (15-01-2019) το μεσημέρι στον Τύρναβο, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Λάρισας, ένας 21χρονος, διότι σε νομότυπη έρευνα που διενεργήθηκε στην οικία του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένα περίστροφο κρότου, δεκατέσσερα φυσίγγια διαφόρων τύπων, ένας ηλεκτρικός εκκενωτής (tazer) και ένα μαχαίρι.

Tags: , ,

Ρ.Καραλαριώτου: Κοινή λογική και ρεαλισμός για την ανάπλαση της πόλης

Οι πόλεις είναι ζωντανοί οργανισμοί. Οι δρόμοι τους είναι οι φλέβες και οι αρτηρίες τους, που οδηγούν τους ανθρώπους προς σκοπούς κι επιτεύγματα -μικρά και μεγάλα.

Οφείλουμε να αγαπάμε, να σεβόμαστε και να ακούμε τον “ρυθμό” της πόλης μας. Τον σκοπό της, τον προορισμό της, τις ανάγκες των ανθρώπων της. Πρώτα ακούμε, μετά σχεδιάζουμε και στη συνέχεια εφαρμόζουμε προσεκτικά, δίνοντας τον απαιτούμενο χρόνο για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που ανακύπτουν.

Δεν σημαίνει ότι επειδή η Λάρισα είναι γεμάτη με παλιούς αγωγούς ότι θα αγνοείται η ύπαρξή τους, ότι θα μεταφέρονται χρήματα κι ανθρώπινη εργασία στο χρονικό διηνεκές –όπως συμβαίνει στην οδό Μανδηλαρά.

Δεν μπορεί να σημαίνει ότι η πραγματικότητα θα συγκρούεται -σε κάθε οικοδομικό τετράγωνο- με βεβιασμένα προεκλογικά σχέδια επί χάρτου.

Οι πόλεις είναι σαν τα μικρά παιδιά. Θέλουν χώρους και χρόνους να απλώσουν το γέλιο και την ποδηλατάδα τους. Θέλουν τον Πηνειό για κυριακάτικα πικ-νικ, τις γειτονιές και τις αλάνες για αυτοσχέδια ομαδικά παιχνίδια, ασφαλείς διαδρομές από και προς το σχολείο, το φροντιστήριο, τα σπίτια φίλων και συγγενών.

Οι πόλεις είναι σαν τους παππούδες. Με την άτυπη “βουλή” στην κεντρική πλατεία ή στο καφενείο. Με την πολύχρονη εμπειρία που θέλει ακόμη να νουθετεί και να προσφέρει απλόχερα.

Οι πόλεις είναι σαν τις μαμάδες με τα παιδικά καροτσάκια και τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα. Με χαρακτήρα και δυναμισμό, αλλά και φυσικές αδυναμίες που πρέπει να γίνονται λιγότερο φορτικές στον καθημερινό περίπατό τους.

Οι πόλεις είναι σαν τους γονείς. Με εκατομμύρια σκέψεις για το παρόν και το μέλλον των παιδιών τους, για την εργασία τους. Δεν μπορεί η καθημερινότητά τους να επιφορτίζεται με το άγχος για το πού θα παρκάρουν, πώς θα μεταφέρουν τα μέλη της οικογένειάς τους και πόσους γύρους θα κάνουν μέχρι να βρουν προς ποια κατεύθυνση κινείται ο δρόμος -επειδή στο σχέδιο η μισή οδός κινείται προς τα δεξιά και η άλλη μισή προς τα αριστερά, όπως συμβαίνει στην οδό Κολοκοτρώνη (στη συμβολή με την οδό Μανδηλαρά). 

Οι πόλεις είναι σαν τους τραυματιοφορείς και τους πυροσβέστες. Όταν σημάνει συναγερμός θα ακολουθήσουν την πιο σύντομη πορεία, προκειμένου να φτάσουν έγκαιρα στο συμβάν και να σώσουν ζωές. Πρέπει να μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους χωρίς εμπόδια, χωρίς κολωνάκια στη μέση πεζοδρόμων, που τοποθετήθηκαν εκεί χωρίς πρόβλεψη για τη διέλευση οχημάτων ασφαλείας –όπως συμβαίνει στον πεζόδρομο της οδού Παπακυριαζή (στη συμβολή με την οδό Μ.Αλεξάνδρου).

