Tags: , ,

Μάξιμος: Κινδυνεύουν οι συντάξεις από το brain drain

Την ανάγκη να υπάρξει άμεσα «πολιτική αλλαγή» που θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις αναστροφής της φυγής νέων στο εξωτερικό, επισήμανε ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, χαιρετίζοντας την εκδήλωση με θέμα: «Brain drain: Η φυγή των νέων στο εξωτερικό, μια ανοιχτή πληγή για την Ελλάδα», που διοργάνωσαν από κοινού η ΝΟΔΕ και η ΔΗΜΤΟ Λάρισας της ΝΔ σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης.

Ο Θεσσαλός πολιτικός κληθείς από την πρόεδρο της ΔΗΜΤΟ κ. Σοφία Ζάχαρη να χαιρετίσει την εκδήλωση αναφέρθηκε ευθέως στον κίνδυνο περικοπής των συντάξεων αν συνεχιστεί η διαρροή νέων στο εξωτερικό και δεν επιστρέψει στην πατρίδα το μεγαλύτερο μέρος αυτών.

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος συνεχάρη «τη ΝΟΔΕ και τη ΔΗΜΤΟ Λάρισας για την πρωτοβουλία της ενδιαφέρουσας εκδήλωσης για τη φυγή των νέων στο εξωτερικό, που έχει επιδεινωθεί στα χρόνια της κρίσης» και καλωσόρισε στη Λάρισα «τον νηφάλιο αντιπρόεδρο της ΝΔ και φίλο Κωστή Χατζηδάκη, τον πολλά υποσχόμενο αναπληρωτή εκπρόσωπο Κωνσταντίνο Κυρανάκη, τον πανεπιστημιακό δάσκαλο Μιχάλη Αργύρου», ενώ  χαιρέτησε «την παρουσία στο πάνελ του π. πρύτανη του πανεπιστημίου Θεσσαλίας, του καθηγητή Κωνσταντίνου Γουργουλιάνη, για τον οποίο καμαρώνουμε ιδιαίτερα».

Το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην τοποθέτησή του σημείωσε τα εξής:

«Στις 25 Αυγούστου του 1922, με το παλαιό ημερολόγιο, λίγες μέρες πριν την μικρασιατική καταστροφή, ο Γεώργιος Βλάχος με ένα πύρινο άρθρο του στην “Καθημερινή” εγκαλεί τον Ιωάννη Μεταξά γιατί, ενώ η πατρίδα τον ανέθρεψε, τον σπούδασε, τον εκπαίδευσε, αρνήθηκε, όταν έφτασε η ώρα, τις υπηρεσίες του προς αυτήν, μη αποδεχόμενος να ηγηθεί ως αρχιστράτηγος της μικρασιατικής εκστρατείας διότι θεωρούσε ότι δεν θα είχε ευτυχές τέλος. Βεβαίως, δεν μπορούμε να εγκαλέσουμε τα παιδιά, τους νέους επιστήμονες που εγκαταλείπουν τη χώρα αναζητώντας ευκαιρίες απασχόλησης, ευκαιρίες για καλύτερη ζωή. Μάλλον τη χώρα πρέπει να εγκαλέσουμε που δεν τους παρέχει αυτές τις ευκαιρίες. Η ουσία, όμως, είναι ότι σε εθνικό επίπεδο δαπανούμε τεράστιους πόρους, αλλά και σε επίπεδο νοικοκυριού το κόστος για να σπουδάσουν τα παιδιά μας είναι μεγάλο και τελικά στερούμαστε των γνώσεων και δεξιοτήτων που απέκτησαν. Γιατί αυτοί που φεύγουν δεν είναι οι γκασταρμπάιντερ, οι ανειδίκευτοι εργάτες της δεκαετίας του ‘60 που πήγαιναν “στις φάμπρικες της Γερμανίας και στου Βελγίου τις στοές”. Είναι ό,τι πιο δυναμικό και παραγωγικό διαθέτει η χώρα σε ανθρώπινο δυναμικό. Γιατροί, πολιτικοί μηχανικοί, πληροφορικάριοι. Επιστήμονες με μεταπτυχιακά και διδακτορικά. Οι συνέπειες απ’ αυτή τη φυγή είναι σοβαρές, κι αν δεν αναστραφούν σύντομα θα καταστούν δραματικές».

 

Χώρα γερόντων…

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος συνέχισε λέγοντας ότι «χθες, στο γραφείο του προέδρου της ΝΔ, είχαμε μια μακρά σύσκεψη για το δημογραφικό στην οποία συμμετείχε και ο κ. Αργυρού. Όπως πολλοί ίσως γνωρίζετε, είμαι αντιπρόεδρος στη Διακομματική Επιτροπή για το Δημογραφικό, προταθείς από την αξιωματική αντιπολίτευση. Τα δεδομένα είναι σοκαριστικά. Η Ελλάδα το 2050 θα είναι μια χώρα γερόντων. Ήδη ένας στους πέντε σήμερα είναι άνω των 65 ετών. Και η κατάσταση επιδεινώνεται από το brain drain. Δεν είναι ότι φεύγει ό,τι πιο μορφωμένο έχουμε, αλλά ότι εγκαταλείπει τη χώρα μια ολόκληρη γενιά, η οποία αν δεν γυρίσει στα επόμενα 5 χρόνια και κάνει οικογένεια στο εξωτερικό δύσκολα θα επανέλθει στην Ελλάδα. Οι συνέπειες, λοιπόν, αν σύντομα δεν υπάρξει αναστροφή αυτής της πραγματικότητας, θα είναι δραματικές σε επίπεδο δημογραφικό, ασφαλιστικό, σε επίπεδο συστήματος υγείας που θα επιβαρυνθεί. Κι επειδή βλέπω και αρκετούς φίλους συνταξιούχους ανάμεσα σας, θέλω να πω ότι ασχέτως τι λέμε οι πολιτικοί ότι δεν θα μειωθούν οι συντάξεις, αν δεν επανέλθουν οι νέοι στη χώρα, αν δεν υπάρχουν εργαζόμενοι που πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές, πώς θα καταβάλλονται συντάξεις;

Χρειάζεται, επομένως, μια άλλη πολιτική προσέλκυσης επενδύσεων, ένα φιλικό επενδυτικό περιβάλλον που θα επιτρέψει τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης.

Είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δουζίνας ότι εκτός των γερμανικών αποζημιώσεων πρέπει να διεκδικήσουμε και αποζημιώσεις από τις χώρες στις οποίες εργάζονται νέοι Έλληνες επιστήμονες. Επειδή φοβούμαι ότι αυτό μάλλον είναι ουτοπικό, θα πρότεινα να κάνουμε κάτι πιο ρεαλιστικό. Στις εκλογές να κάνουμε πράξη την πολιτική αλλαγή. Να δώσουμε τη δυνατότητα στον Κυριάκο Μητσοτάκη ως πρωθυπουργό και στη ΝΔ ως κυβέρνηση να υλοποιήσουν ένα κυβερνητικό πρόγραμμα που θα δώσει την ευκαιρία στα παιδιά αυτά να επιστρέψουν στην Ελλάδα και να μεταλαμπαδεύσουν τις βέλτιστες πρακτικές από τις χώρες στις οποίες εργάστηκαν».

Την ιδιαίτερα επιτυχή εκδήλωση παρακολούθησαν στελέχη της ΝΔ και πλήθος κόσμου.

Tags: , ,

Συμμετοχή του Δήμου Λαρισαίων σε δράση study visit στην πόλη του Μπρίστολ

Ο Δήμος Λαρισαίων συμμετείχε σε δράση επίσκεψης μελέτης (study visit) στο Μπρίστολ στις 12 & 13 Σεπτεμβρίου 2018, στο πλαίσιο της συμμετοχής του από το 2016 στο δίκτυο πόλεων CIVITAS Forum. Το δίκτυο πόλεων με τις δράσεις του λειτουργεί ως πλατφόρμα επικοινωνίας και ανταλλαγής εμπειριών και γνώσεων μεταξύ ειδικών και αντιπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σχετικά με τα θέματα της βιώσιμης κινητικότητας.

