Tags: , ,

Λαμπρές εκδηλώσεις προς τιμήν του Αγίου Γεωργίου στη Νίκαια

Με τη συμμετοχή πλήθους πιστών αλλά και αρχών γιορτάστηκε με θρησκευτική κατάνυξη και ευλάβεια η μνήμη του Αγίου Γεωργίου του τροπαιοφόρου στη Νίκαια, πρωτεύουσα του Δήμου Κιλελέρ. Αρχικά τελέστηκε στον ομώνυμο ιερό Ναό πανηγυρική θεία λειτουργία  χοροστατούντος του Μητροπολίτου Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσοστόμου και στη συνέχεια έγινε η λιτάνευση της ιεράς εικόνας του Αγίου, σε οδούς της Νίκαιας περιφερειακά του Ναού,  συνοδεία της φιλαρμονικής του Δήμου. Την ιερά εικόνα συνόδευαν μέλη του συλλόγου «Θ. Φαρμακίδης» με παραδοσιακές στολές. Αμέσως μετά πραγματοποιήθηκε αρτοκλασία στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας.

Κατά τη διάρκεια της θείας λειτουργίας πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη απονομή των υποτροφιών του κληροδοτήματος Ιωάννη και Ρωξάνης Παπαγιαννοπούλου  στην Κασσιανή Καρβούνη, φοιτήτρια της σχολής Επιστημών Υγείας στο τμήμα Ιατρικής του πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Οι θρησκευτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν με την εμφάνιση της χορωδία παραδοσιακής μουσικής του ΟΠΑΠ Δήμου Κιλελέρ με τη χορωδία του Μικρασιατικού συλλόγου Βουναίνων «Η καθ’ ημάς Ανατολή» υπό τη διεύθυνση του Αν. Μαρέτη, συνοδεία παραδοσιακής ορχήστρας, συνεχίστηκαν με παραδοσιακούς  χορούς στη μνήμη του Αγίου από το παιδικό τμήμα του χορευτικού ομίλου Νίκαιας με χοροδιδάσκαλο τον Γ. Τσιπλακούλη. Κατόπιν ακολούθησε ο καθιερωμένος αγώνας δρόμου “για το μαντήλι” ένα παλαιό έθιμο της  Νίκαιας, το οποίο αναβίωσε η δημοτική αρχή σε συνεργασία με τη Δημοτική Κοινότητα και τον Πολιτιστικό Οργανισμό του δήμου.  Στον αγώνα δρόμου πήραν μέρος δεκάδες μαθητές και μαθήτριες από την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση δίνοντας ζωντάνια και πνοή στο χωριό και τονίζοντας με ιδιαίτερο σεβασμό και λαμπρότητα την ημέρα του εορτασμού του Πολιούχου Αγίου Γεωργίου.

Οι αθλητές και οι αθλήτριες, 157 τον αριθμό που ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, που έλαβαν μέρος στον αγώνα δρόμου βραβεύτηκαν  για τη συμμετοχή τους με μετάλλια ενώ στους νικητές των αγώνων επιδόθηκε κύπελλο και το «παραδοσιακό μαντήλι» με ένα συμβολικό χρηματικό ποσό. Οι νικητές ανά κατηγορία ήταν στα 100 μέτρα Α΄ Δημοτικού: Αγόρια, Παναγούλης Μάριος, Β΄ Δημοτικού: Αγόρια, Χαρούλης Δημήτρης, Κορίτσια Α΄ και Β΄, Χαρούλη Ευαγγελία. Γ΄ Δημοτικού: Αγόρια, Μπαντούλης Αποστόλης, Κορίτσια Κουλιοπούλου Νάνσυ. Στα 1000 μέτρα Δ΄-Ε΄-ΣΤ΄ Δημοτικού: Αγόρια, Βασιλείου Θεοφάνης και Μητρακούλης Θανάσης, Κορίτσια Μέλλου Μελίνα. Γυμνάσιο: Αγόρια Γκουντίκας Αχιλλέας, Κορίτσια Ζιαβλιάκη Αποστολία. Λύκειο: Αγόρια Βλαχάκης Γιάννης, Κορίτσια, Άννα Μαρία Ναν. Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με τη βραβεύσεις αθλητών του συλλόγου βαρέων αθλημάτων «Ο Αντύπας», Πέτρος Βλάνδος, Νικόλαος Βλάνδος, Αχιλλέας Παπαγιάννης, Ιωάννης Τέλιος και Βασίλειος Καμαγιάννης  οι οποίοι είχαν Πανελλήνιες διακρίσεις.

Στις εκδηλώσεις παρευρέθηκαν ο δήμαρχος Κιλελέρ Αθ. Νασιακόπουλος, οι αντιδήμαρχοι Κ. Χατζηκωνσταντίνου και Αχ. Χατζούλης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Αν. Ρεντζιάς, Ρ. Κομήτσας, Ζ. Ανυφαντή, Ι. Ζαχαριάς και Γ. Καρυούδης, η πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Νίκαιας Β. Πιλάτου και τα μέλη του Τ.Σ. Γ. Παπαγιαννόπουλος, Γ. Ψαρούλης και Κ. Παναγούλης και πλήθος πιστών. Παρόμοιες εκδηλώσεις έγιναν και σε άλλες κοινότητες του Δήμου Κιλελέρ

Ο Δήμος Κιλελέρ ευχαριστεί θερμά όλους τους εθελοντές και τις εθελόντριες που βοήθησαν στην υλοποίηση των εκδηλώσεων. Επιπλέον, θερμές ευχαριστίες οφείλει στο ΣΕΓΑΣ Θεσσαλίας, στο ΕΚΑΒ Λάρισας, στο Αστυνομικό τμήμα Κιλελέρ, στους Διασώστες ΕΟΔΥΑ, στο Γενικό Γιατρό Περιφερειακού Ιατρείου Νίκαιας Λάμπρο Κοντοβό και στους πολυάριθμους εθελοντές που βοήθησαν στην ομαλή διεξαγωγή του αγώνα δρόμου.