Επαναλαμβάνουμε: δεν μπορεί η πραγματικότητα της πόλης να συγκρούεται,σε κάθε οικοδομικό τετράγωνο, με βεβιασμένα προεκλογικά σχέδια επί χάρτου. Ο σχεδιασμός για την ανάπλαση του αστικού περιβάλλοντος χρειάζεταιαγάπη, κοινή λογική και ρεαλισμό.

 

Tags: , ,

Σε ομηρία πάνω από 70.000 που περιμένουν να δώσουν εξετάσεις για άδειες οδήγησης

Ο Πρόεδρος της ‘Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας συναντήθηκε με εκπροσώπους εκπαιδευτών οδήγησης, στους οποίους μετέφερε την πληροφόρηση που είχε από τον Υπουργό μεταφορών κ. Χρ. Σπίρτζη ότι  το σχετικό Νομοσχέδιο του Υπουργείου Μεταφορών έχει κατατεθεί στη γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης κι έχει αποσταλεί στα συναρμόδια Υπουργεία και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Κ. Αγοραστός δήλωσε ότι προτρέπει δημόσια «τους εξεταστές να ξεκινήσουν αμέσως τις εξετάσειςκαι την Κυβέρνηση να αναστείλει την εφαρμογή του άρθρου 65 του Νόμου 4530/2018»

«Τα συναρμόδια Υπουργεία έχουν την απόλυτη ευθύνη για το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί με τις εξετάσεις για τη χορήγηση αδειών οδήγησης και την «ομηρία» περισσότερων από 70.000 που περιμένουν να δώσουν εξετάσεις», επισήμανε ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός σε συνάντηση που είχε σήμερα το απόγευμα με εκπροσώπους εκπαιδευτών οδήγησης.

Στη συνάντηση έλαβαν μέρος ο Πρόεδρος και μέλη του ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εκπαιδευτών Οδήγησης, ο Αντιπρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, οι Πρόεδροι και μέλη του ΔΣ του Πανελλήνιου Συλλόγου Εκπαιδευτών Οδήγησης και των σωματείων Κεντρικού και Νότιου Τομέα Αθήνας, Δυτικής Αττικής και Πειραιά, ενώ παρέστησαν οι ΑντιπεριφερειάρχεςΜεταφορών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κ. Κ. Πάλλας και Ροδόπης κ. Ν. Τσαλικίδης.

Ο κ. Κ. Αγοραστός μετέφερε στους εκπροσώπους των εκπαιδευτών οδηγών την πληροφόρηση που είχε από τον Υπουργό Μεταφορών κ. Χρ. Σπίρτζη ότι  το σχετικό Νομοσχέδιο του Υπουργείου Μεταφορών έχει κατατεθεί στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης κι έχει αποσταλεί στα συναρμόδια Υπουργεία και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Στο πλαίσιο αυτό, δήλωσε ότι προτρέπει δημόσια:

-«τους εξεταστές να ξεκινήσουν αμέσως τις εξετάσεις

-και την Κυβέρνηση να αναστείλει την εφαρμογή του άρθρου 65 του Νόμου 4530/2018».

Για το νέο Νομοσχέδιο, αν και το πλήρες κείμενό του δεν έχει περιέλθει ακόμη σε γνώση των Περιφερειών, όπως διευκρίνισε, ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ προέβη στην εκτίμηση με βάση όσα έχουν δει το φως της δημοσιότηταςότι «είναι εξαιρετικά δύσκολο να εφαρμοστεί και πάντως θα χρειαστεί μεγάλο χρονικό διάστημα κατά το οποίο δεν είναι δυνατόν να μην γίνονται εξετάσεις για τη χορήγηση αδειών οδήγησης οχημάτων».