Το 2017, το δίκτυο ξεκίνησε μια νέα πρωτοβουλία, με τίτλο CIVITAS SATELLITE, που θα πραγματοποιήσει διάφορες δράσεις ανταλλαγής επισκέψεων εργασίας (study visits, work placements) στο χρονικό διάστημα 2017-2010. Ο Δήμος Λαρισαίων επιλέχθηκε να συμμετέχει σε δράση «study visit» στην πόλη του Μπρίστολ (Ηνωμένο Βασίλειο), μαζί με τις πόλεις της Στοκχόλμης (Σουηδία), της Μούρθια (Ισπανία), του Τόρε Βέδρας (Πορτογαλία) και του Φουνσάλ (Πορτογαλία).

Η πόλη του Μπρίστολ ήταν Πράσινη Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2015 και διαθέτει το δεύτερο μεγαλύτερο δίκτυο ποδηλατοδρόμων στο Ηνωμένο Βασίλειο, μετά το Λονδίνο. Καθώς η πόλη της Λάρισας βρίσκεται σε πορεία υλοποίησης έργων και δράσεων του εγκεκριμένου Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, η συμμετοχή της σε μια τέτοια δράση αποτελεί μια ευκαιρία ανταλλαγής εμπειριών και γνώσεων με άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, που αντιμετωπίζουν με τη σειρά τους τις δικές τους προκλήσεις στον τομέα της αστικής κινητικότητας.

Την πρώτη ημέρα της επίσκεψης παρουσιάστηκε η στρατηγική των μεταφορών και η πολιτική που εφαρμόζει η πόλη του Μπρίστολ και το όραμα του Δήμου σχετικά με τις μαζικές μεταφορές, τις μετακινήσεις και τη χρήση αυτοκινήτων, ποδηλάτων και πεζών από τους επικεφαλής της ομάδας των μεταφορών. Στη συνέχεια, οι φιλοξενούμενες πόλεις παρουσίασαν το όραμα και τις δράσεις που υλοποιούν για την αστική κινητικότητα, ενώ ακολούθησε συζήτηση για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν. Η ημέρα ολοκληρώθηκε με περιήγηση στο κέντρο της πόλης και παρουσίαση του προγράμματος MetroBus από την υπεύθυνη μηχανικό.

Το πρόγραμμα της δεύτερης ημέρα περιλάμβανε παρουσίαση της πολιτικής και των μέτρων που εφαρμόζει το Μπρίστολ για τις ποδηλατικές υποδομές, τη χρήση ποδηλάτου, την πεζή μετακίνηση, τη διαχείριση των  μετακινήσεων  και του κέντρου πληροφόρησης των μετακινήσεων. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε επιτόπια επίσκεψη και περιήγηση στα έργα  ανάπλασης του κέντρου της πόλης, καθώς και στο κέντρο επιχειρήσεων μεταφορών, που ελέγχεται από τον Δήμο.

Ο Δήμος Λαρισαίων εκπροσωπήθηκε στη συνάντηση από τους υπαλλήλους της Τεχνικής Υπηρεσίας κα Μαρία Κωτούλα, Πολιτικό Μηχανικό και κο Γεώργιο Σκουμή, Τοπογράφο Μηχανικό, ενώ στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι από την Στοκχόλμη και το Τorres Vedras της Πορτογαλίας, καθώς και η εκπρόσωπος του δικτύου πόλεων Eurocities, που συντονίζει την υλοποίηση των δράσεων.

Tags: , ,

Ο Δ. Τεμπών για τις θέσεις εκπαιδευτών ενήλικων στα Κέντρα Διά Βίου Μάθησης

Ενημερώνουμε όλους τους ενδιαφερόμενους υποψήφιους Εκπαιδευτές Ενηλίκων ότι έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης (Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) η  Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για σύναψη σύμβασης έργου για θέσεις εκπαιδευτών ενήλικων στα «Κέντρα Διά Βίου Μάθησης –Νέα Φάση»  στο παρακάτω link:

https://www.inedivim.gr/ανακοινώσεις/θέσεις-εκπαιδευτών-ενηλίκων-στα-κέντρα-διά-βίου-μάθησης-νεα-φαση-πρόσκληση-εκδήλωσης

Η προθεσμία υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων ορίζεται: από 23/10/2018 (ώρα 11:00) έως και 06/11/2018 (ώρα 12:00).

Οι υποψήφιοι θα αποστείλουν στο Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. ταχυδρομικά ή με ταχυμεταφορές τα δικαιολογητικά τους εντός σφραγισμένου φακέλου διάστασης Α4 έως και τις 09/11/2018στη δ/νση: Αχαρνών 417 και Κοκκινάκη Τ.Κ. 11143, στο Τμήμα Κεντρικής Γραμματείας  2ο όροφος.

Φάκελοι δικαιολογητικών που θα κατατεθούν ιδιοχείρως δεν θα γίνονται δεκτοί.

Το εν λόγω έργο εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθησης 2014-2020)» με τίτλο Πράξεων «Κέντρα Διά Βίου Μάθησης (Κ.Δ.Β.Μ. )- Νέα Φάση», που συγχρηματοδοτούνται από  την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο -ΕΚΤ) .

Tags: , ,

Ορκωμοσίες στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2018, η τελετή καθομολόγησης και αναγόρευσης διδάκτορατου Τμήματος Βιοχημείας & Βιοτεχνολογίας καθώς και οι τελετές ορκωμοσίας των μεταπτυχιακών και προπτυχιακών αποφοίτων του Τμήματος Κτηνιατρικής και του Τμήματος Βιοχημείας & Βιοτεχνολογίας της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο Αμφιθέατρο «Ιπποκράτης» του Τμήματος Ιατρικής στην περιοχή ΒΙΟΠΟΛΙΣ στη Λάρισα.

64απόφοιτοι του Τμήματος Κτηνιατρικής και του Τμήματος Βιοχημείας & Βιοτεχνολογίας, της Σχολής Επιστημών Υγείας όλων των βαθμίδων, ορκίστηκαν παρουσία γονέων, συγγενών και φίλων σε ένα κατάμεστο αμφιθέατρο.

Τις τελετές ορκωμοσίας προλόγισαν ο Πρύτανηςτου Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Καθηγητής Ζήσης Μαμούρης, ο Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας Καθηγητής Ιωάννης Στεφανίδης, ο Προέδρος του Τμήματος Κτηνιατρικής Καθηγητής Γεώργιος Φθενάκης, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Τμήματος Βιοχημείας & Βιοτεχνολογίας Αναπληρωτής Καθηγητής Δημήτριος Καρπούζας,ο Διευθυντής του ΠΜΣ «Τοξικολογία» Καθηγητής Δημήτριος Κουρέτας,  παρουσία  Διευθυντών Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών και μελών ΔΕΠ της Σχολής Επιστημών Υγείας.

Tags: , ,

Κέλλας: Όλα ξεκινούν από την Παιδεία-Αυτό θα πράξουμε ως κυβέρνηση

«Η κυβέρνηση δεν διαθέτει σχέδιο δράσης για την αναβάθμιση της εκπαιδευτικής πολιτικής και απαξιώνει συστηματικά την Παιδεία της χώρας, μπολιάζοντάς την με συγκεκριμένες ιδεοληψίες, που καλλιεργούν το χάος και τη μισαλλοδοξία, καθιστώντας την τριτοβάθμια εκπαίδευση κυριολεκτικά “μπάχαλο”.

Τόσο προσωπικά, όσο και μέσω του Τομέα Παιδείας, έχω επισημάνει πολλές φορές πως η ανασυγκρότηση της χώρας και η οικονομική ανάκαμψη θα πρέπει να υποστηριχθεί από τις επιστήμες, την ακαδημαϊκή εκπαίδευση και έρευνα».

Τα ανωτέρω επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ο αν. Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ, Βουλευτής Ν. Λάρισας, Χρήστος Κέλλας, στο μήνυμα του με αφορμή την εκδήλωση των ΝΟΔΕ και ΔΗΜ.Τ.Ο. Λάρισας με θέμα: «BrainDrain-Η φυγή των νέων στο εξωτερικό» και ομιλητές τον Αντιπρόεδρο και τοναν. Εκπρόσωπο Τύπουτης ΝΔ, Κ. Χατζηδάκη και Κ. Κυρανάκη, τον π. Πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Καθηγητή, Κ. Γουργουλιάνη, και τον αν. Καθηγητή Οικονομικών του Πανεπιστημίου του Cardiff, Μ. Αργυρού.