 

Tags: , ,

Πανθεσσαλική συνάντηση των κτηνοτρόφων

Με μεγάλη συμμετοχή κτηνοτρόφων από όλη την Θεσσαλία και όχι μόνο έγινε η πανθεσσαλική συνάντηση κτηνοτρόφων στον Τύρναβο. Το κύριο συμπέρασμα από την συνάντηση ήταν η καταστροφή του κλάδου της αιγοπροβατοτροφίας με τις τελευταίες μειώσεις που έγιναν στο αιγοπρόβειο γάλα. Η  πτώση των τιμών στο αιγοπρόβειο γάλα και στα αμνοερίφια είναι τέτοια που σε λίγο διάστημα δεν θα υπάρχει κτηνοτροφία στην Ελλάδα.Δεν πάει άλλο τόνισε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Παλάσκας Νικόλαος έρχεται η καταστροφή μας. Η ανυπαρξία ελέγχων από τον ΕΛΟΓΑΚ έχει φτάσει την κατάσταση στο απροχώρητο και αφού δεν μπορεί η κυβέρνηση και ο ΕΛΟΓΑΚ να κάνουν ελέγχους ας αφήσουν εμάς μέσω της διεπαγγελματική Οργάνωσης Φέτας που δεν μας δίνουν έγκριση να κάνουμε ελέγχους. Καθημερινά μας παίρνουν τηλέφωνο κτηνοτρόφοι για μειώσεις στις τιμές του γάλακτος και τώρα τελευταία ακούμε τυροκόμους να παρατάνε γάλατα κτηνοτρόφων. Αν αυτό δεν είναι καταστροφή τι είναι;

Αφού έκανε ένα σύντομο χαιρετισμό ο Δήμαρχος Τυρνάβου Παναγιώτης Σαρχώσης στην συνέχεια έλαβαν τον λόγο ο Πρόεδρος της ΠΕΚ (Πανελλήνια Ένωση κτηνοτρόφων) Κύρτσος Στέργιος, ο αντιπρόεδρος της διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας Τζιότζιος Μιχάλης, ο πρόεδρος της διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας και αντιπρόεδρος της Δωδώνης κ. Βιτάλης Γιάννης, ο αντιπρόεδρος της ΠΕΚ ΓκρίνιαςΓιάννης, οι Πρόεδροι των κτηνοτροφικών συλλόγων Ελασσόνας Γεροφωκάς Θανάσης, Παλαμά Πατούνης Φώτης, Τυρνάβου Δόκος Δημήτρης, ο Τεχνικός σύμβουλος της Ομοσπονδίας Κόκουρας Γιάννης και αρκετοί κτηνοτρόφοι όπου εξέθεσαν το έντονο πρόβλημα που υπάρχει στον χώρο της αιγοπροβατοτροφίας.

Την ίδια ώρα εντός της αίθουσας παρευρίσκονταν και αφού άκουσαν τους κτηνοτρόφους τοποθετήθηκαν οι :

 • Καχριμάνης Αλέξανδρος Περιφερειάρχης Ηπείρου
 • Λαδόπουλος Γεώργιος Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας
 • Βράντζα Παναγιώτα Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ν. Καρδίτσας
 • Χαρακόπουλος Μάξιμος Βουλευτής ΝΔ Ν. Λάρισας
 • Κέλλας Χρήστος Βουλευτής ΝΔ Ν. Λάρισας
 • Κασαπίδης Γιώργος Βουλευτής ΝΔ Ν. Κοζάνης
 • Μπαργιώτας Κων/νος Βουλευτής Δημοκρατικής Συμπαράστασης Ν. Λάρισας
 • Λαμπρούλης Γεώργιος Βουλευτής ΚΚΕ Ν. Λάρισας
 • Κατσιαντώνης Γεώργιος Βουλευτής Ένωσης Κεντρώων Ν. Λάρισας
 • Κωτσός Γεώργιος Πρόεδρος ΠΕΔ Θεσσαλίας και δήμαρχος Μουζακίου
 • Βαλιώτης Θανάσης Δντής ΟΠΕΚΕΠΕ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
 • Τσαμπαλής Παναγιώτης Προιστάμενος της Κτηνιατρικής Ν. Λάρισας και ο κ.
 • Τσιάνος Υπεύθυνος Αγροτικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ

Επίσης παρευρέθησαν οι:α) Πουτσιάκας  Νικόλαος Περιφερειακός σύμβουλος Θεσσαλίας με τους οικολόγους Πράσινους, β) Παπαγεωργίου Πέτρος Γραμματέας ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας και γ) ο κ. Καλούτσος εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής.

Τα συμπεράσματα και οι προτάσεις που συμφώνησαν όλοι οι παρευρισκόμενοι κτηνοτρόφοι είναι :

 • Συλλαλητήριο κτηνοτρόφων τόσο από την Θεσσαλία όσο και από άλλες περιοχές της Ελλάδος την Πέμπτη 3 Μαίου στην Λάρισα στο συνέδριο του Economist όπου θα παρευρίσκεται και ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.
 • Όσα τυροκομεία και γαλακτοβιομηχανίες εισάγουν αιγοπρόβειο γάλα να μην παράγουν ΠΟΠ προϊόντα.
 • Ανεξάρτητος ΕΛΟΓΑΚ με συμμετοχή κτηνοτρόφων & τυροκόμων στο Διοικητικό συμβούλιο και όχι με δημόσιους υπαλλήλους όπως θέλει να νομοθετήσει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
 • Αύξηση των προστίμων με ποσοστό επί του τζίρου σε όσους κάνουν παραβάσεις σε ΠΟΠ προιόντα και σε περίπτωση δεύτερης παράβασης να κλείνει το τυροκομείο ή η γαλακτοβιομηχανία.
 • Έγκριση άμεσα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας.
 • Να δoθείdeminimis στους κτηνοτρόφους για την μείωση της τιμής του αιγοπρόβειου γάλακτος.
 • Ο ΕΛΟΓΑΚ να κάνει ισοζύγιο σε όλα τα προιόντα ΠΟΠ και μη και όχι μόνο στο αιγοπρόβειο γάλα.
 • Ζητάμε να τοποθετηθούν GPS και να θεσπιστεί ηλεκτρονικό τιμολόγιο σε όλα τα οχήματα μεταφοράς γάλακτος.
 • Να γίνουν από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προσλήψεις τόσο για τον ΕΛΟΓΑΚ όσο και στις κτηνιατρικές υπηρεσίες των Περιφερειών.
 • Να εξετασθεί μετά από συννενόηση με νομικό σύμβουλο το ενδεχόμενο προσφυγής στον εισαγγελέα για την αδικαιολόγητη πτώση των τιμών.
 • Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της χώρας Αλέξη Τσίπρα για να πάρει θέση καθώς με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης είχαμε πολλές συναντήσεις χωρίς κανένα αποτέλεσμα.