«Μέχρι να ψηφιστεί και να λειτουργήσει η όποια νέα νομοθετική πρωτοβουλία, προέχει να λειτουργεί η κοινωνία. Σήμερα έχει δημιουργηθεί εκρηκτικό μείγμα στην κοινωνία και δημιουργούνται συνθήκες κοινωνικού αυτοματισμού», είπε χαρακτηριστικά και αναγνώρισε πως οι εκπαιδευτές «αναλαμβάνουν μεγάλο κοινωνικό φορτίο και πολλοί εξ αυτών έχουν πλέον περιέλθει σε οικονομικό αδιέξοδο καθώς χωρίς έσοδα, καλούνται να ανταποκριθούν στις φορολογικές και άλλες υποχρεώσεις τους»

Ο κ. Κ. Αγοραστός κατέστησε για ακόμη μια φορά σαφές πως «το Υπουργείο Μεταφορών είναι απόλυτα υπεύθυνο για το ότι

-Δεν έχει καταβληθεί η αμοιβή για την πρόσθετη εργασία στους εξεταστές από τον Απρίλιο του 2018 και μετά.

-Παρά τις αθρόες συνταξιοδοτήσεις και παρά το ότι έχουν αυξηθεί οι ανάγκες για νέα διπλώματα οδήγησης, ο αριθμός των εξεταστών μειώνεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια λόγω του ότι έχουν σταματήσει οι εξετάσεις για την πιστοποίηση νέων εξεταστών.

-Έχει δημιουργήσει σύγχυση με το Νομοσχέδιο που εξαγγέλλει επί εννέα μήνες, χωρίς ακόμη να το έχει καταθέσει στη Βουλή».

Tags: , ,

M.Χαρακόπουλος:Μη γίνουμε λωτοφάγοι ξεχνώντας τις ρίζες μας

«Δεν είναι τυχαίο ότι κυρίαρχο εθνικό ζήτημα των ημερών μας είναι το όνομα, η ιστορία, η ταυτότητα της Μακεδονίας μας, και η διάθεση της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων να τα υπερασπίσουν έναντι τωναντιστόρητωνσφετεριστών τους». Τα παραπάνω τόνισε οτομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, στο μήνυμά προς το Δ.Σ. ΜΕΣΚαλοχωρίου, απαντώντας στην πρόσκληση να παραβρεθείστην παρουσίαση των βιβλίων «Τα 3 χωριάΤόϊβασι,Καλοχώρι-Χειμάδι-Νέσσων, Ιστορία και μνήμες»,του Παύλου Λάλου,και «ΚΑΛΟΧΩΡΙ – Φωτογραφικό Λεύκωμα –Τόϊβασι– Ανθρώπων μνήμες», του Συλλόγου ΜΕΣ, που πραγματοποιήθηκεστην αίθουσα του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας.

Ο Θεσσαλός πολιτικός, που είχε προγραμματίσει να παραστεί στην εκδήλωση αλλά δεν κατέστη δυνατό λόγωτης κρίσιμης συζήτησης για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση,στο μήνυμά τουανέφερε «ότι πάντοτε, ως ιστορικό ερευνητή αλλά και ως απλό πολίτη αυτού του τόπου, μου προκαλεί ιδιαίτερη ικανοποίηση όταν συναντώ πονήματα που αναδεικνύουν την ιστορία των διαφόρων περιοχών της πατρίδας μας. Σε μια εποχή που, δυστυχώς, τείνει να επικρατήσει το μοντέλο του καταναλωτή-λωτοφάγου,χωρίς ρίζες, η“ανασκαφή”στο κοινό μας παρελθόν, συνιστά παράγοντα επιβίωσης. Το πρόβλημα της ταυτότητας, ατομικής και συλλογικής, έχει πλέον καταστείπρωτεύον, και από τον τρόπο της διαχείρισής του θα κριθεί και το μέλλον μας, ως έθνος».

Το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρόσθεσε πως δενείναι τυχαίο «ότι από συγκεκριμένους κύκλους γίνεται διαρκής απόπειρα να υποβαθμιστεί η διδασκαλία της ιστορίας στα σχολεία. Με γενιές ανιστόρητων Ελλήνων, που θα έχουν άγνοια της καταγωγής και της κληρονομιάς τους, είναι βέβαιο ότι συμφωνίες, όπως αυτές των Πρεσπών, θα περνούν με μεγαλύτερη ευκολία», ενώ κατέληξεεκφράζοντας την εκτίμησή του στο πάνελ των ομιλητών, ευχόμενος «κάθε επιτυχία στην εκδήλωση».