Περαιτέρω, ο Λαρισαίος πολιτικός, αφού συνεχάρη για την εκδήλωση τον Πρόεδρο της ΝΟΔΕ Λάρισας, Χρήστο Καπετάνο και την Πρόεδρο της ΔΗΜ.Τ.Ο. Λάρισας, Σοφία Ζαχαρή, πρόσθεσε:

«Το “BrainDrain”, η φυγή των νέων στο εξωτερικό, αποτελεί, αναμφίβολαμία ανοιχτή πληγή για τη χώρα. Δυστυχώς, κατά τη διάρκεια της κρίσης και, κυρίως, τα τελευταία 3,5 χρόνια της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, το φαινόμενο επιτάθηκε, στερώντας την Πατρίδα από πολύτιμο έμψυχο δυναμικό, που θα μπορούσε να συμβάλει πολλαπλά και πολλαπλασιαστικά στην ανάπτυξη της κοινωνίας και της οικονομίας.

Εκτός από τη “μπαχαλοποίηση” και το άσυλο στην ανομία, που επέφερε η πολιτική της κυβέρνησης, είδαμετον Υπουργό Παιδείας να επιχειρεί μία «μεταρρύθμιση», που έχει ως στόχο την συνένωση ΑΕΙ και ΤΕΙ, χωρίς αξιολόγηση, χωρίς σχέδιο και χωρίς αποτελέσματα, όπως επεσήμανε σχετικά και η ΑΔΙΠ, ενώδεν είδαμε να λαμβάνεται ουδεμία πρωτοβουλία για τη σύνδεση της ακαδημαϊκής εκπαίδευσης με την τεχνολογία, την καινοτομία και την αγορά εργασίας. Επίσης, δεν υπήρξε καμία δράση για την ενίσχυση των ερευνητικών φορέων και ιδρυμάτων.

Όλα αυτά, ασφαλώς, αφενός μεν αρκούν, για να εντοπίσουμε το τι φταίει και αναγκάζει τις νέες και τους νέους μας να φεύγουν στο εξωτερικό, αφετέρου, δε, αποτελούν τα σημεία, στα οποία η παράταξή μας πρέπει να εστιάσει και να προετοιμάσει την επόμενη μέρα, αφού η πτώση της συγκυβέρνησης είναι θέμα χρόνου.

Πρώτον, θα ξεκινήσουμε από την αποκατάσταση του ασύλου. Το άσυλο στα πανεπιστήμια αφορά τη διακίνηση των ιδεών, η οποία και θα διασφαλισθεί. Τα πανεπιστήμια θα πάψουν να είναι εστίες ανομίας και θα επικρατήσουν η ασφάλεια και η ελευθερία.

Δεύτερον, θα εφαρμόσουμε μία ολοκληρωμένη στρατηγική για τη σύνδεση της ακαδημαϊκής εκπαίδευσης και έρευνας με την αγορά εργασίας και τη νεοφυή επιχειρηματικότητα, ενθαρρύνοντας συμπράξεις δημοσίων και ιδιωτικών φορέων στην ανάληψη κοινών ερευνητικών προγραμμάτων, που θα έχουν ως στόχο την καινοτομία και την ανάπτυξη.

Τρίτον, θα ενισχύσουμε την ανώτατη τεχνολογική εκπαίδευση επί τη βάση της αξιολόγησης, των στόχων και των αποτελεσμάτων και θα διασφαλίσουμε την ισότητα και την ισοτιμία.

Τέταρτον, θα προωθήσουμε την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Αυτή η χρόνια προκατάληψη πρέπει να τελειώσει, διότι στερεί τη χώρα από σημαντικά έσοδα και πολλαπλασιαστικά οικονομικά οφέλη.

Τέλος, θα αποκαταστήσουμε το κύρος της δημόσιας εκπαίδευσης και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Ο Πρόεδρός μας έχει πει πως «όλα ξεκινούν από την Παιδεία». Και αυτό θα πράξουμε».

.

 

 

 

Tags: , ,

Παράκληση και Εσπερινό Κήρυγμα στον Ι.Ν.Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων

Κάθε Πέμπτη, στις 5 μ.μ. πραγματοποιείται Εσπερινό Κήρυγμα στον Ι.Ν.Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων Λαρίσης από τον π.Ραφαήλ με θέμα «ΔΙΑΛΟΓΟΙ ΣΩΤΗΡΙΑΣ». Προηγείται η Παράκληση στους Αγίους και οι πιστοί έχουν την ευκαιρία να προσκυνούν τμήμα της τιμίας κάρας του νεομάρτυρος αγίου Ιωάννου του Μονεμβασιώτου

Tags: , ,

Η Λάρισα φροντίζει την Τρίτη Ηλικία

Κύκλοι μάθησης από  Πανεπιστημίου Πολιτών όπως η εκμάθηση Η/Υ αλλά και η καταγραφή προφορικής ιστορίας και αφηγήσεων, προγράμματα αγωγής Υγείας, Ομάδες δημιουργικής απασχόλησης αλλά και δράσεις – εκδρομές σε πολιτιστικές διαδρομές σε Λάρισα και Αθήνα, περιλαμβάνει το πρόγραμμα των δράσεων των ΚΑΠΗ του Δήμου Λαρισαίων για την επόμενη περίοδο.

 Οι  νέες δράσεις και τα προγράμματα για την Τρίτη Ηλικία ανακοινώθηκαν σήμερα από το Δήμο Λαρισαίων στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου.

Ο δήμαρχος Απόστολος Καλογιάννης  επεσήμανε πως τα ΚΑΠΗ λειτουργούν πλέον σε μια νέα βάση, με μοναδικό στόχο τη στήριξη της Τριτης Ηλικίας. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος «πόλη δεν είναι μόνο τα έργα και οι δρόμοι αλλά κυρίως οι άνθρωποι».

Αναλυτικά στις δράσεις, αναφέρθηκε ο δημοτικός σύμβουλος εντεταλμένος για θέματα των ΚΑΠΗ κ. Κ. Τσιαούσης και ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής κ. Δημ. Δεληγιάννης αλλά κα η προισταμένη των ΚΑΠΗ κ. Βάσω Γιαννίκη.

Ειδικότερα, όπως τονίστηκε τα Κέντρα Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ) αποτελούν  τα τελευταία χρόνια σύγχρονες δομές παροχής υπηρεσιών σε τοπικό επίπεδο με  σκοπό την πρόληψη, την ενημέρωση και την υποστήριξη των ατόμων τρίτης ηλικίας.

Στο Δήμο Λαρισαίων λειτουργούν  έξι ΚΑΠΗ, καλύπτοντας όλες τις περιοχές της πόλης ( Νέα Σμύρνη, Άγιος Αθανάσιος, Άγιος Κωνσταντίνος, Ανθούπολη, Άγιος Γεώργιος). Συμπληρωματικά, έγινε μια πολύ σημαντική προσπάθεια για διεύρυνση του 6ου ΚΑΠΗ στο οποίο ανήκε  η Γιάννουλη/ Φαλάνη/ Τερψιθέα με άνοιγμα στις τοπικές κοινότητες του πρώην Δήμου Κοιλάδας. Αξίζει να αναφέρουμε την δημιουργία  των παραρτημάτων σε  απομακρυσμένες περιοχές για την εξυπηρέτηση των ηλικιωμένων. Ο συνολικός αριθμός των μελών ανέρχεται στα 13.028 μέλη με 1000 νέες εγγραφές τον χρόνο.

Για το έτος 2018- 2019 έχουν σχεδιασθεί και ξεκινούν την υλοποίησή τους σειρά δράσεων που αναδεικνύουν μια διαφορετική φιλοσοφία και προσέγγιση στα ζητήματα της Τρίτης ηλικίας με άξονα την ενεργοποίηση των συμπολιτών μας, σεβασμό στις ανάγκες τους και φροντίδα για τα ενδιαφέροντά τους .