Tags: , ,

Κέλλας: Απέναντι μας ο ΣΥΡΙΖΑ

Με αφορμή την παρουσία του στη συνεδρίαση της διευρυμένης ΝΟΣ ΝΔ Ν. Λάρισας, ο αν. Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ, βουλευτής Λαρίσης κ. Χρήστος Κέλλας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Στελέχη, μέλη και φίλοι της μεγάλης φιλελεύθερης παράταξης της ΝΔ, μέσα από πρωτόγνωρες, δημοκρατικές και ανοιχτές διαδικασίες εξέλεξαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη, πρόεδρο της ΝΔ. Ακολούθησε το συνέδριο του κόμματός μας και η ψήφιση ενός σύγχρονου καταστατικού, το οποίο ανταποκρίνεται στις συνθήκες της εποχής.
Με βάση αυτό το καταστατικό και όσα ορίζει, προχωρούμε, στις 13 Μαΐου στην εκλογή νέων οργάνων, με στόχο ένα κόμμα πιο δημοκρατικό, πιο ανοιχτό στην κοινωνία, πιο έτοιμο για τη μεγάλη μάχη που θα σηματοδοτήσει την πολιτική αλλαγή και την οριστική ήττα των ιδεοληψιών και του λαϊκισμού, που τόσο έχουν ταλαιπωρήσει την ελληνική κοινωνία τα τελευταία χρόνια.
Καλώ όλα τα μέλη της ΝΔ -σε πνεύμα ενότητας και χωρίς αντιπαραθέσεις-να προσέλθουν στις κάλπες ,ώστε να ενισχύσουμε τις δημοκρατικές διαδικασίες και να δημιουργήσουμε τις συνθήκες της επόμενης εκλογικής, κρίσιμης, μάχης.
Χωρίς να έχουμε μεταξύ μας να χωρίσουμε τίποτα, ετοιμαζόμαστε να δώσουμε τον αγώνα για να φύγει η χειρότερη κυβέρνηση της Μεταπολίτευσης.
Καλώ όλους όσους πιστεύουν στον αγώνα αυτό να συναντηθούμε μέσα από τις εσωκομματικές μας διαδικασίες, για να δημιουργήσουμε ένα δημοκρατικό μέτωπο απέναντι σε αυτούς που έχουν σημαία τους το ψέμα και πρακτική τους την πολιτική εξαπάτηση των Ελλήνων.
Καλώ τους Νεοδημοκράτες και τις Νεοδημοκράτισσες για μια ακόμη φορά στην πρώτη γραμμή μιας μεγάλης εθνικής μάχης.
Γιατί το αύριο της χώρας το γράφουμε με τα δικά μας χέρια»

Tags: , ,

Στη Λάρισα City Lab για τον 2ο Μαραθώνιο City Challenge της ΚΕΔΕ

Η  Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) σε συνέχεια του πολύ επιτυχημένου Μαραθωνίου Καινοτομίας για τις έξυπνες πόλεις που διοργάνωσε τον Μάιο του 2017 (ΚΕΔΕ City Challenge Smartcity) προχωράει στη διοργάνωση του 2ου Μαραθώνιου Ανάπτυξης Καινοτόμων Υπηρεσιών για τις Έξυπνες Πόλεις και τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

 Ο Μαραθώνιος City Challenge crowdhackathon #smartcity 2 θα πραγματοποιηθεί από τις 28 Ιουνίου έως τη 1η Ιουλίου στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Προκειμένου να συμμετέχουν ενεργά ομάδες από όλη την Ελλάδα και να έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν, η ΚΕΔΕ σε συνεργασία με Δήμους θα διοργανώσει 16 τοπικά εργαστήρια City Labs σε ισάριθμες πόλεις, στα οποία ομάδες από την περιφέρεια θα μπορούν να παρουσιάσουν την ιδέα τους. Σε κάθε εργαστήριο θα διακριθούν 3 ομάδες, οι οποίες με έξοδα των Δήμων θα ταξιδέψουν δωρεάν στον Μαραθώνιο Καινοτομίας που θα γίνει τον Ιούνιο προκειμένου να συμμετέχουν.

 Η Λάρισα  είναι μεταξύ των 16 πόλεων στις οποίες θα διοργανωθεί City Lab και ομάδες από την περιοχή μας θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν την ιδέα τους και να προκριθούν να συμμετέχουν με καλυμμένα τα έξοδα στον Μαραθώνιο.

 Καλούμε φοιτητές, προγραμματιστές, αναλυτές, στελέχη επιχειρήσεων και όσους ενδιαφέρονται να ασχοληθούν ενεργά με την επίλυση προβλημάτων του Δήμου μας και της πόλης μας να συμμετέχουν στην δημιουργική αυτή διαδικασία.

Όσοι ενδιαφέρονται πρέπει να συμπληρώσουν μέχρι 1 Μαίου την φόρμα συμμετοχής που είναι διαθέσιμη στη διεύθυνση http://crowdhackathon.com/smartcity2/oi-poleis/ . Θα ακολουθήσει αξιολόγηση από επιτροπή της ΚΕΔΕ και όσοι προκριθούν να κληθούν να παρουσιάσουν την ιδέα τους στο City Lab που θα γίνει την 16η Μαίου στο αμφιθέατρο και στο χώρο πολλαπλών χρήσεων του Μύλου του Παππά.

Θα προκριθούν 3 ομάδες που θα μεταβούν δωρεάν για να συμμετέχουν στον Μαραθώνιο που θα γίνει από τις 28 Ιουνίου έως τη 1η Ιουλίου στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στην Αθήνα (θα καλυφθούν έξοδα μετάβασης και διαμονής των ομάδων).

 

Πρόγραμμα CityLab

15:00 – 15:30   Προσέλευση – Εγγραφές

15:30 – 15:45   Καλωσόρισμα – Χαιρετισμοί

15:45 – 16:00   Προβλήματα – Ζητήματα της τοπικής κοινωνίας – προβλήματα της πόλης

16:00 – 18:00   Παρουσιάσεις ομάδων

18:00 – 19:00   Αξιολόγηση – Διάλειμμα

19:00 – 19:15   Ανακοίνωση αποτελεσμάτων – Βράβευση

 

Tags: , ,

Δυο νέα έργα στην λίμνη Κάρλα από την Περιφέρεια Θεσσαλίας

Δυο νέα έργα συνολικού προϋπολογισμού 5.381.535,18 ευρώ για την εύρυθμη λειτουργία του συνόλου του έργου της ανασύστασης της λίμνης Κάρλα ξεκινούν στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα από την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Συγκεκριμένα ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός υπέγραψε τις συμβάσεις των έργων που υλοποιούνται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και φορέα Υλοποίησης την Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Κ. Αγοραστός: «Το έργο της Κάρλας ξεκίνησε πριν αρκετά χρόνια και από την εποχή που μελετήθηκε έχουν αλλάξει πολλά. Με τα δυο νέα αυτά έργα αντιμετωπίζουμε ζητήματα της εύρυθμη λειτουργίας των έργων της λίμνης Κάρλας. Τοποθετούμε νέα μηχανήματα στα αντλιοστάσια ώστε να αφήνουν οικολογικό αποτύπωμα, σύμφωνα με τις νέες οδηγίες και τοποθετούμε μηχανισμούς ελέγχου λειτουργίας και εποπτείας. Παράλληλα δημιουργούμε προϋποθέσεις χρήσης νερού για άρδευση έτσι ώστε να ωφελείται η τοπική κοινωνία και διαμορφώνουμε τις τάφρους για την ομαλή λειτουργία του έργου. Εναρμονιζόμαστε στις σύγχρονες απαιτήσεις, αφουγκραζόμενοι και τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών».