Ανάμεσα στις δράσεις που θα υλοποιηθούν είναι προγράμματα του νέου θεσμού της πόλης του Πανεπιστημίου των Πολιτών, προγράμματα αγωγής υγείας, δημιουργικές δραστηριότητες σε όλα τα ΚΑΠΗ, αλλά λαο οι πολιτιστικές διαδρομές, μία καινοτόμα παρέμβαση σε πολλούς πολιτιστικούς χώρους εντός και εκτός πόλης:

Α) Κύκλοι μάθησης Πανεπιστημίου Πολιτών

Εκμάθηση Η/Υ, για άτομα τρίτης ηλικίας: εκπαιδευτικά εργαστήρια 30 ωρών για προχωρημένους και μη, με υπεύθυνους εκπαιδευτές τον κο Χουινάβα και τον κο Βιττωράτο. Σκοπός της συγκεκριμένης ομάδας είναι να παρέχει γνώσεις σε πρακτικά θέματα όπως η χρήση υπολογιστή, η διαδικτυακή αναζήτηση καθώς και η επικοινωνία μέσω των νέων τεχνολογιών. Στόχος της ομάδας είναι τα μέλη των ΚΑΠΗ να γνωρίσουν τους νέους τρόπους ενημέρωσης και επικοινωνίας μέσω τον κόσμο του διαδικτύου. Να σημειωθεί ότι την προηγούμενη περίοδοι πάνω από 300 συμπολίτες μας συμμετείχαν στα αντίστοιχα προγράμματα!Πληροφορίες  στο τηλ. 2410233430 Βάσω Γιαννίκη

Καταγραφή προφορικής ιστορίας και αφηγήσεις, σε συνδυασμό με τη δημιουργία  ψηφιακών ιστοριών και χαρτογράφηση της παλιάς Λάρισας  με επιστημονική ομάδα τους Γ. Μεταξιώτη, Κ.Κόντσα, Ι. Γιαννοκοπούλου, Σ.Νταβαρούκα, Τ. Μάτο και σε συνεργασία με τα Κέντρα Δγημιουργικής Απασχόλησης του Δήμου Λαρισαίων.

Β) Προγράμματα Αγωγής Υγείας.

Στα πλαίσια του προγράμματος Αγωγής Υγείας θα πραγματοποιηθούν ομιλίες από τους Ιατρούς του ΚΑΠΗ που θα αναλύσουν θέματα όπως Υπέρταση, Αλλεργίες – Αλλεργικό ΣΟΚ, από τη φαρμακοποιό η οποία θα αναφερθεί στην Πολυφαρμακία, από την Νοσηλεύτρια η οποία θα μιλησει για τη σχέση της Ψυχικής Υγείας με τη Διατροφή καθώς κι από φυσιοθεραπευτή που θα παρουσιάσει τρόπους πρόληψης κι αποφυγής πτώσεων.

Οι εκδηλώσεις μέχρι το τέλος του 2018 έχουν διαμορφωθεί ως εξής:

 • Πρόληψη και αποφυγή πτώσεων στην Τρίτη ηλικία

Ομιλητής : Μπίκης Ευθύμιος, Φυσιοθεραπευτής

 • Πολυφαρμακία και Τρίτη ηλικία

Ομιλητής : Τσιάνα Ελένη, Φαρμακοποιός

Γ)   Ομάδες Δημιουργικής Απασχόλησης:

Σκοπός των ομάδων δημιουργικής απασχόλησης είναι η ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση των ατόμων της τρίτης ηλικίας με στόχο την λειτουργικότητα του ατόμου στο ατομικό του περιβάλλον ,καθώς και στο ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον. Αναλυτικότερα,

Ομάδες Γυμναστικής με  σκοπό την άσκηση και την διατήρηση της καλής φυσικής υγείας των ηλικιωμένων με στόχο την ευεξία και έναν υγιεινότερο τρόπο ζωής.

Ομάδες Χορού:  Με την υποστήριξη γυμναστών και χοροδιδασκάλων οι συμμετέχοντες  εξοικειώνονται   με διαφορετικά είδη  χορών  από την Ελλάδα και τον κόσμο, όπως ελληνικούς παραδοσιακούς και ευρωπαϊκούς παραδοσιακούς και κλασικούς χορούς (βαλς, ταγκό, ρούμπα κλπ)   Αυτού του είδους η πολιτιστική διαδρομή σε συνδυασμό με την κίνηση κάνει την εν λόγω δράση  άκρως σημαντική.

Ομάδα Τύπου: Εκδίδει την εφημερίδα των ΚΑΠΗ, ΜΑΡΙΝΟΣ ΑΝΤΥΠΑΣ. Στόχος της ομάδας είναι οι ηλικιωμένοι να εκφράζουν τις απόψεις του και καταθέτουν βιωματικά γεγονότα μέσω της γραφής.

Ομάδα Χορωδίας ΕΥΕΣΤΩ : Σκοπός των ομάδων χορωδίας είναι η μουσική και πολιτισμική ανάπτυξη του ηλικιωμένου ατόμου.  Οι συναντήσεις γίνονται κάθε Δευτέρα 7.00 μμ στο Χατζηγιάννειο. Αρχές Μαρτίου προγραμματίζεται το 2ο χορωδιακό φεστιβάλ στο Ωδείο με συμμετοχή χορωδιών απ΄όλη τη χώρα.

 –Θεατρική Ομάδα : Είναι μια δημιουργική και ψυχαγωγική απασχόληση στόχοι της οποίας είναι η καλλιέργεια ικανοτήτων έκφρασης σκέψεων και συναισθημάτων με σκηνοθέτη τον Δημήτρη Βούζα.  Οι συναντήσεις γίνονται κάθε Δευτέρα 7.00 – 9.00 μμ  Ασκληπιου 68.

Ομάδα Ενδυνάμωσης Μνήμης: με στόχο την διατήρηση  την ενίσχυση της μνήμης και την νοητική ενδυνάμωση σε συνεργασία με την Εταιρεία Alzheimer.

Ομάδα Εικαστικών: Στοχεύει στην βελτίωση της ψυχολογικής, κοινωνικής και σωματικής κατάστασης των μελών των ΚΑΠΗ.

Δ) Πολιτιστικές διαδρομές

Πολιτιστικές διαδρομές : Η Λάρισα με μια σημαντική ιστορία και πολιτισμό,  είναι μια πόλη που συνεχώς εξελίσσεται και μαθαίνει. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Λαρισαίων διοργανώνει για πρώτη φορά με έναν τρόπο ιργανωμένο έναν κύκλο πολιτιστικών διαδρομών για τα μέλη των ΚΑΠΗ του Δήμου μας που περιλαμβάνει επαφή με την ιστορία μας σε συνδυασμό με ξεναγήσεις σε μουσεία και επιλεγμένους πολιτιστικούς χώρους εντός και εκτός Λάρισας

 • Διαχρονικό Μουσείο
 • Λαογραφικό Μουσείο
 • Μουσείο Σιτηρών και Αλεύρων
 • Πινακοθήκη
 • Στρατιωτικό Μουσείο Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Στρατού
 • Μουσείο Εθνικής Αντίστασης
 • Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος,
 • Μουσείο της Ακρόπολης
 • Βουλή των Ελλήνων
 • Πλανητάριο-Ευγενίδειο ίδρυμα

 

Πληροφορίες και Δηλώσεις συμμετοχής στα κατά τόπους ΚΑΠΗ:

Α’ ΚΑΠΗ: Νατάσσα Ριζούλη τηλ. 2410233918

Β’ ΚΑΠΗ: Βάσω Γιαννίκη τηλ. 2410620014

Γ’ ΚΑΠΗ: Βάσω Γιαννίκη τηλ 2410233430

Δ’ ΚΑΠΗ: Δήμητρα Κωστοπούλου τηλ. 2410610468

Ε’ ΚΑΠΗ: Δήμητρα Κωστοπούλου τηλ. 2410239499

ΚΑΠΗ Γιάννουλης – Φαλάνης: Αντιγόνη Μπουχώρη τηλ. 2410680243

Στέκι Νέας Πολιτείας: Δήμητρα Κωστοπούλου τηλ. 2410610468

 

 

Tags: , ,

Η καρδιά της οικολογίας της μόδας «χτυπά» στη Λάρισα

Το τριήμερο 1,2 και 3 Νοεμβρίου ανοίγει τις πύλες του στη Λάρισα το 2ο Eco Fashion Film Festival στο πλαίσιο των δράσεων του Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Λάρισας  και τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας.  Το συγκεκριμένο φεστιβάλ είναι αφιερωμένο στην οικολογία της μόδας .

Oι οικολογικές ανησυχίες της μόδας αποτυπώνονται στο λεγόμενο Κίνημα Ηθικής στη μόδα (Εthical Fashion Μovement), το οποίο προωθεί ρούχα από ανακυκλωμένα υλικά, ραμμένα σε φιλικά προς το περιβάλλον εργοστάσια, με ειδικές επιδείξεις μόδας και προσιτές τιμές.