 

ΣΤΟΙΧΕΙΑ

 

Α. Το πρώτο έργο έχει ως κύριο αντικείμενο :

 1. Την ολοκλήρωση των έργων διαμόρφωσης των αναχωμάτων για τον εγκιβωτισμό των νερών και την ομαλή απορροή των ομβρίων της τάφρου 2Τ σε συνδυασμό με την κατασκευή του ρουφράκτη Θ2Τ.
 2. Την ολοκλήρωση των έργων κατασκευής καταθλιπτικών αγωγών με την μέθοδο της δονητικής διείσδυσης για τη μεταφορά και διανομή του αρδευτικού νερού για τις αρδευτικές ανάγκες των αγροτικών εκτάσεων.
 3. Την εγκατάσταση αντλητικών συγκροτημάτων και μετασχηματιστών σε τέσσερα αντλιοστάσια σύμφωνα με την οδηγία 2005/32/ΕΚ για απαιτήσεις οικολογικού σχεδιασμού των ηλεκτροκινητήρων.
 4. Τη διαχείριση, λειτουργία και συντήρηση των κατασκευασμένων τεχνικών έργων με την εγκατάσταση ενός συστήματος παρακολούθησης της λειτουργίας όλων των έργων της Επαναδημιουργίας της λίμνης Κάρλας, για τις ανάγκες τροφοδοσίας του ταμιευτήρα, της μεταφοράς του νερού από τη λίμνη στα αντλιοστάσια και της διανομής του στις ζώνες άρδευσης της περιοχής.

 

Β. Το δεύτερο έργο «Μελέτη αναγκαίων παρεμβάσεων στο σύστημα διωρύγων/τάφρων 2Δ-6Τ-7Τ-2Τ-Σ4 για την εξασφάλιση της απαιτούμενης παροχετευτικότητας για τη μεταφορά νερών από τον π. Πηνειό στη λίμνη Κάρλα», έχει ως κύριο αντικείμενο τον έλεγχο της υδραυλικής λειτουργίας του υφιστάμενου συστήματος διωρύγων/τάφρων 2Δ-6Τ-7Τ-2Τ-Σ4 και τον σχεδιασμό των αναγκαίων παρεμβάσεων για την παροχέτευση των απαιτούμενων ποσοτήτων νερού από τον π. Πηνειό στη λίμνη Κάρλα, σύμφωνα με το σχεδιασμό του έργου Επαναδημιουργίας λίμνης Κάρλας.

Το σύστημα διωρύγων/τάφρων 2Δ-6Τ-7Τ-2Τ-Σ4 ξεκινά από τον ποταμό Πηνειό στη θέση “Καραούλι”, ακολουθεί κατεύθυνση νοτιοανατολική διασχίζοντας την πεδιάδα Λάρισας σε συνολικό μήκος 45,5 Κm και καταλήγει στο νότιο τμήμα της λίμνης Κάρλας, στο έργο εκβολής του συλλεκτήρα Σ4.

 

Tags: , ,

Διακοπή νερού αύριο στην οδό Ρούσβελτ

Η Δ.Ε.Υ.Α.Λ. ανακοινώνει ότι την Τρίτη 24 Απριλίου/2018 και από ώρα 10:00π.μ. μέχρι 14:00 θα γίνει διακοπή νερού στην οδό Ρούσβελτ (από Ηπείρου μέχρι Αστεριάδου).

Tags: , ,

Σύλληψη ημεδαπού για κατοχή ναρκωτικών ουσιών

Συνελήφθη στις 21-04-2018 το βράδυ στη Λάρισα, από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) Λάρισας, ένας 31χρονος ημεδαπός, διότι κατά τον έλεγχο βρέθηκαν στην κατοχή του και κατασχέθηκαν μία νάιλον συσκευασία με μικροποσότητα κάνναβης, μία χάρτινη συσκευασία με μικροποσότητα σπόρων κάνναβης, καθώς και ένας τρίφτης.

Tags: , ,

Με επιτυχία έγινε στον Κίσσαβο η μεγάλη άσκηση έρευνας

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 22 Απριλίου  στο ορειβατικό καταφύγιο Κισσάβου στην θέση «Κάναλος» η άσκηση έρευνας – διάσωσης της 8ης ΕΜΑΚ σε συνεργασία με τις εθελοντικές ομάδες της Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας Περιφέρειας Θεσσαλίας, η οποία είχε και την εποπτεία της άσκησης.

Σκοπός της άσκησης ήταν η ανίχνευση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των εθελοντικών ομάδων σε καταστάσεις έρευνας και διάσωσης υπό την εποπτεία του Π.Σ, ο συντονισμός όλων των εμπλεκόμενων φορέων , η συνεργασία καθώς και η εφαρμογή του μνημονίου ενεργειών που προβλέπεται για αυτές τις περιπτώσεις.

Το σενάριο της άσκησης προέβλεπε την αναζήτηση και διάσωση δύο αποπροσανατολισμένων περιπατητών λόγω ομίχλης, εκ των οποίων ο ένας έχει τραυματιστεί, στην προσπάθεια τους να διασχίσουν λούκι με χιόνι. Η κινητοποίηση έγινε μέσω του 112 και του ΠΕ.ΚΕ. ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ. Κινητοποιήθηκε η 8η ΕΜΑΚ με μία Ο.Ο.Ε.Δ και ζητήθηκε η συνδρομή από εθελοντικές ομάδες της Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε Λάρισας. Σχηματίστηκαν τέσσερις (4) ομάδες έρευνας διάσωσης από τους εθελοντές με επικεφαλή σε κάθε ομάδα ορειβάτη – διασώστη της 8ης ΕΜΑΚ. Στήθηκε συντονιστικό κέντρο ενώ οι ραδιοερασιτέχνες έστησαν και  κέντρο ασύρματης επικοινωνίας  μέσω του οποίου γινότανε και ο συντονισμός των ομάδων έρευνας και διάσωσης. Ο εντοπισμός των αγνοουμένων έγινε με την χρήση γεωγραφικών δεδομένων και χρήση GPS καθώς, όπως προέβλεπε το σενάριο, λόγω ομίχλης, η πορεία των ομάδων ήταν απαγορευτική.