Στο πλαίσιο του 2ου Eco fashion film festival, θα προβληθούν  40 ταινίες μικρού μήκους με θέμα την οικολογία στη μόδα, θα γίνει εργαστήριο μεταποίησης ρούχων, εργαστήρια με θέμα  «φορέσιμη τεχνολογία», «Business Growth for Successfull Fashion Professionals», «Sustainable Fashion and responsible Design» , ανοιχτές συζητήσεις, παρουσίαση μόδας από οικολογικά υλικά και πολλές εκπλήξεις.

Σχεδιαστές ρούχων και αξεσουάρ , καθώς και fashion bloggers θα βρίσκονται στη Λάρισα σε μια συζήτηση που θα αφορά το μέλλον της οικολογικής μόδας.

Οι προβολές θα γίνουν στο Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας, ενώ οι υπόλοιπες εκδηλώσεις στο Ξενοδοχείο Μετροπόλ και στον πολυχώρο « Σεϋχέλλες»  με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν οι συνδιοργανωτές  του Φεστιβάλ στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας τονίστηκαν τα εξής:

Κώστας Αγοραστός, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας: «Φόρεσε τη οικολογική σου συνείδηση. Από τη Λάρισα ξεκινάει μια ακτιβιστική προσπάθεια για την προστασία του  περιβάλλοντος και ταυτόχρονα ένας νέος τρόπος οικολογικής συνείδησης που περνά μέσα από τη μόδα.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλα τα παιδιά που μας δίνουν αυτή τη χαρά να βγούμε μπροστά με ακτιβισμό, ο οποίος δημιουργεί προστιθέμενη αξία στην κοινωνία. Το περιβάλλον είναι το κοινό μας σπίτι. Το περιβάλλον είναι εκείνο το οποίο μας δίνει το δικαίωμα στη ζωή, το περιβάλλον είναι εκείνο που μας δίνει τη δυνατότητα να ζήσουμε αλλά και να τραφούμε. Συνεπώς το ότι αυτή η προσπάθεια έχει ακουμπήσει μεγάλους οίκους μόδας σε όλο τον κόσμο, στρέφοντας την προσοχή τους στην κατασκευή, στη δημιουργία και στην έμπνευση μέσα από το περιβάλλον, δημιουργεί για εμάς μια μεγάλη δύναμη να συνεχίσουμε.

Βέβαια όλα αυτά γίνονται στο πλαίσιο των δράσεων του 10ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Λάρισας και τους ανθρώπους που έχουν αναπτύξει όλα αυτά τα χρόνια ένα μεγάλο δυναμισμό, φέρνοντας τη Λάρισα και τη Θεσσαλία μπροστά με καινοτόμες και συμμετοχικές ιδέες. Είναι εκείνοι που κάνουν πράξη τη συλλογική ηγεσία. Δηλαδή να αποφασίζουν εκείνοι που καλούνται να υλοποιήσουν. Εδώ αποφασίζουν οι άνθρωποι οι οποίοι και υλοποιούν ταυτόχρονα. Αυτό είναι το μήνυμα της εποχής».

Ντίνα Σδράλη, εκπρόσωπος της Art Fools: « Το ECO FASHION FILM FESTIVAL είναι ένα φεστιβάλ το οποίο έχει να κάνει με την οικολογία στη μόδα. Αυτό το φεστιβάλ εντάσσεται στο 10ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Λάρισας, το οποίο όλη τη διάρκεια του 2018 αποτελείται από διάφορα φεστιβάλ. Το μεγάλο που είναι ταινιών και τώρα ταινιών μόδας.

Το τριήμερο 1 έως 3 Νοέμβριου υπάρχουν πάρα πολλές εκδηλώσεις που αφορούν τη μεταποίηση ρούχων, για το πώς να μην πετάμε τα ρούχα μας όπου έχουμε στις Σεϋχέλλες ένα σεμινάριο. Το διαγωνιστικό κομμάτι με σαράντα ταινίες απ’ όλο τον κόσμο που έχουν να κάνουν με μόδα και οικολογία. Όλες οι προβολές γίνονται στο Γαλλικό Ινστιτούτο, το οποίο ευχαριστούμε για την παραχώρηση του χώρου.

Από εκεί και πέρα έχουμε τους καλεσμένους μας οι οποίοι είναι την Παρασκευή στο Μετροπόλ έκθεση ρούχων από τη συλλογή της σχεδιάστριας Κατερίνας Τσαντίλη και κοσμήματα του Βαίλη Μόραλη.

Το Σάββατο  θα υπάρξει ένα σεμινάριο με την Ελένη Ψύρρα που θα μιλήσει για το ρούχο στο Θέατρο και επίσης καλεσμένη από την Athens Fashion Club της Αθήνας η Σχεδιάστρια Μαρία Βυτινίδου  και Βαγγέλης Δημητρακόπουλος μας μιλάνε για φορέσιμη τεχνολογία με φωτοβολταϊκά  και κλπ.

Υπάρχει ακόμα ένα φόρουμ όπου όλοι μαζί θα μιλήσουμε για τη τάση της Οικολογίας μέσα από το διαδίκτυο. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων είναι αναρτημένο στο ίντερνετ και μπορείτε να ενημερωθείτε για όλα.

 

Πρόγραμμα Φεστιβάλ:

Πρόγραμμα εκδηλώσεων του Fashion Film Festival -ECOlogy

Διοργάνωση: Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Λάρισας

 

 

31 Οκτώβρη – Halloween fashion party @ Σευχέλλες

21:00 Μοδάτα ντυσίματα, μυστήρια ατμόσφαιρα και μουσική

 

 

➡️ 1η μέρα – Πέμπτη 1 Νοεμβρίου

– 16:30 – 17:30 Εργαστήρι μεταποίησης ρούχων – Σέβη Νικολούλη (Σευχέλλες)

– 17:00- 20:00 Διαγωνιστικό ταινιών μόδας (Γαλλικό Ινστιτούτο)

– 19:00-21:00 Παρουσίαση των φθινοπωρινών eco friendly vintage

στιλιστικών επιλογών από τις Gelasius και παράλληλα προβολές

βραβευμένων ταινιών από το Fashion film Festival Istanbul. (Σευχέλλες).

 

➡️ 2η μέρα – Παρασκευή 2 Νοεμβρίου

-16:00- 19:30 Αφιέρωμα σε Γάλλους σχεδιαστές.(Γαλλικό Ινστιτούτο).

Θα προβληθούν οι ταινίες:

 1. Yves Saint Laurent (2014), γαλλική παραγωγή σε σκηνοθεσία Τζαλίλ Λεσπέρ (Κατάλληλη άνω των 18 ετών- Διάρκεια: 106΄)
 2. Η Ωραία της Ημέρας (Belle de Jour, 1967), γαλλική παραγωγή σε σκηνοθεσία Λουίς Μπουνιουέλ (Διάρκεια: 100΄)

– 19:30 – 21:00 (Ξενοδοχείο Metropol)

– Προβολές ECO Fashion

– Έκθεση χάρτινων δημιουργιών της ομάδας Prêt à Plier του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με προβολή βίντεο από την ανατρεπτική πασαρέλα του συλλόγου Φίλων Νέας Παραλίας.

– Ο σχεδιαστής χειροποίητων κοσμημάτων Βασίλης Μόραλης εκθέτει δημιουργίες του.

– Η σχεδιάστρια μόδας Κατερίνα Τσαντίλη παρουσιάζει ρούχα από τη συλλογή της.

 

Παρουσιάζουν: Άκυς Μητσούλης, Ολυμπία Καλαμπαλίκη.

Επιμέλεια μακιγιάζ:Παρασκευή Μπασιούκα

Επιμέλεια χτενισμάτων:Ευαγγελία Ντάγκαλου.

Μοντέλα: Ιωάννα Γίτση, Σοφία Μπάλλα, Γεωργία Καραγιάννη, Νιόβη Ζαρκάδα, Αποστολία Μάμμου.

 

➡️ 3η μέρα – Σάββατο 3 Νοεμβρίου (Ξενοδοχείο Metropol)

-17:00 – 17:45 Ελένη Ψύρρα (Ενδυματολόγος) Σεμινάριο με θέμα «Το κοστούμι στο Θέατρο”.

-18:00-18:30 Gelasius Γνωριμία με το eco friendly- project Gelasius. Mια ιστορική αναδρομή μέσα από παρουσίαση ρούχων. Γιατί, πώς και πότε έγινε το vintage μια eco friendly επιλογή. (Ξενοδοχείο Metropol)

– 18:30 – 20:00 Εισηγήσεις και workshops από τους υπεύθυνους της σχολής μόδας Athens Fashion School – Fashion Club.

Oμιλία από την Σχεδιάστρια και Ιδιοκτήτρια της Σχολής Μαρία Bυτινίδου με θέμα φορέσιμη τεχνολογία και «Business Growth for Successfull Fashion Professionals»

Ομιλία απο τον Κλωστοϋφαντουργό Μηχανικό και Σχεδιαστή του Brand ‘MadFlax Sustainable Apparel’ Δημητρακόπουλο Ευάγγελο με θέμα «Sustainable Fashion and responsible Design»

– 20:00- 22:00 Ανοιχτή συζήτηση με με θέμα “Η τάση της οικολογίας στη μόδα μέσα από τα social media”. Συμμετέχουν στο ¨πάνελ¨ οι: Nicky Stephans – blogger, Βασίλης Μόραλης – σχεδιαστής κοσμημάτων, Μαρία Βυτινίδου, Ευάγγελος Δημητρακόπουλος – Athens Fashion Club Fashion School, Ελένη Ψύρρα – ενδυματολόγος.

Συντονίζουν: Άκυς Μητσούλης – Ολυμπία Καλαμπαλίκη.

Απονομή βραβείων διαγωνιστικού.

 

Παρουσία νέων σχεδιαστών με δημιουργίες τους.

Ειδική συμμετοχή της ομάδας Prêt à Plier, η οποία δημιουργήθηκε στο πλαίσιο τoυ ομώνυμου μαθήματος του Τμήματος Αρχιτεκτόνων της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που διδάσκει η αρχιτέκτονας και ερευνήτρια Δρ. Σοφία Βυζοβίτη. Η ομάδα ερευνά την αρχιτεκτονική του ενδύματος, όπως αυτή μπορεί να προσδιορίζεται σήμερα στα πλαίσια των ελαφρών και εφήμερων κατασκευών, συνδυάζοντας τη ψηφιακή κατασκευή με την υλικότητα μιας οικολογικής συνείδησης και τις πρακτικές μιας κυκλικής οικονομίας. Μοτίβα πτυχώσεων διαμορφώνουν χάρτινες επιφάνειες, επαναπροσδιορίζοντας την έννοια του ενδύματος, είτε πρόκειται για φορέματα, πανωφόρια ή ρουχισμό παραλίας.

Στα έργα που εκτίθενται στο ECO Fashion Film Festival, των Φοιτητών Δημήτρη Λαζαρίδη, Μαρία Μέγα, Μαρία Νομισματίδου, ο ανθρώπινος σκελετός ξαναπαίρνει μορφή μέσα στις πτυχώσεις και τις αναδιπλώσεις του υλικού, που δεν είναι άλλο από το ταπεινό χαρτί. Αναδεικνύουν τον αισθησιασμό ενός ατελούς σώματος μέσα από ολόσωμα αντρικά και γυναικεία μαγιό. Το καπέλο αποτελεί μία ωδή στον πρωτοπόρο ερευνητή της τέχνης του origami, Ron Resch, επιτυγχάνοντας την προφύλαξη από τα αδιάκριτα βλέμματα, τον καλοκαιρινό ήλιο, τα πρωτοβρόχια. Η έρευνά στα πτυχωτά ενδύματα ωριμάζει με το χρόνο και εξελίσσεται χωρίς ποτέ να χάνει την αίσθηση του χιούμορ.

Σύμβουλοι Διοργάνωσης του Φεστιβάλ είναι η Alpha Marketing.

 

 

Tags: , ,

Μαθήματα χαρακτικής στο Ελεύθερο Εργαστήρι

Η τέχνη της χαρακτικής περιλαμβάνει τις τεχνικές και μεθόδους με τις οποίες ένα έργο μεταφέρεται από τον καλλιτέχνη χαράκτη ή από άλλον τεχνίτη πάνω σε μια πλάκα ξύλου, χαλκού, πέτρας ή άλλου υλικού, και από εκεί τυπώνεται συνήθως σε χαρτί. Η χαρακτική διακρίνεται για τη δυνατότητα αναπαραγωγής ενός έργου σε αντίτυπα. Ο αριθμός των αντιτύπων καθορίζεται από τον χαράκτη, που τον υποσημειώνει στην επιφάνεια του αντιτύπου, μαζί με τον αύξοντα αριθμό του τυπώματος. Η τέχνη αυτή ήταν γνωστή στην Κίνα από το 868 μ.Χ. Ανήκει στη γενική κατηγορία της αναγλυφοτυπίας / υψιτυπίας, γιατί τυπώνεται ό,τι εξέχει από την πλάκα. Στην Ευρώπη εμφανίζεται από το τέλος του 14ου αιώνα, παράλληλα με τη χρήση του χαρτιού. Τα πρώτα τυπογραφικά στοιχεία χαράζονταν πάνω στο ξύλο μαζί με τις εικόνες.

Το τμήμα της χαρακτικής του Ελευθέρου Εργαστηρίου Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας – Μουσείου Γ.Ι. Κατσίγρα ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2008, το οποίο με μέριμνα της Διοίκησης του μουσείου, εξοπλίστηκε με τα κατάλληλα εργαλεία. Στο πέρασμα των χρόνων τα μαθήματα χαρακτικής του Εργαστηρίου της Πινακοθήκης γνωρίζουν μεγάλη ανταπόκριση κερδίζοντας όλο και περισσότερους μαθητές. Επίκεντρο των μαθημάτων είναι η ξυλογραφία, με την οποία οι εκπαιδευόμενοι έχουν τη δυνατότητα να καταπιάνονται και στον ιδιωτικό τους χώρο. Τα μαθήματα απευθύνονται σε ενήλικες με στόχο να τους ‘μυήσουν’ στο μαγικό κόσμο της τέχνης της ξυλογραφίας.

Σημειώνεται ότι οι εγγραφές στο τμήμα της χαρακτικής του Ελευθέρου Εργαστηρίου συνεχίζονται. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στη Γραμματεία: Τρίτη έως Παρασκευή 17:00-20:00 και Σάββατο 10:00-13:00. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2410-670496

Tags: , ,

1-7 Νοεμβρίου 2018, Παγκόσμια εβδομάδα μητρικού θηλασμού

Η Διεθνής κοινότητα καθιέρωσε την Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού μέσα στον Αύγουστο. Στην Ελλάδα η Εβδομάδα αυτή γιορτάζεται κάθε χρόνο 1 με 7 Νοεμβρίου και ξεκίνησε για πρώτη φορά το 1996.

Το σύνθημα που όρισε για το 2018 είναι » Μητρικός θηλασμός: Θεμέλιο Ζωής «, δίνοντας έμφαση στη δικτύωση, την πληροφόρηση και τη δραστηριοποίηση όλων των φορέων,  με σκοπό την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης ανάπτυξης έως το 2030 μέσω της διατροφής, της ασφάλειας τροφίμων και της μείωσης της φτώχειας.

Σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Συμμαχίας Δράσης για το Θηλασμό, οι 823.000 θάνατοι παιδιών, οι 20.000 θάνατοι μητέρων και οι οικονομικές απώλειες ύψους 302 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως θα μπορούσαν να αποφευχθούν με την έμπρακτη στήριξη του θηλασμού σε ολόκληρο τον πλανήτη. Να σημειωθεί ότι ο υποσιτισμός ευθύνεται για το 45% των θανάτων παιδιών κάτω των πέντε ετών ετησίως.

Το λογότυπο της Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού 2018 απεικονίζει μια «τριάδα» με δύο ενήλικες και ένα βρέφος, τονίζοντας τη σημασία της υποστήριξης. Οι αναλογίες και οι μορφές μεταξύ των δύο ενηλίκων έχουν εξισορροπηθεί για να συμβολίζουν την ισότητα, την δικαιοσύνη και την συνεργασία στην ανατροφή. Κλαδιά, φύλλα και βλαστοί αναπαριστούν την εξέλιξη και την ανάπτυξη. Η γραμμή που εκτείνεται από την τριάδα και βγάζει φύλλα αποτελεί τον σύνδεσμο ανάμεσα στον θηλασμό, τη διατροφή, την επισιτιστική ασφάλεια και τη μείωση της φτώχιας.