Η 8η ΕΜΑΚ συμμετείχε με δύο οχήματα και 8 άνδρες ενώ οι εθελοντικές ομάδες ήταν οι παρακάτω:

 

1 Ελληνικός Ορειβατικό Σύλλογος Λάρισας  Ε.Ο.Σ.
2 Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός Λάρισας Ε.Ε.Σ.
3 Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Λάρισας Ε.Ο.Δ.
4 Επίλεκτη Ομάδα Ειδικών Αποστολών Λάρισα ΕΠ.ΟΜ. Ε.Α.
5  Ένωση Ραδιοερασιτεχνών Θεσσαλίας Ε.Ρ.Θ.
6  Κυνηγητικός Σύλλογος Λάρισας Κ.Σ.Λ.
7  Λέσχη  Ελλήνων Καταδρομέων Θεσσαλίας  Λ. Ε. Κ.

Την άσκηση παρακολούθησαν ο Περιφερειακός Διοικητής Π.Υ Θεσσαλίας Αρχιπύραρχος Κων/νος Σκούπρας, ο Αντιπεριφερειάρχης Τεχνικών Έργων Θεσσαλίας κ. Μπέμπης Απόστολος και πλήθος επισκεπτών που ερχόταν να παρακολουθήσουν από κοντά την άσκηση αλλά και να μάθουν από αυτήν, στο καταφύγιο ΚΙΣΣΑΒΟΥ.

Ο σκοπός της άσκησης, εκτός από την υλοποίηση της είχε και σαν στόχο τον κατ’ αρχήν συντονισμό των εθελοντών, την ανταλλαγή απόψεων μεταξύ τους, τον τρόπο λειτουργίας τους, την καταγραφή των υλικών κυρίως διάσωσης, τον εμπλουτισμό γνώσεων μέσω της ΕΜΑΚ αλλά και ο τρόπος επικοινωνίας και αντίδρασης σε παρόμοια φαινόμενα.

Η πολιτική προστασία με την άσκηση αυτή πέτυχε, σε επίπεδο Περιφερείας, ενώ αναμένεται να γίνουν και άλλες τον χειμώνα και σε πιο δύσκολες συνθήκες (χιόνι).  Αυτό θα δείξει σε τι κατάσταση βρίσκονται οι ομάδες αυτές και πως μπορούν να προσφέρουν εθελοντικά σε περίπτωση που χρειαστεί σε αντίστοιχα συμβάντα, όπως αυτά που γίνονται στον Όλυμπο τα τελευταία χρόνια.

Αύριο την Τρίτη 24-4-2018 και ώρα 11.00 στην αίθουσα Περιφερειακού Συμβουλίου και στην σύγκλιση του Οργάνου Πολιτικής Προστασίας θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής στους συμμετέχοντες εθελοντικούς συλλόγους για την άσκηση από τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Παπαχαραλάμπους Γρηγόρη.

 

Tags: , ,

Μάξιμος στη ΝΟΔΕ Λάρισας: Καμία ελπίδα με ΣΥΡΙΖΑ

«Κέρδισαν τις εκλογές με σύνθημα την ελπίδα. Σήμερα κανένας δεν πιστεύει ότι με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει καμία ελπίδα. Η μονή ελπίδα είναι να φύγουν μια ώρα αρχύτερα». Τα παραπάνω τόνισε ο αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μιλώντας στη Νομαρχιακή Συνέλευση της ΝΟΔΕ Λάρισας που πραγματοποιήθηκε παρουσία του Γραμματέα του κόμματος κ. Λευτέρη Αυγενάκη.

Ο Θεσσαλός πολιτικός με αφορμή τις εσωκομματικές εκλογές σημείωσε ότι «η ΝΔ είναι η δύναμη σταθερότητας που μπορεί να επαναφέρει τη χώρα στην κανονικότητα. Διαθέτει σχέδιο, στρατηγική και υπεύθυνη ηγεσία, σε μια εποχή που το πολιτικό προσωπικό της χώρας πολλές φορές δεν χαρακτηρίζεται από τη σοβαρότητα που επιβάλουν οι στιγμές». Υπογράμμισε ότι «στόχος μας είναι η αυτοδυναμία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη πρωθυπουργό», ενώ εξήγησε ότι «αυτή δεν εξαρτάται μόνο από τις δικές μας επιδόσεις, τη διαφορά από το δεύτερο κόμμα, αλλά και από το πόσα κόμματα θα μπουν στη Βουλή και πόσο θα είναι το ποσοστό αυτών που δεν θα εκφραστούν στην εθνική αντιπροσωπεία. Ο στόχος της αυτοδυναμίας, όπως και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν, είναι εφικτός, και βεβαίως και με αυτοδυναμία θα επιδιώξουμε συνεννόηση και συνεργασίες».

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος αναφέρθηκε στην «κατάρρευση του αφηγήματος της κυβέρνησης περί καθαρής εξόδου από τα μνημόνια. Όταν και οι δικοί τους, όπως ο κ. Φίλης, τους εγκαλούν για κωδωνοκρουσίες και τους πανηγυρισμούς ενώ η μέση σύνταξη θα πέσει από 700 στα 400 ευρώ, τι χρείαν έχομεν άλλων μαρτύρων;».

Το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνεχάρη «τις κομματικές οργανώσεις για όσα στα δυο αυτά χρόνια πέτυχαν, δυναμώνοντας τη φωνή της ΝΔ και κυρίως για τη σοβαρή εκπροσώπηση του κόμματος σε επίπεδο νομού, όπως αρμόζει στην παράταξη. Βεβαίως», πρόσθεσε, «εχθρός του καλού είναι το καλύτερο και καθώς ο πήχης μπήκε ψηλά, αναμένουμε ακόμη περισσότερα μετά τις εσωκομματικές εκλογές».

 

 

 

Tags: , ,

Γ. Κωτσός: Εθνικό κεφάλαιο οι κτηνοτρόφοι και η κτηνοτροφία για την Ελλάδα

Εθνικό κεφάλαιο χαρακτήρισε την κτηνοτροφία και τους κτηνοτρόφους ο Πρόεδρος της ΠΕΔ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ και Δημαρχος Μουζακιου κ. Κωτσος στη συνάντηση που διοργάνωσε η Ομοσπονδία Κτηνοτρόφων ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ στον Τύρναβο. «Είναι η μόνη παραγωγική διαδικασία που κρατά ζωντανές τις ορεινές περιοχές της Ελλάδας και αν εκλείψουν οι κτηνοτρόφοι θα καταστούν έρημες. Θα μιλάμε Επι της ουσίας για χαμένες πατρίδες στο εσωτερικό της Ελλάδας» και συνέχισε:
«Ο πρωτογενής τομέας και ιδιαίτερα η κτηνοτροφία είναι ένας από τους κυρίαρχους πυλώνες παραγωγικής ανάπτυξης της χώρας μας που λειτουργεί καθοριστικά στην διαμόρφωση της οικονομικής δραστηριότητας στην ύπαιθρο. Εκείνο που κάνει την κτηνοτροφία ακόμη πιο σημαντική για την οικονομία μας είναι το τεράστιο έλλειμμα κρέατος και γάλακτος ως πρώτη ύλη, για τη σύσταση βιοτεχνικών και βιομηχανικών πυρήνων παραγωγής κτηνοτροφικών προϊόντων και παραδοσιακών τροφίμων. Οι μόνοι που μπορούν να καλύψουν αυτό το έλλειμμα είναι οι άνθρωποι που ζουν στην ύπαιθρο και οι γόνοι τους εφόσον εμπλακούν συστηματικά στην παραγωγική διαδικασία. Όμως τέτοιο εγχώριο επιχειρηματικό ρεύμα σήμερα δεν υπάρχει, διότι το κόστος παραγωγής είναι υψηλότατο και τα ισχύοντα κίνητρα είναι ανεπαρκή σε σχέση με την βαριά φορολογία, την ακρίβεια και τους χρηματοπιστωτικούς περιορισμούς στην αγορά.
Πρωταρχικά χρειάζεται άμεσα ριζική αλλαγή της οικονομικής και αναπτυξιακής πολιτικής σε ότι αφορά τον αγροδιατροφικό τομέα, με χαλάρωση των πολύ σφιχτών χρηματοδοτικών πλαισίων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και επίτευξη μιας συμφωνίας κράτους – τραπεζών για την διάθεση δανειακών «εργαλείων» με ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής, προς στήριξη ιδιωτικών επενδύσεων. Θεωρώ μάλιστα πως θα βγούμε ιδιαίτερα κερδισμένοι εάν εμείς στη Θεσσαλία με τον απέραντο κάμπο και τα πολλά βουνά, δώσουμε ιδιαίτερη σημασία στην παραγωγή βοοειδών και ειδικά στην ορεινή αιγοπροβατοτροφία, αξιοποιώντας την παρασκευή προϊόντων με βάση το επώνυμο τοπικό γάλα που προσελκύει ολοένα και περισσότερους καταναλωτές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Πιστεύω ότι μόνο τέτοιες καινοτόμες παρεμβάσεις μπορούν να αλλάξουν το βαρύ επενδυτικό κλίμα όχι μόνο στη Θεσσαλία, αλλά και σε όλη την Ελληνική περιφέρεια, ωθώντας τους κτηνοτρόφους και κυρίως τους νέους μας που θέλουν να επιστρέψουν στα χωριά τους, να ασχοληθούν δυναμικά με την παραγωγή ανταγωνιστικών πρωτογενών και δευτερογενών ποιοτικών κτηνοτροφικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές. Απαραίτητη προϋπόθεση για να φτάσουμε σε αυτό το αποτέλεσμα, είναι να γίνονται αυστηροί έλεγχοι από τον ΕΛΟΓΑΚ στις αθρόες εισαγωγές γάλακτος, καθώς αποτελούν την βασική αιτία πτώσης των τιμών του ντόπιου γάλακτος και αμφισβήτησης της γνησιότητας του ισχυρότερο εξαγώγιμου κτηνοτροφικού προϊόντος μας, της «Φέτας». Θα πρέπει να διαχωριστούν οι τυροκόμοι που παράγουν άσπρο τυρί αναμιγνύοντας εισαγόμενο και ντόπιο γάλα, από τους παραγωγούς της «Φέτας», διότι μόνο με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσει να διασφαλιστεί το προϊόν μας ως ΠΟΠ».
«Βέβαια» σημείωσε ο κ. Κωτσός «πρωταρχικό μέλημα όλων όσων εμπλέκονται με το γάλα και το τυρί επιβάλλεται να είναι η δημιουργία επιτέλους της Διεπαγγελματικής Ένωσης για τη «Φέτα» η οποία θα είναι και ο επίσημος φορές υποστήριξης και ενίσχυσης όλων των προσπαθειών. Ταυτόχρονα, η πολιτική ηγεσία οφείλει να δημιουργήσει ένα ισχυρό δίχτυ προστασίας, ώστε η Ελληνική «Φέτα» να μην κινδυνεύσει από τη CETA και από την συμφωνία με τη Νότια Αφρική. Επίσης, μια σημαντική παράμετρος που θα συμβάλλει στην ποιοτική αναβάθμιση των κτηνοτροφικών μας προϊόντων και ιδιαίτερα στη μείωση του κόστους παραγωγής, είναι η βελτίωση των βοσκοτόπων, αφού οι ζωοτροφές καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος των εξόδων των κτηνοτρόφων. Είναι αδήριτη ανάγκη μέσα από το νέο ΠΑΑ να διατεθούν κονδύλια για βελτίωση βοσκοτόπων και της βοσκοικανότητάς τους, προσφέροντας στους κτηνοτρόφους φτηνή και παράλληλα ποιοτική τροφή για τα ζώα τους.
Ο κ. Κωτσός έκλεισε υπογραμμίζοντας πως «απόλυτη προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί στην σύσταση Ομάδων Παραγωγών όπως προβλέπει το ευρωπαϊκό πλαίσιο».
Προς αυτή την κατεύθυνση πρότεινε«θέσπιση ειδικών κινήτρων για τους κτηνοτρόφους που συμμετέχουν σε συλλογικά σχήματα (όπως η μειωμένη φορολογία για τα προϊόντα και τα εφόδια που διακινούνται μέσω των συνεταιρισμών κλπ)».

Tags: , ,

Πάνω από 80 εκ. μέσω ΕΣΠΑ στις επιχειρήσεις της Θεσσαλίας

Πάνω από 80 εκατομμύρια ευρώ πρόκειται να διατεθούν το επόμενο διάστημα στις επιχειρήσεις της Θεσσαλίας και κυρίως τις μικρομεσαίες, μέσω προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός μιλώντας στο 4ο Συνέδριο της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας  με τίτλο «Μικρομεσαία Επιχειρηματικότητα: Ο Μεγάλος Πρωταγωνιστής της Ανάπτυξης» στην Αθήνα.

Επιπρόσθετα, προανήγγειλε ότι «οι Περιφέρειες προτίθενται να συμβάλλουν στη χρηματοδότηση των ανοικτών εμπορικών κέντρων (open malls) εφ’ όσον δεν επαρκέσουν τα 50 εκατομμύρια ευρώ που έχουν δεσμευθεί από το τομεακό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ.