Ο μητρικός θηλασμός έχει οικονομική ανταποδοτικότητα, γιατί βοηθά τα παιδιά και τις οικογένειές τους να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Αποτελεί ένα από τα πρώτα δικαιώματα του νεογέννητου και προσφέρει στο μωρό την πιο υγιεινή και θρεπτική τροφή.

Πολλές μελέτες δείχνουν ότι η επένδυση στο μητρικό θηλασμό έχει επίσης υψηλή ανταποδοτικότητα στην εθνική υγεία και την εκπαίδευση, όπως για παράδειγμα: την βελτίωση των ποσοστών βρεφικής και παιδικής θνησιμότητας, την βέλτιστη ανάπτυξη του εγκεφάλου, την μακρύτερη φοίτηση στο σχολείο, υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης και μεγαλύτερη ικανότητα μάθησης στα θηλάζοντα παιδιά.

Στο Τμήμα Πρόληψης και Προαγωγής της Υγείας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, πραγματοποιούνται από 14ετίας μαθήματα τόσο ψυχοπροφυλακτικής προετοιμασίας σε μέλλουσες μητέρες όσο και προάσπισης του μητρικού θηλασμού. Η Μαία του τμήματος έχοντας ως κινητήριο δύναμη την αγάπη για την μητέρα και το παιδί, εκτός από την γονεϊκή προετοιμασία τόσο για τον τοκετό όσο και για την φροντίδα του βρέφους, βρίσκεται μέσα από την πολυετή εμπειρία της, την συνεχή ενημέρωση για τον μητρικό θηλασμό και με την διαρκή στήριξη του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Αγοραστού, κοντά στις μητέρες που επιθυμούν να θηλάσουν.

Στέκεται δίπλα τους στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν κατά τη διάρκεια του θηλασμού, προσαρμόζοντάς τον στις ανάγκες της σύγχρονης μητέρας, ενώ ο ίδιος χώρος μετά την πρόσφατη ανακαίνιση του προσφέρεται ως χώρος θηλασμού , τόσο από εργαζόμενες στην Περιφέρεια μητέρες όσο και από το ευρύτερο κοινό.

Η Μαία και Προϊσταμένη του Τμήματος κ. Γεωργία Ντέλλα τονίζει ότι ο θηλασμός εξυπηρετεί την επιβίωση του ανθρώπινου είδους, ενώ παράλληλα, αποτελεί μια προσαρμοστική περίοδο για το νεογνό από την ενδομήτρια στην εξωμήτρια ζωή. Ο πρώτος θηλασμός συνδέει την ενδομήτρια εμπειρία του εμβρύου με μια εξωμήτρια επανάληψη εμπλουτισμένη με επιπλέον ερεθίσματα. Η εύρεση της θηλής από το νεογέννητο – είτε τη βρει μόνο του, είτε του προσφερθεί- εκλαμβάνεται ως επιτυχία από το ίδιο και δεν θα πρέπει να υποτιμάται η ικανότητά του αυτή.

Σε επιστημονικές μελέτες περιγράφεται η εκπληκτική ικανότητα του βρέφους να αναρριχηθεί γυμνό στο γυμνό σώμα της μητέρας του και να αναζητήσει την θηλή της, μόλις λίγα λεπτά μετά την περάτωση του τοκετού. Η προσπάθεια αυτή του νεογνού ενισχύεται από την ικανότητα του να αναγνωρίζει την μυρωδιά της μητέρας του και εγγενώς να επιθυμεί την στενή επαφή μαζί της.  Άσχετα με το είδος του τοκετού είτε φυσιολογικός, είτε καισαρική τομή, με τη χρήση επισκληρίδιου ή γενικής αναισθησίας είναι απαραίτητη η επαφή των νεογνικών χειλιών με την θηλή της μητέρας, κατά την πρώτη ώρα μετά τη γέννηση του νεογνού.

Ο θηλασμός ως φυσική λειτουργία δεν μπορεί να διέπεται από αυστηρούς κανόνες. Συνεπώς η μητέρα προσφέρει τον μαστό της και το βρέφος θηλάζει στην στάση που τους βολεύουν καλύτερα.

Το μητρικό γάλα είναι διαθέσιμο για όλα τα μωρά ανεξαρτήτως εισοδήματος, γεωγραφικής θέσης, φυλής και θρησκείας. Υπάρχουν μόνιμα οφέλη από τον αποκλειστικό μητρικό θηλασμό του μωρού για έξι μήνες, αρχίζοντας αμέσως μετά τη γέννηση και στη συνέχεια παρέχοντας την κατάλληλη συμπληρωματική διατροφή για δύο τουλάχιστον χρόνια.

 

 

 

Tags: , ,

Έργα αγροτικής οδοποιίας στο Δήμο Φαρσάλων

Στη φάση της δημοπράτησης μπαίνει το έργο «Βελτιωση και ασφαλτοστρωση αγροτικης οδου Τ.Κ. Σταυρου Δημου Φαρσαλων μεχρι τα ορια νομου Φθιωτιδας», συνολικού προϋπολογισμού 595.000 ευρώ μετά την έγκριση δημοπράτησης του έργου που δόθηκε από τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό.

Σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός τόνισε τα εξής: «Η Περιφέρεια Θεσσαλίας με σχέδιο και αποτελεσματικότητα στηρίζει στην πράξη την παραγωγή και τους ανθρώπους της υπαίθρου. Με έργα όπως αυτό βοηθούμε την ασφαλή μετακίνηση των παραγωγών, των προϊόντων και των εμπορευμάτων τους. Μέσα από ένα ολοκληρωμένο Πρόγραμμα που εκπονήσαμε χρηματοδοτούμε έργα αγροτικής οδοποιίας, ενώ διεκδικήσαμε και πετύχαμε επιπλέον χρηματοδότηση για ακόμα περισσότερα έργα. Στόχος μας να συμβάλλουμε στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας στην ενίσχυση της παραγωγής, στην αύξηση της προσβασιμότητας και στη μείωση του κόστους παραγωγής. Με συνεργασίες και συνέργειες αλλάζουμε καθημερινά την εικόνα της Θεσσαλίας».

 

Το έργο είναι ενταγμένο στο Ε.Π. Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020 και διαχειρίζεται από την ΕΥΔ  Περιφέρειας Θεσσαλίας στο πλαίσιο διαχείρισης των εκχωρημένων πόρων για τη Δράση 4.3.4 «Βελτίωση πρόσβασης σε γεωργική γη και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις». Η συγχρηματοδότηση προέρχεται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Ακολουθεί πλέον η έγκριση και δημοσιοποίηση του Διαγωνισμού από το Δήμο Φαρσάλων.

ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΕΡΓΟΥ

Στόχο έχει την βελτίωση του οδοστρώματος μέχρι τη στρώση της ασφάλτου, χωρίς περεταίρω    διανοίξεις ή διαπλατύνσεις και αφορά σε έργα επέκτασης και βελτίωσης της πρόσβασης σε γεωργική γη και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις της περιοχής εκτέλεσης του έργου.

Προβλέπεται να γίνουν εργασίες βελτίωσης της λειτουργικότητας και την ασφαλτόστρωση υφιστάμενης αγροτικής οδού εντός αναδασμού της Τ.Κ. Σταυρού της Δημοτικής Ενότητας Ενιπέα του Δήμου Φαρσάλων.