Είναι προς τιμήν της Ειδικής Γραμματέως του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης κας Ευγενίας Φωτονιάτα που ενέταξε σχετικό πρόγραμμα για τα open malls στο ΕΣΠΑ. Ανάλογη προσπάθεια είχαμε κάνει κι εμείς στη Θεσσαλία σε συνεργασία με τους εμπορικούς συλλόγους αλλά δεν προβλεπόταν τέτοια δράση στα ΠΕΠ», εξήγησε ο κ. Κ. Αγοραστός και συνέχισε: «Βεβαίως, ουδείς γνωρίζει αν θα επαρκέσουν τα 50 εκατομμύρια ευρώ, που επαρκούν για μόλις 25 προτάσεις, όμως εμείς ως Περιφέρειες έχουμε την βούληση να συμβάλλουμε εφ’ όσον υπάρξουν κι άλλες προτάσεις, όπως άλλωστε πράξαμε και με το Ταμείο Επιχειρηματικότητας στο οποίο διαθέσαμε επιπλέον 10 εκατομμύρια αποκλειστικά για τις επιχειρήσεις της Θεσσαλίας.

Παρεμβαίνοντας στην ενότητα «Τοπική Αυτοδιοίκηση και Μικρομεσαία Επιχειρηματικότητα: Η περίπτωση των open – malls», ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας τάχθηκε υπέρ του να δοκιμασθούν τα ανοικτά εμπορικά κέντρα στην ελληνική αγορά αρκεί, όπως σημείωσε, «να γίνει σοβαρή προσπάθεια, με συνεργασία και συνέργεια. Πρέπει να κάνουμε την προσπάθεια αυτή, είτε πετύχει είτε αποτύχει, διότι ακόμη κι η αποτυχία μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμη υπό την έννοια ότι όλοι μας θα αποκομίσουμε πολύτιμα συμπεράσματα», ανέφερε.

Ενισχύεται και η επιχειρηματικότητα μέσω των βιώσιμων αστικών αναπλάσεων με προϋπολογισμό 100 εκατ. ευρώ στη Θεσσαλία

«Περιφέρειες και Δήμοι είναι συνυφασμένοι με τη μικρομεσαία επιχείρηση», τόνισε ο κ. Κ. Αγοραστός υπενθυμίζοντας ότι μόνο στη Θεσσαλία, στο προηγούμενο ΕΣΠΑ, η Περιφέρεια σε συνεργασία με το Υπουργείο χρηματοδότησαν 2054 επιχειρήσεις, χωρίς να συνυπολογίζονται όσες εντάχθηκαν στον επενδυτικό νόμο.

«Ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν εξαντλείται στην απ’ ευθείας ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Κάθε δημόσιο έργο και παρέμβαση είναι προς όφελος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων», επισήμανε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κάνοντας εκτενή αναφορά στις βιώσιμες αστικές αναπλάσεις, «ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα προϋπολογισμού 100 εκατομμυρίων ευρώ στις πόλεις της Θεσσαλίας άνω των 5.000 κατοίκων, στο οποίο διεισδύουν και οι επιθυμίες των εμπόρων και των μικρομεσαίων», όπως είπε χαρακτηριστικά

Μείωση φορολογικών συντελεστών και ασφαλιστικών επιβαρύνσεων

Στην ομιλία του ο κ. Κώστας Αγοραστός εστίασε στην αναγκαιότητα παραγωγικής επανάστασης στην Ελλάδα και μεταξύ άλλων έκρινε επιβεβλημένη τη μείωση των φορολογικών συντελεστών και των ασφαλιστικών επιβαρύνσεων για τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες και επαγγελματίες καθώς και την απρόσκοπτη παροχή ρευστότητας από το τραπεζικό σύστημα.

Έμφαση επέδωσε στην αναγκαιότητα τολμηρής μεταρρύθμισης στο κεντρικό κράτος καθώς, όπως είπε χαρακτηριστικά, «έργο καθυστέρησε να ξεκινήσει επί δύο μήνες επειδή υπηρεσία Υπουργείου μετακόμιζε… Δεν μπορεί υπηρεσία Υπουργείου, προβάλλοντας ως δικαιολογία τη μετακόμιση, να αρνείται να σου δώσει άδεια να ξεκινήσει ένα έργο, στο οποίο περιμένουν να δουλέψουν 150 άνθρωποι και να τονωθεί η τοπική αγορά. Δεν δικαιολογούνται αυτά σε μια ευνομούμενη πολιτεία, σε μια ανεπτυγμένη χώρα. Δεν το αντέχει η χώρα μας, ιδίως στη συγκεκριμένη κατάσταση που βρίσκεται», υπογράμμισε ο κ. Κ. Αγοραστός και επέρριψε την ευθύνη όχι στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου αλλά στο ότι, όπως υποστήριξε, «δεν υπάρχει συνείδηση δικαίου, συνείδηση συνεργασίας και συνεισφοράς».

 

 

Tags: , ,

Η 5η ΥΠΕ Θεσσαλίας για τις Τοπικές Ομάδες Υγείας

Η έναρξη λειτουργίας των Τοπικών Μονάδων Υγείας στη χώρα, σηματοδοτεί την καινούρια πορεία του δημόσιου συστήματος υγείας που έχει ως άξονες την επένδυση στην υγεία των πολιτών, την αποτροπή της ασθένειας και την φροντίδα των αδύναμων και χρονίως πασχόντων. Στον πυρήνα αυτής της μετάβασης βρίσκεται η διεπιστημονική Ομάδα Υγείας, που αποτελείται από ιατρούς, νοσηλευτές, επισκέπτριες υγείας, κοινωνικούς λειτουργούς και διοικητικό προσωπικό, επιστήμονες που καλούνται να ανταποκριθούν δημιουργικά στις νέες προκλήσεις.

Στην 5η Υγειονομική Περιφέρεια Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, έχει ήδη ξεκινήσει η λειτουργία 6 Τοπικών Ομάδων Υγείας στην Άμφισσα, το Βόλο, τη Θήβα, τη Λαμία και τη Λάρισα. Στο αμέσως επόμενο διάστημα συστήνονται δύο ακόμη ΤΟΜΥ στην πόλη της Χαλκίδας και στην συνέχεια στις πόλεις της Καρδίτσας και των Τρικάλων.

Τα Κέντρα Υγείας της 5ης ΥΠε, όλα τα προηγούμενα χρόνια, εκτός από τις σταθερές υπηρεσίες για την περίθαλψη της υγείας του πληθυσμού, πραγματοποιούσαν προγράμματα πρόληψης και προαγωγής της υγείας, μεταξύ των οποίων η εμβολιαστική κάλυψη παιδιών και ενηλίκων, οι οδηγίες διατροφής και υγιεινής σε σχολεία, τα τεστ Παπανικολάου και οι μαστογραφίες στον γυναικείο πληθυσμό, ο οδοντιατρικός έλεγχος μαθητών δημοτικού και γυμνασίου και πληθώρα ενημερωτικών ομιλιών και διαλέξεων με ευρεία θεματολογία.