Η οδός διατρέχει τον αναδασμό Σταυρού και ενώνεται με τις εγκάρσιες αγροτικές οδούς, εξασφαλίζοντας τη μεταξύ τους οδική σύνδεση, την προσπέλαση και την προσβασιμότητα του πληθυσμού της περιοχής από και προς τις αγροτικές τους ιδιοκτησίες. Προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επιβαρυντικές συνθήκες στο αγροτικό οδικό δίκτυο της περιοχής μελέτης, σχεδιάζεται η βελτίωση της λειτουργικότητας και η ασφαλτόστρωση της υφιστάμενης αγροτικής οδού, από τη θέση μεταξύ της υφιστάμενης αερογέφυρας, νότια του Σιδηροδρομικού Σταθμού Φαρσάλων, μέχρι τα όρια του αναδασμού Σταυρού με τον αναδασμό Ν. Μοναστηρίου, συνολικού μήκους 3,74 χλμ., σε εκτός σχεδίου περιοχή και αφορά το τμήμα εκτός οικισμού από τη Χ.Θ. 0+000 μέχρι τη Χ.Θ. 3+740.00. Σύμφωνα με το σχεδιασμό, η οδός θα ακολουθήσει την υφιστάμενη χάραξη, η οποία θεωρείται ικανοποιητική οριζοντιογραφικά και οι επεμβάσεις θα είναι ήπιες, προκειμένου να μην τραυματιστεί το περιβάλλον, αλλά και να μη θιγούν οι παρόδιες ιδιοκτησίες.

 

Tags: , ,

Δήλωση του Μ. Χαρακόπουλου για τις κρίσεις της ΕΛΑΣ

Ο Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος με αφορμή την απόφαση της κυβέρνησης για έκτακτες κρίσεις Αξιωματικών στην ΕΛΑΣ και την αντιπαράθεση μεταξύ υπουργού και υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Οι κυβερνητικές μεθοδεύσεις για έκτακτες κρίσεις επιφέρουν σοβαρή αναστάτωση στις τάξεις της ΕΛΑΣ και αναδεικνύουν τα προβλήματα συντονισμού ανάμεσα στην κ. Γεροβασίλη και την κ. Παπακώστα».

Πλήρης δήλωση

 «Η σπουδή της κυβέρνησης να προωθήσει, εν κρυπτώ, το Προεδρικό Διάταγμα για τη διεξαγωγή έκτακτων κρίσεων Αξιωματικών της ΕΛΑΣ, κατέδειξε τις πραγματικές της προθέσεις.

Η κ. Γεροβασίλη, παρά τις διαβεβαιώσεις που έδινε ότι δεν επίκεινται έκτακτες κρίσεις στους εκπροσώπους των ομοσπονδιών των ενστόλων, κινούμενη απολύτως παρασκηνιακά έπραξε τελικά το ακριβώς αντίθετο.

Η μεθόδευση αυτή έγινε μάλιστα με τόση μυστικότητα που δεν ενημερώθηκε ούτε καν η υφιστάμενή της κ. Παπακώστα, παρά μόνον όταν το Προεδρικό Διάταγμα πήρε το δρόμο του για υπογραφή. Ως εκ τούτου, δεν μας εκπλήσσουν οι διαμαρτυρίες της νέας υφυπουργού η οποία ενδεχομένως να αντιλήφθηκε τον πραγματικό ρόλο που της επιφυλάσσεται στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Αναμφίβολα, οι κυβερνητικές μεθοδεύσεις επιφέρουν σοβαρή αναστάτωση στις τάξεις της ΕΛΑΣ, καθώς θυμίζουν πρακτικές του μακρινού παρελθόντος.

Υπενθυμίζουμε, ωστόσο, στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ότι ανάλογη απόπειρα με τη σημερινή, επιχειρήθηκε και το 1994, η οποία εν τέλει κατέπεσε ως αντισυνταγματική.

Σε κάθε περίπτωση, όσα η κυβέρνηση εξυφαίνει στον πολύπαθο χώρο της δημόσιας τάξης επιδεινώνουν το ήδη βεβαρημένο κλίμα από την ανεξέλεγκτη βία και ανομία και επιβεβαιώνουν την ανάγκη για άμεση πολιτική αλλαγή».

Tags: , ,

Συνάντηση των Συντονιστών Αποκεντρωμένων Διοικήσεων με την ΕΝΠΕ

Στην Αθήνα μετέβη ο Συντονιστής Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας κ.Νικόλαος Ντίτορας την Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2018 προκειμένου να παραβρεθεί μαζί με τους υπόλοιπους έξι Συντονιστές των Αποκεντρωμένων Διοικήσεωνστη συνεδρίαση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας.

Κατά τη συζήτηση αναπτύχθηκαν θέματα που άπτονται των δύο θεσμών, τονίζοντας την αναγκαιότητα αποσαφήνισης αρμοδιοτήτων και τυποποίησης σύνθετων διαδικασιών που αφορούν τις Περιφέρειες με τις  Αποκεντρωμένες Διοικήσεις έτσι ώστε αφενός μεν να βελτιωθεί η συνεργασία μεταξύ τους, αφετέρου δε να μειωθεί η γραφειοκρατία με σκοπό την καλύτερη και γρηγορότερη εξυπηρέτηση των πολιτών.

Tags: , ,

Τα προβλήματα των κτηνοτρόφων της Θεσσαλίας επί τάπητος

Έγινε την Τρίτη 30-10-2018  στην αίθουσα του Εμμανουήλειου Πνευματικού Κέντρου στον Τύρναβο η ετήσια Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας κτηνοτροφικών συλλόγων & κτηνοτρόφων περιφέρειας Θεσσαλίας. Εκεί παρίστανται εκπρόσωποι των παρακάτω κτηνοτροφικών συλλόγων της Θεσσαλίας:

 • Ελασσόνας
 • Τυρνάβου
 • Παλαμά
 • Καλαμπάκας
 • Αλμυρού
 • Αισωνίας Μαγνησίας
 • Μακρυχωρίου
 • Πουρναρίου
 • Βελεστίνου
 • Λιβαδίου

Στην γενική συνέλευση παρίστανται και μέλη του κτηνοτροφικού συλλόγου Δεσκάτης.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Παλάσκας Νίκος εξέφρασε τις απόψεις και τις δράσεις της Ομοσπονδίας στους παριστάμενους κτηνοτρόφους για τα προβλήματα του κλάδου δίνοντας έμφαση για άλλη μια φορά στην μη ύπαρξη ελέγχων από το κράτος για το αιγοπρόβειο γάλα και την πτώση των τιμών. Επίσης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην τελευταία συνάντηση μελών του ΔΣ της Ομοσπονδίας με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης. Στην συνέχεια τον λόγο πήραν οι εκπρόσωποι των κτηνοτροφικών συλλόγων οι οποίοι αναφέρθηκαν τόσο σε επιμέρους προβλήματα όσο και στα γενικότερα προβλήματα τα οποία οδηγούν τον κλάδο της κτηνοτροφίας σε διάλυση.

Η γενική συνέλευση ομόφωνα στο τέλος αποφάσισε τις παρακάτω δράσεις:

 • Την προσκόμιση στοιχείων και ενδείξεων από τους κτηνοτροφικούς συλλόγους στην Ομοσπονδία έτσι ώστε να τα καταθέσει στον αρμόδιο εισαγγελέα για να σταματήσει η κατρακύλα των τιμών από την ανυπαρξία ελέγχων στο αιγοπρόβειο γάλα.
 • Να δoθεί το De minimis για την απώλεια εισοδήματος από την πτώση της τιμής του αιγοπρόβειου γάλακτος σε όλους τους κτηνοτρόφους αυξάνοντας το ποσό έτσι ώστε να μην έχει επιδοματικό χαρακτήρα αλλά ουσιαστικό.
 • Για ακόμη μία φορά απαιτούμε τον διαχωρισμό του ΕΛΓΑ σε τμήμα αγροτικό και σε τμήμα κτηνοτροφικό όπου οι εισφορές των κτηνοτρόφων να πηγαίνουν μόνο σε κτηνοτρόφους αλλάζοντας ταυτόχρονα τον κανονισμό του ΕΛΓΑ και κάνοντας αναχρονιστικές μελέτες έτσι ώστε να ενσωματωθούν περισσότερες παροχές προς τον κτηνοτροφικό κλάδο.
 • Να δοθεί η πρέπουσα αποζημίωση στους κτηνοτρόφους της Π.Ε. Λάρισας που επλήγησαν από τον καταρροικό πυρετό καθώς με ευθύνη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης καταστράφηκαν τα δείγματα και οι συνάδελφοι δεν μπορούν να αποζημειωθούν.
 • Ακόμα και τώρα πρέπει ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ να ξεκινήσει τους απαραίτητους ελέγχους γιατί όλοι τον λύκο τον βλέπουν και ψάχνουν τον ντορό.

Τέλος αποφασίστηκε οι εκλογές για την ανάδειξη νέου ΔΣ στην Ομοσπονδία να γίνουν στις 20 Ιανουαρίου 2019.