Την προηγούμενη χρονιά, η 5η ΥΠε ξεκίνησε μια προσπάθεια συστηματικής οργάνωσης και εφαρμογής αυτών των προγραμμάτων, με την σύσταση Ομάδων Υγείας σε κάθε Κέντρο Υγείας. Η σύνθεσή τους, όπως και στις Τοπικές Ομάδες Υγείας, είναι διεπιστημονική και σκοπός τους είναι η ανάπτυξη δράσεων για την προστασία της υγείας του πληθυσμού, με τεκμηριωμένες και μετρήσιμες μεθόδους. Συνολικά, μέλη των Ομάδων Υγείας σε όλα τα Κέντρα Υγείας είναι 220 επαγγελματίες υγείας, ενώ μία ομάδα από αυτούς (80) εκπαιδεύτηκαν στις βασικές αρχές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, στην οργάνωση προγραμμάτων στην κοινότητα και στην επικοινωνία και την δυναμική των ομάδων.

Ως πρώτη κοινή δραστηριότητα, αυτές οι Ομάδες Υγείας ανέλαβαν να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν παρεμβάσεις στα Κέντρα Υγείας και την κοινότητα, με αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα για τους Εμβολιασμούς (24 έως 30 Απριλίου 2018) και την Παγκόσμια Ημέρα χωρίς Τσιγάρο (31 Μαΐου 2018).

Παράλληλα, οι ΤΟΜΥ έχουν ήδη ξεκινήσει τις πρώτες δραστηριότητες προς το πληθυσμό με ενημερωτικές ομιλίες (Λάρισα, Αγριά Βόλου, Άμφισσα), επισκέψεις σε σχολεία (Ν. Ιωνία Βόλου, Αγριά Βόλου), παρεμβάσεις σε χρονίως πάσχοντες (Αγριά Βόλου) κ.ά.

Η διοίκηση της 5ης ΥΠε, φιλοδοξεί το δίκτυο των ΤΟΜΥ και των Ομάδων Υγείας να αποτελέσει την πλευρά του δημόσιου συστήματος που θα εξασφαλίσει την διατήρηση της υγείας των ατόμων, της οικογένειας και της κοινότητας, θα ισχυροποιήσει τους δεσμούς και θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στις υπηρεσίες, συμβάλλοντας στην πραγματική βελτίωση της υγείας του πληθυσμού.

 

 

Tags: , ,

Ολοκλήρωση της εκτατικής και ημισταυλισμένης χοιροτροφίας σε δάση

Από την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) Περιφέρειας Θεσσαλίας ανακοινώνεται ότι δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η υπ’ αριθμ. 165390/590/22-3-2018 απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΦΕΚ 1128 Β΄) που αφορά στην ολοκλήρωση της δυνατότητας εκτατικής και ημισταυλισμένης χοιροτροφίας σε δάση (ΑΔΑ:ΩΣ7Ψ4653Π8-7Β6).

Σύμφωνα με την εκδοθείσα απόφαση του ΥΠΕΝ, ολοκληρώνεται και λήγει η διάρκεια ισχύος της υπ΄ αρ. 133281/2218/30-7-2013(ΦΕΚ 2120/Β΄2013) προηγούμενης απόφασης περί «Εκτατικής και ημιενσταυλισμένης χοιροτροφίας σε δάση και δασικές εκτάσεις».

Οι δικαιούχοι της ανωτέρω υπ΄ αρ. 133281/2218/30-7-2013(ΦΕΚ 2120/Β΄2013) απόφασης  χοιροτρόφοι, υποχρεούνται εντός χρονικού διαστήματος τριών (3) μηνών από την δημοσίευση της νέας απόφασης να περιορίσουν εντός των σταυλικών κ.λπ. περιφραγμένων εγκαταστασεών τους, την ασκούμενη εκτατική και ημισταυλισμένη χοιροτροφία, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

Tags: , ,

Εκπαίδευση, ασφαλής ένταξη και γνωριμία με την αγορά εργασίας

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Θεσσαλίας θα πραγματοποιήσει Ημερίδα με τίτλο «Μετά το πτυχίο τί; Εκπαίδευση, ασφαλής ένταξη και γνωριμία με την αγορά εργασίας», την Τρίτη  24 Απριλίου 2018, ώρα 5.30 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του 4ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας. Στόχος της εκδήλωσης είναι η ενημέρωση, προβολή και υποστήριξη του Θεσμού του Μεταλυκειακού Έτους –Τάξη Μαθητείας και της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης.

Στην Ημερίδα θα παρευρεθούν ο κ. Δ. Μπαξεβανάκης Υφυπουργός ΥΠΠΕΘ και στελέχη της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης του ΥΠΠΕΘ. Επίσης θα παρευρεθούν εκπρόσωποι των : Εμπορικού Επιμελητηρίου, Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου, Τεχνικού Επιμελητηρίου, Συνδέσμου Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, Οικονομικού Επιμελητηρίου, εκπρόσωποι Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Δημοσίων Φορέων.

Το Υπουργείο Παιδείας  δίνει μεγάλη βαρύτητα στην εργασιακή προοπτική των αποφοίτων των ΕΠΑΛ,  στην ομαλή και ασφαλή είσοδο τους στην αγορά εργασίας καθώς  και τη στήριξη τους μετά την απόκτηση του απολυτηρίου και του πτυχίου τους, συμβάλλοντας στην επαγγελματική σταδιοδρομία τους.

Για το σκοπό αυτό έθεσε σε εφαρμογή και υλοποίηση το Μεταλυκειακό Έτος – Τάξη Μαθητείας των αποφοίτων ΕΠΑΛ. Πρόκειται για επιδοτούμενο πρόγραμμα που παρέχει αμοιβή, πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, συντελεί στην αναβάθμιση των επαγγελματικών προσόντων τους, οδηγεί σε πτυχίο επιπέδου 5 μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών πιστοποίησης των προσόντων τους από τον ΕΟΠΠΕΠ και τελεί υπό την εποπτεία των ΕΠΑ.Λ.

 

Δημήτρης Μητροπάνος - Ποιος φταίει μη ρωτάς
Πασχάλης Τερζής - Θα το συνηθίσεις
Σταμάτης Γονίδης - Τι δεν έχω εγώ
Γιάννης Πλούταρχος - Αχ κορίτσι μου
Χρήστος Αντωνιάδης - Δεν είσαι εσύ
Βασίλης Καρράς - Ποια με καταράστηκε
Λευτέρης Πανταζής - Σε νοσταλγώ
Πάνος Κιάμος - Πως θα την βγάλω
Πάολα - Γίνε μαζί μου ένα
Παντελής Παντελίδης - Αν είσαι εκεί

 


  None Found